Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 140 focus -Contour 1.3 ktore ?

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem po nieplanowanych odsluchach dynaudio focus 140 z Roksanem zagralo to lepiej niz oczekiwalem. Moge je nabyc ex demo z gwarancja za 745 funtow. Znalazlem rowniez Contour 1.3 ze standami tymi orginalnymi za niecale 1000f normalna ich cena to okolo 2000f i tu moj dylemat. Contour to starsza konstrukcja nie mowie ze gorsza, nie mialem okazji w ogole ich odsluchiwac ubolewam. Czy ktos z Was mial mozliwosc sluchania Contour 1.3 ? I moglby je przyrownac do Focus 140 zastanawia mnie jak one graja, czy jesli podobaly mis sie Focusy 140 to czy mozna zaryzykowac stwierdzenie ze z Contour 1.3 moze byc lepiej ?

Musze podjac szybka decyzje.

https://www.audiostereo.pl/topic/46069-dynaudio-140-focus-contour-13-ktore/

S 1.4 moga zagrac lepiej ale nie musza

Ja recze za Focusy 140 ale nalezy pamietac ze to wredne glosniki jesli chodzi o ustawienie, dobor wydajnego wzmaka i długotrwale wygrzewanie...

Tu masz porownanie 140 vs. 1.3 vs. 1.4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieki JarBjorn za linka i towje zdanie. Ty bys wybral Contour S1.4 a sluchales osobiscie tych kolumn oraz Focusy 140 ?

Rozwazam jeszcze podlogowe Focus 220 a sluchaj kots kiedys Dynek special edition 25 ? Tez je moge kupic z 3500 na 1900 F pytanie czy one by zagraly rzeczywiscie lepiej. Cholera myslalem ze sprawa bedzie prosta w wyborze ze jednoznacznie stwierdzicie :

Bierz Focusy albo S1.4 a tu nic z tego. Focusow sluchalem jako jedynych z tej listy wracam w niedziele na odslcuh Focusow 220 i raz jeszcze 140 . Rzeczywiscie prad to one lubia. Moj sprzet to nic specjalnego Roksan Kandy MKIII ale troche mocy on ma przy 4 omach 180 wat ( w przyszlosci chce przejsc na Serie Caspian M1 i wzmacniacz mocy ) wiec nie bylo zle ale zauwazylem ze tak jak wczesniej sluchalem maks do godziny 11 tak pierwszy raz przy dynkach odkrecilem powyzej 12 fskt tez ze sala odsluchowa to bylo ufff...ok 35-40 m tak wiec olbrzymia przestrzen moj pokoj to 20 m.

Wojeknachmej- ty sie sklaniasz w storne Focuosw 140 rozumiem ze odsluchiwales te kolumny.

Moze ktos jeszcze moglby podzielic sie wrazeniami i doswiadczeniem z dynkami j/w .

Wasze opinie moga byc tutaj kluczowe w doborze dynek.

Pozdrawiam i dziekuje za odzew czekam na wiecej glosow.

Jeśli pokój ma 20 m. to Focusy 220 masz raczej z głowy. Przerabiałem temat w ciut mniejszym pokoju i w końcu sprzedałem je, one po prostu sieką basem, imho jakieś 26-30 m to dla nich minimum.

S 1.4 nie słuchałem, słuchałem natomiast ich większego kuzyna S 3.4. Ponoć S1.4 też są bardzo trudne w ustawieniu, podaj maila na pw to Ci prześlę ich test.

140 imho możesz rownież mieć kłopot z ustawieniem w 20 m. Nie wiem jak to jest ale te nowsze serie Dynaudio (Contour S i Focus) są strojone pod jakieś duże pomieszczenia i można przeżyć spore rozczarowanie nawet w nienajmniejszym jak się wydaje metrażu 20 m. Właśnie z uwagi na sensacje z basem postanowiłem dać sobie spokój z Focusami 140 i Contourami 1.4 i w oczekiwaniu na większy metraż gram na zwykłych 52 SE, bas i tak jest niewiarygodnie silny jak na tak małą skrzyneczkę.

