Skocz do zawartości
IGNORED

Czerń w LCD

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Z największą satysfakcją przeczytałem kilka ostatnich wypowiedzi.

Dlaczego;

Bo nie ma już dominacji szpanu na plazmy. Jest za to rozsądne podejście do obu technologii.

Ekrany LCD nieuchronnie zbliżają się do doskonałości.

Ilość nadal inwestowanych na świecie środków w LCD dowodzi, że (w tajnych raportach) technolodzy widzą dalszą potencję tej technologii.

Mało kto zauważa wypowiedzi naukowców w stylu: " ok. roku 2012 plazmy osiągną jasność akceptowaną w jasnych pomieszczeniach".

A właśnie ten element, mało popularny na forach, przesądza w sklepie, że 80 % ludzi wybiera LCD.

Sprawa druga: Plazmy przegapiły Full HD i z dwuletnim opóźnieniem zaczeły experymenty z taką rozdzielczością.

Link do dyskusji z wiosny 2005 o pierwszych LCD Full HD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Były na rynku dwa ekrany Full: Samsung 46" i Sharp 45" w cenach po ok. 25k.

Ukryta Zawartość

Najwięcej problemów przy skalowanym obrazie z DVD czy z kanałów SD N-ki to nienaturalny kolor skóry z którym nie mogę sobie poradzić Nie oglądam telewizora w absolutnej ciemności więc bladość czerni też nie jest tak dokuczliwa.

Nie testowałem jeszcze BD.

Nie naturalny kolor skory to problem dla LCD.

Wiadomo dlaczego LCD wygrywa na prezentacjach w sklepach,przy jasnym oswietleniu oczywiscie wygrywaja LDC ale prosze mi znalesc osobe ktora oglada flim przy wlaczonym oswietleniu salonu!

Nie ma nic uniwersalnego,LCD jest fajny jako wyswietlacz do jasnych pomieszczen.

Plazma (Pionieer) Jest dla wideofilow.

Bo LCD trzeba wpierw skalibrować ! (A potem ew. wydziwiać :)

AV nie czytacie czy co ?

* * *

Ideałów wciąż nie ma. Trzeba się na coś zdecydować (najlepeij projektor, wiadomo).

Każdy ma swoje powody, swój rozum i widzi co mu się bardziej podoba (albo inne względy).

Po wypowiedziach tut. użytkowników plazm, powiem, że są tendencyjni i zagorzali. I tyle.

Chyba naprawdę niewielu czyta AV i dawno było w sklepach... Chociażby, by samemu wiedzieć, mieć zdanie i nie pisać tak archaicznych bzdur.

Nie jestem wideofilem, co nie znaczy, że zadowoli mnie byle knot z podkręconymi, nienaturalnymi kolorami, brzydkim odwzorowaniem bieli czy czerni. Wybór jest kwestią jakiegoś tam, najmniejszego kompromisu, przekonań ad. danej technologii (czyli świadomości co się wie)i potrzeb.

Powodem zakupu akurat SHARP'a była m.in. niezła reprodukcja barw skóry, dobry odbiór tv kablowej, kolor i mat obudowy oraz, że pasował idealnie kolorystycznie do mebli, i nie miał "oczojebnej" obudowy.

Gdybym miał wybierać obraz dla jakości, byłby to - ze znanych mi na dziś technologii - projektor.

Ale filmów oglądam co kot napłakał - szkoda mi czasu i podoba mi się z obejrzanych może z 5%.

Film moge obejrzeć raz, góra 3x, dalej mnie nudzi.

Dziś powiem, że jak nie projektor to możliwe że na 2. miejscu plazma (na te dobre mnie nie stać), wiec znów zostaje jako alternatywa LCD. ALe dzisiejszy LCD-ek.

Przekonanie mam do lepszej stabilności parametrów obrazu LCD w czasie (w końcu od dawna korzystam z kilku monitorów komp. LCD) -dlatego.

