Skocz do zawartości
IGNORED

WPŁYW AKUSTYKI NA WYCHWYTYWANIE RÓŻNIC--

adamszaj

Rekomendowane odpowiedzi

mkmar

>Denerwujące jest tutaj bredzenie, iż "to już było, skorzystaj z wyszukiwarki, itp", gdyż większość rzeczy już było

Zastanów się chwilę nad tym co piszesz. Może dla Ciebie denerwujące ale bardzo sensowne, ponieważ to wszystko już było opisywane na dziesiątki sposobów.

Witam siedzę już w tym temacie już od 30lat.Przeczytałem w zasadzie wszystko co jest możliwe.

Uważam że kto pyta nie błądzi.Akustyka pokoju jest zawsze nie przewidywalna,gdyby to

było takie proste nie było by tyle sal kiepskich akustycznie.

Rozmieszczanie ustroi akustycznych jest dosyć skomplikowane .

W zasadzie pułapki basowe powinny być ustawione w narożnikach ale nie zawsze to się sprawdza.

Trzeba uważać też z strojeniem żle zestrojone uwypuklą inne częstotliwości.

Powyżej 120-130 hz w narożnikach pułapki nic już nie dają.

Najlepiej ustawiać tam gdzie jest największe natężenie danego rezonansu.

I ostatnia rzecz jedną pułapką naprawdę nic sie nie zrobi.

Pozdrawiam

Powiem tyle-regułki i czytanie o akustyce mozna wsadzić w buty bo to tylko kropla w...każde pomieszczenie jest inne (regułki nie pomogą) np u mego kumpla bez ustrojów gra zawaliście..podstawkowe, podłogowe,leżące co tylko wrzuci,a u mnie to już trzeci pokój poszedł pod adaptacje.Znajomi mówią,ze jestem świrem.

?

Gość

(Konto usunięte)

gagacek, 17 Wrz 2008, 08:49

Dla Ciebie polecam:

Maciej Żerdziński

Poradnik dla pacjentów cierpiących na ZESPÓŁ NATRĘCTW

Zacznij się w końcu leczyć, zamiast wykorzystywać do tego cely publiczne forum. Samo nie przejdzie.

byca, 17 Wrz 2008, 10:53

>Powiem tyle-regułki i czytanie o akustyce mozna wsadzić w buty bo to tylko kropla w...każde

>pomieszczenie jest inne (regułki nie pomogą)

O, i to jest jakże cenione nowatorskie podejście. Może napisz o tym książkę? :)))

>(...) u mnie to już trzeci pokój poszedł pod adaptacje.Znajomi mówią,ze jestem świrem.

To może zrób to raz i porządnie?

"Zacznij się w końcu leczyć, zamiast wykorzystywać do tego cely publiczne forum. Samo nie przejdzie."

Przygadał kocioł garnkowi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tak, naczytam się tych tomów akustyki pisanych z serii "patrzcie jaki jestem mądry", a w praktyce sobie tego nie zastosuję w pokoju gościnnym. Tu chodzi o łatwe i sprawdzone sposoby poprawy akustyki, a nie kosztowne i skomplikowane pułapki :) Potem będzie sytuacja, jaką miał pewien kolega z forum. Wezwał profesorka akustyka z jakiejś polibudy, to mu zaprojektował pułapkę basową na pół pokoju co ważyć miała 700kg (nie mówiąc o trudnosciach wykonawczych u stolarza), he, he. To ja dziękuję za takie coś :)

GT, 17 Wrz 2008, 11:11

>Tak, naczytam się tych tomów akustyki pisanych z serii "patrzcie jaki jestem mądry", a w praktyce

>sobie tego nie zastosuję w pokoju gościnnym.

No to masz wybór - albo albo..

> Tu chodzi o łatwe i sprawdzone sposoby poprawy akustyki,

To są łatwe i sprawdzone sposoby, choć oczywiście w niektórych przypadkach trudno wykonalne. Ale jeśli potrzebna jest pułapka o bardzo konkretnych parametrach, ładna i gustowna poduszeczka rzucona na podłogę nie zadziała...

>Tak, naczytam się tych tomów akustyki pisanych z serii "patrzcie jaki jestem mądry", a w praktyce

>sobie tego nie zastosuję w pokoju gościnnym. Tu chodzi o łatwe i sprawdzone sposoby poprawy

>akustyki, a nie kosztowne i skomplikowane pułapki :

Ja pisałem o rozwiązaniach właśnie w pokoju gościnnym.Profesor który zaprojektował koledze pułapki ważące 700kg chyba jest faktycznie profesorem wysokiej klasy i ma duże pojęcie o akustyce.

