Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

jestem jeszcze w stanie zrozumieć że przeciętny kowalski sprzed budki z piwem nie wychwyci różnicy, ale żeby audiocritic.com miało z tym kłopoty...chyba powinni zmienić swoją nazwę na audiogłuchole.com

Różnica między SACD a CD może nie na wszystkich nagraniach jest tak bardzo widoczna.Dobrze zrealizowany kompakt też potrafi zabrzmieć,ale słyszałem płyty SACD po których długo nie mogłem się otrząsnąć z zachwytu i w ślepym teście (jak chce XYZ) na pewno bym wskazał co jest co...

Nie mam doświadczenia z SACD, ale nie można wykluczyć, że - podobnie jak w przypadku CD - są płyty brzmiące dobrze, bardzo dobrze, źle i beznadziejnie. Dobrze zdać sobie sprawę, że SACD nie gwaratntuje lepszego brzmienia płyty, a jedynie to umożliwia. A to różnica...

-> MariuszH

"Nie mam doświadczenia z SACD, ale nie można wykluczyć, że - podobnie jak w przypadku CD - są płyty brzmiące dobrze, bardzo dobrze, źle i beznadziejnie. Dobrze zdać sobie sprawę, że SACD nie gwaratntuje lepszego brzmienia płyty, a jedynie to umożliwia."

Dokładnie. Widać niestety ciągły brak logicznego myślenia w wypowiedziach wielu forumowiczów. Otóż to właśnie jakość nagrania/masteringu/remasteringu/etc. determinuje w głównej mierze końcową jakość brzmienia. Są wspaniale nagrane CD, jak i ostro skopane SACD/DVD-AUDIO. Teoretycznie SACD i inne "gęste" formaty są lepsze. Niestety, ale możliwości nawet "rzadkiej" płyty CD nie są często w dzisiejszych czasach wykorzystywane.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

z tym że obecnie w przypadku SACD realizacją tych płyt zajmują się wytwórnie takie jak Chesky, Pentatone, BIS, Analogue Productions, Decca, Channel Classics...także "quality control" jest tutaj lepszy niż w przypadku masowo produkowanych płyt CD

Gość

(Konto usunięte)

Zapytam jeszcze raz mądrale, jaki parametr SACD jest na tyle lepszy od CD, żeby to człowiek mógł wychwycić ?

Zamiast głupawych śmiechów może jakieś argumenty merytoryczne ?

audioholik, 20 Wrz 2008, 21:36

>ostateczną jakość nagrania determinują dwa czynniki, możliwości formatu (SACD>>>CD) i umiejętności

>realizatorskie inżyniera dźwięku

Oj, wszystkich elementów mających wpływ na efekt końcowy jest znacznie więcej :) Od brzmienia instrumentu, umiejętności muzyka, przez sprzęt w studiu, wiedza i umiejętności realizatora... aż po nasz nastrój podczas słuchania :)

XYZ naucz się w końcu linkować poprawnie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a tu szczegóły eksperymentu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

XYZPawel, 20 Wrz 2008, 23:05

>Zapytam jeszcze raz mądrale, jaki parametr SACD jest na tyle lepszy od CD, żeby to człowiek mógł

>wychwycić ?

>

>Zamiast głupawych śmiechów może jakieś argumenty merytoryczne ?

dynamika na poziomie 120dB (CD 96dB), idealna odpowiedź impulsowa (rys. poniżej), 2 miliony 822 tysięcy próbek fali analogowej w 1 sekundzie zapisanych w formacie cyfrowym (4x więcej informacji niż CD), większe pasmo przenoszenia.... ale na nic współczynniki jeśli coś po prostu nie brzmi, SACD na szczęście brzmi i chociaż wiele zostało już w tym wątku powiedziane na temat postepującej wśród społeczeństwa głuchoty śmiem twierdzić, że różnica między SACD a CD jest możliwa do wychwycenia nie tylko przez audiofila...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jeszcze długo będziemy słuchać starych nośników po prostu jeszcze nie wszystko zostanie wydane ja słucham z hardego Referenc Recordings system HRX ten sam materiał mam na cd i brzmi gorzej pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 21 Wrz 2008, 00:17

>>Zapytam jeszcze raz mądrale, jaki parametr SACD jest na tyle lepszy od CD, żeby to człowiek mógł

>>wychwycić ?

>>Zamiast głupawych śmiechów może jakieś argumenty merytoryczne ?

