Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe i stereo

LepP

Rekomendowane odpowiedzi

Przekaźnik Relpod'a, najlepszy jaki udało mi sie kupić, obliczony jest na prąd na poziomie 6A. Zasila go kondycjoner wbudowany w amplituner, więc podczas odsłuchu stereo jest w pozycji spoczynkowej. Zgadzam się, że spinając ampli ze wzmakiem mógłbym poprawić brzmienie w kinie. Uważam jednak, że odbyło by się to kosztem brzmienia stereo. Nie po to kupiłem wzmak stereo, żeby teraz ograniczać go kiepskim przedwzmacniaczem ampla. Nie przekonuję nikogo do mojego rozwiązania. Dla mnie jest idealne: proste, tanie, wygodne i skuteczne.

Pogiel, możesz napisać gdzie taki przekaźnik można kupić, bardzo chętnie wypróbowałbym takie rozwiązanie. Mam NAD 319 i też wolałbym korzystać z jego przedwzmacniacza, a nie z tego w amplitunerze.

Widzę, że Kolega nie czytał uważnie o moim połączeniu, w którym nie ma mowy o jakimkolwiek pogorszeniu dźwięku stereo przez pre z ampli. W kinie wzmak stereo pracuje jako końcówka mocy, natomiast w stereo jako wzmacniacz stereo do którego mam podpięte źródełko. Dzięki temu mam gratis polepszenie dźwięku frontów w kinie. Moje rozwiązanie jest tańsze od Twojego, bo wystarczyło kupić tylko interkonekcik.

Wszystko ładnie i pięknie, ale NAD albo:

1) albo pracuje jako wzmacniacz (spięte zwory pre-out i main)

2) albo jako końcówka mocy (bez zworek).

Nie ma możliwości podzielenia go na "dwa w jednym"

W tym drugim przypadku oczywiście można podłączyć do niego CD i regulacja głośności odbywa się właśnie poprzez CD, ale mi chodzi o wykorzystanie pre w NADzie.

Choćby z tego powodu, że CD po wyłączeniu nie zapamiętuje ostatnio wybranej głośności i ustawia na maxa co może się źle skończyć. Dlatego chciałbym wypróbować opcji z przekaźnikiem.

Albo które tak mają, albo do 2 kzł.

Musical Fidelity A 3.5 (albo A 5).

Jest, ciut ponad dwa to będzie nawet nowy Audiolab 8000, używka może i mniej.

Ponoć jeszcze Roksan Caspian posiada tą funkję, ale nie udało mi się dorwać do słuchania, a cieszą się dobrą opinią (nie wiem jak z ceną używki teraz, ale pół roku temu był w ogłoszeniach chyba coś koło2,5 kzł).

Więc można coś każdemu dopasować.

Dzięki RGB!

Będę polował na te modele.

Dalej ciekaw jestem tego przekaźnika, jak to działa. Na audiostereo był o tym jakiś wątek, chyba nawet zdjęcia były, ale wtedy mnie to nie interesowało, a teraz przeciwnie, więc pomęczę wyszukiwarkę.

Ja zamiast zworek dałem IC w moim NADzie i poprostu w zalęzności od potrzeb je przepinam. I równierz twierdze że z pre w amplach lepiej dać sobie spokój no chyba że jakieś wyższe modele, sam jestem ciekaw ich możliwości.

A mnie to przepinanie czasem dobija! Tym bardziej, że mam utrudniony dostęp do tylniej ścianki bo zagraciłem się subwooferami i muszę się gimnastykować na kolanach.

konradskala >> Ja muszę się kłaść na podłodze ;)Ale tu przecież chodzi o jakość, a to wymaga poświęceń ;)

mczaj >> Niestety, chyba tylko inżynierowie Denona i Musicala pomyśleli o tym.

RGB >> Ja wcale samemu nie mieszkam, a wydaje mi się że dla ośmiolatki różnicy w połączeniu nie będzie. Oba pozwalają słuchać stereo.

Al3x- jeśli myślisz, że mojej córce dźwięk jest obojętny to jesteś w błędzie, nawet bardzo dużym błędzie. Jeśli ogląda bajki z płyty to woli słuchać na Harmanie niż głośników z telewizora, które są całkie dobre jak na telewizor. A co ja mam jej powiedzieć, że moje płyty do słuchania to lecą na Krellu i Terchnicsie, a Tobie curuś to dvd wystarczy. A dodatkowo Oliwii podoba się pilot od Krella, więc co będę dziecku utrudniać. A dawno temu, jak przywlokłem do domu jakiś subwoofer, to pytała dlaczego tak brzęczy, a znajomy nie zwrócił na to uwagi (on był trochę zepsuty jakiś).

