Skocz do zawartości
IGNORED

ktos odsluchiwal Focale be

ponk

Rekomendowane odpowiedzi

Też próbuję od kilku miesięcy kupić sprzęt. Słuchałem 1027be i są bardzo obiecujące. Konkurencją dla nich są jeszcze z pewnością Kefy 203/2. Problem jest taki, że liczy się całość zestawu. Przekonałem się, że każdy sprzęt ma swój charakter. Dla tego bardzo trudno jest kupić zestaw od zera.

Póki co, mogę powiedzieć, że wolę 1027Be + nad m5/m3 niż b&w 804s + Yamaha cd-s2000 + Krell 400xi.

Wolę też nada m3 od Krella.

Krell się nie nadaje zwłaszcza do 1027be.

Teraz czekam na CA 840C + 840e/w. Zamierzam posłuchać z focalami i kefami i jak się spodoba, to może właśnie na tym się skończą poszukiwania.

Niestety na wszystko trzeba czekać. Albo nie ma kolumn, albo innych elementów.

Dodam jeszcze, że różni ludzie radzą różne rzeczy, ale nie sprawdza się to w trakcie odsłuchów. Każdy ma swoje preferencje.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

sluchałem focale electra, te wolnostojące, na allegro chodzą po 19.000 pln.

powiem szczerze ze srednica i wysokie tony poprostu mnie zafascynowały.

tu nie mozna mówić o jakiejkolwiek suchości dzwieku.

dzwiek poprostu otulał sluchacza :) szczerze godne polecenia. tylko cena :) ja nawet tyle za auto nie dałem hehe

1027Be to moim zdaniem zagranie pod publikę. Zaprojektowali je tak aby zrobić wrażenie na nieosłuchanych. Przy dłuższym słuchaniu wychodzą braki w barwie średnicy, zaczynają dokuczać wysokie tony i ogólna kliniczność brzmienia. Recenzenci z AudioVideo oraz HiFi i Muzyka wychwalali je pod niebiosa, a jakoś dla siebie nie kupili. Wiem o conajmniej dwóch osobach które bardzo się napaliło na 1027Be , ale po odsłuchach dali sobie spokój. Na forum jest wątek załozony przez aptekamena który najpierw kupił 1027Be , a potem wymienił je na Dali Helicon 400.

Nie wątpie , że komuś takie granie się podoba, ale zalecam daleką idącą ostrożność. Moim zdaniem lepsze były Eletra 926 które miały bardziej zrównowazone brzmienie, oczywiście jak to u Focala o kwiecistej barwie nie ma mowy ale jest neutralniej niż u 1027Be.

Być może 1027Be dobrze wypadają z lampą , ale tego nie wiem .

TUX

TUX, z tego co czytalem materialy Focala zarowno 926 jak i 1027 sa robione pod lampy, ewentualnie mocne, cieplo brzmiace tranzystory w A-klasie. Zestawianie ich z neutralna, tranzystorowa amplifikacja to typowe "too much of a good thing" chociaz nie wszyscy sa tego zdania:)

Mogę dodać, że z Krellem 400xi wokal był taki płaski, zimny, nie wiem jak to jeszcze inaczej określić. Ale z M3 było ok.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Bo M3 to bardzo dobry wzmak mający świetną średnicę - barwną , naturalną ale nie kliniczną.

Z tego co pamiętam wpis aptekamena to też używał M3, i bardzo był zadowolny z zamiany 1027Be na Helicon 400.

TUX

Mało brakowało a bym kupił te kolumny.

Z Luxmanem L-590A II grały wybornie, złego słowa nie mogę powiedzieć ale znalazłem lepsze w tym budżecie i stoją i grają one u mnie teraz .Jest to MARCUS Harpii Acoustics.

ponk:

>,a ktos moze napisac jak jest

>z basem u elektry 926??

Dobrze jest. Znaczy, gra tak, jak pozwala sprzęt towarzyszący - jak podłączysz dobry wzmacniacz, będziesz miał dobry bas ;) U mnie 926 grały z Amplifonem WT30-II, bas był bardzo dobrze zróżnicowany, choć niezbyt obszerny. Z obecnym sprzętem doszło więcej masy (to zasługa wzmacniacza) oraz niższe zejście (dzięki DAC).

Sądzę, że 926 będą idealne do pomieszczeń w okolicach 20-25 metrów. Ich dobór do pomieszczenia zależy oczywiście od preferencji słuchacza. Przykładowo, masteofdeath słuchał ich w 30 metrach i basu mu było za mało, ja mam pokój ok. 40 metrów i na brak basu nie narzekam, choć nie mam go dużo. Cóż, widocznie masterofdeatrh jest miłosnikiem niskich częstotliwości, ja niekoniecznie.

a mozesz napisac jaka twoj dac ma low independece?

i twoim zdaniem jaka powinien miec by bas schodzil niziutko?

i czy jest mozliwosc regulacji podstawowych

funkcji jak bas treble szumy??Czy krecenie

pokretelkami jak za starych czasow jest jeszcze stosowana???

