Skocz do zawartości
IGNORED

JAKOŚĆ OBRAZU - HDMI vs. HD SDI

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W wielu odtwarzaczach Blu-Ray można zamontować dodatkowe gniazdo HD-SDI , którym doprowadza

się sygnał do zewnętrznego procesora obrazu. Z zapewnień producentów wynika, że taki sposób

transmisji miałby być lepszy od poczciwego HDMI . Czy ktoś z Was umiałby to wytłumaczyć w

logiczny sposób ? Z jakiego powodu miałby to być "lepszy sygnał" ?

Po wyjściu z chipsetu odtwarzacza sygnał kierowany jest bezpośrednio na transmiter HDMI

( w rozwiązaniu HD SDI na jego odpowiednik ) stamtąd jest przesyłany do procesora .

Nie omijamy żadnych dodatkowych bloków, a jedyną różnicą jest sposób transmisji .

SDI to stary studyjny format przesyłu niezakodowanych informacji , w HDMI musiano

dodać szyfrowanie danych . JAK WYTŁUMACZYĆ BZDURY PISANE PRZEZ PRODUCENTÓW UPGRADU HD-SDI ?

https://www.audiostereo.pl/topic/45688-jako%C5%9B%C4%87-obrazu-hdmi-vs-hd-sdi/

Ja widzę dwa sensowne zastosowania modułu SDI na wyjściu:

1) w zwykłym odtwarzaczu DVD. Jest wiele odtwarzaczy DVD, które nie podają na wyjście sygnału w rozdzielczości 480i/576i tylko podają sygnał progresywny 480p/576p. Czyli usuwanie przeplotu realizowane jest przez wewnętrzne (często kiepskie) moduły odtwarzacza. Dla osób używających procesora video zainstalowanie modułu SDI na wyjściu pozwala uniknąć tego problemu.

2) w odtwarzaczu Blu-Ray. Ta sama bajka co powyżej plus dodatkowo - jeżeli masz odtwarzacz blu ray z jednym wyściem HDMI (a nie znam odtwarzacza z dwoma wyjściami) i chciałbyś, żeby obróbkę sygnału video robił zewnętrzny procesor, a po HDMI chciałbyś puścić sygnał audio w formacie bitstream tak by dekodował do receiver, to zastosowanie wyjścia SDI pozwala ci rozdzielić sygnał video od audio, który na złączu HDMI występuje razem i puścić te sygnały do obróbki do osobnych urządzeń.

KYLIE - dzięki , to także logiczne wytłumaczenie :)

Milimetr - nie rozważamy archaicznych rozwiązań !

SDI montuje się bezośrednio za dekoderem ( tak jak i HDMI ) więc ingerencja w sygnał

jest wręcz niemożliwa. Jedyną różnicą jest protokół transmisji - wiesz , dzielenie na

paczki itp. które po stronie odbiornika i tak są poprawnie składane w 100% .

Mam "znajomego", który oddałby życie za to, że HD-SDI jest LEPSZE , a chłop wydał duże

pieniądze ( jakoś go wkręcili) i teraz szuka uzasadnienia naukowego , którego de facto

znaleźć ja nie potrafię - może Ty ? :) Bo szkoda mi chłopa trochę ...

BTW- 2 wyjścia HDMI konfigurowalne ma najwyższy Pionek ( chyba LX-91) i tak jak napisałeś,

jednym można słać samo AUDIO .

Choroba - nie wiem jak edytowac poprzedni post, więc będzie następny.

Ad.1 - nie ma odtwarzacza, który nie potrafiłby wysłać 480i/576i !

Funkcja progressive jest zawsze "odłączalna" , tak jak i skalowanie.

To procesy, które są w starszych odtwarzaczach za dekoderem ...

Ad.2 - dekodowaniem i wysyłką sygnału w playerach HD zajmuje się jeden chip ,

w którym także można wyłączyć z poziomu MENU składanie klatek i skalowanie.

Z niego wychodzi sygnał VIDEO i teraz mamy do wyboru , albo HDMI , albo HD-SDI.

W CZYM WIĘC TKWI MAGIA HD-SDI ??? Czy tylko w naiwności nabywców, czy może ma jakieś

"naukowe" uzasadnienie ?

BoDeX, 17 Wrz 2008, 13:33

Wytłumaczenie znajdziesz tutaj. Wszystko jest opisane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Ad.1 - nie ma odtwarzacza, który nie potrafiłby wysłać 480i/576i !

Funkcja progressive jest zawsze "odłączalna" , tak jak i skalowanie."

Mój odtwarzacz Oppo nie miał sygnału 480i/576i na wyjściu HDMI, więc aby deinterlacing mogł robić procesor konieczne było zastosowanie wyjścia SDI. Ma za to parę innych fajnych funkcji no i jest niewrażliwy na Chroma Upsampling Error, co przy wyświetlaniu na dużym ekranie jest istotne.

Co do Pioneera LX-91 to tego odtwarzacza jeszcze nie ma na rynku, więc tak jak pisałem nie ma odtwarzacza z dwoma wyjściami HDMI.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.