Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon na USB czy naprawa Technicsa?

herrwoland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś się posiada gramofon na USB? Widzę że trochę jest ich już na allegro, na tutejszym forum niewiele jest o tym, poza tym że są... Zastanawiam się nad kupnem czegoś takioego, czy ktoś posiada takie coś? Czy poza podłączeniem tego pod komputer i posiadanie przezeń przedwzmacniacza ma to jakieś zalety? Czy może będzie lepszym rozwiązaniem naprawa mojego Technicsa SL-QX300? Muszę mu dokupić wkladkę i matę. Co do wkładki to mam prawdziwą hydrozagadkę - nie wiem po prostu jaką - nie znam się a ten model trudno znaleźć... Poniżej załączam fotki ramienia i mocowania, moze mi ktoś doradzi. Do Technicsa musiałbym też przedwzmacniacz kupić. Rzecz w tym że na razie jestem zmuszony słuchać muzyki z głośników komputerowych (Genius SP-HF1250X), w planach mam jakieś monitory aktywne. I ostatnia kwestia: czy istnieje gdzieś jakieś kompedium gramofonowe: jak regulować, używać itp. żeby i gramofon i płyty posłużyły długo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20889-100005146 1221936725_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45760-gramofon-na-usb-czy-naprawa-technicsa/

Daj publicznie, nie tylko ja skorzystam... Szukalem tego gramofonu. Znalazłem tylko jakieś foty, o parametrach technicznych nic - sądząc po napędzie bezpośrednim, pełnej automatyce wnioskuję że badziew to to nie jest...

Sadząc z azymutu jaki może byc po założeniu wkładki , nie jest tak jak piszsz. Ramię prymitywne, i jeszcze właślnie przekoszone.Może to efekt zdjęcia?

Wkladki T4P żadko były montowane w topowych konstrukcjach z uwagi na brak możliwości kalibracji.

W ofercie mam wkładki Technicsa T24, Stantona 50E mkII, Shure Pro4, Pro8,RXP3.

>>>heerwoland,

"...sądząc po napędzie bezpośrednim, pełnej automatyce wnioskuję że badziew to to nie jest..." - hmm, jestem innego zdania. Ostatnio byłem w Warszawie i w jednym z antykwaritów płytowych poprosiłem o puszczenie mi przez kolumy wybranej płyty. Grał gramofon taki jak Twój (lub jedna z niezliczonych mutacji tego modelu, które Technics wypuszczał z taką łatwością z jaką McGywer pisze posty). Ilość zniekształcen która pojawiła się na wewnętrznych rowkach płyty była taka, że rurka mi zmiękła. Słuchanie tak zdeformowanego dźwięku to kara, a nie przyjemność.

Proponuję rozważyć zakup innego gramofonu. Jeśli lubisz Technicsa, to oczywiscie może być, byleby z porządniejszym, cięższym ramieniem i headshelem dostosowanym do standardu 1/2 cala. Sprawi to, że będziesz miał znacznie szerszy wybór wkładek z bardzo różnych poziomów cenowych, zarówno vintage'owych jak i nowych.

USB oraz tanie przetworniki analogowo-cyfrowe gryzą się dość skutecznie z techniką odtwarzania płyty analogowych. Tani gramofon z USB i zgrywanie vinyli na twardy dysk to nie jest moim zdaniem dobry pomysł.

Pozdro,

Yul

conri, 21 Wrz 2008, 09:35

>Dokładna lektura E bay.allegro. e -sklepów pozwoliłaby na lepsze poznanie oferty. Ale z lenistwem i

>IQ tak jest.

Proszę mi tu nie obrażać! Nie każdy ma możliwość ściągnięcia towaru z e baya.

>Proszę mi tu nie obrażać! Nie każdy ma możliwość ściągnięcia towaru z e baya.

jeżeli ma kartę, którą można obciążyć i poczta do niego dochodzi - to każdy ;-)

BTW (Yul!) nie mitologizowałbym wpływu ramienia i samego gramofonu na "inner groove distortion" - rozwiązanie 95% problemu to IMO odpowiednia wkładka i igła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.