Nie potrzeba do tego stolarza można samemu spokojnie to zrobić nie dużym kosztem

Zamieszczałem zdjęcia pokoju z pułapkami basowymi są nie duże nawet te na najniższe częstotliwości.

Na dzień dzisiejszy trochę pozmieniałem w związku z zmianą kolumn.

W ciągu jednego dnia można zrobić parę pułapek .Oczywiście trzeba to jakoś wykończyć ja robie to korkiem.

Pz

MariuszH

>Ale jeśli potrzebna jest pułapka o bardzo konkretnych parametrach, ładna i gustowna poduszeczka rzucona na podłogę nie zadziała...

zadna konkretna pułapka nie pomoże, sa pomieszczenia w których nie da się całkowicie zlikwidować rezonansu tym bardziej tanim sposobem.

?

Gość

(Konto usunięte)

Forumowe zasady:

Można obrażać ludzi do woli, wyzywać i lżyć, bez powodu, tylko dlatego, że nie podobają Ci się poglądy XYZPawła (można sprawdzić chociażby ten wątek).

Gdy XYZPaweł odpowie i delikatnie napisze prawdę, że np. gagacek powinien się leczyć - o nie, nie, wpis natychmiast znika.

Żałosne Redaktorze, żałosne. Te forum schodzi na psy doszczętnie. Ukoronowaniem powinno być permanetny ban dla mnie.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 17 Wrz 2008, 11:08

>"Zacznij się w końcu leczyć, zamiast wykorzystywać do tego cely publiczne forum. Samo nie

>przejdzie."

>

>Przygadał kocioł garnkowi.

uważasz, że z poglądów opartych na nauce trzeba się leczyć ? Może w Gułagu ?

Oczywiście bezmyślnego chamstwa moich oponentów nie dostrzegasz. Niby dlaczego, nie jesteś wiele lepszy. Nie wszystkie posty znikają.

Poradzisz sobie logujac sie pod nickiem np. ŻŹPawel, 123Pawel itd. - spoko.

byca, 17 Wrz 2008, 11:30

>zadna konkretna pułapka nie pomoże, sa pomieszczenia w których nie da się całkowicie zlikwidować

>rezonansu tym bardziej tanim sposobem.

Ale tego akurat nie neguję, choć skrajne przypadki nie są jakoś specjalnie argumentem "przeciw". Natomiast istotne jest to, żeby do wniosków dot. danego pomieszczenia dojść za pomocą odpowiednich pomiarów, a nie drapania się w głowę. A jeśli takich pomiarów się dokonuje, to już połowa dobrej drogi... :)

Nie, nie jestem lepszy ani gorszy :) po prostu jestem jaki jestem tak jak i ty, inni...

"...uważasz, że z poglądów opartych na nauce trzeba się leczyć ?..."

Uważam, że niekiedy tak, dla własnego zdrowia i innych :)

Jestem przede wszystkim za tym aby nikt nikomu nie odbierał przekonania o wartości i skuteczności własnych zmysłów.

MariuszH,

Zgadzam sie z tym ale Panowie zejdźcie na ziemie. wiekszość miłośników dobrego dźwieku nigdy nie będzie robic pomiarów ale wazne jest aby przynajmnie próbowali poprawiać akustyke matoda prób i błedów, powoli dochodzic do polepszenia akustyki w miare własnych mozliwosci.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 17 Wrz 2008, 11:54

>Nie, nie jestem lepszy ani gorszy :) po prostu jestem jaki jestem tak jak i ty, inni...

Nie pochlebiaj sobie, ja nikogo nie obrażam tylko dlatego, że się z nim nie zgadzam, Ty tak.

>"...uważasz, że z poglądów opartych na nauce trzeba się leczyć ?..."

>Uważam, że niekiedy tak, dla własnego zdrowia i innych :)

Państwo totalitarne już przerabialiśmy

>Jestem przede wszystkim za tym aby nikt nikomu nie odbierał przekonania o wartości i skuteczności

>własnych zmysłów.

Ja też, nikomu nie chcę "odebrać" przekonań, próbuję TYLKO przekonywać, nic więcej. Jak widać, dla wielu jest to za dużo !!!