Generalnie plazmy mają jakiś problem z reprodukcją ładnej bieli (podobnie LCDki - wiadomo - z czernią).

Dobra plazma kosztuje chyba znaczne więcej niż porównywalny jakościowo i dzisiejszy(!) LCD-ek.

Dziś mój LCDek nie wytrzymuje konkurencji, choćby dlatego, ze nie jest Full HD, ale do codziennego oglądania (przez rodzinę) tv w zupełności się nadaje i nikt* się jakoś na nic nie skarży.

[*- prócz mnie. Nie działa poziom wyrównania dźwięku w kanałach i podczas reklam.]

Aha, nocą moja rodzina zwykle śpi.

Tyle mojego zdania.

Wiec nie próbujmy może po raz n-ty udowadniać sobie co jest lepsze (LCD vs PDP). Obie technologie mają jeszcze duuuużo do zrobienia. (O ile w międzyczasie jakaś 3. ich nie przegoni.)

Amen.

Ojej... Panie andrea29.

Więc nie chodzi o zagorzałość. Po prostu do dzisiaj lcd nie "dają rady". Jak lcd zaczną przewyższać plazmy to stwierdzę, że są lepsze - no problem.

Nie czytam AV. Mam świetne oczy i dostrzegam nimi niuanse - a tu przecież nierzadko chodzi o przepaść.

Moja opinia dotyczy aktualnej sytuacji. Ostatnio bylem w sklepie 2 tyg. temu gdzie lcd Sharp'a jak i Sony, i Samsunga poniosły porażkę w porównaniu z pdp LG - może do dzisiaj coś się zmieniło...

Wcześniej ktoś zarzucał, że jakoby na pdp nie dałoby sie oglądać w jasnym pomieszczeniu. Najwyraźniej nie widział serii 80 Panasonic'a - te świecą jak lcd.

A co do oglądania na SHARP'ie: mój sąsiad ma 42'' lcd HD ok. pół roku i przy sygnale SD nie podskoczy do mojego "archaicznego" panasa (42'' seria 50) z rozdzielczością 852x480. W tym przypadku zgodzę się, że ten jego mocniej świeci (reszta na korzyść mojego). Ale to tv sprzed 3 lat a zmieniło sie w pdp sporo. W sumie porażka technologii lcd.

A teraz cytuję fragment wpisu andrea29, 15 Wrz 2008, 23:19: "Dziś powiem, że jak nie projektor to możliwe że na 2. miejscu plazma".

Więc o co chodzi? Po co to pisanie, jeżeli sam Pan uważa tak jak my... tendencyjni i zagorzali.

>Kyle

>Sądzę że gdyby plazmę ustawić dokładnie na 6500K i zadbać o linową char. barwową i to samo zrobić z

>LCD to by Pan nie odróżnił plazmy od LCD (chodzi o barwy)

Otóż właśnie to dosyć ciekawe. Pamiętacie prezenacje Aquosa i Pioneer na AS? Podobno były skalibrowane. Materał demo HD. Jednak zwróciliście uwagę np. na płaskie twarze ludzi? Mam wrażenie, że brakuje czegoś, co w muzyce określamy mikrodynamiką. Osobiście mam w kompie matrycę H-IPS, skalibrowaną sprzętowo. Przyznam jednak, że nadal nie doasta ona do porządnych monitorów CRT. Ze względów zdrowotnych i z powodu braku na rynku porządnych CRT (po śmierci mojego starego). poszedłem na kompromis tym bardziej, że w obrobce fotografii i tak korzystam z próbkowania. Filmy na tym monitorze wypadają fatalnie. Jak niedoświetlone zdjęcie które zostało sztucznie poprawione. Jednak wobec 3x rożnicy w cenie między wspomnianymi monitorami na AS i tak wybrałbym LCD Aquosa. W życiu to nie take łatwe. Np. koledze z czystym sumieniem poradziłem lcd LG, bo wiem że lcd są nieco praktyczniejsze. A on jest zachwycony (choć dowala kontrast i saturację na maxa :) ). Przecież sprzęt jest tylko tak dobry, na ile nam wystarcza. Jeśli ktoś jest zachwycony lcd, to super. Ja też chciałbym mieć swojego graala. Nie ma sensu zmieniać czegoś, czym jesteśmy zachwyceni tylko dlatego, że ktoś na forum napisze że jest coś lepszego. Czas na zmiany przyjdzie, gdy to co mamy przestanie NAM wystarczać. Aha. Nie jestem użytkownikiem plazmy. Mam projektor (stary) i 2 monitory lcd. Jednak renesans plazm daje mi sporo do myślenia.  

