Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza scena i stereo w kolumnach.

Astro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kilkunastu dni jestem posiadaczem wzmaka lampowego JBI AV-9900D (Yaquin MC5881) o mocy 23W na kanał i jestem teraz na etapie doboru kolumn oraz źródła. Przeglądałem forum i opinie użytkowników ale nie udało mi się na tej podstawie wybrać zestawu do odsłuchu. Dodam w tym miejscu, że próby jakie poczyniłem w lokalnym sklepie muzycznym ze względu na niewielki wybór zniechęciły mnie do dalszego eksperymentowania bez wcześniejszego przygotowania. Proszę o sugestie forumowiczów, może wasze doświadczenia mi pomogą. Sprzęt będzie stał w ponad 30 metrowym, otwartym pomieszczeniu. Jak doliczyć kuchnie i korytarz to będzie tego ze 50mq. Niestety kolumny muszą stać blisko ściany (warunek małżonki) przez co jak sądzę odpadają te z bas refleksem z tyłu. Co do oczekiwań odsłuchowych zależy mi przede wszystkim na kolumnach z dobrą stereofonią, tworzących głęboką scenę, tak żebym każdy instrument słyszał wyraziście i w miejscu w którym z założenia powinien się znajdować. Zastanawiam się czy w takim wypadku nie powinienem skupić się testowaniu kolumn na podstawkach? Słucham głownie muzyki rockowej tworzonej w klimacie lat 70 i 80 ubiegłego wieku oraz smooth jazzu, uwielbiam dźwięk gitary klasycznej i elektrycznej. Mój budżet na kolumny to 5 tys. złotych.

https://www.audiostereo.pl/topic/45675-najlepsza-scena-i-stereo-w-kolumnach/

Astro, 16 Wrz 2008, 14:56

>Niestety kolumny muszą stać blisko ściany (warunek małżonki)

Baba Ci rządzi w domu ?

Zła ta Twoja żona. Ja bym się nie sugerował jej zdaniem w tej sprawie. Ona Cie nigdy nie zrozumie.

Chyba, że zaczniesz grać muzykę, którą ona lubi :)

Walcz, postaw na swoim. Jesteśmy z Tobą :)

(przepraszam, że trochę nie na temat)

Astro:

>Co do oczekiwań

>odsłuchowych zależy mi przede wszystkim na kolumnach z dobrą stereofonią, tworzących głęboką scenę,

>tak żebym każdy instrument słyszał wyraziście i w miejscu w którym z założenia powinien się

>znajdować. Zastanawiam się czy w takim wypadku nie powinienem skupić się testowaniu kolumn na

>podstawkach? Słucham głownie muzyki rockowej tworzonej w klimacie lat 70 i 80 ubiegłego wieku oraz

>smooth jazzu, uwielbiam dźwięk gitary klasycznej i elektrycznej. Mój budżet na kolumny to 5 tys.

>złotych.

1. Monitory raczej sobie odpuść, to nie jest rozwiązanie do tak dużych pomieszczeń.

2. Scena i stereofonia w bardzo dużym stopniu zależą od pomieszczenia - ale to zapewne wiesz.

3. 5000 wydać chcesz na sprzęt nowy, czy używany? Jeśli to drugie, to spróbuj posłuchać JMLab Electra 926 - podane wymagania spełniają idealnie. Na pewno warto wpisać na listę "do posłuchania". Nie wiem jednak, jak ułożyłaby się współpraca z twoim wzmacniaczem, ani czy udałoby się znaleźć ofertę sprzedaży za 5000 - być może należałoby nieco dołożyć.

Jeśli masz pomieszczenie +30m2, i chcesz mieć dobrą scene, wzmak lampowy, lubisz jazz,

rozważ Audio Physics. Co do modelu to w zależności czy nowe czy używane, ale jeśli masz 5 tysiaków to z wiekszych do takiego pokoju używane Virgo 1 lub 2 (2 ma silniejszy bas). Wiadomo, każda pliszka własny ogon chwali, ale mając te kolumny porównywałem trochę innych i trudno znaleźć coś lepszego na rynku za tą cenę, zwłaszcza jeśli chodzi o budowę sceny.

