Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CXD1135Q/PCM56P

marusmk

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem w posiadaniu wieży Schneider Manhattan 1100. To jest można powiedzieć zabytek z 1993 roku który już się wysłużył mechanicznie i częściowo elektronicznie.

W związku z tym zakupiłem rok temu nowy zestaw w cenie ok. 2300 zł Danona.

I niestety porównanie jakości dźwięku ma się nijak do reklamy w porównaniu do tego zabytku.

Ze względu na wielkość starocia z rozpędu rozebrałem go i zostawiłem tylko część elementów.

Jako że napęd CD (oraz tor wzmacniacza mocy na STK4197MK2 zawierający potrójny 50W THD=0.02) był do końca sprawny postanowiłem że może by coś z niego zrobić.

Szukając na necie znalazłem między innymi takie opinie na tym forum:

Piotrek608 - Serwo oparte na topowych kosciach Sony CXA 1081S, 1082S orac DSP CXD1135Q w sekcjii Audio Słynne konwentery Burr Brown PCM56P po jednym na kanał

saczek_XTRM - rozważałem układ PCM56 z CXD1135Q bo razem tworzą wysoką półkę

Gdyby więc koledzy zechcieli zerknąć fachowym okiem i ocenić czy warto z tego coś robić.

Gdyby tak było, to w związku z tym że nie mam dużej praktyki w elektronice prosił bym o konkretną podpowiedź który element podmienić i na co (no może poza opami), bo nawet niektóre ze zwrotów których używacie są dla mnie czarną magią :)

Wykaz waźniejszych elementów na płytce:

CXD1135Q

CXK5816

CXA1081

PCM56P

SM5807FP

LB1630 - Low-Saturation Bidirectional Motor Driver

BA4560 - Dual high slew rate operational amplifier

STA341M - Silicon NPN/PNP Triple Diffused Planar

B1185 - tranzystor mocy

D1762 - -//-

BA17805 - reg. napięcia

Kwarc firmy SHOWA

Poniżej wklejam fotki płytki tego napędu CD

Z góry dziękuje za opinie i ewentualną pomoc.

PS

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamieściłem więcej fotek w większej rozdzielczości.

post-20643-100005605 1221228953_thumb.jpg

post-20643-100005606 1221228953_thumb.jpg

post-20643-100005607 1221228953_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45610-tuning-cxd1135qpcm56p/

PCM-y 56P zaraz po 58 są najlepszymi DAC-ami (przynajmniej dla mnie, dużo lepsze niż TDA1541A)

Dlatego warto trochę się pobawić z tym CD, najmniej kosztowna zamiana to wymiana wzmacniacza operacyjnego ja polecam do tego PCM LM6172. Możesz wywalić tranzystory mutujące, wymianę kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu warto dać większe. Wymiana kondensatorów C707 i 708 na jakieś Wimy. Na smaruj wszystkie ruchome części mechanizmu smarem wazelinowym z dodatkiem teflonu, wymiana laseru też wcześniej czy później będzie wskazana.

"cudak10, 12 Wrz 2008, 16:41

Wymiana kondensatorów C707 i 708 na jakieś Wimy."

OOO-tak mi rób :)

To to czego potrzebuje taki spec jak ja.

A co lasera-mechanizm napędowy też jest sprawny-ale trochę się boję go rozbierać aby sprawdzić jaki tam laser siedzi-w zegarmistrzostwie też nie mam wprawy.

Poczekam aż ktoś może jeszcze coś podpowie i wtedy zacznę działać, bo będę musiał kupić części za jednym razem.

A te tranzystory mutujące to co to i które?

ten twoj schneider to niezly wynalazek. Masz tam sporo dobrego. Patrzac na niego chce mi sie plakac. Dlaczego w dzisiejszych sprzetach nie ma takich rozwiazan i ukladow jak sa w twoim.

Co do kondow C7xx to ja bym ich nie zmienial. To dobre kondki a wymiana na Wime wcale nie musi poprawic dzwieku. Co warto zrobic to wstawic podstawke do testowania roznych opow. Wyprowadzic sygnal w postaci LINE OUT zebys mogl do sprzetu podpiac inny wzmak. poprawic zasilanie wymienic kondki wokol PCM'ow

marosik, 12 Wrz 2008, 17:02

>ten twoj schneider to niezly wynalazek. Masz tam sporo dobrego. Patrzac na niego chce mi sie

>plakac. Dlaczego w dzisiejszych sprzetach nie ma takich rozwiazan i ukladow jak sa w twoim.

Gdybym wcześniej zainteresował się co jest w środku to skusił bym się na drugiego-bo był niedawno na Allegro ten sam model-Manhattan 1100 z uszkodzonym tunerem bez satelitów za 70 zł.

Tak ap ropo to mam jeszcze jedną podobną płytkę Schneidera ale niestety bez PCM56 (na ewentualnym zbyciu).

