Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Wełniany

Masz racje, ale gutek nie korzysta z kompa tylko z obudowy sieciowej QNAP.

Dysk jest zamknięty w metalowej puszce, która nie posiada wentylatora.

Zatem hałas dysku ograniczony jest do minimum. Nie oznacza to oczywiście że go nie słychać.

Jak się taką obudowę dobrze usadowi to praktycznie z 1m jest ledwo słyszalna.

Gość rochu

(Konto usunięte)

gutekbull, 12 Paź 2008, 20:46

>A co do zabawy w komputer i karty dźwiękowe to myślę piłka jest po stronie przetwornika ?

Cały czas mam watpliwości jaki wpływ na dźwięk ma sam serwer.

U mnie postawiony jest na osobnym pececie z XP (nie bić prosze, niestety Linux nie ma jeszcze tak dobrych mechanizmów oszcędzania energii jak Windows, przynajmniej wg tego co przebadałem na własnej skurze).

Pecet jest domowym serwerem danych i stoi sobie w innym pomieszczeniu niż SB.

NIe mniej mam wiele watpliwośći.

I tu pytania, na które usiłuje sobie odpowiedzieć od dwóch tygodni.

- Jaki wpływ na jakośc dźwieku ma priorytet procesu SqueezeCenter?

W przypadku pc-audio ranga procesu Foobara miała u mnie znaczenie soniczne. Dlatego zastanawiam się jak jest w przypadku SB.

- Kwestia zasilania. U mnie filtracja pc-audio wpływała dramatycznie na jakość dźwieku (mieszkam na wsi, obok mojej działki jest przepompownia ścieków, więc sieje mi po sieci).

A jak jest z serwerem. Stosowac UPS czy kaskadowo połączone listwy filtrujące?

- Stosować do SB kabel czy WIFI?

W końcu to ostatnie jest jakimś sposobem na izolację galwaniczną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rochu=>

Kupiłem z tydzień temu listwę Nemesis i wszystko mi "załatwiła " czarne tło, zero szumów ;-)

Radze wziąć na odsłuch pograć 2 - 3 dni i odłączyć efekt murowany !! ;-)

Poza tym wymień wszystkie kable sieciowe na te ze złotymi wtyczkami - fabryczne - nowej generacji 5 lub 6 lub 7 koniecznie ekranowane !!!!

Pokupowałem gotowe w M.M , ale jak nie dostaniesz fabrycznych odpowiedniej długości to kup z metra do sieci 1Gb ekranowane i załóż wtyki sam - zło konieczne ;-)

Efekt może cię zaskoczyć ;-)

Ukryta Zawartość

posprawdzaj czy kable sieciowe maja zachowaną biegunowość na 8 posiadanych była równowaga 50% dobrych 50% pozamienianych

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość rochu

(Konto usunięte)

Hm.

Kable mam sprawdzone.

Skrętka do sieci nie ulegnie raczej zmianie bo jest poprowadzona w ścianie przy okazji budowy domu.

Co do proponowanej przez Gutka listwy. To chyba byłoby cenowe przegiecie stosować ją do serwera.

Co do reszty systemu, sprawę załatwia Helion 2050 i listwa TP80 Furutech, i póki co sprawę załatwia dobrze. Zwłaszcza że całkowity pobór prądu przez audio oceniam na jakieś max 300W.

npl, 12 Paź 2008, 18:12

>za 5,4k zł jest linn sneaky ds, podobno lepszy od transportera. oba urządzenia chodzą z dyskami w

>stylu lacie czy qnapa...

npl, możesz podac jakieś linki do opinii czy testów mówiących o wyższości Sneakiego nad Transporterem?

sneaky DS ma wbudowany wzmacniacz także nie jest to już tylko czysty odtwarzacz sieciowy, ale chodzi mi o porównanie samej jakości dźwięku tych playerów

gutekbull, 12 Paź 2008, 22:46

>Proszę podać wszystkie znane kodeki bezstratne; flac, ape, wav..... coś pominąłem ??

pominąłeś wv (wavpack) i alac (apple lossless audio codec) i wma (windows media audio lossless)

jeśli chodzi o format 24bit/96kHz stereo to wspierają go FLAC, WAV i WMA

PS możesz sprawdzić też ten wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to wygląda u mnie ,niestety nie mogłem sobie poradzić z mnogością kabli za sprzętem ;-(

