Skocz do zawartości
IGNORED

Podwójny sygnał do subwoofera aktywnego

Karister

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rozbudowałem zestaw 2.1 do 5.1 (trochę pośpiesznie, bo głośniki wyszły z produkcji) i właśnie główkuję, jak to ostatecznie pospinać, bo nie do końca chcę się rozstawać z dawnym 2.1. Na stronie w artykułach znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W punkcie 2. autor kończy następującym tekstem:

"Na potwierdzenie tej zalety przytocze przyklad z wlasnego doswiadczenia -> jak moj subwoofer wykorzystuje obydwa wejscia rownoczesnie w dosc "specyficzny" sposob (zwiazany z konfiguracja audio/video skladajacej sie z dwu niezaleznych zestawow "stereo" i "kina domowego"):

- wejscie High-Level jest polaczone z zestawem stereo (czyli jest zasilane ze stereofonicznego wzmacniacza mocy)

- wejscie Low-Level jest polaczone z zestawem kina domowego (czyli jest zasilane z wielokanalowego amplitunera kina domowego).

Dzieki temu moge wykorzystac jeden subwoofer w polaczeniu z dwoma niezaleznymi zrodlami audio i video."

Interesuje mnie to rozwiązanie. Pod ampli 2.1 podepnę sub'a przez kable głośnikowe, a pod ampli 5.1 kablem chinch. Takie rozwiązanie jednak sprawia, że subwoofer podczas używania pełnego 5.1 dostaje zarówno sygnał low-level jak i hi-level. Co się z tym fantem dzieje? Jakieś miksowanie sygnałów w subie i głośniejsze granie? Nie ma obaw, że coś się zepsuje? Co prawda HK3480 ma podwojone porty głośnikowe do bi-wiring'u i mógłbym wyłączać sygnał hi-level jednym przyciskiem w przypadku używania 5.1. Jednak zawsze można o tym zapomnieć i szkoda byłoby coś zepsuć przez nieuwagę.

Ktoś ma pomysł, co taka sytuacja powoduje? Albo jakiś kontakt do autora artykułu. :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Autor artykułu miał na myśli sytuację, gdy mamy dwa niezależne urządzenia wzmacniające - wzmacniacz do stereo i amplituner do kina.

W Twoim wypadku zmianie uległa jak rozumiem tylko ilość głośników? Nadal masz tylko jeden wzmacniacz (HK 3480)?

W takim wypadku podpinasz suba pod wyjście niskopoziomowe Subwoofer out w HK i po sprawie. Zagra w stereo i w kinie.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Dokupiłem też amplituner kina domowego HK AVR255. Podpiąłem pod niego centralny i tylne głośniki. HK3480 robi w kinie za końcówkę mocy dla frontów. Do słuchania muzyki chciałbym włączać tylko odtwarzacz CD i HK3480. Do KD odtwarzacz DVD zamiast CD i dodatkowo ampli 5.1. Sub byłby podpięty do obu ampli (chinch'em do AVR255, a kablami głośnikowymi do HK3480). Czyli taki zestaw 2.1 w zestawie 5.1 :P Zatem przy używaniu kina domowego oba ampli będą włączone i oba wyślą sygnał do suba.

Zapomniałem, że 3480 to ampli stereo! ;)

W Twojej konfiguracji, jednoczesne połączenie wejść nisko i wysokopoziomowego, spowoduje podbicie basu. W kinie sub będzie jednocześnie dostawał sygnał z kanału LFE z ampli 5.1 i sygnał z kanałów L i R, z AVR 5.1 poprzez końcówki w 3480. Przy założeniu, że obwody wejściowe suba to prosty sumator. Czy w subie masz przełącznik wejść Low i High Level?

Wydaje mi się, że powinieneś podłączyć oba wyjścia niskopoziomowe na subwoofer, z AVR255 i z HK3480, przez jakiś prosty sumator z wejściem Low Level w subie. Gdy HK3480 wykorzystujesz jako końcówkę mocy, to na wyjściu na suba w HK3480 raczej nie powinno być sygnału. Sprawdź to. Nie wiem tylko jak działają wyjścia na suba w 3480, opisane są jako L i R, ale także jako SUB OUT MONO, tak więc na obydwu jest raczej ten sam sygnał (suma L+R).