-> Woodolec

Matryca to nie wszystko. Jeśli elektronika wewnętrzna monitora pracuje na 8 bitach to po kalibracji powstaje banding (część barw się nienaturalnie przebarwia i lub zamiast 16 mln barw widać np. 12 mln).

Tak więc jaki masz model monitora i jak przeprowadzałeś kalibrację (w OSD czy może w nastawach karty graf ... a może wprowadziłeś stworzony przez siebie profil ICC do LUT karty graficznej)? ... to ma decydujące znaczenie.

Selbstverstandlich, 16 Wrz 2008, 00:01

>A co do oglądania na SHARP'ie: mój sąsiad ma 42'' lcd HD ok. pół roku i przy sygnale SD nie

>podskoczy do mojego "archaicznego" panasa (42'' seria 50) z rozdzielczością 852x480.

Ojej Panie Selbstverstandlich ;)

Wiadomo że skalowanie w dół jest mniej problemowe niż w górę! ;)

Jeśli ktoś ogląda SD niech kupi plazmę i do tego starą... a najlepiej CRT - tam skalowania w górę nie będzie = nie będzie wprowadzanych pewnych błędów - to zrozumiałe.

Widoczne błędy podczas odtwarzania SD są tym większe im bardziej dokładny (pokazujący drobne detale) jest wyświetlacz [zaleta urządzenia] ale też im gorszej jakości jest skaler (mniej dokładny obliczeniowo)[wada urządzenia].

Płaskie twarze i wszystko inne - znak firmowy lcd.

W sygnale SD nawet plazmy HD są znacznie lepsze od tych "lcdków". Skalowanie to nie wszystko. Panel swoich ograniczeń nie przeskoczy.

Jak widzę niektórzy sami sie przyznają, że do SD to właśnie plazma... a jaki w znacznej większości w Polsce oglądamy przekaz? Właśnie SD. Czyli jaki dzisiaj TV sobie kupić? Myślę, że wiadomo.

LCD do HD - to już uzasadnione. Ale mimo wszystko postawiona obok plazma da lepszy efekt - faktycznie nie dla wszystkich zauważalny, ale jest.

Na koniec takie cóś. Ile lcd dostało certyfikat THX? A ile plazm? Tutaj jest link do listy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie w audio ten certyfikat nic nie znaczy.

Z mojego doświadczenia wynika, że materiały wideo, które go otrzymały pozytywnie wyróżniają się jakością. Swoją drogą dziwny zbieg okoliczności, że zostały wyróżnione akurat te TV, które ja uważam za lepsze (dzisiaj pierwszy raz zobaczyłem tę listę).

Myślę, że dalsza wymiana opinii nie ma większego sensu (w końcu nikt nie zmieni swoich przekonań powstałych na podstawie własnych obserwacji tylko dlatego, że ktoś stwierdził inaczej). Mimo, że "lcdkowcy" zazwyczaj nie widzą różnicy a "plazmowcy" jak najbardziej, mam nadzieję że każdy jest ze swojego Tv zadowolony.

Życzę miłego porównywania obu technologii i owocnych wniosków. A producentom lcd coraz lepszych telewizorów.

Selbstverstandlich, 16 Wrz 2008, 00:01

Jakoś nie widzę jednoznacznej przewagi którejkolwiek technologii.