Największym problemem do okiełznania jest oczywiście ten nieszczęsny bas ;) Wysokie i średnie częstotliwości zazwyczaj łatwo wyrównać montując jakieś miękkie ustroje, wytłoczki po jajkach itp. ;P Niskie częstotliwości wymagają wymyślniejszych urządzeń, ala te skomplikowane w budowie, a zwłaszcza strojeniu pułapki basowe.

Muszę się przyznać, do niedawna myślałem że w mniejszym pomieszczeniu nie da się uzyskać naprawdę niskiego zejścia na basie. W skrócie chodzi o to że fale o niskiej częstotliwości mają długość mierzoną w metrach. W małym pokoju takie fale albo będą się sumować, dając podbicie wyższego podzakresu, albo (jeśli ściany cienkie), przelecą do sąsiedniego pomieszczenia.

Przeczytałem taki artykuł i obala on niektóre mity:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

xniwax, 17 Wrz 2008, 11:58

>Zgadzam sie z tym ale Panowie zejdźcie na ziemie. wiekszość miłośników dobrego dźwieku nigdy nie

>będzie robic pomiarów ale wazne jest aby przynajmnie próbowali poprawiać akustyke matoda prób i

>błedów, powoli dochodzic do polepszenia akustyki w miare własnych mozliwosci.

No ale właśnie w tym tkwi problem, bo tego po prostu nie da się zrobić DOBRZE inaczej. Deflektory to pół biedy, ale one akurat nie są specjalnie "popularne" wśród domorosłych "akustyków". Oni zazwyczaj stosują wszelakiej maści gąbki, pianki etc, czyli absorbery, a to już jest spory problem. Każdy z nich działa na jakiś konkretny zakres pasma i bardzo łatwo w ten sposób pociąć sobie "wykres" niemiłosiernie. Co z tego, że nie będzie "dudnić", nie będzie "pogłosów" czy zbytnich rezonansów, jeśli po iluś tam eksperymentach, charakterystyka będzie miała całą masę "dołków". Mozna się bawić "na ślepo", ale przeciez nie bądźmy naiwni - to naprawdę ZAZWYCZAJ przynosi więcej szkód niż pożytku.

Nie jest przeciez np problemem zmierzenie odległości pomiędzy ścianami, pomiędzy sufitem i podłogą i na tej podstawie wyliczenie na 100% pojawiających się fal stojących i wtedy do tych częstotliwości dobranie odpowiednich ustrojów. Prawda?

digi58:

>W takim nie przygotowanym pomieszczeniu myślę w miarę dużym praktycznie żadna

>kolumna nie zagra dobrze nie mówiąc o żródle.

A to ciekawe ;-P Moje zabawki stoją w pokoju 40 m2, o prawie pustych ścianach, z dużymi oknami bez zasłon, umeblowanym raczej mało intensywnie. Liczba zastosowanych ustrojów akustycznych wynosi (słownie) zero. A gra, o dziwo, dobrze.

Hint: cyfrowa korekcja akustyki pomieszczenia ;)

MariuszH

Prawda!!

To jest do zrobienia przez ciebie, ja to zrobię, kolega obok itp. ktos zrobi coś tam ale wiekszośc nic nie zrobi.

Ci ostatni nie chca, nie mogą a i sa tacy którzy i tak kupują sprzęt pod kolor mebli lub telewizora więc po co im to(o tych nie warto sie martwić).

Kiedys aby wyłapać wszystkie miejsca gdzie wbudzały się niższe częstotliwości łaziłem po pokoju z pustą plastikowa butelką :)) ale to było dawno.

>MariuszH

>Każdy z

>nich działa na jakiś konkretny zakres pasma i bardzo łatwo w ten sposób pociąć sobie "wykres"

>niemiłosiernie. Co z tego, że nie będzie "dudnić", nie będzie "pogłosów" czy zbytnich rezonansów,

>jeśli po iluś tam eksperymentach, charakterystyka będzie miała całą masę "dołków". Mozna się bawić

>"na ślepo", ale przeciez nie bądźmy naiwni - to naprawdę ZAZWYCZAJ przynosi więcej szkód niż

>pożytku.