Niestety co do ustawienia są wymagające i to Ty musisz tym ustawieniem rządzić (zreszto nie tylko w przypadku AP) słyszałem pracujące dobrze wmiarę blisko tylnej ściany (0.5m) ale najważniesze by miały oddech po bokach >70cm.

Pewnym mankamentem jest mały "sweet spot" ze 25cm, mały ale za to jaki!

Koledzy

Kobiety nie będę zmieniał więc muszę poszukać innych rozwiązań.

Prawdę mówiąc nie mam wielkiego doświadczenia w dobrych odsłuchach i warunkach jakie winny spełniać pomieszczenia. Zauroczył mnie dźwięk, jego stereofonia i głębia w sklepie gdzie byłem na testach, niestety źródło, wzmak i kolumny kosztowały ok. 50 tys. a na taki wydatek najzwyczajniej mnie nie stać. Widząc a w zasadzie słysząc tam muzykę, wręcz poszczególne instrumenty postanowiłem w jak największej części stworzyć w domu podobne wrażenia słuchowe. Dom już stoi, ściany nie do ruszenia, do tego jedynym pomieszczeniem gdzie może stać sprzęt jest pokój dzienny z jego wszystkimi zaletami i wadami. Co do możliwości odsunięcia od ściany to mogę je minimalnie odsunąć (na 10 - 20 cm), więcej nie, bo pomijając warunki postawione przez małżonkę jeśli odsunę je bardziej powiedzmy na 40 cm to przechodząc będziemy na nie wpadać. Myślę o kolumnach nowych ale nie wykluczam też zakupu „z małym przebiegiem” a dla uzyskania odpowiedniego efektu gotów jestem dołożyć dodatkowe 2 tys.

Dziękuję za sugestie i pierwsze propozycje, wszystkie wpisuję na listę.

Po 1

Jeżeli chcesz jak napisałeś w temacie najlepszą scenę i stereofonie to niestety ustawienie kolumn blisko ściany jest tego największym wrogiem.

Po 2

Masz ponad 30m powierzchni więc absolutnie żadne podstawki tylko duże 3drożne kolumny

Po 3

Nie zniechęcaj się nieudanymi odsłucham

ja zanim kupiłem swoje kolumny przesłuchałem około 16 innych głośników i dzisiaj wiem że było warto.

Osiem to minimum żeby w ogóle mieć jakieś porównanie i odniesienie

• Redaktorzy

W takim razie potzrebne są kolumny specjalnie zaprojektowane do pracy blisko ściany. Wiem, ze takie istneiją, ale w tej chwili żadna konkretna ni9e przychodzi mi do głowy. Może koledzy? I jeszcze jedno: czy to koniecznie musi być na tej ścianie, na której jak postawisz ponad 30 cm od muru, to wszyscy będą na nie wpadać? Może jednak jakaś inna aranżacja pokoju?

Astro, no bez jaj :(

W tak wielkim pomieszczeniu, 10 - 20 cm od ścian to mało, mało. Zakładam, że ściana za kolumnami będzie czymś zastawiona. W rezultacie kolumny będą "wciśnięte" po rogach pokoju. Nici ze stereofonii. Kolumny potrzebują powietrza, swobody, żeby zagrać lekko i przestrzennie. Może przemebluj całe to pomieszczenie. Bez radykalnych działań cudów nie będzie. Pewnie wielu (w tym ja) zazdrości Ci, że masz takie pole do manewru.

W takim metrażu można sobie pozwolić na 1 metr od ściany, a nie 10cm.

Ustawienie sprzętu i akustyka pokoju to sprawa zasadnicza. Bardzo często lekceważona. Nie tylko przez początkujących.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zastanowiłbym się nad kolumnami Audio Note.

W końcu jedno z firmowych rozwiązań w ich ustawieniu w pomieszczeniu polega na umieszczeniu ich w rogach pomieszczenia, blisko ścian. Do tego szeroka ścianka przednia pozwala na pewną elastyczność w ich rozmieszczeniu w pokoju.

Mysle że w budżecie mozna się zmieścić kupując używane kolumny tej firmy lub ich klony.

Na audiohobby.pl w ogłoszeniach był kilka dni temu anons o sprzedaży klonów za 2500 zł.