Są knoty PDP i knoty LCD i to jest prawda ;)

Kupiłem LCD-ka, bo - m.in.- zachwycił mnie jakością obrazu HD i "naturalnym" odtworzeniem kolorów ludzkiej skóry, a także zieleni. (Kryteriów było więcej ale te tu wystarczą).

Czerni ofc. nie ma idealnej ale i nie daje mi powodów do narzekań.

Jedyne co to wolałbym skutecznie działające wyrównanie głośności między programami (czy też na czas reklam), bo nie jest z tym dobrze.

* * *

Przepaść ? Jak są takie dobre, czemu ludzie w większości wybierają LCD-ki ?

JA AV od czasu do czasu czytam, bo lubię. Uważam je za dobre pismo, a z ocenami się zgadzam. (Nie ze wszystkimi ale moje zdanie pokrywa się często z gustem 1. lub 2. red., więc nawet jak czegoś nie słyszałem, na podstawie opinii potrafię sobie wyobrazić jak to gra i czy ew. warto brać to coś pod uwagę. (Jak jesteś oblatany to dośpiewasz sobie czego red. nie wypadało opisać :)

Czytam AV także jak mi się nudzi albo jak chcę widzieć co się dzieje w świecie w., w tematach AV.

Lubie sobie porównać swoje zdanie z tym, co myślą na jakiś temat fachowcy/ludzie dobrze obeznani z tematyką AV.

BTW, IMHO AV jest bezkonkurencyjnie najlepszym tego typu pismem w Polsce i jak jest redagowane, takie mi odpowiada.

Nie widzę nic złego, by samemu patrząc i oceniając, wiedzieć więcej czytając np. takie AV.

Poza tym mam na tyle wyrobione swoje swoje zdanie, że nie jestem podatny na sugestie innych.

* * *

Kiedyś próbowałem doszukać się różnicy w oglądaniu pod kątem lepszych modeli PDP i LCD. Próbowałem też wybrać tv z lepszym obrazem. I co ? -Nic zwycięzcy nie wyłoniłem - oba były świetne. LCD pod dużym kątem nie tracił czerni. Dziwne.

PS. To co piszą w AV o dominancie zieleni (nazbyt nasycona) to prawda. Przeczytałem niedawno, co sam stwierdziłem już dawno ;)/ Pioneer./ Nie kupiłbym tej plazmy.

Śmieszy mnie ino to, że co wykazują czasochłonne testy, często widać i bez nich. Gołym okiem to widać. Jak ktoś tylko umie patrzeć. (Naprawdę żadna sztuka.)

* * *

Poczytaj sobie testy jak obiektywnie wypadają plazmy Panasa. Przyda Ci się wiedzieć.

* * *

"Porażka technologii LCD". -Piłeś ? ;))

Porażką to jest dla mnie jest rozdzielczość starych plazm albo(niekiedy)niewystarczająca ilość kolorów w LCDkach.

Ja oglądam swój z 5,3m (czasem z ok.3 - wtedy pod kątem). Obraz np. na Discovery HD zachwyca ("n"-ka). Z kolei przedwczoraj na TVP HD sport - porażka. Dzis - jako takoo ale do Disc. HD sporo naszej widzę brakuje.

Do swego SHARP'a nie mam się czego czepiać, jedynie z 1 -2,5m LCD to porażka, przyznaję. Jednak kupując wiedziałem, że będziemy oglądać najczęściej z >5m właśnie.

Już wtedy można było wybrać lepszy (ale i droższy model), np. Full HD i 100Hz.

Dziś już brałbym taki pod uwagę. No ale to dziś. no i ze 3 wejścia HDMI. (Mam tylko jedno :(

* * *

Taa, napisałem, że gdybym wybierał nowy odb. tv, możliwe, że byłaby to plazma.

Po obejrzeniu plazm Pioneer'a (wczoraj) i FHD LOEWE (trochę wcześniej)raczej zdecydowałbym si eznó na LCD. (Ze wzgl. na niemal trójwymiarową głębię obrazu. (Do sprawdzenia - salon HD na Dworcowej /Olsztyn). A, plazmy - np. Hala URANIA.

