Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana lasera CDM 12.1/0

elkaziorro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój cd (Grundig CD11) od pewnego czasu zaczyna mieć problemy z czytaniem płyt. Czasem kilka razy muszę wkładać i wyciągać płytę, a jak już załapie, to mniej więcej od połowy płyty pojawiają się trzaski itp. O losowym przeskakiwaniu między utworami mogę zapomnieć. W związku z tym mam zamiar wymienić w nim laser. Z tego co się zorientowałem, siedzi tam CDM 12.1/0 Niestety nigdzie nie znalazłem tego modelu do kupienia, są jednynie 12.1 Czy to jest zamiennik?

https://www.audiostereo.pl/topic/45897-wymiana-lasera-cdm-1210/
  • 1 miesiąc później...

Witam ponownie

Jestem po wymianie lasera, zamontowałem zamiennik vam1201, ale niestety nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o działanie cd. Dalej czyta jedynie oryginalne cd i to też nie zawsze. Niemal za każdym razem muszę kilka razy otwierać szufladkę, żeby w ogóle zobaczył, że jest w niej płyta. Płyty wypalane, bez względu na nagrywarkę, nie są dla niego :( Trzeszczy, przeskakuje, lub w ogóle ich nie widzi. Czyżbym musiał rozglądać się za nowym CD?

elkaziorro, 6 Lis 2008, 15:18

>Witam ponownie

>

>Jestem po wymianie lasera, zamontowałem zamiennik vam1201, ale niestety nic się nie zmieniło jeżeli

>chodzi o działanie cd. Dalej czyta jedynie oryginalne cd i to też nie zawsze.

to moze byc wina walnietego silniczka napedu plyty a nie lasera, poza tym jak wymieniles ten laser ??? jezeli sam bez sprzetu ESD to podczas wymiany laser ulegl uszkodzeniu i to tez moze byc przyczyna

elkaziorro, 6 Lis 2008, 16:04

>Może źle się wyraziłem

>Wymieniłem cały napęd, nie tylko laser. :)

>Nic w nim nie kręciłem, bo miałem nadzieję, że jak zamontuję nowy, wszystko będzie ok. A tu dupa...

sam golymi rekoma ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.