>Wyprowadzic sygnal w postaci LINE OUT

Z którego miejsca proponujesz-bo jak pisałem nie jestem za bardzo w elektronice (ale coś kiedyś robiłem więc w elementach się orientuje).

Zasilanie zmienię-właśnie czegoś szukam.

jeżeli mówisz, że gra to beznadziejnie to trzeba zrobić na początku 3 ważne (wg mnie rzeczy):

1) zmierzyć napięcie jakie jest podawane do OPów

2) zmienić filtr LPF

3) jak się da wywalić kondy wyjściowe

Jeżeli w każdym miejscu CD zostało zwalone to można szybko dużo zyskać na dźwięku. Od tych modów osobiście bym zaczął.

Sprawdź jak są podłączone piny 9, 10 i 11 PCM56. Jeśli w katalogowej aplikacji konwertera I/V na wewnętrznym wzmacniaczu operacyjnym to warto całoćć przerobić tak, by konwersja zachodziła na opampie który pełni rolę filtra LPF i bufora. Pewnie będzie trzeba wylutować kilka elementów ale to najlepsze rozwiązanie.

zasilanie dla dacow jest doprowadzone do nog 1/16/8/9

zobacz skad bierze sie napiecie na tych nogach. Odetnij sciezki doprowadzajace i poprowadz samo zasilanie do tych nog z jakiegos staba. Ja uzywam skopiowanego pomyslu od Yamaszki cdx810/910. Podejrzewam ze stabilizator dla calej tej plytki znajduje sie przy cn901

zrob sobie plytke zasilacza z watku o PCM56 nos dac (a ostanio w watku nr 16223) lub daj znac to ci przesle czarna wersje do wytrawienia na plytce miedzianej. Calosc potrzebuje Bc550/560 Bd243/244 2x 4.7uF/50V 2x100R 2x10kR 2x2.2kR mozna zrobic na pajaku choc na plytce bezpieczniej. koszt okolo5zl.

napiecie bierzesz z cn901 stabilizujesz i puszczasz na nogi dacow.

Kondensatory za stabami zakladasz przy samych PCM'ach o wartosciach do 10uF na kazda noge zasilania. Dobrze sprawuja sie BGN1uF (ocieplaja dzwiek) ale moga byc i Fc 4.7uF (dzwiek jest zimny)

Co do line out to bierzesz prawdopodobnie z cn701 popatrz gdzie sa wyjscia ze scalaka w poblizu PCM'ow. -> BA4560 (elenota.com.pl) Dobrze by bylo jednak jesli masz tam podpiety oryginalny wzmacniacz STK zebys nie podlaczyl tam zadnego napiecia stalego/sygnalu. Ma to byc tylko i wylacznie wyjscie. Podlaczenie sygnalu moze spalic BA lub jego nastepce i jednoczesnie kosci STK.

Najlepszym rozwiazaniem by bylo zalozenie Line out i Line in. Line in laczysz do czesci STK Line out do PCM'ow. Wszystko spinasz sobie zworka i dziala jak producent zalecil. Jesli wypinasz zworke masz mozliwosc podpiecia jakiegos innego zrodla dzwieku i wyprowadzenia dzwieku z PCM'ow.

Na razie zaloz podstawke w miejsce Ba i posluchaj roznych kostek. Polecam Ne5532 za 2zl w sklepie. Jak na swoja cene graja bardzo dobrze. Nie szukalem noty twojego scalaka ale wydaje mi sie ze nie jest wcale bardzo kiepski. Pewnie lepsze beda OP2134 /2604.

Ps. prosze prosze widze mojego m-GURU od spraw PCM'ow :D

Moje uszanowanie ;)

Witam kolegę :)

Dobrze sprawdzić czy zasilanie DACów ma przynajmniej +/-5V,jesli będzie za niskie można jest trochę podnieść i 5,25V jest już wystarczające.

Podaję schamat przeróbki dla PCMów, jeden kanał. W pętli NFB jest rezytsor konwersji I/V 2.7k oraz ukałd stabilizujący pracę wzm. op. z rezystorem 100ohm i kondensatorem 100-220pF można dać też i do 390pF przy tym filtrze cyfrowym z 4x oversamplingiem (SM5807FP), gdyż energia pozostałości konwersji leżąca w paśmie ponadakustycznym skupia się w obszarze 400-600kHz. Ważne żeby był z nim w szereg ten rezytor 100ohm. Pin 10, czyli końcówkę wewnętrznego rezystora konwersji prądowo-napięciowej DACa najlepiej odciąć lub odlutwoać tak żeby nie miała połączenia z resztą układu. Wewnętrzny opamp DACa można zewrzeć pętlą NFB piny 9-11 tak żeby się nie wzbudzał, nie wzmacniał nap. różnicowego i nie przeszkadzał. 4560 to już trochę lepszy opamp ale OPA2604 będzie tu idealny, ewentualnie dwa AD797 na przejściówce. Inne też godne polecenia chociaż mi te najbardziej odpowiadają w tej roli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.