Pozdr.

Selbstverstandlich, 16 Wrz 2008, 16:29

"Płaskie twarze i wszystko inne - znak firmowy lcd."

Z b. bliska - tak (do tego często razi brak pełnej palety kolorów :( No ale to z bliska. Z daleka (wbrew temu co zalecają w pismach nt. "właściwej" odległości oglądania LCD, obraz z LCD nie daje powodów do narzekań - jest piękny (czasem prze-) i tyle.

Obejrzyj na materiale HD, LCD LOEWE i przeczytaj co wyżej sam o braku głębi w LCDkach napisałeś.

Po tym nie musisz nic pisać.

* * *

Jak tv kupić ? -Jaki się podoba (nie ma idealnych wyborów, bo wszędzie są kompromisy). Z tym, że trzeba być z postępem za pan brat. Wszystko się dość szybko zmienia i IMO trzeba to uwzględnić wyborze.

A, i nie warto się pakować w "teraźniejszość" ("kto stoi..."), tylko iść cokolwiek dalej :) (Zupełnie jak z kompami.)

andrea29

12 Wrz 2008, 09:00

>Wydaje mi się, że LOEVE takie robi. Widziałem kilka dni temu. Przepiękna głębia obrazu i do tego ładna czerń... Ale sprawdź sam.

A jaki model widziałeś?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Prawie wszystkie wpisy/odpowiedzi nie na temat.

Andrea29 - super dzięki za post.

Odniosę się:

- magazyn AV jest jedynym w Polsce wydawnictwem gdzie ( dotyczy ok. 50% treści) piszący ( w szczególności tytan pracy red. F.Kulpa) walczą o niezależność i obiektywizm ( narzędzia pomiarowe)ocen. Ostatni ich konik to kolorymetria. To oni pierwsi opublikowali słynną tabelę optymalnych odległości od ekranów HD ( 52 cale = 1,80 m).

Nawet jeżeli nie mogą czegoś zjechać to po uważnym wczytaniu się w tekst znajdziecie sprytnie ukryte sygnały typu: " broń boże nie kupujcie".

cytaty:

- " ... czerń, zwłaszcza pod kątem mogła by być lepsza.

czytamy: brka czerni i dramat pod kątem

- " ... lista obsługiwanych przez HD Net player formatów jeszt teszce bardzo krótka."

czytamy: unit tak naprawdę nic nie czyta.

Najpierw więc liczę zawsze ilość reklam opłaconych przez poszczególne brandy w wydaniu i spokojnie wiem jak czytać. No z czegoś musi się redakcja utrzymać.

Pozostałe pisemka na rynku o AV to powinny być darmowe, w 100% sponsorowane więc są niewiarygodne.

janunio, 21 Wrz 2008, 16:06

Ad. czytania recenzji w AV podchodzę tak samo. Styl wypowiadania się jednego redaktora znam na pamięć więc wiem, kiedy jego zachwyt jest, mówiąc wprost, rekomendacją do zakupu ("o, godne odsłuchu - może się b. spodobać, klasa"), a kiedy tylko - a widać to po opisie - że w sumie sprzęt taki sobie... ;)

Nawet jeśli jest o nim obiektywnych ale pozytywnych wrażeń - myślę, że obaj to wiemyz tekstu, kiedy raczej nie warto się czymś tam zainteresować.

Jego styl jest dla mnie b. czytelny. Wydaje mi się, że rozumiem go doskonale.(Już dawno zauważyłem, że mamy podobne spostrzeżenia i preferencje ad. sprzętu i na podobne rzeczy b. zwracamy uwagę... Obaj mamy różne prywatnie sprzęty ale nie szkodzi, nie o to chodzi. /Myślę, że mój system by mu się spodobał (e, kolumny mam do wymiany na... - wiadomo jakie :)) w kat. górnej ligi "B"./

Bo trzeba swoje wiedzieć i być mocno oblatanym, a wtedy łatwo wyłapać czyim opiniom można zawierzyć.

