Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

masza1968, 8 Kwi 2009, 06:59

>jako audioktośtam (nie wiem jak cię nazwać) od 25 lat zapewne słyszałeś kiedyś o czymś takim jak

>gramofon.

coś tam słyszałem

>Gramofony i wkładki oczywiście też reprodukują dźwięk na takim samym poziomie jakościowym, bez

>względu na markę i cenę?

to jest urzędzenie mechaniczne, prymitywne, więc róznice pomiędy nimi mogą być spore, oczywiście jest granica absurdu, którą producenci gramofonów już dawno przekroczyli. Interesowałem się tematem 20 lat temu, ale technika się trochę posunęła do przodu i antykami się już nie zajmuję :)

Gość

(Konto usunięte)

michal stabro, 8 Kwi 2009, 08:44

>od czasu do czasu usuwam ignora z xyz

>ale nie wiem czemu !?

>zeby sie posmiac !?

fascynacja, nie do końca uświadomiona.

Podświadomie wiesz, że mam rację.

Dając mi ignora zachowujesz się jak struś.

Wczoraj oglądałem na Discovery "Granice ludzkiego organizmu" czy coś takiego...

było o wzroku akurat, ale nie widzę powodu, dla którego nie miałoby się to odnosić do słuchu.

Szczególnie zainteresował mnie fragment o "widzeniu" w ciemnościach na przykładzie strażaka w akcji, który wchodzi do ciemnego i zadymionego pomieszczenia, gdzie kompletnie nic nie widać, ale... ale na podstawie zarysów kształtów (jaśniejszych i ciemniejszych plamek) mózg strażaka potrafi sobie sam zrekonstruować brakujące fragmenty na podstawie obrazów zapisanych w pamięci człowieka na przestrzeni całego życia.

Mówiąc w skrócie, nasz mózg jest w stanie "odtwarzać" z pamięci to czego faktycznie nie widzimy (nie słyszymy?) ale z różnych powodów chcielibyśmy czy spodziewamy się zobaczyć (usłyszeć?)

Jednostki wybitnie uzdolnione widują nawet duchy zmarłych czy Jezusa na przykład,

a inni słyszą głosy albo kable sieciowe...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Paweł jest zawodnik dla Ciebie, twierdzi ze rozpozna w stu próbach na sto (o sieciówkach mowa) myślę że powinniście coś zadziałać w temacie, gość jest idealnym dla Ciebie kontrastem i taki test rozwiał by wszystkie wątpliwości w mak!

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

mczaj, 8 Kwi 2009, 09:39

>XYZ, po co dalej to ciągniesz? Był ślepy test "wygrany przez audiofila"? Był. Kwestionujesz go?

>Jeśli nie, to po co ta paplanina?

Jaki test ?!? Ten z Magazynu Hi-fi ? Przecież Ci napisałem, że masz rację, że go kwestionuję :) Bo to była zabawa, a nie test ABX.

Chłopaki słuchali kabli, nie wiedzieli czego słuchają i opisywali swoje poetycki impresje :))

Pisałem 100 razy jak powinien być przeprowadzony test ABX, ten taki nie był.

Od tego głupiego artykułu zaczęło się moje szaleństwo kablowe (całe szczęście, że umiarkowane).

Gość

(Konto usunięte)

Dudek, 8 Kwi 2009, 09:40

>http://www.hi-fi.com.pl/PHPBB_2_0_6/new_version/viewtopic.php?f=1&t=8799&start=200

>

>Paweł jest zawodnik dla Ciebie, twierdzi ze rozpozna w stu próbach na sto (o sieciówkach mowa)

niech przeprowadzi poprawny test ABX.

Ja twierdzę, że słysze jak trawa rośnie.

Dudek, 8 Kwi 2009, 09:40

>

Ukryta Zawartość

>

>Paweł jest zawodnik dla Ciebie, twierdzi ze rozpozna w stu próbach na sto (o sieciówkach mowa) myślę

>że powinniście coś zadziałać w temacie, gość jest idealnym dla Ciebie kontrastem i taki test rozwiał

>by wszystkie wątpliwości w mak!

