Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

o liczyłem, że wkleisz ten rysunek ;)

po pierwsze - coś się im chyba źle wpisało - 3us to 3 milionowe(sic!) części sekundy - odpowiednik 333kHz

dwa - dlaczego sygnały PCM zostały potraktowane filtrem a DSD nie (powinno być na odwrót - DSD z racji działania musi być filtrowane, PCM nie musi)?

trzy - zapodaj wykresy SNR / Hz - chętnie się pośmiejemy z DSD ;)

josef,

jak mówię poprostu posłuchaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie nie dyskutujcie z audioholikiem bo nie ma o czym. Typowe dziecko Internetu wychowane na stronach producentow i folderach reklamowych. Zapewne w ten sposob wybieral sprzet no i jak zawsze doradzal mu sprzedawca twierdzac to i owo. Przeczytal gdzies ze SACD jest lepsze od CD poszedl do sklepu sprzedawca potwierdzil i kupil. Tymczasem powinien rozpoczac samodzielne poszukiwania i odsluchy CD versus SACD z roznych przedzialow cenowych. Kiedy format zaczal byc coraz bardziej popularny zadalem sobie tego trudu i przesluchalem przynajmniej kilkanascie odtwarzaczy SACD w konfrontacji z dobrym CD. Jadac na odsluch dzielonego Accuphase bylem niemal pewien ze SACD zagra lepiej. Tak sie jednak nie stalo. Potem okazalo sie ze takich odtwarzaczy jest znacznie wiecej i niekoniecznie musza kosztowac 80kzl - wystarczy sporo mniej niz jedna dziesiata z tego. Nie wiem skad sie bierze trend partolenia warstwy CD w tanich klockach SACD ale dzieki temu rodza nam sie tacy "znafcy" jak audioholik i potem glosza swoje "mondrosci" w Internecie.

audioholik przestń się wydurniać.

To ty pierwszy wrzuciłeś ten rysunek, więc zapadaj te pozostałe wykresy.

A nie odsyłasz już kogoś do słuchania. Poza tym tak samo odsyłam cię do posłuchania CD Audio, a nie bidolenia, że akurat na twoim systemie gra gorzej, bo to samo mogę powiedzieć słuchając twojego synsetmu na SACD i świetnego odtwarzacza CD.

Sprawdź a nie ograniczaj się do tego, bo "akurat" teraz słyszysz, że SACD lepsze.

Ludzie...

>discomaniac71

discomaniac i Ty mówisz że ja jestem bezczelny? to pozwolisz że odpowiem w Twoim tonie. Nie dyskutujcie z discomaniaciem bo to dziecko żyjące przeszłością, które uważa że wszystko już słyszało, i rozwój audio zatrzymał się w latach '80 ubiegłego wieku, stąd rozmowy o SACD czy FLAC 24/96 nie mają żadnego sensu. Zamiast doszukiwać się teorii spiskowych u producentów sprzętu audio i wytwórni muzycznych niby partolących warstwy CD powinien poprostu posłuchać jakiś porządnych płyt SACD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

żółwik, 5 Paź 2008, 12:21

>audioholik przestń się wydurniać.

>

>To ty pierwszy wrzuciłeś ten rysunek, więc zapadaj te pozostałe wykresy.

>A nie odsyłasz już kogoś do słuchania. Poza tym tak samo odsyłam cię do posłuchania CD Audio, a nie

>bidolenia, że akurat na twoim systemie gra gorzej, bo to samo mogę powiedzieć słuchając twojego

>synsetmu na SACD i świetnego odtwarzacza CD.

raz nie rozmawiamy tu o moim systemie, tylko o SACD i FLAC 24/96 w ogóle, dwa rysunek zapodałem w odpowiedzi na artykuł wklejony przez discomaniaca jako przykład wojny wytwórni na rysunki i parametry, zwróciłem jednak uwagę iż ludzie "po prostu słuchali" a nie patrzyli na rysunki. Po odsłuchach efekt był taki że wygrało SACD, stąd jak mówię polecam poprostu słuchać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak - DSD to ten ostro idący w górę powyżej paru kHz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze jeden, dość ciekawy chyba aspekt... Jeszcze chyba nigdy nie zdarzyło się, żeby w momencie, gdy trzeba było dokonać wyboru (mam na myśli producentów) pomiędzy dwoma pomysłami na dźwięk, wybrano ten lepszy... :)

Jakoś chyba tak się składało przypadkiem, że wybierano ten... tańszy.

