Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze Alchemist Kraken`em

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

plis for ju wery macz :) Mój ma tylko pare ścieżek sygnałowych po środku, potem i 2 selektorki, końcóweczki idealnie tak samo i zasilaczyki też :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość stary bej

(Konto usunięte)

wovo

Stawiał bym na trany wyjściowe i to w obu kanałach, mogą być 2 z 4 uwalone, nie mam schematu, a wiele by wniósł do dyskusji.

Jakie są na wyjściu tranzystory, mosfety różne mają objawy, jak są uszkodzone, gdybam.

adik - nie wiem czy powiedziałeś to pozytywnie czy negatywnie, w każdym razie minimalizm taki jest że więcej nie trzeba. Żadnych kosmicznych elementów, zwykłe rezystory, zwykłe tranzystory, kondensatory żadne FCki i inne takie ... poprostu zero kosmosu - a gra i to jak !!

stary bej - nie mam. Próbowałem kiedyś go zrobić, tzn odbić z płytki, nawet Bodo_Z się w to właczył ale jakoś spełzło na niczym. W krakenie jest troszkę ślepych elementów i niekonwencjonalnych rozwiazań i to sprawę utrudniało. Do tego ślepe ścieżki kończące się pod elementami. Nieciekawie to wyglądało.

stary bej, ale gdyby jeden z tranów wyjściowych był uwalony to działa tylko jedna połówka i ten efekt charczenia jest od zera na potku ... a wzmacniacz gra ok, pod warunkiem że nie jest HOT i się mu nie dopierdzieli.

jakie czerwone kondensatory na początku ??początku czego ?? poza tym te 4 tranzystorki obducone buźkami do siebie to wbrew pozorom nie jest różnicówka. To są 4 sztyki MPSA92 z których bodaj emiter jest kolektor jest zwarty do bazy. Działają jak diody.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Wowo

Mam takie "dzikie" przeświadczenie co do tranów wyjściowych, mogę się mylić.

Bipolarne zawsze inaczej się zachowują niż mosfety, kiedy są uszkodzone, inna struktura i przewodnictwo w wyższych temperaturach.

Spróbuj pomierzyć DC na wyjściu przy rozgrzanym wzmaku.

wovo, 7 Paź 2008, 18:48

>jakie czerwone kondensatory na początku ??początku czego ?? poza tym te 4 tranzystorki obducone

>buźkami do siebie to wbrew pozorom nie jest różnicówka. To są 4 sztyki MPSA92 z których bodaj emiter

>jest kolektor jest zwarty do bazy. Działają jak diody.

Nie na początku tylko na początek:) Chodzi mi o czerwony kondensator mkt, który jest umiejscowiony niemal po pomiędzy potencjometrem a stopniami wejściowymi.

wovo, 7 Paź 2008, 18:54

>a to przepraszam dlaczego mam tak wywalić sobie kondensator z układu ?? dziwne .... To nie jest

>bocznik elektrolita....

Nic nie wywalaj:) Tylko podstaw w jego miejsce identyczny.

To, ze dotyczy jednocześnie obu kanałów raczej jest dziwne. A już zupełnie mało prawdopodobne, że akurat takie same elementy w obu kanałach zwaliły sie jednocześnie. Jesli prąd spoczynkowy jest stabilny, daje sie regulowac, to tranzystory są OK.

wovo, 7 Paź 2008, 22:38

>z potkiem na zero słyszę swojąkrew w żyłach - nic poza tym :), z uchem przyłożonym do membran lekki

>brumek - normalny wg. mnie.

Ten brumek to bias - normalka. Czy ten wzmacniacz grał z tymi kolumnami długo?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.