Żartujesz?:)) Żaden z potencjalnych pacjentów poradni laryngologicznej nie weźmie udziału w żadnym tescie. Żaden nie zburzy pieczołowicie realizowanego przez siebie etosu. Nikt nie podcina gałęzi, na której siedzi. Zaraz przeczytasz o całej masie obwarowań, uniemożliwiajacych podjecie takiego testu. Będą to np. żona, lęk przed nietoperzami, ciocia Jadzia, fobia związana z zawstydzajacym dotykaniem kabla na oczach innych ludzi, jakaś Irenka z gazowni.

Ukryta Zawartość

XYZPawel, 8 Kwi 2009, 10:07

>mczaj, 8 Kwi 2009, 09:39

>

>>XYZ, po co dalej to ciągniesz? Był ślepy test "wygrany przez audiofila"? Był. Kwestionujesz go?

>>Jeśli nie, to po co ta paplanina?

>

>Jaki test ?!? Ten z Magazynu Hi-fi ? Przecież Ci napisałem, że masz rację, że go kwestionuję :) Bo

>to była zabawa, a nie test ABX.

>

>Chłopaki słuchali kabli, nie wiedzieli czego słuchają i opisywali swoje poetycki impresje :))

>Pisałem 100 razy jak powinien być przeprowadzony test ABX, ten taki nie był.

>

No tak, można się było tego spodziewać.

A to, że dziwnym trafem impresje były zbieżne w kwestii wskazania najlepszych kabli i wygrały te najdroższe a nie zwykłe druciki nie ma oczywiście żadnego znaczenia.

Czyli jednak uprawiasz paplaninę dla samej paplaniny, potrzebujesz tego i tyle w temacie.

PANOWIE SKOŃCZMY PISANIE W TYM WĄTKU - TO JEST KOPANIE SIĘ Z KONIEM KTÓREMU TO SPRAWIA PRZYJEMNOŚĆ. WIADOMO,ŻE DEBILXYZ JUZ TYLKO PRWOKACJĄ MOŻE ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA SIEBIE A WIDAĆ BARDZO TEGO POTRZEBUJE. NIE DAJMY MU TEGO I JEGO KLONOM TO SAME USCHNĄ

Gość

(Konto usunięte)

mczaj, 8 Kwi 2009, 10:26

>No tak, można się było tego spodziewać.

>A to, że dziwnym trafem impresje były zbieżne w kwestii wskazania najlepszych kabli i wygrały te

>najdroższe a nie zwykłe druciki nie ma oczywiście żadnego znaczenia.

>Czyli jednak uprawiasz paplaninę dla samej paplaniny, potrzebujesz tego i tyle w temacie.

no, nie umiesz czytać ze zrozumieniem, wciąż piszę o poprawnie zrealizowanym teście ABX, a nie o zabawę w ocenianie na ślepo kabelków.

O "wygranie" chłopaki zdecydowali jak już wiedzieli, które są które :) Te wszystkie oceny to była jedna wielka wieloznaczna poezja, z której po fakcie można było wyciągnąć wszystko.

Dodam tylko, że przez jakiś czas oceniali na ślepo także wzmacniacze, i Baltlab zagrał im jak najwyższej klasy hajendowy wzmak.

Później przestali oceniać na ślepo...

mczaj

no, nie umiesz czytać ze zrozumieniem, wciąż piszę o poprawnie zrealizowanym teście ABX, a nie o

>zabawę w ocenianie na ślepo kabelków.

>O "wygranie" chłopaki zdecydowali jak już wiedzieli, które są które :) Te wszystkie oceny to była

>jedna wielka wieloznaczna poezja, z której po fakcie można było wyciągnąć wszystko.

>

>Dodam tylko, że przez jakiś czas oceniali na ślepo także wzmacniacze, i Baltlab zagrał im jak

>najwyższej klasy hajendowy wzmak.

>Później przestali oceniać na ślepo...

Nie poniał?:)) Wytłumaczę na przykładzie.

Dwie szare komórki błąkają się po mózgu pewnego faceta.

- Hallo, hallo, jest tu ktoś!? - woła jedna z nich.

Odpowiada jej cisza.

- Hej, hej, jest tu ktoś!!!???

Dalej cisza. Nagle z oddali z drugiego końca ktoś odpowiada:

- Tu jestem!!! - nieśmiało woła zabłąkana druga szara komórka.

