Skocz do zawartości
IGNORED

Shure m97e, Shure m75mb

paww

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie racja z tym dołożeniem, problem w tym, że mam wyskrobane tylko te 200zł, mógłbym zainwestować 400zł, ale dopiero za miesiąc. A jakie konkretnie modele polecasz?

Jeśli nie za 190 zł, to za ile go wziąć? Może uda mi się ponegocjować cenę.

Pozdrawiam.

Tego 1224 można kupić już za 50 zł. To najprostszy model. Szukaj 1228, 1229, lub nowsze z serii 6xx i 7xx. W tej chwili nie ma nic ciekawego na allegro. Ale jak będziesz cierpliwy to za stówkę można trafić jakiś fajny model.

Tak więc ile zaproponować? 150zł z wysyłką?

Jak wygląda seria 4? Jest na allegro jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I seria 6:

Ukryta Zawartość

A może szukać czegoś innego niż dual?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak więc ile zaproponować? 150zł z wysyłką?

Jak wygląda seria 4? Jest na allegro jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

I seria 6:

Ukryta Zawartość

A może szukać czegoś innego niż dual?

Jeśli masz potrzebę kupna teraz, to kup Cs-496 będziesz zadowolony i umożliwi ci eksperymenty z doborem wkładki. Jesli ten Ortofon nie jest zjechany to już posłuchasz muzyki z winyli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz potrzebę kupna teraz, to kup Cs-496 będziesz zadowolony i umożliwi ci eksperymenty z doborem wkładki. Jesli ten Ortofon nie jest zjechany to już posłuchasz muzyki z winyli.

Dzięki za odpowiedź, mimo to poszperam jeszcze w internecie. Znalazłem m. in:

Ukryta Zawartość

Do ilu licytować? Widać, że sprzęt jest popularny, bo chce go dość duża ilość osób.

No i pytanie od którego powinienem zacząć. Czy opłaca się taki gramofon wstępnie podłączać do wyjścia phono we wzmacniaczu? Mój wzmak to nad 302.

Ukryta Zawartość

Ten Soniacz to żaden audiofilski sprzęt, sprzedawca pie..li bzdury jak mało który. Podstawowy plasticzany model, który można kupić za kilka eurasów albo znaleźć wręcz na ulicy za zachodnią granicą. Ja bym odpuścił bo nie ma regulacji VTA, a to przy wymianie wkładek jest bardzo ważne w/g mnie.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ten Soniacz to żaden audiofilski sprzęt, sprzedawca pie..li bzdury jak mało który. Podstawowy plasticzany model, który można kupić za kilka eurasów albo znaleźć wręcz na ulicy za zachodnią granicą. Ja bym odpuścił bo nie ma regulacji VTA, a to przy wymianie wkładek jest bardzo ważne w/g mnie.

Więc odpuszczam, pojawiły się na allegro dwa pioniery:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warte są tej ceny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc odpuszczam, pojawiły się na allegro dwa pioniery:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warte są tej ceny?

Z prezentowanych nam opcji kup co chcesz.

Jak bedziesz miał jakieś uwagi co do oczekiwanego efektu pytaj, odpowiemy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Pionki to też mniej więcej ta sama liga co poprzedni patefon. W/g mnie szkoda kasy, poza tym mocowanie wkładki w 1-ym T4P to dodatkowe jakieś przejściówki jeśli chciałbyś normalne 1/2 cala montować.

Co do drugiego Pionka to w opisie jest "ramię typu S" a na zdjęciach proste jak drut :-D Sprzedający zwozi barachło z wystawek i nie ma pojęcia co sprzedaje, więc prawdopodobieństwo, że te g@#na mają pływające obroty, etc. jest bardzo duże.

Zależy Ci na audiofilskim wyglądzie, czy ma po prostu być w miarę niezawodny, mieć większość niezbędnych ustawień i grać?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Nie za bardzo bym ufał sprzedawcy. Ten sam (mylny w kwestii ramienia)opis.

Kto tam widzi ramię S, .W jednym dedykowana,wkładka T4P,w drugim ramie bez wymiennego headshela złącza SME.VTA też nie podregulujesz.