Naim raczej w 5kzł sie nie pomiesci - chyba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8986-100005378 1221587569_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W e wrześniowym "Audio" opisują kolumny B&W 684; Focal Horus 716V; KEF iQ7SE; Monitor Audio RS6. Wszystkie z bas-refleksem z przodu i w cenie ok. 4000. Tym niemniej 20 cm od ściany to nieporozumienie. Sam mam podobny problem i jak chcę słuchać muzyki po prostu odstawiam kolumny od ściany :(. Dlaczego wszystkie żony audiofilów to złe kobiety są ?;)

Witam

Ja po przyniesieniu kolumn, wstawilem je w katy pokoju aby nie draznic polowicy po zakupie:) Pozniej sukcesywnie odsuwalem je od scian, po okolo 5 cm. Sprawdzalem, za kazdym razem jak wyglada komunikacja w mieszkaniu:). Nastepnie kupilem kilka plyt dla zony i przekonalem ja, jak teraz fajnie slychac, a kolumny sa bardzo ladnym wystrojem wnetrza:D

Obecnie wszyscy szczesliwi a kolumny maja czym "oddychac"

Nic tylko cierpliwosc...:)

pozdrawiam

>rochu

Facet ma żone a tu mu audio note polecasz? Chcesz go skazać na kalectwo lub samotność?

>Astro

Albo negocjuj jakieś inne ustawienie pokoju, albo kombinuj z opcją mobilności kolumn. U mnie monitory w dzień stoją na komodzie - czyli blisko ściany, a wieczorem, jak chce sobie posłuchać to zestawiam na standy, tak żeby kolumny miały sporo powietrza i sobie pooddychały ;-)

Też czytałem ten ostatni test kolumn we wrześniowym Audio i polecam Ci z czystym sumieniem KEFy IQ7, albo najlepjej IQ9.

Mi się podobały, w odsłuchu, biły inne w stereofonii.

Stereofonia jest tu naprawdę wspaniała jak za tą cenę (ok 5000zł). Z resztą już niektórzy słuchali...

Nie porównywałem z przedziałem jeszcze dwa razy wyższym, ale wielu twierdzi, że średnie tony KEFów, ich przestrznność, stereofonia dorównuje klumnom za 8000-10000 zł.

Zastanawia mnie jak można komuś coś polecać nie znając jego ulubionych brzmień,gatunków,zespołów.Normalną sprawą jest,że każda kolumna zagra inaczej jazz,klasykę i rock,nie mówiąc już o starych psychedeliczno-progresywnych brzmieniach.Są kolumny sprawdzające się świetnie w klasyce,ale dające plamę na rocku.Poza tym inaczej odbieramy dźwięk będąc w różnych stanach emocjonalnych,w zalezności od pogody,itp.Dochodzi do tego też podobna sprawa naszego wnętrza jak wybór kobiet.Są sympatycy wielkich biustów,tyłków,ale obok nich są inni uwielbiający małe cycuszki i dupki.Jedni lubią blondynki,inni szatynki,jedne o prostych nogach,inni o koślawych.Tak samo jest z patrzeniem na muzyke i myslę także na dźwięk.Jedni są zakochani w klasyce,inni w jazzie,a inni w bluesie.

Wybór kolumn i osprzętu to indywidualne podejście.Nic się nie uda bez przesłuchań i wielu prób.Dla jednych marzeniem będzie bass,dla innych wysokie tony.

Dlatego dobry Bóg stworzył tak wiele różnych kobiet,a firmy produkują tak wiele różnych kolumn,wzmaków i cededków,aby każdy znalazł to co mu bliskie.

ŚWIĘTE SŁOWA!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>krajcar

Taką odpowiedź to można na tym forum udzielić w paktycznie każdym w wątku, w którym ktoś pyta 'jaki sprzęt?' I choć masz racje, to chyba nie o to tutaj chodzi ;-)

No tak,masz rację.W moim długim już życiu zauważyłem,że ludzię muszą mieć swoich guru-doradców.Nawet jak sami coś wiedzą muszą się upewnić,czy guru też tak myśli.Jakby sami myśleli to i pytań byłoby mniej.