Historia pokazuje bardzo wyraźnie i dobrze byłoby nauczyć się w końcu wyciągać wnioski - Producent to nie "dobry wujek", który robi wszystko, żeby było NAM jak najlepiej. On przede wszystkim chce, żeby JEMU było jak najlepiej. Jeśli na wystawach, w czasopismach i w końcu na rynku, pojawia się coraz więcej odtwarzaczy SACD, to może świadczyć tylko o jednym - za śmieszne koszty kilku kostek producenci chą wydoić jak najwięcej kasy od klientów - wszak płyty SACD na rynku jakieś są... Po prostu wykorzystują dobry moment - ludzie już rozglądają się za czymś innym, a serwery jeszcze nie są tak popularne i rozpowszechnione. Ale to będzie krótka historia... :)

josef, 5 Paź 2008, 12:24

>audioholik - ja mogę powiedzieć Ci dokładnie to samo - poszukaj dobrze nagranych płyt CD

>(zapewniam, że takie są) - gwarantuję pełną satysfakcję

wiem że są dobrze nagrane płyty CD, nie neguję tego, chociażby wydawnictwa JVC Victor K2 czy XRCD szkoda że są takie drogie, no i oczywiście można lepiej stąd nawet inżynierowie z JVC swego czasu wsparli DVD-Audio, obóz DVD-A okazał się przegrany także teraz JVC wciąż rozwija red booki, tak jak obecnie w świecie video przegrana Toshiba będzie wchodzić wkrótce na rynek z jakimś nowym upscalingiem DVD (bo ich HD-DVD przegrał z Blu-Ray).

..dobra to było moje ostatnie słowo na niedzielę :) wylogowuję się...

jak dla mnie sprawa jest prosta

DSD zostało wymyślone i wypromowane w celu zwiększenia zysków paru firm mających monopol na ten interes:

- niższy koszt wytworzenia urządzeń (są na tańszych częściach) przy ich wyższej cenie (bo w końcu to hi-end no nie ;) ) - czyli 2x zysk

- wyższy koszt urządzeń do nagrywania - znów zysk dla wybranych

- uniemożliwienie piractwa

ja też ide posłuchać swoich marnych 16 bitów ;)

>josef

>niższy koszt wytworzenia urządzeń (są na tańszych częściach) przy ich wyższej cenie (bo w końcu to hi-end no nie ;) )

Tu bym troche polemizował.

Nie jest wcale niższy biorąc pod uwagę wyprodukowanie przeciętnego SACD i CD.

Wszak produkcją układów, filtrów do SACD jest tylko i wyłącznie Philpis nie uchylając rąbka tajemnicy innym producetom. To też odbija się w cenie kostek.

A jesli firma podpisze umowy by kostki te produkować w imieniu innej (jak robił np. Sony) to juz są holendarne koszty.

Napęd też jest znacznie droższy w wytworzeniu (laser), gdż nie jest to typowa długość lasera jak DVD, a troszkę mniejsza.

(odkryli to przecież ostatno rosjanie)

Ale dzięki temu być może w krótce będzie taki powszechny "dostęp" do płyty z napędu. Potem zaczną badać co to za zabezpieczenia, może potem rozpracują aż w końcu ... coś się skopiuje ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

