Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

U W A G A...prezentuje pierwszy ślepy test. W systemie wzmacniacz i cd miałem spięty taniusim kabelkiem klotz, po zakupie równie taniusiego interconectu CORDIAL zabrałem się za lutowanie...polutowałem i zamieniłem po kilku minutach przez pokój przechodząc moja dziewczyna rzuciła od niechcenia ale tandetnie gra. Mi natomiast teraz się podoba bardziej. tak czy inaczej różnica jest nawet dla mojej dziewczyny, która jest bardzo sceptyczna do tych moich"kolumienek"(ten termin dotyczy wszystkiego co wiąże się z dźwiękiem). Myślę, xyzpawel że poprostu nasłuchałeś się jakichś bzdur, że niema różnicy. może podłączając oscyloskop i puszczając 1khz na różnych kablach nie zauważymy różnicy ale dźwięk to tysiące różnych składowych harmonicznych.

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 4 Kwi 2009, 21:33

>U W A G A...prezentuje pierwszy ślepy test. W systemie wzmacniacz i cd miałem spięty taniusim

>kabelkiem klotz, po zakupie równie taniusiego interconectu CORDIAL zabrałem się za

>lutowanie...polutowałem i zamieniłem po kilku minutach przez pokój przechodząc moja dziewczyna

>rzuciła od niechcenia ale tandetnie gra.

Przyznaj się, chciałeś mnie śmiechem zabić ?!?

Prawie Ci się udało :)))

Po prostu klasyka gatunku :)))

"moja dziewczyna / żona / kochanka" też to słyszy :)))) Ślepy test jak cholera :)))

michal może twoja dziewczyna po prostu chciała żebyś zwrócił na nią uwagę, obyś nie skończył jak pewna pani :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Idę chyba pomóc żonie w zmywaniu i pochowam przy okazji noże ...

xyzpawel gdybym napisal, że usiadła w miejscu idealnym do odsłuchu to byś uwieżył?Czy o co Ci chodziło?a może idąc część fal dżwiękowych zamieniała się pozornie w stojące i bylo 32%thd czy co?pisze Ci jakie było jej wrażenie bez zbędnych audiopierdół, nie wnikała jaka jest zmiana w jakich rejestrach itd tylko, że jest gorzej.

Jak można sobie tak dać wmówić że nie ma róznicy? a w kolumnach jest różnica?

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 4 Kwi 2009, 22:15

>Idę chyba pomóc żonie w zmywaniu i pochowam przy okazji noże ...

>xyzpawel gdybym napisal, że usiadła w miejscu idealnym do odsłuchu to byś uwieżył?Czy o co Ci

>chodziło?a może idąc część fal dżwiękowych zamieniała się pozornie w stojące i bylo 32%thd czy

>co?pisze Ci jakie było jej wrażenie bez zbędnych audiopierdół, nie wnikała jaka jest zmiana w jakich

>rejestrach itd tylko, że jest gorzej.

uwieRZę, jak zobaczę WIARYGODNY i DOBRZE przeprowadzony test ABX, po to jest ten wątek, już trochę przykurzony od tego czekania... obawiam się, że mu broda urośnie i posiwieje, a testu ABX wygranego przez audiofila dalej nie będzie...

Będzie straszył na AS po wsze czasy, jak niemy wyrzut... A Redaktor obiecywał: W internecie znajdziesz wszystko !!!

Tylko żony / dziewczyny i kochanki... one słyszą wszystko... chociaż one, słodkie są..., ale uwaga, z biegiem czasu przestają słyszeć, i zaczynają nienawidzić kabli i kolumn, które stoją nie przy ścianie... więc ciesz się chwilą, i nie mów ile kosztują kolejne kable...

Eureka jakie to proste...ludzie Cie xyzpawel zapraszają pieniądze chcą dawać, panu nie pasuje. Opisują że słyszą, nie wierzysz...tylko czekasz na dobrze zorganizowany test...mam propozycje...