Ten wygląda fajnie i cena jak na razie przyzwoita

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie rozplanowany też mnie korci. Jednak bez VTA ramie lekkie "japonskie" dobre, ale napęd???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, fajny, tylko nie wiadomo czy wszystko w nim jest ok i brakuje igły, a to już dodatkowy wydatek.

Gramofon dla mnie nie ma wyglądać, ale dobrze by było gdyby nie był zbyt mocno poniszczony. Ma ładnie grać, to tyle.

Byłem przed chwilą w MM, aż mi ciarki przeszły kiedy brałem winyle do ręki. To coś w stylu zarażającego nałogu?

Jestem otwarty na propozycję i fajnie by było gdybyście zarzucili jakimś linkiem, jasno widać, że znacie się na rzeczy, brawa!

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

No, fajny, tylko nie wiadomo czy wszystko w nim jest ok i brakuje igły, a to już dodatkowy wydatek.

Gramofon dla mnie nie ma wyglądać, ale dobrze by było gdyby nie był zbyt mocno poniszczony. Ma ładnie grać, to tyle.

Byłem przed chwilą w MM, aż mi ciarki przeszły kiedy brałem winyle do ręki. To coś w stylu zarażającego nałogu?

Jestem otwarty na propozycję i fajnie by było gdybyście zarzucili jakimś linkiem, jasno widać, że znacie się na rzeczy, brawa!

Pozdrawiam.

Chłopie, myślę że za 100% możesz sobie założyć kupując używany patefon, że wymiana wkładki to mus! :-D koniec kropka, szkoda winyli na nie wiadomo jaki ryleec, chyba że masz dostęp do mikroskopu powiększającego x400 i możesz przyjrzeć się igle bardzo dokładnie.

Chłopie, myślę że za 100% możesz sobie założyć kupując używany patefon, że wymiana wkładki to mus! :-D koniec kropka, szkoda winyli na nie wiadomo jaki ryleec, chyba że masz dostęp do mikroskopu powiększającego x400 i możesz przyjrzeć się igle bardzo dokładnie.

No w sumie racja, z tym, że wymiana wkładki dopiero za miesiąc kiedy nazbiera się kolejne 200zł. Może dodam jeszcze, że jestem studentem, a wszystko stanie się jaśniejsze.

Na początku podałem link do niejakiego duala 1224:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprzedawca wydaje się być konkretny, ponoć gramofon przeszedł przegląd i ma grać bez problemów, no i igła jest nowa. Tylko, że ten gramofon jest ponoć za drogi.

Już sam nie wiem. Tak bardzo mi się nie spieszy, ale fajnie by było już coś mieć co się kręci.

Ukryta Zawartość

Tym bardziej jak jesteś studentem, każdy grosz jest ciężko odłożony :-) Nie znam tych Duali, miałem kiedyś gó@#niany dual 415-2 (chyba) i więcej żadnego Duala. Może któryś z forumowiczów ma/miał/zna tego 1224? Nie spiesz się, cierpliwość to podstawa w tej pasji :-D Na szybko to można sobie cd-ka posłuchać :-)

te małe idlerowe duale grają nadspodziewanie dobrze, miałem takie dwa. ma przyzwoitą wkładkę i to są rozsądne pieniądze za ten stan. sprzedawca też chyba wiarygodny. na początek dużo frajdy, bardzo dynamiczne, żywe granie. szczerze polecam

te małe idlerowe duale grają nadspodziewanie dobrze, miałem takie dwa. ma przyzwoitą wkładkę i to są rozsądne pieniądze za ten stan. sprzedawca też chyba wiarygodny. na początek dużo frajdy, bardzo dynamiczne, żywe granie. szczerze polecam

Wreszcie jakiś konkret, choć poprzednie opinie o tym gramofonie nie były takie pozytywne na tej stronie. Jak myślicie? Ponegocjować jeszcze z ceną?

Szczupak

Już Ci pisałem, że to za wysoka cena za ten model. Ale jak Ci się spieszy (a wiem jak to jest :-) to negocjuj. Moim zdaniem facet go za tą cenę, którą wystawił na pewno nie sprzeda. Upewnij się tylko czy na pewno jest w pełni sprawny.

A skąd jesteś?

Aha, i weź pod uwagę, że igła która w nim jest to zamiennik, który niestety gra trochę gorzej od oryginału.

