Skocz do zawartości
IGNORED

Nostalgia za kościołem przedsoborowym.

noster

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Może dlatego,że niektóre religie, zwłaszcza te muzułmańskie są jak prawo i uzupełniają je.

"..i widziałem w kraju zamorskim, na rynku zewsząd uczęszczanym, drzewo, ale podszedłszy doń, miast owoców, wyschnięte dłonie jeno wisiały, tych co targnęli się na cudze mienie..."

O ale to taka mało konkretna odpowiedź, bo wiele religii jest nie ingerujących w politykę. Na świecie nie są jedynie chrześcijanie i muzułmanie.

Skibus, 19 Wrz 2008, 11:33

>A ja zadam bardzo konkretne pytanie i bardzo proszę o konkretną odpowiedź.

>

>Na świecie istnieje wiele religii, wiele starszych od chrześcijaństwa, wiele młodszych, więc

>dlaczego akurat chrześcijaństwo ?

ty czegoś wyraźnie nie rozumiesz?

żyjesz w demokratycznym państwie w którym jest wolność wyznania - możesz wyznawać co chcesz - ba możesz nawet założyć związek wyznaniowy, mając bodajże 15 chętnych, i wierzyć lub nie wierzyć w co chcesz.

więc o co ci chodzi/ o nienawiść do kościoła? nie rozumiesz o czym jest ten wątek to nie pisz w nim - załóż inny o religiach i tam podyskutujemy.

• Redaktorzy

Owszem, można przyjąć, że dla wielu muzułmanów islam jest czynnikiem wprowadzającym jaki taki porzadek do czegoś, co w przeciwnym wypadku byłoby kompletnym bałaganem. Kiedyś islam ograniczał nieco władców, teraz , gdy prawdziwych władców zabrakło, zastępuje ich. Można dodać, że w równie dziki sposób jak przed wiekami.

Ogólnie jednak zaskakuje mnie kariera religii monoteistycznych, wywodzących się (w tym konkretnym przypadku) z ciasnej pustyni nad Morzem Martwym. Owszem, monoteizm wykruszył się bardzo w chrześcijaństwie, gdzie (być może pod wpływem rzymskim) natkano Trójc, świętych pierwszego rzędu, świętych ludowych i świąt rozmaitych. Zauważcie ile postaci ma tu sama matka boga, Bhagawad-Gita ze swoimi licznymi wcieleniami boga może się schować. Ale judaizm i islam trzymają się pod tym względem bardzo sztywno - widać w okolicach dotkniętych przez upały surowy tatulo musi być jeden. Chrześcijaństwo w porównaniu z nimi bardzo miło się rozmemłało, co na pewno z jednej strony irytuje kościoły instytucjonalne, z drugiej zaś jest tolerowane, bo przysparza i wiernych, i dochodów. Jednak mam wrażenie, że starożytny Rzym radził sobie z religią najlepiej, utrzymując ten śmietnik w zasadzie w komplecie - poza Jahwe, który wydał się Rzymianom prymitywnym bożkiem dzikusów, obraźliwym i antypaństwowym, więc się nie zakwalifikował.

• Redaktorzy

"Owszem, można przyjąć, że dla wielu muzułmanów islam jest czynnikiem wprowadzającym jaki taki porzadek do czegoś, co w przeciwnym wypadku byłoby kompletnym bałaganem. Kiedyś islam ograniczał nieco władców, teraz , gdy prawdziwych władców zabrakło, zastępuje ich. Można dodać, że w równie dziki sposób jak przed wiekami."

