Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory do zasilacza

igrek

Rekomendowane odpowiedzi

4700/100 - polecam kupić w Farnellu.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Ja w zasilaczach koncowek lubie Samwhy HC o takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

igrek, 20 Wrz 2008, 18:02

>Wiem o tym że istnieje bardzo obszerny wątek o rankingu kondensatorów, ale jest on bardzo

>"zamazanym" wątkiem na forum i ciężko z niego wyciągnąć wnioski.

I to jest prawidłowy wniosek w temacie wymiany kondensatorów... Na ogół wymiana na 'lepsze' podnosi jedynie wartośc na allegro.

• 1 miesiąc później...

witam, prosze o rade, jakich uzyć kondensatorów do zasilacza integry luxman l-400. ,obecnie siedza tam 10000uf chyba nichicony to sa. w poprzednim wmzmacniaczu miałem nichicon gold tune, ale jestem z nich niezadowolony, były mulaste i miały malo powietrza. czy móglibyście doradzic cos bardziej przestrzennego i cos łatwo dostępnego a jednoczesnie dobrej jakosci.

Ukryta Zawartość

Jeżeli to te "bc" to tak naprawde to jamicony. Kondensatory z zaciskami śrubowymi mogą oddać większy chwilowy prąd.

Ukryta Zawartość

Wymiana tylko samych kondów w zasilaniu cudów napewno nie zdziała. Są bardziej nefralgiczne miejsca ze wzmacnaiczach gdzie wymiana np, kondensatorów daje bardzo dużo, bo poprostu psują tam dźwięk, więc jak psuć to jak najmniej ;)) Ale jeśli miały już 25lat i wzmacnaicz troche praciwał to napewno warto.

Ja dzis sam skończyłem renowację wzmacniacza z 35letnim stażem i poprostu wymagał tego czas, zreszta i słychać było, że coś nie tak już jest. Po wymianie 13 szt. kondów i obydwuch STK'ów (jeden zamiennik wstawiony) zmiana od razu na plus ;)) przy okazji naprawa kiepskiej naprawy jakiegoś "elektronika"...

to moze poradzicie cos co jeszcze warto by tu wymienic,tylko prosze pisac jak dla kogos kto nie zna sie na elektronice.;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej by wypadalo wymienic wszystkie elektrolity, nie widze tranzystorow mocy (te najwieksze tranzystory trójnużkowe, 4szt powinny być napewno) to cała płytka? bo nie znam tego wzmacniacza od wewnątrz...

jakbys miał schemacik wzmacniacza to mógłbym sprecyzowac lepiej porady ;)

ps. widze tam m.in błekitne rubycony, takie właśnie wylutowywałem dziś, bardzo dobre to kondy więc jak chcesz w brzmienu czegoś wiecej to trzeba będzie wyłożyc troszkę, napewno kombinować ;)

komplet malych elektrolitów juz mam zakupiony.panasonic fc i nichicony muse, glówne tez niedlugo pewnie zakupie. tranzystory sa po drugiej stronie plytki sa 4 i maja oznaczenia c1181 i a1264. przeczytalem gdzies ze warto wymienic diody w zasilaczu, sek w tym ze nie wiem ktore to sa i jak je dobrac.schemat pewnie ciezko bedzie zdobyc, ale poszukam w necie.

diody az takich spektakularnych zmian nie wnosza, przedewszystkim kondy to najbardziej degradujacy element gdy jest w torze bezposrednio sygnalu... jakie brzmienie chcesz osiagnac? ja mam bardzo zle doswiadczenia z panasonicami fc, dobre do zamulonych wzmacniaczy....

no a ja wlasnie chce odmulic dzwiek..ehhhh. kupilem te panasonici bo takie dostalem. te kondensatory maja dosyc małe pojemności np.47uF ,10 uF. w firmie gdzie kupywałem nic innego nie mieli.

nichicon muse niezle sa, nautralne to i moze odmula troszkę, ale panasonic fc juz zdegraduja, bardzo meczy sluchanie po nich, niewiem skad na forum taka ich popularnosc...

narazie wymien same kondensatory (uwazaj na polaryzacje!) i po uruchomieniu podaj jak gra to to ;) zawsze mozna cofnac sie w tej operacji...

Prąd przewodzenia i napięcie wsteczne, pewnie min. kilka A i ze 200V.

Do głównych kondensatorów elektrolitycznych możesz dolutwoać równolegle bypassy MKT/MKP 4.7uF na jakieś 160-250V.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.