Pomysł z odsuwaniem kolumn na czas słuchania muzyki jest świetny i rozwiązuje mi jeden z podstawowych problemów, dzięki. Witajcie kolumny z bas refleksem z tyłu! :)

Będąc w Bydgoszczy miałem możliwość słuchania Usher CP 6311, w sklepie brzmiały świetnie tyle że napędzane były wzmacniaczem tranzystorowym, czy któryś z kolegów podłączał je do lampy? Jeśli tak to jakie wrażenia przy słuchaniu smooth jazzu?

Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniami, że nie ma sensu pytać innych. Nie szukam tu żadnego guru tylko podpowiedzi, jeśli ktoś ma doświadczenia w interesującej mnie sprawie to czemu nie skorzystać z jego opinii? A ostateczny wybór i tak będzie należał do mnie.

anzz_gut, 17 Wrz 2008, 22:33

>>krajcar

>Taką odpowiedź to można na tym forum udzielić w paktycznie każdym w wątku, w którym ktoś pyta 'jaki

>sprzęt?' I choć masz racje, to chyba nie o to tutaj chodzi ;-

Aha, czyli o co tutaj chodzi? O bicie piany? Spoko...

>MariuszH, Krajcar

Upraszczacie... Kolumn do 5000pln jest całkiem sporo, jak doliczymy rynek wtórny to w zasadzie sporą część życia kolega mógłby spędzić na szukaniu tego co mu pasuje... Ale przyszedł i zapytał o wskazówki. Oczywiście, że mówienie 'bierz kolumny 'x'', czy 'dla ciebie tylko 'y'' to naciągactwo i bicie piany, ale mając jakieś kryteria (nawet ograniczające się do warunków techniczno-estetycznych) można poradzić czego powinien przynajmniej posłuchać... I chyba to większość osób udzielających porad robi.

pzdr

>Astro

Jest na forum kilka osób, które mają lampowe wzmacniacze i kolumny ushera, i sobie chwalą. Sama firma zbiera dość dobre noty (i ze względu na jakość wykonania mają wysoki WAF). Moja rada - idź do sklepu i wypożycz, posłuchaj ich w domu i będizesz wiedzieć czy Ci pasują. Sklep nie powinien robić problemu, bo w końcu kolumienki nie kosztują kilku złotych tylko ładnych kilka tysięcy, więc kupowanie w ciemno, bez zestawienia ze sprzętem w domu to dopiero 'naciągactwo' ;-)

_Kuba_, 18 Wrz 2008, 11:19

>23W w 30 a nawet 50 metrach? Nie będzie aby przesterów przy głośniejszym słuchaniu?

Do odsłuchów 'near field' powinno starczyć... Na imprezy czy do KD to może być problem.

Krajcar, 17 Wrz 2008, 22:40

"No tak,masz rację.W moim długim już życiu zauważyłem,że ludzię muszą mieć swoich

guru-doradców.Nawet jak sami coś wiedzą muszą się upewnić,czy guru też tak myśli.Jakby sami myśleli

to i pytań byłoby mniej."

Tak tak!

Dobra rada!

Wystarczy poczytać kilka wątków o tym "co wybrać: to czy to? Co lepsze?".

Dopiero wtedy robi się "bicie piany", a często stek zgryźliwości i obrzucania błotem.

Jeden GURU chciałby to, a drugi co innego! (a GURU jest trochę)

Potrzeby, preferencje i możliwosci zainteresowanego schodzą na daleki plan.

Liczy sie tylko dyskusja WSZECHWIEDZĄCYCH!

O zdecydowanej większości sprzętu napisano już tyle, że SAMEMU śmiało można wyciągnąć konkretne wnioski.

Można tak:

- najpierw: WŁASNE POMIESZCZENIE, preferencje, oczekiwania, gusty, możliwości i UCHO!

- nastepnie: WŁASNE DOŚWIADCZANIE!

W końcu... pytania zaczną się rozwiązywać same!

Jeszcze jedno.

Zastanawia mnie fakt, dlaczego gro audiofilów (powiedzmy) nie poszukuje "swojego" brzmienia? (chce szybko, łatwo mieć to "coś"). A jedynie szuka gotowego "przepisu na dźwięk".

Czyli kolokwialnie - mam to, co gdzieś GRA, więc i u mnie musi GRAĆ!..............................

..................................................................................................

I JUŻ PO WSZYSTKIM???!!!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.