* * * * * *

Z mojego punktu widzenia (zwykły klient tyle, że krytyczny, z własnym zdaniem i wiem czego chcę) nie ma dla mnie wielkiego sensu pisemkowa wiedza "ile brakuje do ideału", jeśli widać, że brakuje i to bez pomiarów, gołym okiem ! :) Co innego, czy np. kalibracja daje radę rozwiązać problem. - To wtedy jest dla mnie informacja użyteczna i cenna. Bo jak coś jest na dzień dobry sp...e /lub niedopracowane/ przez producenta to idę dalej szukać co mi odpowiada.

Wyborów i tak dokonuję wg własnych kryteriów, ale uwzględniam zdanie fachowców. "Bo nie ma sensu być mądrzejszym od inżyniera" ;) Dlatego m.in. czytam AV, coś tam w sieci, a potem (a często niechcący w odwrotnej kolejności ;)konfrontuję co mi potrzebne z własnym rzeczy odbiorem.

I często AV ma rację. Dlatego to pisemko to IMHO, nie są wyrzucone pieniądze, a i czas przyjemnie sobie spędzam :)No i wiem o nowościach, mogę poczytać sobie artykuły o rozdrożach i dylematach we współczesnych kierunkach rozwoju av. (Np. o kontrze Chińczyków Blu Ray'a czy nowej inicjatywie Toshiby. albo, że teraz matryce plazmowe dla Pioneera będzie dostarczał pewien gigant z Osaki, a ekrany LCD...- > SHARP :)) /Akurat mam/sam wybrałem SHARP'a... :))) /

* * *

Ad. pozostayłch pism audio na rynku to pozwól, że nie będę się wypowiadał ale z grubsza można przyjąć, że... MASZ RACJĘ ! :)))

Pozdrawiam serdecznie.

Jacekwacek, 21 Wrz 2008, 21:59

Całkiem IMHO słuszne spostrzeżenie.

Ja uważam, że tak do 37" to w naszych war. mieszkaniowych OPTIMUM.

Mam(-y) co prawda 42" LCD-ka ale oglądamy go z >5m.

A, warto wziać poprawkę, ze przy odwzorowaniu 1:1 obraz na tv będzie często mniejszy niż ekran !

/Jakoś - mam takie wrażenie - mało kto bierze (zapomina ?) to pod uwagę w momencie zakupu tv./

witek_z, 21 Wrz 2008, 11:48

Postaram się jutro dokładnie dowiedzieć i wtedy podam.

/Do sklepu "HD"zaszedłem wtedy z ciekawości i tylko na 5 minut. (Załatwiałem w pobliżu sprawę.)/

andrea29

Jestem fotografem,obrabiam swoje zdjecia do publikacji w roznych kolorowych pismach.

Czytam AV i uwazam ze Kulpa robi wiele dobrego dla ludu,w sumie to nie ma chyba innego takiego recenzenta jesli chodzi o kwestie Viedeo.

Sledze jego testy,generalnie podziwiam za wytrwalosc ale i mam pewne ale.

Manowicie swietnie oceniona plazma Samsunga ktora mialem w domu.

Kolory i czern swietne! Ale czemu Kulpa nie napisal ze ma odswiezanie obrazu 75hz?

Po filmie z duza iloscia jasnych ,migoczocych scen mialem dosc.

Szkoda oczu.

LCd-ki sa coraz lepsze,mam w sypialni Philipsa z ambilight 32cale i sprawdza sie swietnie.

Sam go skalibrowalem i nie przeszkadza mi juz w sumie nic,nawet nocne seanse sa do wytrzymania ale przyznam ze duza tu zasluga ambilight.

Mimo wszystko do salonu planuje kupic Piooniera Kuro bo nic lepszego do wyswietlania poza rzutnikami nie widzialem jeszcze.

