Skocz do zawartości
IGNORED

Amati Homage vs. Extrema do 25mkw

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

HarpiaAcoustics

>Rozumiem , że powyższe zdanie napisałeś nieświadomie.

Z pełną świadomością i zdanie podtrzymuję. Wystarczy pomyśleć.

Więcej w wątku nie będę się wypowiadać, bo to jest offtopic. Proszę o wycięcie mojej wypowiedzi.

ze swojego skromnego doświadczenia powiem, że za duże kolumny wywołują zmęcznie podczas słuchania - przynajmniej u mnie wszystko co było za duże wywoływało mocne znurzenie dźwiękiem i uczucie nurkowania w głębokiej wodzie:) Planuję trójdrożne kolumienki w 18 metrach i mam niezły zgryz... oczywiście w tym przypadku bez burczybasa.

wracamy do ciekawszej czesci watku

czy nie masz przekonania ze problemem moze byc rowniez wzmacniacz ktory nie moze ich wystarczajaco napedzic ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

raczej xt 4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jaka jest nagroda główna??

Ukryta Zawartość

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

>jaka jest nagroda główna??

Nagrodą jest możliwość - swobodnego niczym nie skrępowanego wychwalania publicznie cudownych zagranicznych technologii i myśli konstrukcyjnej

przy jednoczesnym skonfrontowaniu tego z głupotą i niewiedzą rodzimych producentów:)

mocy było wystarczajaco. Zresztą nie jestem odosobniony - ostatnio kolega z 20 metrów pozbył się wielkich trójdrożnych kolumn (2 głośniki 18 centymetrowe basowe na kolumnę + plus dwa na średnicę i góra) o sporej skuteczności na rzecz starych małych 3 way kolumienek vintygowych i pomimo ich niedomagań lepiej się ich słucha a kolega pluje sobie w brodę - że wydał tyle kasy na sprzęt na którym po paru latach stracił sporo kasy a efekt jak się okazało był marny. Tu o brakach mocy też nie mogło być mowy (topowy sprzęt Revoxa/studera z minionych dobrych lat dla tej marki)

Pewnie im lepsze dopracowanie inżynierskie konstrukcji a pewnie co za tym idzie im drożej tym lepiej - no ale fizyki nie da się oszukać - fale niskich częstotliwości mają swoją długość. To że nie słyszymy czegoś to nie znaczy, ze w pokoju nie ma dużego ciśnienia akustycznego! no chyba, ze coś źle kombinuję...

własnie moc wzmacniacza

ja mam przekonanie ze nie o moc głownie chodzi

co sprawia ze wzmacniacz panuje nad głosnikami w całym pasmie i bez rujnowania sceny- trudne pytanie -ale to słychac

HarpiaAcoustics, 21 Wrz 2008, 19:40

>>jaka jest nagroda główna??

>

>

>Nagrodą jest możliwość - swobodnego niczym nie skrępowanego wychwalania publicznie cudownych

>zagranicznych technologii i myśli konstrukcyjnej

>przy jednoczesnym skonfrontowaniu tego z głupotą i niewiedzą rodzimych producentów:)

A który z rodzimych producentów WYTWARZA SAMODZIELNIE tweetery nie gorszej jakości niż te B&W ze zdjęcia?

Temat wątku: "Amati Homage vs. Extrema do 25m kw".

A o czym czytamy?

No to na AS zobaczymy, czy HA jest tak dobra, żeby pisać o niej przy każdej okazji.

Już słyszałem, że od WLM jest lepsza... Już niedługo się okaże...

Takie tweetery były w B&W P4. Grały nieźle i drogie nie były, a przy tym solidnie wykonane i starannie wykończone. Ot uczciwy produkt za uczciwą cenę, ja bym się tu problemów nie doszukiwał.

co do wzmacniacza to pewnie przydaje się jeszcze wysoki współczynnik tłumienia - jak ma niski to podobno zdarza się zbytnio falować membranami. Ale nie mam tego problemu - membrany chodzą szybko - nie widać ruchów - wszystko jest sprężyste. W poprzedniej końcówce mocy występowało to zjawisko i z niektórymi kolumnami nie radziła sobie idealnie. Ale tego przypadku tutaj nawet nie rozpatruję.