5 Paź 2008, 12:25

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 320 / 1112 / 0

>discomaniac71

discomaniac i Ty mówisz że ja jestem bezczelny? to pozwolisz że odpowiem w Twoim tonie. Nie dyskutujcie z discomaniaciem bo to dziecko żyjące przeszłością, które uważa że wszystko już słyszało, i rozwój audio zatrzymał się w latach '80 ubiegłego wieku, stąd rozmowy o SACD czy FLAC 24/96 nie mają żadnego sensu. Zamiast doszukiwać się teorii spiskowych u producentów sprzętu audio i wytwórni muzycznych niby partolących warstwy CD powinien poprostu posłuchać jakiś porządnych płyt SACD http://www.pentatonemusic.com/index1.htm

http://www.bis.se/index.php

Jestes bezczelny bo napisales gdzies powyzej ze jak sie slucha disco lat 80-tych to nie potrzeba SACD. To bylo co najmniej niestosowne i chamskie. Skad wiesz czego ja slucham? Ja zyje w latach 80-tych? Nie sadze. Jednak wtedy powstala masa pieknych rzeczy ktore bronia sie mimo uplywu lat. Tylko co Ty o tym mozesz wiedziec? Konstrukcje zwlaszcza wzmacniaczy i koncowek mocy byly bezkompromisowe. Nie znaczy to jednak ze pozniej nie wymyslono niczego lepszego. Przeciwnie. Tylko ze kaze sie nam konsumentom sporo placic za te naprawde dobre rzeczy. Gdybys wykazal nieco szacunku i kultury zauwazylbys ze swoje zdanie opieram na ODSLUCHACH i to niemal wylacznie sprzetu nowego. Dzielony Accuphase debiutowal calkiem niedawno podobnie inne klocki o ktorych pisalem. Tych swoich porzadnych plyt SACD posluchaj na porzadnym odtwarzaczu a nie na Pioneerze PD-D6J za 1500zl. Idz do salonu wez plyty i posluchaj porzadnej konfiguracji. Zestaw sobie brzmienie warstwy CD i SACD na klocku ktory zostal potraktowany bezkompromisowo pod kazdym wzgledem a zrozumiesz co mam na mysli. Na razie to jak rozmowa ze slepym o kolorach. Jedynym Twoim argumentem sa strony internetowe i to co pisza inni. Smutne.

jak wspominałem LINN zaprezentował w Japonii całą serię swoich music serverów i odtwarzaczy plików FLAC 24/96

Ukryta Zawartość

post-17470-100004157 1223233561_thumb.jpg

post-17470-100004158 1223233561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

swoją drogą ciekawe jak wypadnie organizowany w Krakowie odsłuch odtwarzacza sieciowego plików FLAC 24/96 (Klimax DS)

Ukryta Zawartość

post-17470-100004154 1223234541_thumb.jpg

post-17470-100004155 1223234541_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac71, 5 Paź 2008, 21:07

>k... audioholik mam juz dosc tych pierdow z Internetu! zlituj sie!

Disco, z takim nastawieniem to napewno powiesz że Klimax DS zagrał FLAC 24/96 gorzej niż CD :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ty sie nie martw o moje nastawienie. Lepiej zacznij odpisywac na posty bo jak dotad wszystko co jest Ci niewygodne starasz sie przemilczec. A najgorsze jest to ze nie uwazasz sie za objawionego mistyka przepowiadajacego przyszlosc majac marne pojecie o dobrym dzwieku. Bezmyslnie kopiowac obrazki z sieci kazdy potrafi. Gorzej z ich interpretacja.

życzę LINNowi powodzenia z FLAC "DVD-A" nie wykluczone że jest to przyszłość, tym czasem jednak wciąż większe zainteresowanie wywołała nowa płyta z serii DECCA Esoteric SACD i seria odtwarzaczy SACD Esoterica, fotki ponizej.

Ukryta Zawartość

post-17470-100004134 1223249779_thumb.jpg

post-17470-100004135 1223249779_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pancernik Yamamoto był bardziej urodziwy, przy tej ilości co na zdjęciach czuć wręcz zagracenie tą kupą niepięknie pogietej blachy, po prostu kupą. Miejmy nadzieję że przynajmniej to jakoś zagra? Te tuby jakoś tak mnie się kojarzą z niezbyt szczęśliwym pokazem na zeszłorocznym Audio Show w Bristolu. Na Avantgarde tak potężnego organu głosowego w życiu nie słyszałem -usta o 4 metrowym uśmiechu pewnie zapisane w nowszym niż CD formacie miały by 8 metrów :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Accu też zaprezentował nowy SACD player (DP-600)

Ukryta Zawartość

post-17470-100004129 1223251412_thumb.jpg

post-17470-100004130 1223251412_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.