ZORGANIZUJ ten test tak jak tobie pasuje i udowodnij wszystkim, że niema różnicy. Napewno znajdą się tacy co przyjadą ze sprzętem, złożymy się wynajmiemy jakąś salke, napewno bedzie fajnie.

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 5 Kwi 2009, 00:48

>ZORGANIZUJ ten test tak jak tobie pasuje i udowodnij wszystkim, że niema różnicy. Napewno

człowieku, mi naprawdę wystarczą te już przeprowadzone... jest ich pełno. Poczytaj moje "o mnie".

Nie muszę się codziennie upewniać, że istnieję.

>znajdą się tacy co przyjadą ze sprzętem, złożymy się wynajmiemy jakąś salke, napewno bedzie fajnie.

na co czekasz ?!?

Ale ja nie wierzę, że można nie słyszeć różnicy. Ja nie wierze, że to ślepe testy Cię wyleczyły z audio, musiały być źle przeprowadzone!!!!!!!!!!. Zrób to jeszcze raz, dla mnie, redaktora całej reszty. Przeprowadzimy ślepy test dobrze, zgodnie ze wszystkimi procedurami.

O ile mnie pamięć nie myli to naczelny głosiciel niesłyszenia kabli XYZPaweł został zaproszony na taki test przez Elberotha zapewniając pokrycie kosztów podróży,wygraną pieniężną w wysokości 5tys zł (w przypadku nierozróżnienia kabli) i notariusza który miał nad wszystkim czuwać.Czego trzeba więcej?

Przeciwnik nie podniósł rękawicy wykręcając się....wszystkim czym się dało.

Tu przytaczam słowa Elberotha:

Jak zwykle Paweł nie wie o czym pisze,naczytał się w necie o ślepych testach,ale jestem pewny ,że nigdy w życiu takich nie przeprowadzał.Na pytania w których się gubi w ogóle nie odpowiada, oto przykład... twierdzi,że kupił cd marantz 6002 ze względu na lepszy przetwornik... lepszy w czym? Ma więcej bitów...ale w jaki sposób Paweł to usłyszał,chyba raczej(wyczytał)...ano tak po prostu...tylko jak potrafi to udowodnić skoro twierdzi,że wszystkie cd grają tak samo!? Następna bajeczka naszego forumowego kolegi.

POZDRAWIAM

?

Gość

(Konto usunięte)

Chłopcy, w internecie można znaleźć wszystko, więc znajdźcie ślepy test wygrany przez audiofila. Nic więcej, o tym jest ten wątek.

A nie o tym, że mi się nie chce gdzieś jechać, bo jakiś Kazio sobie tak zażyczył.

A co do marantza, to ma lepsze parametry elektryczne, nic więcej, brzmi tak samo, jak tańszy. Ale o tym też już pisałem... Mój CD jest TAKI sam, jak każdy inny, te droższe i te tańsze.

• Redaktorzy

Paweł ma prawo głosić swoje poglądy, to jest jasne. Dziwi mnie najwyżej to, że XYZ odmówił uczestnictwa w spotkaniu, na którym miał szansę udowodnić że mna rację, natomiast od innych żąda właśnie udowodnienia, ze tę rację mają. Zasadą jest symetrią: ty ich olewasz, oni olewają ciebie. Nie wiem, czego tu można jeszcze chcieć.

Jasne, że ma prawo do dzielenia się swoimi racjami ale dlaczego bez własnych argumentów i robi z tego kwadraturę koła.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zawsze znajdzie się w każdym towarzystwie taki Paweł XYZ, najczęsciej kończy się to wtedy kiedy jego teoria trafia na większego od siebie kozaka, który osmieszy nawet nie szczegóły tylko założenia. Chociaż z tego co Paweł pisze że nic nie ma wpływu i to są wszystko wymysły i urojenia wynika, że może kiedyś mocno uszkodził sobie słuch i teraz wszystko gra mu tak samo.

Panowie. Więcej wiary w siebie.

Ten gościu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a dokładniej fundacja oferuje znacznie więcej niż marne 5 tyś.