Szczupak

Już Ci pisałem, że to za wysoka cena za ten model. Ale jak Ci się spieszy (a wiem jak to jest :-) to negocjuj. Moim zdaniem facet go za tą cenę, którą wystawił na pewno nie sprzeda. Upewnij się tylko czy na pewno jest w pełni sprawny.

A skąd jesteś?

Aha, i weź pod uwagę, że igła która w nim jest to zamiennik, który niestety gra trochę gorzej od oryginału.

Kościerzyna, woj. pomorskie. Raczej jest w pełni sprawny, gość osobiście reklamował się z nim na forum winyl.net i gadał o nim dość rzetelnie. Dla wglądu mogę podesłać link do tematu, ale nie wiem czy wolno.

To drugi koniec Polski. Szkoda bo mam w pracy nieużywany 1226.

Gramofon rzeczywiście wygląda fajnie, ma pokrywę w niezłym stanie - co się rzadko zdarza. M75 nawet z zamiennikiem będzie grała fajnie. Jak się tak napaliłeś to negocjuj i bierz :-)

To drugi koniec Polski. Szkoda bo mam w pracy nieużywany 1226.

Gramofon rzeczywiście wygląda fajnie, ma pokrywę w niezłym stanie - co się rzadko zdarza. M75 nawet z zamiennikiem będzie grała fajnie. Jak się tak napaliłeś to negocjuj i bierz :-)

No a z tym 1226 to na czym miało polegać? Wypożyczenie do odsłuchów? Właśnie piszę w celu negocjacji ceny.

niektore idlerowe duale roznia sie cena (szczegolnie tuz przy odrze) od idlerowego lenco kilkukrotnie, od idlerowego thorensa bez modernizacji przynajmiej kilkunastokrotnie a od idlerowego gerrarda w wersji z obudowa, odnowa i niewiadomo czym kilkudziesieciokrotnie - dla sluchajacych pieniedzmi ten gerrard oczywiscie gra kilkudziesieciokrotnie lepiej od duala :)))) w praktyce najwieksza bolaczka duali moze byc ich stan (przez duza dostepnac i niewielkie koszty byly poprostu zdzierane jak dejockie technicsy 1200)

bralbym je na sam naped, na ramie dawal solidne srednie i ciezkie ramiona poczynajac od najtanszych (i najmiej solidnych) z fonomastera poprzez jelco oem, ortofony as do audiotechnic - wkladki sztywne poczynajac od shure 75 poprzez shure 91 ale konczac najwyzej na shure v15II, stare goldringi 800..., denony i to bybylo z tych ogolnie dostepnych

przy podejsciu z pasja mamy skompletowany prawdziwy analog (naped,sensowne ramie/ pasujaca wkladka i nawet pre) za np. 1000zl a minimum za 200, ale jesli komus sie nie chce pogimnastykowac niech kupi wiece co ;)

Wiekszasc wkladek MM ze szlifem sferycznym np. takich jak shure 75 sfera/ 91 sfera jest sztywniejsza od wspolczesnych wkladeczek zaczynajacych sie zwykle od eliptika do wspolczesnych gramofonikow z lekkim talerzykiem i myrdajacym sie karbonowym ramionkiem, kiedys to wlasnie gralo z idlerami zapierdz... jak maly bysio. Wymienione wczesniej wkladki maja tez inne niz twardsze sferyczne igly wiec pasuja do wiekszosci gramofonow, ale faktem jest ze te shury (i wiele innych w pl-lanadzie nie tak poplarnych) to standardowe wyposazenie tamtych gramofonow i wymienionych przezemnie ramion i to gra muzyke wlasnie dlatego ze stanowi sprawdzony zestaw.

Jesli Ci napisali a potem ciagle bezmyslnie powtarzaja ze mc jest sztywne, a mm miekkie, to nie jest regola - mc moze byc ultra miekie jak i mm sztywne trzeba otworzyc stare katalogi i zobaczyc koniecznie co z czym gralo. Po wymianie igly na nowa (ale pdobna) wymianie ramienia (bo duale mialy beznadziejne) i sprawdzeniu/odswiezeniu napedu duala czy innego taniego idlera, masz bardzo dobry gramofon ktory nie ma nic wspolnego z hihi-endem i nie ma co do niego startowac, za to gra poprostu muzyke i daje zwyczajna ludzka radosc taka jakiej ten pierwszy dac nie potrafi wiec nie ma co do takiego gramofonu startowac :). Ale nie ma latwo - bez duzego wysilku i zaglebiena sie w temat tego sie nie wykona - latwo to sie idzie do sklepu i kupuje gwarancyjna rege p3 z malpioustawialna wkladka regi - potem slucha sie jak cala reszta tego samego i bez sensu marzy o nieosiagalnym hihi-endzie.

