Skocz do zawartości
IGNORED

ktos odsluchiwal Focale be

ponk

Rekomendowane odpowiedzi

Ile można pisać,tym bardziej o tym samym.

Pije piwo,trzymam kij od miotły i kieruję nim wskazując gdzie i jaki sąsiad ma co zrobić,razem budujemy hajenda,wiesz-w kupie siła-.

Przeczytałem wczoraj recenzję Electry 1028 Be w "Audio Video", testował ją facet który wcześniej "przerabiał" model 1027 Be.

Jeśli to co pisze nie jest żartem prima aprilisowym, to podsumowując mamy kolumnę z jeszcze chudszym basem, z równowagę tonalną jeszcze bardziej przesuniętą w górę i problemami ze zszyciem pasma góry i środka, wszystkie te atrakcje za okazyjną cenę 25,9 tys. zł.

czyli że jakby co model to gorzej :/ - no tak 927be były za blisko utopii - trzeba zrobić dystans

z tego co pamietam z moich 927be to to że spójność pasma była fantastyczna - i tak jak pisze master są to kolumny do małych pomieszczeń - u mnie przy pomieszczeniu 22mkw i wysokim na 2,4m ( oraz troche mebli ) było lepiej niż przy 18mkw i wysokim na 3,2 jakieś ( oraz mało mebli ) - w tym pierwszym było wszystko tak jak trzeba - kolejny błąd przy takich kolumnach to tor - one pokazują z czym grają i trzeba je napedzić a czesto bywa tak że są kupowane dość okazyjnie i później zestawiane z byle czym

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Właśnie też słyszałem że jm lab się za mocno zapędził z tą serią i że takie 937BE już niemal niczym nie odstawały od utopii, również ceną :) i potem musieli trochę przystopować żeby zachować różnice w seriach... w 10x7 to i nawet zrezygnowano z obudów koherentnych czasowo! (płaskie fronty)

tyle że w wykończenie włożyli więcej wysiłku (jednak dla mnie i tak ładniejsza jest seria 9x6,7)

Co do napędzenia tu trafiłeś w samo sedno - to nie są najłatwiejsze kolumny w tym temacie i długo, żmudnie i pieczołowicie trzeba dobierać cały system, inaczej to nie gra :(

Te paczki są wrażliwe na każdy element toru - tylko coś nie tegens i już to wyłazi!

Kilku znajomych przerobiło 1027 i niecały miesiąc później już mieli dość - ale nic dziwnego w przypadkowych zestawieniach i to z niekoniecznie pasującymi elementami!

Poza tym nie są to kolumny dla każdego, wielu osobom po prostu takie granie nigdy nie podejdzie

i w tym przypadku od razu należy dać sobie siana...

masterofdeath6, 13 Kwi 2010, 12:59 napisał:

nawet zrezygnowano z obudów koherentnych czasowo! (płaskie fronty)

Master-nawet Utopia BE nie jest spójna czasowo!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

nie twierdzę, że jest - tylko że starsza seria electra "jest" zrobiona "niby" - przynajmniej fizycznie

a w nowszej i nawet z tej formy zrezygnowali...

moze właśnie dlatego że i tak nie były koherentne czasowo ??

amator

szczeże to niewiem co takie zdjecie nawet obrazuje - ale faktem jest że obudowy serii 10** są oszczędnością i bardziej idą w strone serii cobalt w przeciwienstwie do 9** które bardziej nawiazywały do utopii ( dużo tansze i mniej kłopotliwe jest wykonanie frontu w obecnej formie )

wydaje mi się że polityka firmy powodowana jest strategia i pozycjonowaniem produktów ( jakoś trzeba uzasadnić kosmiczną cene nowej flagowej utopii - napewno niezrobi się tego łądując 95% technologii w serie elektra )

Master, z tego co pamietam wczorajsza lekture recenzent podpinal pod 1028 rozne wzmacniacze z lampowymi czy hybrydowymi koncowkami wlacznie i wychodzil mu stale zbyt szczuply bas i problemy z integracja pasma.

Nie dziwi wiec ze o stare tioxidowe Electry coraz trudniej na wtornym rynku. Chyba w dobrym momencie wszedles w ten interes:)

masterofdeath6, 13 Kwi 2010, 12:59

>Kilku znajomych przerobiło 1027 i niecały miesiąc później już mieli dość - ale nic dziwnego w

>przypadkowych zestawieniach i to z niekoniecznie pasującymi elementami!

Dwa razy tańsze JAMO Concert 11 w tych samych "przypadkowych zestawieniach" dosłownie i w przenośni miażdżyło 1027Be z każdą kolejną płytą coraz bardziej je kompromitując. Do tego stopnia, że przed przyjazdem klienta na odsłuch i ewentualny zakup moich monobloków Vincenta (półtonowe bydlaki pracujące w klasie A) na szybko pakowałem Electry w kartony, żeby przypadkiem nie zechciał ich posłuchac, bo chyba bym przez okno ze wstydu wyskoczył. To jeszcze nic, bo i tak najśmieszniejsze było "porównanie" (bardziej dla jaj niż na poważnie) 1027Be z... JMLab PS 5-1 i to była kropka nad "i" bo w to że dane kolumny nie chcą grac z pięcioma czy sześcioma kolejno podłączanymi do nich wzmacniaczami, kompletnie nie reagują na zmiany okablowania, ustawienia i innych tam takich, to jeszcze jestem w stanie uwierzyc w taki przypadek. Ale jak dwa czy trzy razy tańsze (i mniejsze) kolumny w każdej z tych kombinacji wypadają zdecydowanie lepiej, a na porównywalnym poziomie grają 35 letnie Grundigi "ze śmietnika"... no to sorry, ale mówię im baj baj żegnaj maszkaro.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Dlatego electry są właśnie zjebane! :)

a z tego co widzę to te 1027 są w dodatku jakoś mało wrażliwe na zmiany elektroniki!