Ukryta Zawartość

Jak by Ktoś był chętny tu są namiary

Ukryta Zawartość

Za jednym zamachem będzie można załatwić parę spraw.

- dodatkowa "bańka zielonych" w kieszeni na nowe zabawki

- pogrom Pawła

- pojawi się w necie artykuł o tym wiekopomnym wydarzeniu i będzie można w tym wątku podać link do tego artykułu.

ps.Paweł napisz lepiej coś o orionach. Jaszcze coś przy nich dłubiesz?

Ale oczywiście w wątku o orionach, tu raczej się zaden ciekawy link nie pojawi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Redaktor, 5 Kwi 2009, 12:13

>Paweł ma prawo głosić swoje poglądy, to jest jasne. Dziwi mnie najwyżej to, że XYZ odmówił

>uczestnictwa w spotkaniu, na którym miał szansę udowodnić że mna rację, natomiast od innych żąda

>właśnie udowodnienia, ze tę rację mają. Zasadą jest symetrią: ty ich olewasz, oni olewają ciebie.

>Nie wiem, czego tu można jeszcze chcieć.

Bo ten cały XYZKazio to typowe dziecko neostrady. Wierzy tylko w to co przeczyta w internecie.

Na test wykonany na żywo brak mu jaj. Udowodnił juz to co najmniej trzy razy (Elberoth, Wij i ja).

Proponuję nie zawracać sobie głowy kaznodziejami głoszącymi nadchodzący koniec świata.

Dla mnie gościem można najwyżej umyć podlogę.

Ukryta Zawartość

On tak naprawdę słyszy różnice tylko pisząc takie głupoty prowadzi tajne badania naukowe pod tytułem" czy można komuś wmówić, że nie ma różnicy, jako wstęp do kolejnej pracy pod tytułem czy uda mi się wmówić komuś że białe to różowe" Słyszy, słyszy i się śmieje. Moją teorie potwierdza fakt, że nie chce przyjąć 5tyś zł. to już by nie była praca naukowa bo mógłby zostać posądzony o przyjęcie łapówki. :)

Ukryta Zawartość

Nawet jego słowa:

uwieRZę, jak zobaczę WIARYGODNY i DOBRZE przeprowadzony test ABX, po to jest ten wątek, już trochę przykurzony od tego czekania... obawiam się, że mu broda urośnie i posiwieje, a testu ABX wygranego przez audiofila dalej nie będzie...

A jak chce zobaczyć skoro tak naprawdę nie chce mu się pofatygować na takowy? przez skypa?

:)

ON SŁYSZY

kolejny dowód to, to co pisze marantz na swojej stronie o cd'ku xyzpawel

"Odtwarzacz CD 6002 jest najnowszym odtwarzaczem CD działu rozwoju produktu firmy Marantz. Wyposażony jest w podobne technologie, co wysoko ceniony odtwarzacz CD OSE ze specjalnej serii. Jakość dźwięku znacząco się poprawiła dzięki krytycznemu spojrzeniu na budowę obwodów oraz jakość komponentów. Na końcu tego szczegółowego procesu linie zasilające zostały wzmocnione a obwody audio niewiarygodnie podrasowane. Każda z tych zmian będzie słyszalna w czasie odtwarzania muzyki. To niestandardowe podejście daje znacznie bardziej spójne pasmo w całym zakresie przenoszenia. Odtwarzanie muzyki charakteryzuje się teraz poprawioną przejrzystością oraz dokładnością."

pytania kontrlne:

1) Dzięki czemu znacząco się poprawiła jakość dźwięku?

odp."dzięki krytycznemu spojrzeniu na budowę obwodów oraz jakość komponentów" pawelxyz nie tylko wiecej niż my słyszy ale jak widzimy wierzy że od samego krytycznego spoglądania się dźwięk poprawia....

dobra zwalniam już z tym ironizowaniem ale naprawdę chciałbym uczestniczyć w takim teście jak pewnie większość z nas. Pawlexyz zgódź się na obecność w takim teście.

a skad w ogole przyłożenie testu ABX do warunków ludzkiego słuchu. niech najpierw Pan XYZ naukowo udowodni że ta metodologia jest właściwa. Ale naukowo a nie XYZ-owo. A potem zobaczymy co i jak dalej.

michal071, 5 Kwi 2009, 13:15

>ale naprawdę chciałbym uczestniczyć w takim teście jak pewnie

>większość z nas

Ależ nic prostszego. Podałem przecież linki

Ukryta Zawartość

Wiem że milion to mało ale zawsze coś.