Napisałem że wolałbym S 1.4 vs. Focus 140 z uwagi na to że różnica w cenie nie była zbyt duża (jako nówki Contoury są prawie 2 razy droższe od Focusów), a Contour to jakby nie było wyższy model a trudności z napędzeniem i ustawieniem będą zapewne podobne jak z 140.

wulisu

mam fokusy 140 - otwarty, muzykalny, szybki dźwięk, ale po roku wygrzewania ;-)

grał w komplecie z cyrusem - udane połączenie

co do konturów to niekoniecznie musi akuart być lepiej, sprawdź sam

fokusy 220 do 20m2 możesz zapomnieć

special edition to specjalne kolumny, jeśli wzmak pociągnie to warto kupić choćby dla wnuków ;-)

pzdr

mam Focusy220, ostatnio się przeprowadziłem. Pokój odsłuchowy zmieniłem z 19 na 32 m.kw. Różnica niesamowita, prawie taka jakbym sprzęt zmienił, teraz widać co ten sprzęt naprawdę potrafi.

pozdrawiam

Dzieki JarlBjorn za podziele sei uwagami. podaje maila : [email protected]

Co do Focusow 140 moge je nabyc za ok 740-770 F ex-demo z gwarancja ze sklepu a contoury 1.4 za 990 z orginalnymi standami 4 co jest bardzo dobra cena patrzac na cene nowych jak sam wspomniales nowe kosztuja duzo duzo wiecej. Dlatego oferta kuszaca. Cholera nie potrafie sobie wyobrazic jak one moga zagrac niestety to trzeba odsluchac. Moze moglym sie dogadac z sprzedawca posluchac ich w domu i jakby co odeslac. S1.4 sa starsza konstrukcja moze jednak Focusy 140 z racji ze sa nowsze i zmodyfikowane zagraja jednak porownywalnie ? Echhh.... chyba sie podlamalem tymi Dynkami a juz myslalem ze nastapi koniec koniec moich poszukiwan....Pozdrawiam lekko podlamany

>>> mam Focusy220, ostatnio się przeprowadziłem. Pokój odsłuchowy zmieniłem z 19 na 32 m.kw. Różnica niesamowita, prawie taka jakbym sprzęt zmienił, teraz widać co ten sprzęt naprawdę potrafi.

No wlasnie, ja odsluchiwalem w 35 m a kupilem do 19 m2 i klapa... Ale gdy zwiekszy sie metraz niewukluczone ze do Focusow powroce.

Z podanych modeli hierarchia jakosciowa przedstawia sie nastepujaco:

1. Special 25 (z tweeterem Esotar^2, "probably the best in the world...")

2. Contour S 1.4

3. Focus 140

3. ex-aequo Contour 1.3 (ale jak rozumiem wspomniany byl jedynie pomylkowo)

JarlBjorn, 6 Paź 2008, 12:17

OK, ale kolega z tego co pisze ma Roksana - nie pociągnie Special 25!

Nie zawsze 'hierarchia jakościowa' idzie w parze z doborem urządzeń. Można kupić Special 25 i mieć gorszy dźwięk, niż z Focusów!

Niedawno sam sprzedałem głośniki znanego producenta klasy high-end, które z klockami ze średniej półki jakoś tak nie bardzo grały. Nie rzecz w tym, aby mieć sprzęt z najwyższej półki, ale w tym, aby klocki dobrać.

Polecam test kiedyś z Hi-Fi Choice PL, gdzie zestaw Dynaudio 52SE+Roksan CD+Cyrus Amp = high-end za 15 tys!

pzdr

Broy, pelna zgoda stad tez stwierdzilem ze przy takim metrazu i pomieszczeniu jakie wciaz jeszcze mam teoretyczny downgrade w kierunku 52 SE bedzie w praktyce upgradem:)

Ech...zadzwonilem i pan powiedzial ze sprawdzi czy jeszcze sa dostepne..przeczucie mi mowi sie ze sie sprzedaly. Znalazlem jeszcze jedna okazje FOCAL 1007 BE tez ze standami za 1495 F co myslicie o tych kolumnach ?

To prawda uzywam teraz Roksana Kandy MKIII za jakis czas ( kilka miesiecy jak wyrwe okazje) przejde na Caspian M1 + CD i wzmacniacz mocy wiec to bedzie inna klasa. Co myslicie o tych FOCAL 1007 BE

wulisu

> Co myslicie o tych FOCAL 1007 BE

Poczytaj co napisałem o tych kolumnach w wątku Klub Miłośników Dobrych Monitorów.

1007Be to zupełnie inaczej grające monitory niż Dynaudio S1.4 czy Focus 140. Skoro zastanawiasz się czy wybrać monitory Dynaudio czy Focala to chyba nie do końca wiesz czego szukasz :-)

W takiej sytuacji samodzielny odsłuch konieczny.

Na pytanie co lepsze S1.4 czy Focus 140 odpowiedź brzmi :

Grają podobnie. Ale:

- S1.4 - brzmią neutralniej, prawdopodobnie dlatego że mają rówą ch-kę przenoszenia

- Focus 140 ma wyraźnie podbity bas i troszeczkę uwypuklone wysokie, taka ch-ka może się jednak wieku osobom podobać.

