Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do Squeezebox, CD czy DAC?

Karoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zbudować system stereo salon/sypialnia w oparciu o Logitech Squeezebox Duet jako źródło cyfrowe.

Będzie to jeden Controller i dwa Receivery.

Do salonu mam zamiar kupić kolumny Epos M22i i do tego zestaw: wzmacniacz zintegrowany + CD.

Do sypialni DAC + wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki (Benchmark z PRE ?)

Ze Squeezeboxa chcę w obu przypadkach wyjść na DAC. Nie chcę w salonie rezygnować z CD ponieważ okazjonalnie ktoś przynosi coś do posłuchania i nie mam zamiaru wtedy rippować.

Chciałbym się poradzić w kwestii klocków do salonu. Mam 4 typy:

1. Cambridge Audio Azur 840C + 840A

2. Denon DCD-1500AE + PMA-1500AE

3. Yamaha CD-S1000 + A-S1000

4. Yamaha CD-S2000 + A-S2000

Coś koło 3-5 kPLN za klocek.

Każda konfiguracja ma swoje plusy i minusy:

1. Azur jest ok bo ma wejścia na DAC, nie potrzebuję osobnego DAC'a do Squeezeboxa i można to spiąć razem XLR'ami.

2. Denon PMA1500AE już mam więc nie stracę na jego sprzedaży.

3. Denon i Yamahy mają SACD a ja mam kilkanaście takich płyt.

4. Wzmak musi mieć wejście Direct bo będzie kiedyś napędzał fronty w kinie.

5. Denon i Yamahy nie mają wejścia na DAC - będę więc musiał dokupić Benchmarka DAC-1 albo Audionemesisa.

6. Skoro kupuję DAC to by się przydało z CD zrobić dla niego transport - problem w tym, że zwykle DAC'e mają tylko jedno wejście, które zajmie Squeezebox.

7. Kiedyś będzie kino - więc bez pilota uniwersalnego się nie obejdzie - może więc wziąć klocki z różnych firm ?

Kilka pytań:

1. Jak się ma Azur 840 do pozostałej reszty ?

2. Znacie jakieś inne CD z wejściami na DAC (znalazłem jeszcze Quad'a 99) i z dobrym DAC ?

3. Czy są jakieś fajne DAC'e (za ok. 3 kPLN) z wieloma wejściami ? Wtedy nie musiałbym kupować CD bo za transport by mi robił Denon DVD-2910.

4. Czy Audionemesis zagra dużo lepiej niż CA Azur 840C jako DAC ?

5. Czy Azur 840C by się pogryzł z Denonem PMA-1500 ?

Najlepszy system dla mnie to byłby CD/SACD z dobrym DAC'em i z wejściem na DAC + wzmak pasujący do Eposów.

Czy moglibyście mi doradzić jakie klocki skompletować ? Nie mam zbytnio czasu i samochodu na odsłuchy. Chciałbym więc posłuchać już czegoś sprawdzonego.

https://www.audiostereo.pl/topic/45488-zestaw-stereo-do-squeezebox-cd-czy-dac/

Benchmark DAC1 ma dwa wejścia optyczne i coax, po miedzi mógłbyś pozostawić swojego Denona a po optyce puścić Squeezeboxa.

Jest teraz nowy Benchmark DAC1 PRE.

Ma przedwzmacniacz, mógłbyś wtedy pomyśleć o samej końcówce, choć uprzednie modele też miały regulację na wyjściu więc mogły by pracować z końcówką. DAC1 pre ma aż trzy wejścia po miedzi i jedno po optyce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie odtworzysz na nich warstwy SACD ale wg mnie to nie jest jakaś wielka strata, według mnie lepszy jest dobry DAC dla CD i zripowanych (SA)CD, niż średni SACD ze swoim średnim przetwornikiem, no chyba że jakiś SACD Accuphase które mają wejścia na swoje ustrojstwa ale one mają ceny z kosmosu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

OK, to mam jedną opcję:

Benchmark DAC1 + Denon PMA-1500 + Denon DCD-1500

DCD podobno nieźle odtwarza SACD (stereo) i mógłby być dobrym transportem do DAC'a.

Skoro DAC1 ma dwa wejścia (Toslink podłącze pod mniej używane źródło) to otwierają mi się opcje na CD'ki bez wejścia na DAC, które będą pracować jako transport (olać SACD mam tylko kilka płyt).

Załóżmy, że nie znajdę CD w cenie do 5 kPLN, które zagra lepiej niż transport CD + DAC1 (ciekawe czy to prawda).

Pozostaje jeszcze pytanie czy zamiast Benchmark DAC1 nie wystarczył by mi Cambridge Audio Azur CD 840C który by pracował w większości jako DAC. Do kompletu bym zamienił wzmacniacz Denona PMA-1500 na CA Azur 840A - tylko, że cena tu jest podobna i nie jestem pewien czy to jest upgrade czy skok w bok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.