Ukryta Zawartość

tu co nieco - chociaż akurat tu tezy stawiane mają wykazać zupełnie co innego;)))

ale nie sądzę aby to było związane tak naprawdę w tematem. Wzmacniacze radzą sobie a duze kolumny męczą w małych pomieszczeniach. Doświadczyłem tego, niektórzy moi znajomi też.

Ukryta Zawartość

Wuelem

Nie marudź, barowa pogoda a przy kupnie ludzie i tak kolumn słuchają oczami i poza tym nie potrafią czytać ze zrozumieniem, także na tym forum

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A co ma go wyróżniać? Nic go nie wyróżnia. Magnes neodymowy, bardzo precyzyjnie wykonana szczelina wypełniona ferrofluidem, membrana wykonana z anodowanego aluminium na tekstylnym zawieszeniu, cewka na aluminiowymm karkasie. Setki modeli tweeterów są tak wykonywane. Te akurat są jedną z lepszych realizacji tej koncepcji. Modyfikowałem P4, te tweetery potrafią zagrać bardzo ładnie jeżeli im się pozwoli. Naprawdę bardzo dużo zależy od samej aplikacji. Firmowa aplikacja B&W odciska bardzo wyraźne piętno na ostatecznym brzmieniu tych tweeterów. Same tweetery grają na tyle neutralnie że mozna z nimi bardzo wiele zrobić.

Seba -wydajnosc pradowa ,stabilnosc napiec to skrzetnie ukrywane tejemnice

duze kolumny niestety potrzebuja wzmacniacza zapewniającego rozdzielczośc i kontrole nad kazdym zestawem głośnikowym. Od potężnej dynamiki poprzez subtelne niuanse, od pojedynczego wokalu do wieloosobowego chóru i nie wystarczy tylko mocny wzmacniacz w sensie mocy wyjsciowej

jasne ze kwestia wielkosci pomieszczenia to podstawa ale druga rzecz to trzeba je miec czym napędzic i jak mam wrazenie kazda suma zainwestowana we wzmacniacz szybciej sie zwraca jesli chodzi o poprawe tego co słyszymy niz w kolumny

no nie wiem... trudno mi tu coś mówić - nie napędzałem nigdy jakiś wielkich potworów - w końcu mam wzmacniacz o mocy ok 120 Watt przy 8 ohmach na dwóch trafach. To jakoś jest chyba grubo ponad przeciętną... nie czułem z nim jakiś braków mocy przy napędzie kolumn które u mnie grały.

od dłuższego czasu myślę o nowych kolumnach - oczywiście bez metki:) tym bardziej, że posiadam dwie końcówki mocy - i myślę o podziale aktywnym... zwalnia to całkowicie wzmacniacze z wytężonej pracy. Art który wysłałem o damping faktor też to rozwiązanie zdecydowanie sugeruje.

Seba78 kazdy z nas ma jakas własna droge ale uwierz z ta moca wzmacniaczy to wielka lipa,i to nie moc rządzi i nie dumping faktor ktory w lampach jest słabiutki

powodzenia

Tonsil z WLM(APT50) jest na bank glośnikiem bardziej zaawansowanym technologicznie co znalazlo odbicie w kilku aplikacjach :)

Dodatkowo GDWK10/100(tak to sie chyba nazywalo) montowany w Totemach Staff(chyba 7Kzł z tego co pamietam) też wydaje sie bardziej zaawansowany technologicznie. Ludzie bardzo ten dxwiek chwalą, a to za muzykalnosc a to za naturalnosć.

Nasze tweetery jak widac to ścisla światowa czołówka w olumnach 5-15Kzł....i i ZU chyba w swoich paczkach za jakieś 30Kzł użyl APT....zaden wstyd uważam. To tylko nasze narodowe kompleksy mam wrażenie każa nam myśleć o Tonsilu jak o Altusie.