Rozpiszę problem dokładniej:

Wcześniej, gdy miałem tylko 2.1, kolumny były podpięte pod porty głośnikowe, a subwoofer przez dwa chinche (L+R. Sub też ma dwa chinche na wejściu. DO LFE używa się tylko jednego, dowolnego z nich) HK3480 ma wzmacniacz zintegrowany -w jednym pudle jest przedwzmacniacz i końcówka mocy. Wyjście pre-out przedwzmacniacza i wejście main-in końcówki mocy mają porty chinch na tyle obudowy i były zmostkowane.

Nowy amplituner mogę połączyć ze stereofonicznym na przykład przez wejście liniowe w HK3480. Ale to rodzi dwa problemy: Po pierwsze podwójna regulacja głośności w kinie i po drugie wspominany problem z sub'em.

Mam też opcje numer dwa: Zamiast używać wejścia liniowego, mogę podłączyć ampli 5.1 bezpośrednio pod końcówkę mocy HK3480 przez main-in. To też powoduje ten sam problem z sub'em oraz dodatkowo zmusza mnie do zdjęcia mostków w HK3480. Czyli nawet po podpięciu odtwarzacza CD pod ampli 2.1 sygnał poszedłby w eter przez otwarte pre-out od HK3480. Jednakże ten problem może mi rozwiązać znajomy elektronik. Skombinuje mi przełącznik, którego wyjście wepnę pod main-in od HK 3480. Pod wejścia przełącznika wepnę wyjścia pre-out obu amplitunerów. Ustrojstwo potrafi samo wykryć skąd ma sygnał i puścić go dalej. W ten sposób nie będę miał podwójnej regulacji głośności w KD, a w stereo nadal będzie grać. Pozostaje tylko problem z podwójnie podpiętym sub'em i szukam informacji, czy mogę tak bez obaw zrobić. Może po weekendzie zadzwonię do dystrybutora i się zapytam, czy sub ma w sobie jakiś sumator.

Sub nie ma przełącznika low-/hi-level. Tylko przełącznik trybu pracy LFE/normal, ale to jest chyba jedynie ominięcie filtra dolnoprzepustowego.

A może zarówno w stereo jak i w kinie AVR-a używać jedynie jako przedwzmacniacz, a HK tylko jako końcówkę mocy na L i R?

Wtedy sub na stałe podpięty do wyjścia w AVR... I regulacja głośności w jednym miejscu...

Posłuchaj takiej kombinacji, sam stwierdzisz czy może być...

Takie połączenie to było pierwsze, co zrobiłem. Właśnie po odsłuchu zacząłem kombinować. :P Zdecydowanie bardziej kinowy bas daje korektor barwy w AVR. W ampli stereo jest dużo miększy i kulturalniejszy do muzyki. Nie ma tragedii, ale próbuję, bo może coś się da wymyślić. ;)

>Karister, 12 Wrz 2008, 22:18

.....

>Mam też opcje numer dwa: Zamiast używać wejścia liniowego, mogę podłączyć ampli 5.1 bezpośrednio pod

>końcówkę mocy HK3480 przez main-in. To też powoduje ten sam problem z sub'em oraz dodatkowo zmusza

>mnie do zdjęcia mostków w HK3480. Czyli nawet po podpięciu odtwarzacza CD pod ampli 2.1 sygnał

>poszedłby w eter przez otwarte pre-out od HK3480. Jednakże ten problem może mi rozwiązać znajomy

>elektronik. Skombinuje mi przełącznik, którego wyjście wepnę pod main-in od HK 3480. Pod wejścia

>przełącznika wepnę wyjścia pre-out obu amplitunerów. Ustrojstwo potrafi samo wykryć skąd ma sygnał i

>puścić go dalej. W ten sposób nie będę miał podwójnej regulacji głośności w KD, a w stereo nadal

>będzie grać......

Skoro masz elektronika. który może robić takie kombinacje, to potrzebna jest jeszcze jedna.

Przełącznik sygnału przed wejściem niskopoziomowym suba, z dwoma wejściamu Cinch, sterowany przez ten Twój przełącznik wejścia MAIN-IN w HK 3480.

Gdy sygnał na końcówkę mocy idzie z przedwzmacniacza HK, to wejście suba połączone jest z wyjściem SUB OUT HK.

A jeżeli przełącznik podaje na końcówki 3480 sygnał z wyjścia PRE AVR'a, to wtedy wejście suba połączone jest z wyjściem SUB OUT AVR'a.

Skoro przełączanie źródeł dla końcówki HK ma się odbywać automatycznie, to na pewno z przełącznika jest możliwość "wyciągnięcia" sygnału sterującego przekaźnikiem na wejściu LOW sub'a...

Temat bardziej do D.I.Y., niż do kina domowego... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.