>dynamika na poziomie 120dB (CD 96dB), idealna odpowiedź impulsowa (rys. poniżej), 2 miliony 822

no ładnie, ale dynamiki CD nawet realizatorzy nie potrafią wykorzystać :))

taka korzyść, że troszkę mniej szumi, ale szum CD jest i tak mimalny

>tysięcy próbek fali analogowej w 1 sekundzie zapisanych w formacie cyfrowym (4x więcej informacji

>niż CD), większe pasmo przenoszenia.... ale na nic współczynniki jeśli coś po prostu nie brzmi, SACD

>na szczęście brzmi i chociaż wiele zostało już w tym wątku powiedziane na temat postepującej wśród

>społeczeństwa głuchoty śmiem twierdzić, że różnica między SACD a CD jest możliwa do wychwycenia nie

>tylko przez audiofila...

Chyba po angielsku czytać nie potrafisz, w teście na kilkaset ludzi, w tym audiofile, nikt nie rozpoznał "lepszych" formatów... Więc nic tam lepiej nie "brzmi", sorry: pa, pa marzenia :))

audioholiku, idź na odwyk :)))

XYZPawel, 21 Wrz 2008, 00:31

>Chyba po angielsku czytać nie potrafisz, w teście na kilkaset ludzi, w tym audiofile, nikt nie

>rozpoznał "lepszych" formatów... Więc nic tam lepiej nie "brzmi", sorry: pa, pa marzenia :))

>audioholiku, idź na odwyk :)))

ciekawe czy ta próba kilkuset testerów z poważnymi wadami słuchu odróżniłaby mp3 od SACD...z ich słuchem nie sądzę :-))

XYZPawel, 2

>no ładnie, ale dynamiki CD nawet realizatorzy nie potrafią wykorzystać :))

Pewnie będę płakał, ale...

XYZ, ponieważ, jak mniemam, wiesz wszystko także na temat pracy realizatorów, a o zawiłościach związanych z rejestracją materiału w szczególności, nie dziwi mnie więc twoja przenikliwa uwaga o wykorzystaniu, tudzież - niewykorzystaniu większej dynamiki wynikającej z zapisu 24bitowego. Do nóżek uniżenie padam.

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 21 Wrz 2008, 00:46

>Możesz sie popisywać kolekcją linków, ale nie odzywaj się w sprawach, o których nie masz k...a

>zielonego pojęcia.

Póki co, to Ty się wypowiadasz o sprawach o których nie masz pojęcia... Masz jakieś wparcie swoich tez na słyszalność SACD, wzmaków i CD ? Oprócz: ja słyszę, ja wiem więcej ? Bo ja mam, a Ty nie. Masz tylko poważne kłopoty z czytaniem i z obsesją na moim punkcie...

Skończ już z tą obsesją, do jasnej cholery. Sam masz chyba jakis psychiczny problem.

Wiedziałem, że będę płakał, po c...j sie odzywałem...

Czy mam jakieś "wsparcie" oprócz - "ja słyszę"?

Ty uważasz, że nie ma różnic w brzmieniu pomiędzy odtwarzaczami CD, przytaczając przykłady jakiś testów, w których jak rozumiem - nie uczestniczyłeś? A co powiesz na to, że posiadam odtwarzacz, który ma taki "magiczny guziczek" z pewnie nic ci nie mówiącym podpisem - "dither". I wiesz co, naciskanie tego guziczka powoduje zmiany. Tych poziomów jest kilka, tak więc, posiadam odtwarzacz, który sam jeden potrafi brzmieć na kilka sposobów. Nie do wiary? Nie prawda?

discomaniac71 -

1- piszesz że chciałbyś się tu czegoś nauczyć- proszę bardzo.

DAT ma podobną jakość )w parametrach) do CD, tyle że jest pozbawione wad CD. Dlatego właśnie DAT był i często jeszcze jest wykorzystywany profesjonalnie. Trudno sobie wyobrazić kapelę nagrywającą na płytę CD. Każdy kto coś takiego słyszał wie o czym mówię. Na początku lat 80-tych powstało kilka płyt zapisanych bezposrednio na 16 bitowe CD- klęska, płyty straszą do dzisiaj. Najpierw płytę nagrywa się z jakością znaną z DVD czyli 24/96 albo wyżej, a dopiero potem kastruje się ja do poziomu CD. proste ? Nauczyłeś sie ?

2- prawdziwi audiofile na swiecie słuchaja juz tylko, pisząc za P. Stryjeckim (jeśli nie mylę redaktorów, jeśli tak to sory odsyłem do prasy), SACD i winylu. To na naszym forum jest kilku oszukanych przez los, którym kiedys jakiś nawiedzony sprzedawca wcisnął odtwarzacz CD za 10kzł i więcej. Teraz żeby cos usłyszeć muszą do tego kable za podobne pieniądze kupować.

discomaniac- jest znakomita okazja. 22 września ukazuje się nowa płyta Gilmoura Live Gdańsk- kup wersję 5LP i zobaczysz różnicę, zamiast tak twardo trzymać się swoich racji.