Sam głośnik jednak dźwięku nie czyni, tylko zestaw i dlatego mam ubaw kiedy ktoś pisze ze w Polsce to nie ma odpowiedniej technologii....zwlaszcza ze dokladnaie te same glośniki sa montowane przez zachodnie firmy bez najmniejszego wstydu.

Co do samych glosników to z wszystich trzech:

DynaudioD260

Scan Speak9900

APT50

i aplikacji których sluchalem (w rożnych zestawach od Altusa do WLM) bralbym APT50

Uzasadnienie ? Bo mnie nie stac na najlepszego w stawce 9900 oczywiscie :)))))

Mam pytanko....ten glośnik z B&W to oczywiście z serii 600 ?

zwolennik łagodności

Moze male podsumowanko z moej strony dla parantulli :)....bo w koncu autor po cos ten wątek otwarł.

Amati nawet gdyby były super glośnikiem(w zakresie sredniowysokotonowym) do 25m2 z rezonującym +8dB basem z cała pewnoscią sie nie nadaja.

Być moze w salonach 60m2 sa pomysłem na wypelnienie dźwiekiem przestrzeni, bo w takich warunkach zestaw po prostu musi mieć mozliwości oddania sporych ilosci dB.

Ze swojej strony dodam ze bez dwóch zdan w takich warunkach wolalbym Acapelle, która oprocz ciekawego design oferuje tez nieskrepowany sposób prezentacji.

Chyba ze priorytetem jest przepiekna stolarka Sonusa....wowczas Amati - wiadomo.

Extrema. Nie słuchalem wiec moze nie powinienem sie wypowiadac.

Jedno co mogę napisac to że skoro osoba majaca zamiar kupić taki glośnik też go nie sluchała to obowiazkowo powinna to przed zakupem uczynić.

Porownując rzecz jasna z innym dobrze sobie znanym zestawem.

Niby proste :)

zwolennik łagodności

HarpiaAcoustics, 21 Wrz 2008, 21:04

(...)

>Znasz się przecież na tym dobrze to napisz co ciekawego widać na zdjęciu i co ten głośnik wyróżnia.

>Zapewniam Cię ,że konsekwencje tej koncepcji są słyszalne wyraźnie i szeroko potwierdzone w

>recenzjach.

>p.s. przetwornik nie pochodzi z P

Harpia, czy ty jaką krucjatę prowadzisz z innymi producentami audio?

A może potrafisz zrobić lepszy głośnik niż ten na zdjęciu, ale nie 1 sztukę, tylko serię powiedzmy 500 sztuk?

A w końcu czy słuchałeś ostatnio np. B&W 804S z dobrą elektroniką w sensownym akustycznie pomieszczeniu i nadal uważasz, że konstrukcja głośnika wysokotonowego definiuje ich brzmienie?

Bo ja mam wrażenie, że kontestujesz każdy pomysł producentów kolumn, jeśli nie zgadza się z twoim wyobrażeniem, jak to powinno być zrobione. Troszkę więcej pokory by się przydało. Tyle ode mnie. EOT.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>HarpiaAcoustics

Abstrahując do twoich kolumn słuchałem rożnych twoich wyrobów i są oki nie będę się konkretnie wypowiadał ,ale ty nie produkujesz przetworników ,to co za problem wziąć seasa ,scan speak i zrobić jakieś tam kolumny

zarób swój przetwornik w ilości 500 - 1000 sztuk o tych samych parametrach i wtedy się chwal a , tak siedź cicho bo nie udzielasz sie na forum jako osoba prywatna tylko producent

MARKOWYCH KOLUMN!

voldemort, ale dlaczego ma sie nie wypowiadac? to jest komercyjne forum i tylko wlasciciel ma prawo mowic czy ktos moze sie wypowiadac czy nie...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Kacperek, 22 Wrz 2008, 13:57

>A mi się dobrze czyta posty Harpi. Może to ty, voldemort się nie wypowiadaj ?

coś w tym jest dlatego stosuje sie to swojego motta

"Nigdy nie dyskutuj z kretynem - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.