Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc - zwrotnicaScan-SpeakDIY

Tytan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo proszę osoby, które mają o tym pojęcie, o opinie w następującej sprawie:

Zamierzam zbudować te kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w wersji z Vifą DX (opis i schemat zwrot. jest na dole strony)

Tak się jednak składa, że posiadam głośnik średniotonowy 15M:

Ukryta Zawartość

Projekt natomiast przewiduje użycie wersji 12M:

Ukryta Zawartość

Proszę o opinie jakich zmian w zwrotnicy należałoby dokonać, aby móc zastosować model który posiadam.

Przyjmijmy założenie, że nie będzie przeszkadzała mi niewielka górka w zakresie 1,5-3kH, którą trudno byłoby wyeliminować.

Jeżeli nie byłby to problem proszę także rozważyć możliwość zastosowania tego tweetera:

Ukryta Zawartość

W zastępstwie tego - przewidzianego w projekcie:

Ukryta Zawartość

Dane obydwu tweeterów (w szczególności przebieg impedancji i spl) są niemal identyczne i wg. mojej wiedzy można bez żadnych modyfikacji zwrotnicy zastosować je zamiennie. Moja wiedza jednak jest dosyć ograniczona (jestem na początku przygody z DIY) i być może nie biorę pod uwagę jakiegoś istotnego czynnika.

Uprzejmie proszę o skomentowanie poruszonych przeze mnie problemów.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak już przy ektach, to czy ktoś z kolegów miał styczność z większym bratem ekta grande ?

Ukryta Zawartość

projekt bardzo mi przypadł do gustu i poważnie zastanawiam się nad zrobieniem tych skrzynek.

Pozdrawiam, Cyp

Ukryta Zawartość

Cyp ja w życiu 2 razy słyszałem XT25TG i dwa razy mi nie przypadł do gustu. Z tego co czytałem na forum McGyver i inni tez nie bardzo go lubią. Przemyśl raczej nad ta wersją R2904/7000 ale tej nie słuchałem.

Tytan nie wiem dla mnie to jest logiczne że pierw się pyta konstruktora bo on najlepiej wie jakie wady i zalety ma jego dzieło i co można zmienić a co nie. A jak on nie chce pomóc to wtedy się pyta okolicznych konstruktorów a możne coś pomogą. Ostatnio nie ma Misiomora coś na forum on jako jedyny myślę był by najbardziej zorientowany i mógłby ci pomóc. Większość ludzi na forum stroi tu na słuch kilku na mikrofon w tym też jest problem.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Nie ważne jak kto i na czym stroi , na początku liczą się założenia konstrukcyjne , na zwrotnice przyjdzie czas.

Ja sie nie podejmuje weryfikowania projektu , ale sam wiem ,że dla siebie nie budował bym kolumny z tak małym średniotonowcem.

>kondrax

dzięki za podpowiedź, ten scan R2904/7000 z opisu to wydaje się być całkiem, całkiem ... :) cena trochę inna niż w przypadku vify .... no ale jeżeli jest tego wart to da się przełknąć.

a jakieś opinie odnośnie samej konstrukcji ekta grande, mebelek dość wysoki, czego można się spodziewać po takich "pudełkach" ?

CYP

Wersja z Vifą zarówno Ekty jak i Ekty Grande przewiduje użycie nie tylko Vify XT ale także Vify DX!

DX to głośnik o klasycznej budowie - słuchałem go jest Genialny.

Co do XT to mam do niego duży dystans. Pierwszy głośnik z tym "dzióbkiem" to scan R..7000, ale późniejsze konstrukcje scana:3004/6600 oraz R..7100 to już klasyczne konstrukcje - czyli scan wycofuje się chyba z ring-radiatorów.

Pozdr

>Tytan

kurcze vifa dx ... cena tutaj bije scana po całości, czytałem dużo dobrego na temat dx, tak sobie pomyślałem, że jeżeli ten tweeter jest tak dobry jak piszą to może zrobię ekte na vifie a jak w portfelu jeszcze coś zostanie to porwę się na scana :)

w jakim metrażu szacunkowo sprawdzi się ekta i ekta grande ? bo chociaż stylistyka grande mi bardziej odpowiada, to mogę przegiąć i będę się dusił z grandami w moim około 25m saloniku ...

Ja mam 30m.kw. i obecnie grają tam Ecouton-Audiolabor LQL120. Jest to francuska konstrukcja oparta na seasach 2-dr. z podziałem 1600 i linią transmisyjną. 22cm głośnik daje tyle basu, że musiałem dodatkowo wytłumić tunel. Uważam, że aby Ekta Grande grała ładnie na 25m.kw. to musiałbyś mieć dobrze wytłumiony pokój - zero pustych ścian.

Ekta wymaga mniej od urządzenia pokoju i dodatkowo zawsze można tłumić gąbką wylot B-R.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.