Ukryta Zawartość

Witam,

od około 2 tygodni przeglądam różne wątki (niektóre bardzo archiwalne), w większości założone przez XYZ, trochę się tego zebrało. Staram się być obiektywny, ale fakt że przez ten cały czas nie padł link do ani jednego artykułu opisującego ślepe testy wygrane przez audiofila (czytaj udowadniające różnicę między kabelkami za 50 zł i 5kzł) jest moim skromnym zdaniem miażdżący dla audiofilii. Co wam zależy to wkleić, XYZ i inni "sceptycy" wklejali wiele artykułów popierających ich teorię. Mój wniosek, jest jeden, dopóki nie będzie mi dane osobiście uczestniczyć w takim teście (i potwierdzi on różnice w kablach) nie wydam już ani złotówki na inny element toru audio poza kolumnami (klocki są w miarę, dla mnie wystarczające), a że dźwięki obecnych kolumn mi bardzo odpowiada, to pewnie mam spokój na parę lat minimum. Pozdrawiam wszystkich audiofili (macie pasję, to się liczy), a także sceptyków. Idę posłuchać muzyki, o to tutaj chodzi chyba.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

@wojt_81, 5 Kwi 2009, 14:33

>nie padł link do ani jednego artykułu opisującego ślepe testy wygrane przez audiofila (czytaj >udowadniające różnicę między kabelkami za 50 zł i 5kzł)

Więcej, nie podano chyba linku do jakiegokolwiek artykułu opisującego ślepy test wygrany przez audiofila w jakiejkolwiek dziedzinie - wzmacniacze, odtwarzacze, czy nawet kolumny.

Jeżeli większość to zauważy i wyciągnie prawidłowe wnioski, można spodziewać się gwałtownego spadku cen sprzętu z górnej półki, spowodowanego ogromną podażą.

Z drugiej strony, powinny wzrosnąć ceny sprzętu budżetowego, na skutek zwiększonego popytu.

Czy dojdzie do sytuacji, że wszystkie klocki będą kosztować praktycznie tyle samo, a jedynym czynnikiem wpływającym na cenę będzie WAF?

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 5 Kwi 2009, 15:34

>Więcej, nie podano chyba linku do jakiegokolwiek artykułu opisującego ślepy test wygrany przez

>audiofila w jakiejkolwiek dziedzinie - wzmacniacze, odtwarzacze, czy nawet kolumny.

Nie zupełnie prawda, bo sam dawałem takie linki :)

Wzmacniacze można odróżnić, lampowe, wtedy gdy nie radzą sobie z kolumnami i ich charakterystyka przenoszenia jest mocno zaburzona +-1 dB (czyli nie zawsze).

Co do kolumn, to proszę bardzo:

http://www.provide.net/~djcarlst/abx_spk.htm

Poza tym w jednym z The Audio Critic był szeroko omówiony inny test ABX kolumn. Harman Kardon też wykorzystuje testy ABX do testowania swoich kolumn (nawet zbudowali specjalną ruchomą platformę do tego).

Gość

(Konto usunięte)

MWP05, 5 Kwi 2009, 12:36

Małe OT

>ps.Paweł napisz lepiej coś o orionach. Jaszcze coś przy nich dłubiesz?

>Ale oczywiście w wątku o orionach, tu raczej się zaden ciekawy link nie pojawi.

Na razie mi się zjarał pre :(

Nastawiam się teraz na dłuższe słuchanie i ewentualnie delikatne zmiany poziomu głośności wysokotonowego (troszkę chcę zwiększyć) i niskich (zmniejszyć).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.