Wszystkich zainteresowanych rozwiązaniem z przekaźnikiem odsyłam do wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W moim systemie zrezygnowałem z zamontowania przekaźnika w oddzielnej obudowie, z autonomicznym zasilaczem, zaciskami etc. Po prostu przykręciłem przekaźnik wpięty w gniazdo do tylnej ścianku szafki hi-fi, a zasilam go z kondycjonera ampla (który podaje napięcie tylko kiedy ten jest wlączony). Przyznaje, takie rozwiązanie jest kompromisowe, ale również KOMFORTOWE, bezpieczne i nie wymaga zaangażowania alektrowni, kiedy przez cały dzień cichutko gra radio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytałem wpisy i teraz mam jasność. Taki przekaźnik to sprytna zabawka.

Niestety jestem cieniutki w sprawach elektronicznych, muszę poszukać kogoś, co by zechciał mi to złożyć.

Zakupiłem dziś ampli Onkyo 905. Sekcja pre jest naprawdę dobra. Daje dźwięk czysty, naturalny, przestrzenny i szczegółowy. Poza tym jest bardzo "cicha" - dźwięki pojawiają się ładnie w przestrzeni bez najmniejszego udziału szumów.

Nie wątpię. To sprzęt podobnej klasy do mojego H/K 635 z którego jak pisałem wyżej jestem dość zadowolony. Jednak zawsze chciałoby się lepiej i wiem, że mozna.

Udało mi się znaleźć przedwzmacniacz stereo który funkcjonalnością w 100% mi odpowiada. Posiada funkcję baypass zaprojektowaną specjalnie do kina. Kiedy jest ona aktywna przekazuje sygnał z wejścia bezpośrednio do wyjść na końcówki mocy. Co lepsze baypass działą też kiedy pre jest wyłączony, nie marnujemy więc prądu. wszystko oczywiście sterowane pilotem. To amerykański Parasound 2100, cena w kraju 3tys i 30dni oczekiwania na dostawę. W Europie znalazłem na razie za 800euro.

Do tego dwa monobloki i już mam doskonałe rozwiązanie które jednoczesnie nie zamyka mi dorgi do kolejnego rozbudowywania kina i nie wymaga kożystania z preampa w avr. Niestety będzie trzeba trochę poczekać.

Jeśli on ma bypassa takiego samego jak Atoll, to kolego uważaj bo w momencie wlaczenia funkcji bypass i przelaczenia z kina na cd (nawet niechcący) potrzebna będzie Ci szpachelka do zeskrobania membran ze ścian.

Jeśli chodzi o Onkyo, to miałem kiedyś model 575, z którego dźwięku w stereo nie byłem zbyt zadowolony, dużo lepiej było po zmianie ampli na Harmana 435, ciut zubożonego w stosunku do 635.

To raczej w pełni bezpieczne rozwiązanie. W instrukcji nie ma ostrzeżeń, że coś można "wysadzić" chyba, że w przypadku podłączenia cd bezpośrednio do baypassa.

Poniżej instrukcja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dziś przyjechały monobloki i przedwzmacniacz. Nastawiałem sie na bardzo dużą poprawę dźwięku w stereo i zauważalną w kinie. Po kilku godzinach od rozpakowania sprzętu, mimo, żę nie upłynęły jeszcze 4 dni "grzania" zalecane przez producenta moge stwierdzić. Rewelacja.

Nie wiem ile musiałbym wydać na amplituner aby zbliżyć się do tego dźwięku.

Po skonfigurowaniu pilota Logiteha w obsłudze nie zmienia się nic.

Prawdopodobnie w ciągu roku dokupię jeszcze 3 monobloki do kina i będzie totalny odjazd.

LepP

Czy ten przyrost jakości (w który nie wątpię) obserwujesz tylko w stereo czy również w kinie?

Bo z mojego doświadczenia wynika, że w kinie z końcówką czy bez nie ma zbyt wielkiej różnicy, myślę że głownie dlatego, że w znakomitej większości przypadków prawie cały dźwięk idzie przez centralny. Robiłem stosowne eksperymenty i jak odłączę centralny to główne głośniki prawie że nie grają, przenoszą jakieś resztki dźwięków. Za to jak odłączę "przody" to strata wydaje się dużo mniejsza, nawet da się jakoś oglądać.

I jeszcze jedno - napisz jak się ma w stereo sekcja pre amplitunera vs Twój nowy przedwzmacniacz.

pzdr

Przyjdzie czas na konkretne testy. Na razie obejrzałem tylko kilka teledysków w DTS 96/24 i było mocniej niż dotychczas, to za sprawą b dużej mocy końcówek. Bardzo ciekawie zrobiło się też jak przełączyłem na stereo. Moim następnym zakupem będzie końcówka do centralnego. Co do tyłów to się jeszcze zastanowię.

Zgodzę się z tobą Mczaj, że w czasie oglądania filmów nie ma wielkiej różnicy. Pewnie jak dokupię końcówkę do centralnego to takową odczuję.