9x6 to byle inny drut i już to pokazują! Każda zmiana nie przechodzi bokiem.

co dalej - te vince to nie jest półka do 1027 :/ ogólnie do całego vincenta mam już duży odrzut :(

- nie znam tylko 238 i 993, ale z tym electra nie gra jak powinna.

Tu należy się pochwała dla np. takich jamo concert 11 za "łatwość" w adaptacji, jednak ostatecznie nie wyciśnie się z nich tyle co z electr, ale fakt że grają szybciej i dużo taniej!

Parantulla - 1 znajomek kupił 936 (w Koszalinie) też bedzie z nimi walczył...

zobaczymy czy "wytrwa" w bojach....

analogicznie przykład AvantiII i VirgoII - avantiII są dużo lepsze od virgo2 ale zesraj się a nie zagrają podobnie jak electry, za to virgo2 grają już z byle czym za dużo mniejszą kasę niż same kolumny, z avantii2 - zapomnij - jak nie dasz elektroniki za 2-3x tyle co kolumny to lepiej sobie darować - jednak jak zapodasz taki zestaw na avanti2 to te virgo nawet nie szczekną przy nich! ; podobnie ma się sprawa z electrami

kupując 926 za 5000zł należy się liczyć, że w elektronikę wsadzimy 30 000...

coś już o tym wiem:)

ja jednak nadal stoję przy 9x6 i tioxidach, te powinieneś jeszcze spróbować zamiast 1027, ale też mogło by to nie podejść :/

dobrze, że są takie opinie ogólnie - cena kolumn jest niska za to :)

amator_stereo, 13 Kwi 2010, 13:13

>masterofdeath6, 13 Kwi 2010, 12:59 napisał:

>nawet zrezygnowano z obudów koherentnych czasowo! (płaskie fronty)

>

>Master-nawet Utopia BE nie jest spójna czasowo!

Przede wszystkim-spójność czasową i fazową można odczytać/obliczyć z dwóch wykresów głośników.

Różnice w odpowiedzi impulsowej dwóch przetworników bedą widoczne,a na skali czasu(ms)można będzie odczytać dokładnie jaka różnica je dzieli,a dalej obliczyć o jaki kąt przesunięcie w miejscu podziału ma wartość.

A zatem już wiesz co ilustruje fotografia którą wkleiłeś,czy wiesz czego dotyczy,popełniłeś błąd czy pomyliłeś się?

Nie chce mi się z Tobą gadać. Poducz się!!!

Wklejony powyżej pomiar pokazuje ewidentnie kolumnę niespójną czasowo.

To poniżej jest SPÓJNE.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

amator_stereo, 13 Kwi 2010, 18:54

>Nie chce mi się z Tobą gadać. Poducz się!!!

>Wklejony powyżej pomiar pokazuje ewidentnie kolumnę niespójną czasowo.

>To poniżej jest SPÓJNE.

A mi się chce napisać.Do wyidealizowanego wyjścia z impulsu brakuje tu powyżej.

Zgadzam się że spójność na drugim rysunku jest.

Pokażesz swój zestaw głośnikowy który jest tak spójny jak na ostatnim obrazku?

Może pokaż zestawy w których sam zbudowałeś przetworniki,a po aplikacji maja tak piękną spójność.

areczek

Do wyidealizowanego wyjścia z impulsu brakuje tu powyżej.

Możesz przetłumaczyć na polski co napisałeś powyżej?

To nie żaden wyidealizowany przebieg tylko Thiel 2.4) zmierzony przez Stereophile.

Ukryta Zawartość

Niespójność Utopii także zmierzona przez Stereophile.

Ukryta Zawartość

Idealny,to nie to samo co wyidealizowany?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę wypowiadać się na temat. Posty offtopicowe zostaną skasowane. Szkoda czasu na "dyskusję" z amatorem stereo.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio

W jednym z postów ktoś napisał że Focale są spójne czasowo co nie jest zgodne z prawdą.

Napisałem sprostowanie wklejając na dowód pomiar Utopi BE.

Dziwi mnie zamiłowanie do poezji na technicznym forum.

Wycina się merytoryczne posty bo są dla "poetów" niewygodne!!!

Mój post był NA TEMAT i dodatkowo ważny.

-> amator stereo

Ok.

W takim razie wklej, proszę, raz jeszcze wykresy. Z odpowiednim komentarzem, bez osobistych wycieczek. Proszę o merytoryczną dyskusję bez uciekania się oceniania wiedzy czy niewiedzy innych forumowiczów.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

master

To jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>czy reszta modeli serii też ma taką samą "naleciałość"?

Nie koszerność? :))

Chyba tak ale to mogą rozstrzygnąć jedynie pomiary a nie "złotousi" forumowi amatorzy i moderatorzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.