>Nie jest przeciez np problemem zmierzenie odległości pomiędzy ścianami, pomiędzy sufitem i podłogą i

Bez przesady, większość gąbek nie jest aż tak 'selektywna' i efektywnie działa na częstotliwości powyżej 300-400Hz. Oczywiście nie jest to płaska charakterystyka tłumienia, ale umówmy się kolumny też nie grają 'płasko'. Tym samym osiągnięcie 'równości' w całym zakresie częstotliwości jest praktycznie nie możliwa do osiągnięcia... Co nie znaczy oczywiście, że nie należy się zastanowić jakie stosujemy ustroje (czyli co 'wytniemy') i gdzie je umieszczamy, a przede wszystkim - co nam przeszkadza i czego brakuje w brzmieniu pokoju.

ganzz_gut, 17 Wrz 2008, 14:50

> (...) ale umówmy się kolumny też nie grają 'płasko'.

I dlatego tym bardziej trzeba bardzo uważać. Wytłumianie "na pałę" rownie dobrze może jeszcze wytłumić akurat tą częstotliwość, w której nasza kolumna ma dołek...

Słuchajcie, ale przeplatają się tu dwa tematy - pierwszy to starania o jak najbardziej "liniowe" pomieszczenie, co jest oczywiście w domowych (i nie tylko) warunkach absurdem, oraz dla nas istotniejszy - odnalezienie częstotliwości, które powodują rezonanse. A to akurat naprawdę specjalnie trudne nie jest i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Czasem - jak wspomniałem, wystarczy miara... Jeśli pomieszczenie jest dość nieregularne, można odnaleść jakiś programowy korektor graficzny, ustawić sobie taką szpilkę jak na rysunku i "pozamiatać" tym pasmo. Ręczę Wam, że szybciutko odnajdziecie wkurzające rezonanse...

Ukryta Zawartość

post-16104-100005340 1221658887_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Speakerworkshop?

Przy czym do szukania rezonansów nie potrzebujesz takich zabiegów. Przy próbie zrobienia tego, o czym napisałem wyżej, poczujesz jak Ci bębenki "falują"... :) a z bólu przysiądziesz na zadzie. Wszystko to oczywiście, gdy nie będziesz ostrożny i ustawisz zbyt duże wzmocnienie... :)

Gość

(Konto usunięte)

GT, 17 Wrz 2008, 16:25

>Mam mikrofon, jakim programem komputerowym zdjąć chcarakterystykę częstotliwosciową pomieszczenia?

Jak zrobisz tak jak radzi MariuszH, to będziesz zbierał membranę wysokotonowca na podłodze... Moze nie przetrzymać sinusoidy o dużym natężeniu.

Ukryta Zawartość

Ciekawe wnioski są zawarte na końcu. Autor sugeruje zastanowić się nad kasą jakie chcemy wydać na kable, a zamiast nich spróbować tych ustroi ;)

Szkoda że nie ma tam żadnych zdjęć, ale po przeczytaniu powyższego artykułu nasunęły mi się takie pytania: Jakie są rodzaje pułapek basowych ? Jak wyglądają te bardziej uniwersalne działające na szersze spektrum częstotliwości ? Przypuśćmy że w pokoju nie mam szczególnie szkodliwych rezonansów, ale ogólnie mam za dużo basu, bo np. nie mogę odsunąć kolumn dalej od tylnej ściany. Jeszcze ciekawi mnie czy są instalacje dzięki którym można poprawić ogólną czytelność i szybkość basu.

A co sądzicie o takiej sytuacji. Przypuśćmy że ktoś ma przetłumiony pokój, dźwięk jest wyjałowiony, bez życia (odwrotna sytuacja gołego pomieszczenia). Można zastosować jakieś ustroje w formie luster, czy szyb, innych płaskich powierzchni, żeby w ten sposób sterować odbiciami i stworzyć wrażenie bardziej naturalnego dźwięku ?

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

>gagacek

mkmar

>Denerwujące jest tutaj bredzenie, iż "to już było, skorzystaj z wyszukiwarki, itp", gdyż większość rzeczy już było

Zastanów się chwilę nad tym co piszesz. Może dla Ciebie denerwujące ale bardzo sensowne, ponieważ to ...

No i proszę jak ładnie rozwija się wątek i o to przecierz chodzi. Nie neguję używania wyszukiwarki lecz rady w tym stylu, bo to są właśnie internetowe (wątkowe) śmieci. Więc może zacznij najpierw sam czytać ze zrozumieniem w pełnym kontekście.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.