Pozdrawiam serdecznie.

p

Z twojego postu wynika, żeby mieć dobry sprzęt potrzebna jest duża wiedza na jego temat. Czyli jak? Żeby jeździć samochodem trzeba znać każda jego część i ich działanie?

Oczywiście, żeby mieć hifi to trzeba mieć przynajmniej 10 razy tyle ni ja chcę wydać. Przecież wiadomo, że na tym dualu się nie zatrzymam i stopniowo będę rozwijał tą pasję. Od czegoś muszę zacząć, nie odrazu Rzym zbudowano.

Napisano dziś, 10:30

Z twojego postu wynika, żeby mieć dobry sprzęt potrzebna jest duża wiedza na jego temat. Czyli jak? Żeby jeździć samochodem trzeba znać każda jego część i ich działanie?

Oczywiście, żeby mieć hifi to trzeba mieć przynajmniej 10 razy tyle ni ja chcę wydać. Przecież wiadomo, że na tym dualu się nie zatrzymam i stopniowo będę rozwijał tą pasję. Od czegoś muszę zacząć, nie odrazu Rzym zbudowano.

Aby jedzic samochodem trzeba przedewszyskim wiedziec dokad sie chce dojechac, jaka wybrac sensowna trase i miec powod po co wogole sie jedzie ot wszystko. Wygodnie umiec tez zmienic kolo by nie byc zaleznym od laski i nielaski pomocy drogowej, auta budowac nikt nie musi bo to juz pasja. - Tak jest z kazda dziedzina zycia tylko od Ciebie zalezy czy posiwecisz swoj czas i energie na ktores konkretne zagadnienie czy pojdziesz na skroty po najmiejszej lini oporu by poswiecic energie na jakies inny temat. Problem w tym ze dzis uczy sie ludzi by nigdy sami nie podejmowali wyboru bo w ten sposob latwiej ta trzada sterowac i ich doic - takie globalne uproszczenie czlowieka w dobie najwiekszego rozwoju nauki wiedzy i mozliwosci jaki kiedykolwiek byl w histroii ludzkosci :))

Co do hifi nie daj sie robic w wala (a ktos juz widze probowal) nie ma czegos takiego jak "wiadomo ze na tym dualu sie nie zatrzumam" i "od czegos musze zaczac" - chodzi tylko o to by wiedziec czego sie chce i byc z tego zadowolonym - a nie ulegac presji kolegow ktorzy sicigaja sie ze soba nie wiedzac wlasiwie czemu i dawac sie robic sprzedawca na nowwinki zawsze najlepsze na swiecie w stosunku do tych przedostatnich- to znaczy ze niby tamte nie byly najlepsze na swiecie :)) a jesli ich nie mamy to my nie jestesmy lepsi od innych? :)) a wogole to musimy byc lepsi co to wlasciwie znaczy byc lepszym? ... szczegolnie gdy nic nie zrobilismy bo inni tez nie robia :P

Ludzie przesiadaja sie z hi-endowego sprzetu za ciezkie tysiace bo jesli maja jaja to chca ponownie posluchac sobie poprostu muzyki i sie tym cieszyc kupuja odnowione 50 letnie gerrardy zamiast szczytowych 20 razy drozszych szczytowych clearaudio a tym czasem okazuje sie ze ktos z 100 razy tanszym dualem moze tak samo sie cieszyc jak oni po przesiadce - ale dotego wlasnie potrzebne jest zainteresowanie sie tematem i wybranie celu dokad sie zmierza to co Ci napisalem to akurat moja bryka i moja trasa. Znajdz swoja - ALE SZUKAJ albo odrazu odpusc - powodzenia.