W koncertach powinna być jednak bardziej zauważalna różnica. Dźiwięk w filmach jest przeważnie tak nagrany aby dobrze wypadał nawet na małych głośnikach. Największe zmiany w jakości, na róznych ampli, słyszałem własnie w stereo.

• 2 tygodnie później...

jajcasz77, 8 Paź 2008, 16:55

>>jeżeli będziecie zainteresowani opublikuję zdjęcie oraz cennik zestawu. Polecam do skopiowania -

>>rewelacja!

>to ja poprosze:)

z opóźnieniem a lepiej niż wcale:

dla wszystkich którzy wątpią w "oglądalność" kina składanego ze stareńkich klocków. Poniżej link do zdjęć - wybaczcie jakość (mój kompakcik nie daje rady).

Pozdrowienia dla wszystkich poszukiwaczy dobrego dźwięku bez kompromisów!

Link:

picasaweb.google.pl/reart2/KinoDomowe#

a teraz pora na cennik mojego zestawu STEREO + KD:

1 CD Marantz CD- 84 420 zł

2 Tuner Grundig FineArts T- 903 180 zł

3 Deck AKAI GX-75 REFERENCE MASTER 340 zł

4 Kolumny główne Grundig Aktiv BOX 40 800 zł

5 Kolumna centralna RFT dwudrożne 180 zł

6 Kolumny tylne efektowe Heco trójdrożne 300 zł

7 przedwzmacniacz Grundig SXV 6000 200 zł

8 Kabel do kolumn akt. 2 szt. DIY 180 zł

9 kable do kolumn 2 x tylne DIY 100 zł

10 Interkonekty RCA, DIN 5 szt. DIY 150 zł

11 Amplituner KD YAMAHA RX-V630 800 zł

12 Wzmacniacz stereo dla tylnch kolumn Grundig V2000 150 zł

13 subwoofer (przy ww AktivBOX opcja) YAMAHA 400 zł

14 magnetowid VHS Panasonic 1000 400 zł

15 DVD PANASONIC 400 zł

RAZEM: 5 000 zł

plus zdjęcie:

Nie watpię, że może to zagrać całkiem nieźle, ale jak dla mnie to taki system byłby sporym kompromisem. Nie widzę możliwości, aby moja żona połapała się w tym. Poza tym brak możliwości obsługi z pilota.

Rozumiem, że w twoim przypadku do aktywnych frontów podpięte są po prostu dwa źródła. Czy jeszcze inaczej rozwiązałeś dzielenie się jedną praą kolumn w kinie i w stereo.

reart, 15 Lis 2008, 20:50

>a teraz pora na cennik mojego zestawu STEREO + KD:

fronty, centralny, tyły zupełnie różnych marek, do tego deck kasetowy i magnetowid VHS

prawdziwe referencyjne kino domowe za 5tys. :)))))

don111,

>fronty, centralny, tyły zupełnie różnych marek, do tego deck kasetowy i magnetowid VHS

>prawdziwe referencyjne kino domowe za 5tys. :)))))

Ciao Don don111!

a jakże różne ale bardzo wysokiej jakości i zapewniam Cię że to co kupisz w MM, Saturnie - mam na myśli kolumny - co prawda jest z jednej stajni - a i owszem ale wydaje z siebie jednakowy plastikowy brzęk co powoduje obrzęk ucha u kogoś kto słyszał choć raz dobre stereo. Kolumny które wymieniam - graja rasowo i głośniki KD nawet za grube tysiące im nie dorastają do pięt. W Saturnie sprzedawca mi wycenił zestaw KD z 6-ma kolumnami na min 7000 zł (H-K + JBL - przody B 50). A do czego się nadaje taki zestaw obaj dobrze wiemy. A bdb magnetowid często zostawia w tyle DVD. Deck z kolei który Cię rozbawił - to dyscyplina dodatkowa - kolejne źródło bo kolega ma wiele kaset i czasami lubi ich posłuchać. Deck AKAI 75 jest topowy - kiedyś kosztował majątek. Sam kupuję dziesiątki kaset MC za 1 zł i słucham ich jako samplerów - czy muzyka mi się spodoba. A wiele z tych kaset na moim decku Braun C2 brzmi tak że wiele realizacji na CD może spalić się ze wstydu. Podobnie jest z kasetami VHS. Kupuję wiele za grosze - a jakość potrafi zaskoczyć. Ale masz rację nie wchodzi to do współczesnego, ortodoksyjnego KD :-)

Generalnie samo stereo kosztuje w tym zestawie 2200 zł - reszta to KD i zapewniam Cię że stereo to najwyższa półka audiofilska - jeżeli nigdy nie słuchałeś Aktiv BOX 40 czy podobnych Grundiga z odpowiednim preampem (Grundig SXV 6000 lub XV 7500) z dobrym źródłem to nie wiesz o czym mówię. Zapraszam - posłuchaj - a zapewniam Cię że ilość uśmieszków Ci

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.