I ta glebia,wiernosc kolorow i trojwymiarowosc jest nie do pobicia nie tylko przez LCd-ki ale tez inne plazmy.

mamz, 21 Wrz 2008, 23:29

F.K. też człowiek. Owszem, powinien był w takim razie napisać o tym odświeżaniu, a że nie wspomniał - zapytaj go w czwartek sam, czemu. W końcu zna się i wie o czym należy napisać i NIE ZAPOMINAĆ.

Dlatego zawsze warto jeszcze zweryfikować osobiście zachwyty, choćby i ulubionego redaktora :)

* * *

U mnie VdH Orchid nie wypadł lepiej od Stereovox'a HDSE, a mówiąc wprost nie sprawdził się zupełnie. (Co innego w systemie zydelka - byłem, słucham, tam mi się podobał).

W zw. z powyższym, też miałbym pytanie do red. F.K.: dlaczego, Orchid (skoro taki dobry i lepszy od S. HDSE), nie znalazł się w końcowym zestawieniu tabelarycznym ? ;))

* * * * * *

Nie stać mnie na KURO to raz. Nie lubię oglądać tv dla samego byle oglądania to dwa. Wolę chodzić na naukę tańców (albo posłuchać ulubionej muzy) to 3 :)

* * *

Jak się znasz i masz coś wartościowego do powiedzenia w testach, może wesprzesz redaktorów AV ? -> Coś tam miga na ich witrynie...

Odpowiedź na wpis: mamz, 21 Wrz 2008, 23:42

Dlaczego żadna plazma Pioneer'a nie ma THX?

A co? Są lepsze od Panasonic'ów??

Międzynarodowe oceny plazm 42''-46'', najpierw Pioneer, a niżej Panasonic:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozmowa z Panem andrea29 już mi się znudziła, szczególnie po tym jak w swoich ostatnich wpisach pokazał mi z kim miałem przyjemność prowadzić dyskusję...

A teraz na temat:

do dzisiaj najlepszą czerń wśród LCD widziałem w jakimś badziewnie nienaturalnie świecącym Samsung'u.

Świecił zupełnie tak samo jak mój monitor (HP w2007v). W obu czerń jest tak ciemna jak ramka obudowy.

W dniu czerń monitora wygląda lepiej niż na mojej plaźmie. Ale jest pewien haczyk. Otóż jak się ściemni staje się zwykłem granatem - wtedy plazma rządzi. Podejrzewa, że z tym Samsung'iem może być tak samo. Ale nie widziałem go w słabszym oświetleniu więc tylko się domyślam. SZkoda, że nie zainteresowałem się oznaczeniem tego modelu - może ktoś miał okazje sprawdzić go w swoim domu.

Być może był to model A656.

Ukryta Zawartość

Na tym filmiku widać, że po zgaszeniu światła nadal jest nieźle. Nawet gdy cały panel wyświetla czerń nie widać żadnego świecenia.

Ale jak bardzo dobrze jest naprawdę okaże się przy oglądaniu na żywo.

Ukryta Zawartość

Ale to znowu jest tylko jakiś lcdkowy patent i na stronie Samsunga znalazłem odpowiedz jaki.

Z opisu dynamicznego kontrastu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wynika, że tylne podświetlenie zmienia się w zależności od potrzeb.

Można te zmiany podświetlenia zauważyć na filmiku, do którego link podałem wcześniej. Jak wtedy pisałem gdy cały panel miał być czarny, był taki rzeczywiście (nie widać różnicy między ramką a panelem przy całkowicie zgaszonym świetle w pokoju). Natomiast można zaobserwować, że w tych samych warunkach przy tam samym filmie, gdy miejsca mają jakieś rozjaśnienia sceny, zaczynają być widoczne czarne pasy u dołu i góry "ekranu". Pisząc zaczynają być widoczne mam namyśli: stają się granatowe.

Więc znowu LIPA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wyżej chyba link nie działa...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.