>>>Piotr__,

"...Aby jedzic samochodem trzeba przedewszyskim wiedziec dokad sie chce dojechac, jaka wybrac sensowna trase i miec powod po co wogole sie jedzie ot wszystko. Wygodnie umiec tez zmienic kolo by nie byc zaleznym od laski i nielaski pomocy drogowej, auta budowac nikt nie musi bo to juz pasja. - Tak jest z kazda dziedzina zycia tylko od Ciebie zalezy czy posiwecisz swoj czas i energie na ktores konkretne zagadnienie czy pojdziesz na skroty po najmiejszej lini oporu by poswiecic energie na jakies inny temat. Problem w tym ze dzis uczy sie ludzi by nigdy sami nie podejmowali wyboru bo w ten sposob latwiej ta trzada sterowac i ich doic - takie globalne uproszczenie czlowieka w dobie najwiekszego rozwoju nauki wiedzy i mozliwosci jaki kiedykolwiek byl w histroii ludzkosci :))

Co do hifi nie daj sie robic w wala (a ktos juz widze probowal) nie ma czegos takiego jak "wiadomo ze na tym dualu sie nie zatrzumam" i "od czegos musze zaczac" - chodzi tylko o to by wiedziec czego sie chce i byc z tego zadowolonym - a nie ulegac presji kolegow ktorzy sicigaja sie ze soba nie wiedzac wlasiwie czemu i dawac sie robic sprzedawca na nowwinki zawsze najlepsze na swiecie w stosunku do tych przedostatnich- to znaczy ze niby tamte nie byly najlepsze na swiecie :)) a jesli ich nie mamy to my nie jestesmy lepsi od innych? :)) a wogole to musimy byc lepsi co to wlasciwie znaczy byc lepszym? ... szczegolnie gdy nic nie zrobilismy bo inni tez nie robia :P

Ludzie przesiadaja sie z hi-endowego sprzetu za ciezkie tysiace bo jesli maja jaja to chca ponownie posluchac sobie poprostu muzyki i sie tym cieszyc kupuja odnowione 50 letnie gerrardy zamiast szczytowych 20 razy drozszych szczytowych clearaudio a tym czasem okazuje sie ze ktos z 100 razy tanszym dualem moze tak samo sie cieszyc jak oni po przesiadce - ale dotego wlasnie potrzebne jest zainteresowanie sie tematem i wybranie celu dokad sie zmierza to co Ci napisalem to akurat moja bryka i moja trasa. Znajdz swoja - ALE SZUKAJ albo odrazu odpusc - powodzenia...."

Kawał porządnej, chłopskiej filozofii.

Piotr, powiem ci, że szukam dobrej muzyki, nie sprzętu. Niedawno stałem przed wyborem swojego pierwszego audio i udało mi się osiągnąć cel za pierwszym razem. Używane tannoye m4, stary wzmacniacz nad 302 i do tego jeszcze starszy cd tej firmy. Całość spięta zwykłymi kablami z metra za 1 zł za mb. Jak widać co do dźwięku nie jestem wymagający, ma to grać poprawnie. Obecny zestaw spełnia moje wymagania w 100%, i nic w nim nie mam zamiaru zmieniać. Brakuje tylko tego gramofonu. Wygląd nie jest ważny, przy szarym i nudnym nadem 302 każdy gramofon będzie się dobrze prezentował.

Nie wiem tak na prawdę, czy czarna płyta wejdzie mi w krew, może być tak, że pozostanę tylko przy cd. Dlatego nie chcę pakować w to zbyt dużo wysiłku, jak mi się to spodoba pasja przyjdzie sama.

Swoją drogą bardzo dobre przemówienie.

Do sedna, gość od duala 1224 zgodził się na sprzedaż gramofonu za 170zł z wysyłką.

Mimo wszystko nie wiem czy nie zalicytować omawianego już tutaj duala cs 496:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , za 200zł może by się udało go wyrwać.

No i pytanie w sprawie zasilania w gramofonach. U mnie w domu często są mocne spadki napięcia. Silnik od gramofonu jest chyba napędzany bezpośrednio z sieci, czyli jakie mamy napięcie w gniazdku to z taką prędkością kręci się talerz. Dobrze rozumuje? Bo jeśli tak jest to kupno gramofonu bez stroboskopu chyba mija się z celem, ponieważ co chwilę będę musiał regulować obroty.

Będę wdzięczny za odpowiedź w sprawie tego napięcia. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.