Zarówno S1.4 jak i Focus 140 potrzebują pomieszczenia min 20m2 i wydajnego, przejrzystego wzmaka.

Zarówno S1.4 jak i Focus 140 potrzebują pomieszczenia min 20m2 i wydajnego, przejrzystego wzmaka.

Celowo napisane 3 razy aby potem ktoś nie mówił, że nie doczytał ;-))

Podobnie należy uważać na Special 25 - te mają naprawę wielki bas i w małym pomieszczeniu będzie katastrofa. Za to w odpowiedniej konfiguracji będzie palce lizać , w Stereophile używają ich jako monitory referencyjne.

A w zestawie proponowanym przez HiFi Choice nie było Audience 52SE tylko Audience 52 !!!

Pozdrawiam Dynaudiomaniaków i polecam takie wątki zakładać w zakładce klubowej.

Arkadix

>Z podanych modeli hierarchia jakosciowa przedstawia sie nastepujaco:

>1. Special 25 (z tweeterem Esotar^2, "probably the best in the world...")

>2. Contour S 1.4

>3. Focus 140

>3. ex-aequo Contour 1.3

W pomieszczeniu 15m2 na pierwszym miejscu będą Contour 1.3 MkII ( czyli te które miały na górze Esoteca D260), a na ostatnim Special 25 ... będziemy umierać zgniatani przez bas przy dźwięku najlepszych na świecie wysokich tonów :-)

Arkadix

Arkadix

Tak, to była chyba faktycznie była wersja normalna, bez SE

W każdym razie test ten był ważnym elementem decyzyjnym w moim przypadku ;-)

Special 25 rzeczywiście mają taki bas?

Dziekuje ze sie wlaczyles do dyskusji.

Masz racje ze nie wiem jak graja Focal 1007 BE bylem na odsluchu Spendor S6E Dynaudio Focus 140 zaproponowal mi sprzedawca z salonu. Okazalo sie ze Spendor nie spelnil moich oczekiwan powiem wiecej moze wypowiem jakies glupoty, ale moje stare Monitor Audio S6 nie mialy sie czego wsytdzic. Owszem slyszalem minimalna roznice ciut lepsze wokale wiecej srebrzystosci w wysokich czego mi obecnie brakuje i to wszystko. Po podpieciu Dynek 140 dzwiek byl zupelnie inny bardziej jasny, born boze nic nie kulo w uszy. Roksan gra cieplo i srednica. Podobalo mi sie to, wracam w niedziele raz jeszcze posluchac Dynek. Potem zaczalem szukac w necie tu w UK ofert i wpadly mi contour S.14 w bardzo dobrej cenie, prawdopodobnie sie sprzedaly ale... kto wie jest mala sznasa czekam na odpowiedz. Na Focale wpadlem przypadkiem przegladajc wyprzedawane produkty ktore w UK czesto osiagaja polowe ceny, i tylko dlatego sie niby zainteresowalem. Czytalem ze Dynki i owe Focale to 2 rozne szkoly, niestety nie mialem tego szczescia posluchaniu obu poza wspomnianymi Focusami. Tak wiec po czesci masz racje ze nie wiem czego szukam jesli mowimy o konkretnych kolumnach to nie wiem, natomiast wiem co bym chcial zmienic w odlsuchu Roksana jak to uslysze bede wiedzial ze to jest to. Napisalem celowo ogolnie zeby wszyscy ktorzy mieli kontakt z Dynkami mogli wyrazic i podzielic sie swoja opinia a nie tylko w klubie Dynek. Dziekuje serdecznie wszystkim za podzielenie sie uwagami i licze na dalsze uwagi. Po chwilowym zapaleniu sie Focale skreslam na razie poslucham to czego moge tu na miejscu. Z dynek dopuszczam jeszcze 2 kandydatow zdaje sie nowe produkty czyli : Excite X32 i Excite X16 co myslicie rowniez o tych typach ?

Pozdrawiam

>>> : Excite X32 i Excite X16 co myslicie rowniez o tych typach ?

Myslimy dobrze, ale bez odsluchu:). Nie ma ich w sklepach. W listopadzie bedzie test X16 w "Audio"

No i jestem w kropce dostalem odpowiedz ze moge kupic Dynauido contour S1.4 za 1099 F ze standami tymi oryginalnymi. Rozwazam rowniez podlogowce Monitor audio GS20 ech.... nie latwy wybor tylko cena kuszaca.

Po dlugich przemysleniach i zastanowieniu sie biore te Dynki cena jest bardzo dobra, jak cos nie wypali to je sprzedam. Dziekuje wszystkim za podzielenie sie uwagami i sugestiami.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.