Czy mozna wogule podkrecic albo obnizyc bas z poziomu

wzmaka albo daca ??

prosze o odpowiec

dzieki

ponk:

>a mozesz napisac jaka twoj dac ma low independece?

>i twoim zdaniem jaka powinien miec by bas schodzil niziutko?

Napiszę przyjemnością, jak mi tylko wyjaśnisz, co rozumiesz przez "niską niezależność"?

>i czy jest mozliwosc regulacji podstawowych

>funkcji jak bas treble szumy??Czy krecenie

>pokretelkami jak za starych czasow jest jeszcze stosowana???

>Czy mozna wogule podkrecic albo obnizyc bas z poziomu

>wzmaka albo daca ??

Jeśli pytasz o moje zabawki, to ani wzmacniacz, ani DAC nie mają żadnych regulacji prócz głośności w tym pierwszym i przełącznika fazy absolutnej w drugim.

>prosze o odpowiec

>dzieki

Niemazaco.

chodzi mi o niska impedancje(sorrki zle przespelowalem)

podobno basik schodzi naprawde niziutko u focala

jak klocki maja(wzmak) 3.2 ciekawe czy to prawda??

Co do ustawien czy wiesz moze czy nowe klocki

maja tego typu mozliwosc regulacji czy to raczej przeszlosc??

i czy zwracac na to uwage przy zakupie czy raczej dac sobie spokoj??

dzieki

ponk:

>chodzi mi o niska impedancje(sorrki zle przespelowalem)

O impedancję czego pytasz?

>podobno basik schodzi naprawde niziutko u focala

>jak klocki maja(wzmak) 3.2 ciekawe czy to prawda??

Czego 3,2? I co w końcu ma tyle mieć - wzmacniacz czy DAC, o który pytałeś w poprzednim poście?

>Co do ustawien czy wiesz moze czy nowe klocki

>maja tego typu mozliwosc regulacji czy to raczej przeszlosc??

Jakie klocki, i o jakie ustawienia chodzi?

>i czy zwracac na to uwage przy zakupie czy raczej dac sobie spokoj??

Zdecydowanie dać sobie spokój z zadawaniem pytań, których nie potrafi się sformułować.

bardzo dziekuje wszystkim za ciekawe opinie

i porownania,na ich podstawie wnioskuje ze

warto zainwestowac w converter i tak zrobie.

Nadal mam dylemat co z robic z transmisja

Cd czy jednak dvd??

doradzcie

dzieki

• 1 rok później...

Witam jezeli ktos byłby zainteresowany odsłuchem tych kolumn Focal Electra 927BE zapraszam do siebie na odsłchuch mieszkam w gliwcach mozna zabrac swoje klocki okablowanie dodam ze kolumny sa tez na sprzedaz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TUX

>Bo M3 to bardzo dobry wzmak mający świetną średnicę - barwną , naturalną ale nie kliniczną.

>Z tego co pamiętam wpis aptekamena to też używał M3, i bardzo był zadowolny z zamiany 1027Be na

>Helicon 400.

>

>TUX

Czytałem ten wątek Aptekamana i wynika z niego że miał problem z nadami które ostatecznie zostały wymienione na nowe bo coś nie grało po naprawach.

Na to pierwszym zestawie nada był bardzo zadowolony, zachwycony wręcz i tak przez 2 czy 3 tygodnie, ale później nad mu się wysypał o reklamował i w końcu wymienili mu a nowego, szkoda że tego nie piszesz.

NAD jest produkowany w chinach, oczywiście to nic nie musi znaczyć, ale jak piszesz to pisz wszystko.

Czyli pierw mu się "zepsuły" a później "zepsuły" się Focale.

xniwax

moglbys mi napisac gdzie mozna kupic mini utopie za ok 10.000 w super stanie ,znajomy bardzo chce a ja swoich nie sprzedam. Jak na razie to albo nie ma na rynku wtornym albo sa za ok 12-14tys,oczywiscie chodzi mi o rynek europejski ,nie usa (audiogon), JMlab wypuscil jedne z najlepszych monitorow na swiecie i z tego co widze i slysze drugi raz im sie to nie uda,beryl wykonczy focala

pozdro

Jakis czas temu obserwowalem aukcje ebay. 2 miesiace temu poszly dwie sztuki

Mini Utopii za 8-8,5kzl (jedne z oryginalnymi podstawkami).

Za 14 kzl to mozna miec juz Mezzo Utopie ;) Bez przesady z tymi cenami !

marek3572, 9 Kwi 2010, 17:52

>Witam jezeli ktos byłby zainteresowany odsłuchem tych kolumn Focal Electra 927BE zapraszam do

>siebie na odsłchuch mieszkam w gliwcach mozna zabrac swoje klocki okablowanie dodam ze kolumny sa

>tez na sprzedaz

Tak poza ta ohydna reklama. Cena 10 kzl za 927 to delikatnie rzecz ujmujac zadna okazja...

Amores

Mój wpis był z 2008 roku. Wówczas były na runku wtórnych 2 pary w podobnej cenie ok 10kzł w idealnym stanie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.