- A dlaczego jesteś tu sama? - pyta pierwsza.

- Bo wszyscy są jak zwykle na dole.

Wij, 8 Kwi 2009, 13:17

>mczaj

>

>

>no, nie umiesz czytać ze zrozumieniem, wciąż piszę o poprawnie zrealizowanym teście ABX, a nie o

>>zabawę w ocenianie na ślepo kabelków.

>>O "wygranie" chłopaki zdecydowali jak już wiedzieli, które są które :) Te wszystkie oceny to była

>>jedna wielka wieloznaczna poezja, z której po fakcie można było wyciągnąć wszystko.

>>

>>Dodam tylko, że przez jakiś czas oceniali na ślepo także wzmacniacze, i Baltlab zagrał im jak

>>najwyższej klasy hajendowy wzmak.

>>Później przestali oceniać na ślepo...

>

>Nie poniał?:)) Wytłumaczę na przykładzie.

>

>Dwie szare komórki błąkają się po mózgu pewnego faceta.

>- Hallo, hallo, jest tu ktoś!? - woła jedna z nich.

>Odpowiada jej cisza.

>- Hej, hej, jest tu ktoś!!!???

>Dalej cisza. Nagle z oddali z drugiego końca ktoś odpowiada:

>- Tu jestem!!! - nieśmiało woła zabłąkana druga szara komórka.

>- A dlaczego jesteś tu sama? - pyta pierwsza.

>- Bo wszyscy są jak zwykle na dole.

Wypowiedź audiofila...... :(

mczaj, 8 Kwi 2009, 09:39

>XYZ, po co dalej to ciągniesz? Był ślepy test "wygrany przez audiofila"? Był. Kwestionujesz go?

>Jeśli nie, to po co ta paplanina

Po co karmisz trola?

Naprawdę nie rozumiecie że ślepy test polega na wskazaniu który wzmacniacz gra w danym momeńcie a nie w jaki sposób gra??. Ja wiem że zamiast rozumu macie uszy, ale bez przesady.

xyzpawel piszesz że

odcieni jest nieskończona ilość, a człowiek rozróżnia około 200-300 przy BARDZO sprzyjających warunkach, niektóre źródła twierdzą, że 100.

i teoretycznie tak jest ale zadzwoń do jakiej kolwiek mieszalni lakierów samochodowych i zapytaj czy dobiorą ci idealnie kolor(tak żę będzie w 100% nie do rozróżnienia), zrób taki prosty test przez telefon, powiem więcej wymień dowolną markę auta dowolny model dowolny rok i dowolny kolor i zapytaj czy da sie go dorobic idealnie(nie do rozróżnienia). podobnie jest z muzyka całe to teoretyzowanie na poziome 7 klasy podstawówki można sobie o kant dupki rozbic.

Eeee tam i tak nic nie gra tylko projekt Orion.

Zreszta on tez nie gra.

A i pamietajcie cd ki tez wszystkie graja tak samo kupujcie ten ,ktory ma najlepszy przetwornik mimo tego , ze zagra tak samo jak ten ze slabszym.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Był sobie kiedyś człowiek, który już w bardzo wczesnej młodości marzył, by zostać "wielkim" pisarzem.

Gdy spytano go, co dla niego oznacza "wielki" odpowiedział:

- Chciałbym pisać teksty, które cały świat będzie czytał, teksty, na które ludzie będą reagować czysto emocjonalnie, które będą doprowadzać ich do łez, bólu, gniewu, krzyku i desperacji!

Człowiek ten zrealizował swoje dziecięce marzenie.

Obecnie pracuje w Microsoft i pisze komunikaty o błędach.

Taka analogia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 8 Kwi 2009, 15:12

>i teoretycznie tak jest ale zadzwoń do jakiej kolwiek mieszalni lakierów samochodowych i zapytaj czy

>dobiorą ci idealnie kolor(tak żę będzie w 100% nie do rozróżnienia), zrób taki prosty test przez

>telefon, powiem więcej wymień dowolną markę auta dowolny model dowolny rok i dowolny kolor i zapytaj

>czy da sie go dorobic idealnie(nie do rozróżnienia).

to że ktoś tego nie potrafi zrobić, to nie znaczy, że nie można, zapewniam Cię, że można.