PS- nie tylko DAT ma podobne parametry dp CD a brzmi lepiej. Podobnie jest z plikami flac udostępnianymi przez szcowną firmę Linn. Musisz tylko zrozumieć że DAT nie służy do kopiowania płyt Cd bo i po co ? Na DAT nagrywasz wspomniany plik flac i wtedy masz jakość gwarantowaną przez procucenta.

Myślę że to dobry moment na małe podsumowania, zanim parę osób w tym wątku sie pozabija.

Proponuję stworzenie rankingu dostępnych obecnie źródeł cyfrowych. Dla ułatwienia proponuję pominięcie wspomninanego wcześniej winylu (tu osobiście dałbym 1 miejsce, ale to byłoby nieobiektywne bo jestem zapalonym winylowcem), czy innych typu helikalny VHS.

Oto moja propozycja:

1- Studio Master flac 24/96 -(chodzi mi o sam plik gdyż serwery muzyczne to nic innego jak komputer z wyjściem cyfrowym i mogą pracowac z każdym rodzajem zapisu)

2- SACD/DVDAUDIO - drugie miejsce ze względu na problemy i zniekształcenia związane z koniecznościa stosowania zapisu na płyty

3- flac 16/44,1 które można potem wypalać na dobrej jakości płytki CDR-można uzyskać lepszą jakość od często miernie zapisywanych płyt tłoczonych

4- standardowe 16 bitowe płyty CD - tu oczywiście pojawiają się płyty dobrze brzmiące, ale to wyjątki np. produkcje B&W które polecam lub XRCD, ale tu juz opinie są różne

5- mp3

Pozdrawiam i liczę na ewentualne korekty i opinie innych forumowiczów. A może zrobić z tego oddzielny wątek ? ważne by młodzi ludzie mieli podgląd i wiedzę wydając grube pieniądze na sprzęt, który często zalega regały sklepowe.

-> asfanter

"DAT ma podobną jakość )w parametrach) do CD, tyle że jest pozbawione wad CD"

Jakie to wady? Czy i jak wpływają na jakość dźwięku?

Dlaczego wg Ciebie flac 16/44,1 jest lepszy (dźwiękowo?) od CD 16/44,1?

-> audioholik

"ciekawe czy ta próba kilkuset testerów z poważnymi wadami słuchu odróżniłaby mp3 od SACD...z ich słuchem nie sądzę :-))"

Kojarzysz lub słyszałeś coś o "eksperymencie Lukar"? Przeglądałeś już w tamtych czasach forum?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość

(Konto usunięte)

HYBRYD, 21 Wrz 2008, 01:07

>Za to XYZPawel ma za wsparcie i autorytet "powazne publikacje naukowe" z zagranicznych stron www ;)

Chłopino, dokładnie tak jest, coś Ci się pomyliło z uśmieszkiem na końcu.

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 21 Wrz 2008, 01:07

>Skończ już z tą obsesją, do jasnej cholery. Sam masz chyba jakis psychiczny problem.

>Wiedziałem, że będę płakał, po c...j sie odzywałem...

Po co, no, po co. Najlepiej zamilcz, bo nic mądrego nie masz do powiedzenia...

>Czy mam jakieś "wsparcie" oprócz - "ja słyszę"?

>Ty uważasz, że nie ma różnic w brzmieniu pomiędzy odtwarzaczami CD, przytaczając przykłady jakiś

>testów, w których jak rozumiem - nie uczestniczyłeś?

nie uczestniczyłem, tak. Ale, jak to było: nie muszę skakać z 10 piętrowego dachu na beton, żeby się przekonać, że się zabiję, no nie ?

>A co powiesz na to, że posiadam odtwarzacz,

>który ma taki "magiczny guziczek" z pewnie nic ci nie mówiącym podpisem - "dither". I wiesz co,

>naciskanie tego guziczka powoduje zmiany. Tych poziomów jest kilka, tak więc, posiadam odtwarzacz,

>który sam jeden potrafi brzmieć na kilka sposobów. Nie do wiary? Nie prawda?

Tylko Ty wiesz, co znaczy to magiczne słowo, oczywiście...

ojej, a jakie mierzalne zmiany wprowadza ten "dither" ? Bardzo możliwe też, że słyszysz to, co chcesz :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.