Skocz do zawartości
IGNORED

Łatwe do napędzenia kolumny (1k – 2k zł)

pan Kracy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Najłatwiesze do napędzenia kolumny z jakimi się spotkałem to Mission serii 700 (Mission 701) i podejrzewam, że nowsze serie nie są wiele gorsze, oprócz tego Paradigm serii Monitor (Monitor v.3).

Te z których najtrudniej było mi uzyskać zadowalające rezultaty to Wharfedale Diamond seria 8 (8.2, 8.3 - nie wiem dlaczego parują je z najtańszymi amplitunerami (o symbolicznej wydajności prądowej przy pracy wszystkich kanałów), dla mnie te kolumny charakterem nie nadają się do oglądania filmów) i co może niektórych zdziwić Tannoy seria Mercury (konkretnie M2) parowane z kilkoma budżetowymi systemami.

To wszystko podstawkowe, bo takie kolumny głównie mnie interesowały. Z podłogowych: JAMO S606 (zaskakują pod niejednym względem), JAMO E750.

pan Kracy, 31 Paź 2008, 21:08

>A które będą więcej basowały w moich 27m: Dali 450 czy 104?

"Nie mieszajmy 2 systemów walutowych"

>annawroc

aż taka różnica?

bardzo proszę o krótkie porównanie, bo 104 są właśnie na allegro, a 450 też nie trudno upolować

Łukasz Bułka, 1 Lis 2008, 19:55

>104 są łatwiutkie do napędzenia, dali 450 jak i 350 juz nie jest z górki..

Bez przesady, Marantz PM68 poradzi sobie z palcem w d... z Dali 450.

ja nie twierdze ze sobie nie poradzi, twierdze ze 104 sa duzo latwiejsze do wysterowania niz 450,350. Taki mf a1 ze 104 nie mial problemu a z 350 juz sobie nie radził.

350 to bardzo łatwe do napędzenia kolumny. Twój A1 uszkodzony był, albo miał kondy zeschnięte na wiór. Przy temperaturach do jakich się nagrzewa to nie dziwi. Ja na A1 stawiałem sobie kawę żeby ją podgrzać ;-))). Mimo niskiej mocy nominalnej ten wzmacniacz radził sobie nieźle nawet z kolumnami na trudnych do napędzenia Skanach.

moze i wyschnięte, młody nie jest:),ale i tak nie zmienia to faktu, ze 104 sa latwiejsze niz 350 - sprawdzane prawie na bieżąco.

1. MC porownywales rownolegle 350 i 450, jakie odczucia?

2. jakie roznice w elementach zwrotnicy?

Dla mnie graja podobnie, moze i nawet 350 ciut lepiej u mnie zagrały ze względu na mniejszy bas.

A może do moich 27m2 wypadałoby wnieść wydajniejszy (czy jak Wy tam to nazywacie ;) wzmacniacz i zaprzęgnąć doń 3 drogi? Bo nie spocznę, póki kontrabasy Vivaldiego nie `wytrzepią` mi pościeli!

• 2 tygodnie później...

A! Zapomniałem dodać, że trochę obawiam się wysokich w MA B4 - jak pisałem wyżej tweetery w Mission M34 mnie "kluły" w pewnych momentach, choć ogólnie nie dominowały, nie odczułem, by było ich za dużo.

Ciekawe jak się mają do tego Dali 505

pan Kracy, 24 Paź 2008, 10:05

>Jednak dobrze by było (...) poczuć "na klacie" ...

To kup Tannoy M5 ( po 2x20cm na kolumnę), góra bardzo spokojna, ale zarazem bardzo dobrej jakości, skuteczność chyba 91dB. Do tego mocny wzmacniacz z mocnym basem. Jeżeli będzie za mało to na wszelki wypadek weź taki z funkcją konturu (loudness). I po kłopocie.