>podobnie jest z muzyka całe to teoretyzowanie

>na poziome 7 klasy podstawówki można sobie o kant dupki rozbic.

Z jaką muzyką ? Tu się rozmawia o testach ABX sprzętu, a nie muzyki. Więc wracaj do już do klasy.

@parantulla, 8 Kwi 2009, 09:14

>Mówiąc w skrócie, nasz mózg jest w stanie "odtwarzać" z pamięci to czego faktycznie nie widzimy (nie

>słyszymy?) ale z różnych powodów chcielibyśmy czy spodziewamy się zobaczyć (usłyszeć?)

Ten właśnie efekt może odpowiadać za niepowodzenia przy ślepych testach. Przy kolejnych odsłuchach mózg dopowiada szczegóły i próbki stają się nieodróżnialne. Ktoś świetnie opisał to kiedyś na forum na przykładzie ćwiczących muzyków i orkiestry.

Słabszy kabel nigdy nie będzie tak zły, żeby zupełnie zamaskować jakieś szczegóły muzyczne, natomiast lepszy kabel pozwoli je po raz pierwszy usłyszeć, np. na dobrze znanej płycie. Zjawisko znane zapewne wielu osobom. Po wpięciu gorszego kabla już wiemy czego się spodziewać i oczywiście słyszymy. Kable stają się trudno odróżnialne.

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 8 Kwi 2009, 16:19

>@parantulla, 8 Kwi 2009, 09:14

>

>>Mówiąc w skrócie, nasz mózg jest w stanie "odtwarzać" z pamięci to czego faktycznie nie widzimy

>(nie

>>słyszymy?) ale z różnych powodów chcielibyśmy czy spodziewamy się zobaczyć (usłyszeć?)

>

>Ten właśnie efekt może odpowiadać za niepowodzenia przy ślepych testach. Przy kolejnych odsłuchach

>mózg dopowiada szczegóły i próbki stają się nieodróżnialne.

super, a dlaczego ten efekt nie działa w jawnych testach ?!?

Wystarczy raz posłuchać czegoś na super kolumnach i nawet nie trzeba ich później kupować, mózg będzie zawsze odtwarzał i dopowiadał z pamięci... Rewelacja :))

Hajend z kuchennego radia :)

>Wystarczy raz posłuchać czegoś na super kolumnach i nawet nie trzeba ich później kupować, mózg

>będzie zawsze odtwarzał i dopowiadał z pamięci...

Właśnie dlatego muzycy nie muszą mieć super jakości, ich mózg dopowiada brakujące, czy gorzej słyszalne szczegóły.

Widzę, że sensowny powód, dla którego testy ABX mogą się okazać nieodpowiednie dla ludzkiego słuchu wywołał pobudzenie :))

Nareszcie ktoś napisał cos ciekawego. Resztę postów z tego wątku proponuję usunąć, bo nic nie wnoszą do dyskusji.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

jerry224, 8 Kwi 2009, 16:19

>mózg dopowiada szczegóły

Bo tak właśnie działa mózg ,na pewno wielu z was wieczorem nagle dostrzegło z oddali psa ale już zaraz po chwili widzimy że to nie pies, a jakiś krzak lub cokolwiek innego nieco przypominającego psa i jeżeli cofniemy się dokładnie w to samo miejsce z którego krzak wydawał się być psem już nie chce się nam wierzyć jak to się mogło stać ,no bo przecież ten sam krzak już widzimy zupełnie inaczej i zachodzimy w głowę jak mogliśmy go zobaczyć jako psa ,a sprawa jest już od dawna zbadana i polega na tym że mózg potrafi na bardzo krótką chwilę wygenerować i złożyć (błędnie) wirtualny obraz którego w rzeczywistości niema na podstawie znanych sobie wzorców a dzieje się to wtedy gdy mózg zbyt szybko zatwierdzi obraz jako rzeczywistość a była to niestety tylko błędna identyfikacja ,podobnie bywa z dźwiękiem analogicznie do psa który okazał się tylko sugestią a jednak został zobaczony ;) .

@Krak_oN

Oczywiście i dlatego należy się zastanawiać nad metodologią porównywania elementów toru audio, a nie rozstrzygać wszystko triumfalnie przy pomocy testów ABX.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.