Ukryta Zawartość

post-870-100003622 1223845451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> audioholik

rozmawiałem z linn polska i twierdzą, że sneaky ds bije transportera. nie miałem okazji porównać, ale jest to całkiem możliwe, bo najtańszy ds gra bardzo zacnie przy odłączonym wzmacniaczu.

kodekami bestratnymi zazwyczaj określa się flac, ape, wma l., aac l.. aiff i wav nie są kompresowane i zajmują ogrom miejsca. żaden z tych formatów nie wspiera jakiejkolwiek rozdzielczości, tylko można tam zapisać rozmaite kombinacje khz/bit...

rochu, 12 Paź 2008, 21:56

>- Kwestia zasilania. U mnie filtracja pc-audio wpływała dramatycznie na jakość dźwieku (mieszkam na

>wsi, obok mojej działki jest przepompownia ścieków, więc sieje mi po sieci).

>A jak jest z serwerem. Stosowac UPS czy kaskadowo połączone listwy filtrujące?

Hmm. Co w zasilaniu serwera, oprócz awarii oczywiście, mogłoby powodować spadek jakości dźwięku z SB?

Gość rochu

(Konto usunięte)

_Kuba_, ja nie wiem i dlatego pytam : )

Bawiąc sie pecetem do audio wyszło mi że zasilanie ma wpływ na dźwięk z wyjścia cyfrowego coax karty dźwiękowej. Zastanawiam się czy w przypadku SB-serwera jest podobnie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie, z innej beczki.

Ciekaw jestem czy Ktoś z Was porównywał na SB plik dźwiękowy z kompresją (flac, ape) z tym samym plikiem w nieskompresowanym wav.

Dla podpowiedzi podam, że w ustawieniach serwera powinno być w "File Format Conversion Setup"

dla plików WAV:

FLAC Disabled

MP3 Disabled

WAV Native

Może jestem nadwrażliwy ale ja róznicę słyszę, i to na plus dla wav-a.

Czy Ktoś może ma jakieś przemyślenia w tym zakresie?

Nic, tylko czekać na opinie o wpływie nazw plików na brzmienie...

Jak w nazwie jest dużo "b", "m", "u", dźwięk jest ciepły, "analogowy", w przeciwieństwie do plików o nazwach z dużą zawartością "z", "s", "c", które są zimne i analityczne...

A powtarzające się znaki w nazwach wpływają na zwiększenie harmonicznych parzystych...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Proszę, posłuchajcie i sprawdźcie sami.

Nie ma co wszczynać kłótni.

Ja tylko proszę o ewentualną praktyczną weryfikację.

Praktyczną, a nie teoretyczną.

rochu=> ja Belkina sprawdzałem - porównywałem z innymi drogimi kablami ,

cena tutaj jest tak umowna , powiedzmy ,że dałem za Belkina 3000zł - teraz ok. ;-)

to całkiem możliwe, z tego wygląda że sb konwertuje w locie różne formaty i po konwersji może brzmieć gorzej niż plik natywnie dekodowany... to jest wręcz normalne...

Gutek, zapomniałes przed słuchaniem odtańczyć tańca belkina. Dlatego nie słyszałeś;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

rochu, 13 Paź 2008, 11:13

>Panowie, z innej beczki.

>

>Ciekaw jestem czy Ktoś z Was porównywał na SB plik dźwiękowy z kompresją (flac, ape) z tym samym

>plikiem w nieskompresowanym wav.

>

>Dla podpowiedzi podam, że w ustawieniach serwera powinno być w "File Format Conversion Setup"

>dla plików WAV:

>FLAC Disabled

>MP3 Disabled

>WAV Native

>

>Może jestem nadwrażliwy ale ja róznicę słyszę, i to na plus dla wav-a.

>Czy Ktoś może ma jakieś przemyślenia w tym zakresie?

Słyszysz różnicę między wav a flac??. Przecież to niemożliwe, bo różnicy nie ma. To dwa identyczne pliki, tylko że jeden jest skompresowany wewnętrznie. To jakbyś powiedział że wav po skompresowaniu rarem, brzmi gorzej.

rochu, slucham na okrągło, na zmianę aif, wave, także przekonwertowanych z flac i ape, aplos i wszystko brzmi tak samo...

Być może to, o czym piszesz, z jakiegoś powodu u Ciebie występuje, ale być może jest to następny przykład, jak to pewne "pozawerbalne" czynniki mają ogromny wpływ na nasze odczucie dot. brzmienia sprzętu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.