Ogólnie jednak zaskakuje mnie kariera religii monoteistycznych, wywodzących się (w tym konkretnym przypadku) z ciasnej pustyni nad Morzem Martwym. Owszem, monoteizm wykruszył się bardzo w chrześcijaństwie, gdzie (być może pod wpływem rzymskim) natkano Trójc, świętych pierwszego rzędu, świętych ludowych i świąt rozmaitych. Zauważcie ile postaci ma tu sama matka boga, Bhagawad-Gita ze swoimi licznymi wcieleniami boga może się schować. Ale judaizm i islam trzymają się pod tym względem bardzo sztywno - widać w okolicach dotkniętych przez upały surowy tatulo musi być jeden. Chrześcijaństwo w porównaniu z nimi bardzo miło się rozmemłało, co na pewno z jednej strony irytuje kościoły instytucjonalne, z drugiej zaś jest tolerowane, bo przysparza i wiernych, i dochodów. Jednak mam wrażenie, że starożytny Rzym radził sobie z religią najlepiej, utrzymując ten śmietnik w zasadzie w komplecie - poza Jahwe, który wydał się Rzymianom prymitywnym bożkiem dzikusów, obraźliwym i antypaństwowym, więc się nie zakwalifikował. A on był najbardziej przedsoborowy.

• Redaktorzy

Cóż, można przyjąć, że dla wielu muzułmanów islam jest czynnikiem wprowadzającym jaki taki porzadek do czegoś, co w przeciwnym wypadku byłoby kompletnym bałaganem. Kiedyś islam ograniczał nieco władców, teraz , gdy prawdziwych władców zabrakło, zastępuje ich. Można dodać, że w równie dziki sposób jak przed wiekami.

Ogólnie jednak zaskakuje mnie kariera religii monoteistycznych, wywodzących się (w tym konkretnym przypadku) z ciasnej pustyni nad Morzem Martwym. Owszem, monoteizm wykruszył się bardzo w chrześcijaństwie, gdzie (być może pod wpływem rzymskim) natkano Trójc, świętych pierwszego rzędu, świętych ludowych i świąt rozmaitych. Zauważcie ile postaci ma tu sama matka boga, Bhagawad-Gita ze swoimi licznymi wcieleniami boga może się schować. Ale judaizm i islam trzymają się pod tym względem bardzo sztywno - widać w okolicach dotkniętych przez upały surowy tatulo musi być jeden. Chrześcijaństwo w porównaniu z nimi bardzo miło się rozmemłało, co na pewno z jednej strony irytuje kościoły instytucjonalne, z drugiej zaś jest tolerowane, bo przysparza i wiernych, i dochodów. Jednak mam wrażenie, że starożytny Rzym radził sobie z religią najlepiej, utrzymując ten śmietnik w zasadzie w komplecie - poza Jahwe, który wydał się Rzymianom prymitywnym bożkiem dzikusów, obraźliwym i antypaństwowym, więc się nie zakwalifikował. A on był najbardziej przedsoborowy.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Skibus

Nie mam siły, ani ochoty czytać wszystkiego, ale może tu znajdziesz odpowiedź na Swoje pytanie ;

http://www.winland.pl/archiwa/2005/017_10.php?linia=91&linia1=1

stary bej> nie chodzi mi o jakieś tam opracowanie, bo wiele różnych czytałem. Chodzi mi konkretnie o Wasze osobiste zdanie. W końcu każdy się chyba nad tym kiedyś zastanawiał, każdy starał się poznać inne religie i każdy się zastanawiał również na sensownością wiary jako takiej.

ależ wy macie nostalgię za tym kościołem..

sorry jozwa za odcień polityczny

ale tak jak za breżniewa tak tęskno było za walką o pokój, że kamień na kamieniu by nie został

macie nostalgię za kościołem?

w tym zniewolonym przez kler kraj jest niestety dużo kościołów

idźta do kościoła i się pomódlta- może wam się tęsknota za kościołem zmniejszy

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Niech każdy mówi za siebie, jaka nostalgia, za jakim kościołem?

Po latach przychodzi tylko refleksja i świadomość straconego, dla pewnych dokonań, czasu.

Całe szczęście że taka świadomość przychodzi i pozostaje, gdyż lepiej późno, niż wcale.

>camle, 25 Wrz 2008, 22:09

>Proponuję zastanowić się czym Doda różni się od papieża.

Doda lepiej wygląda, papież lepiej brzmi ;-).

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.