> pan Kracy (przypominam, że jestem nieosłuchany)

"Mało który audiofil jest osłuchany. Za to wszyscy są oczytani" Tę opinię usłyszałem kiedyś od właściciela sklepu ze sprzętem audio. Także nie czuj się gorzej. Część porad powstaje w ten sposób:

np. Ktoś szuka ciepłego zestawu: "CA? ktoś pisał, że jest ciepły... To KEFy będą idealne! Kup CA i KEFy! Oj pięknie to zagra, oj pięknie, pięknie".

:)

> Therion

I ręce opadają! Co jakiś czas przechodzę okres buntu pt: "Pieprzę! Na cholerę ja to czytam? Przecież takie rady są do d....!"

Potem mija kilka dni i wracam :)

> Iceman

Jest dalece prawdopodobne, że M5 Tannoy`a mnie usatysfakcjonują (i to bez `loudnes`)

Na marginesie dodam, że dziwiło mnie, że nie spotykam kolumn dobrych firm z 20cm-wymi basowcami.

A jednak są :)

Dzięki za podpowiedź!

Kolumny dobrej firmy, ale czy dobre? IMHO M5 nie są za dobre. Średnica jest dalece gorsza niż z M2, a bas... dużo go, i tyle. Ale żeby jeszcze miał jakąś czytelność, zróżnicowanie, kontrolę... no niestety. Te aspekty potraktowano po macoszemu.

McGyver, 17 Lis 2008, 21:17

>Kolumny dobrej firmy, ale czy dobre? IMHO M5 nie są za dobre. Średnica jest dalece gorsza niż z M2,

>a bas... dużo go, i tyle. Ale żeby jeszcze miał jakąś czytelność, zróżnicowanie, kontrolę... no

>niestety. Te aspekty potraktowano po macoszemu

Masz rację Adam!

Tylko Ty patrzysz na temat ze "swojej" strony. Nie ma ideału, tym bardziej za te pieniądze i na tą powierzchnię. Jeden zakres mamy lepszy, drugi gorszy.

Jak basik jest szybki, konturowy, to generalnie brakuje zejścia, masy, pulsu. A jak odwrotnie - to przeważnie odwrotnie. Do tego dochodzi sprawa GUSTU, oczekiwań i rodzaju słuchanej muzyki.

Bym zapomniał - B&W 801 w temacie BASU mi zaimponowały - właśnie w niecałych 30 metrach...

Pozdrawiam

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 17 Lis 2008, 21:39

>McGyver, 17 Lis 2008, 21:17

>

>>Kolumny dobrej firmy, ale czy dobre? IMHO M5 nie są za dobre. Średnica jest dalece gorsza niż z

>M2,

>>a bas... dużo go, i tyle. Ale żeby jeszcze miał jakąś czytelność, zróżnicowanie, kontrolę... no

>>niestety. Te aspekty potraktowano po macoszemu

>

>Masz rację Adam!

>Tylko Ty patrzysz na temat ze "swojej" strony. Nie ma ideału, tym bardziej za te pieniądze i na tą

>powierzchnię. Jeden zakres mamy lepszy, drugi gorszy.

>Jak basik jest szybki, konturowy, to generalnie brakuje zejścia, masy, pulsu. A jak odwrotnie - to

>przeważnie odwrotnie. Do tego dochodzi sprawa GUSTU, oczekiwań i rodzaju słuchanej muzyki.

>

>Bym zapomniał - B&W 801 w temacie BASU mi zaimponowały - właśnie w niecałych 30 metrach...

>

>Pozdrawiam

Tytuł wątku "kolumny 1k do 2k" sugeruje, że przewidziane jest wydanie tych 2k na kolumny, jeśli będzie warto. Uważam, że skoro stoi do dyspozycji 2k, to po co się w ogóle zajmować trzeciorzędnej jakości kolumnami z drugiej ręki za kwotę poniżej nawet tego 1k?

Za 2k na rynku wtórnym trafiają się czasem niezłe sztuki. Tylko się nie napalać na zakup dziś-jutro. Spokojnie wyczekać.

Łatwe do napędzenia, lekko ocieplone - moim zdanie takie właśnie są Avance Dana 503

Nowe raczej nie do dostania ale używki w cenie 1000-1200zł jak najbardziej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.