Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny grają dobrze z 300b (nowe)

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Signature (zarówno Deco jak i Emotion) są również bardzo wysoko w rankingu cenowym :))) Ale dźwięk WYBORNY. W weekend słuchałem Moderne 8. Ta sama szkoła brzmienia, łatwe do napędzienia - świetne.

Tak.... niestety :))) troszkę to boli ta cena...,ale rok czy dwa na chlebie i wodzie można wytrzymać dla takiego dźwięku i wrażeń optycznych :)

Może kilka słów więcej jaki to był system, czego słuchaliście i jak Moderne 8 w nim zagrały???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16148-100000274 1247492882_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moderne 8 grały z Tri. Najpierw TRV-35SE, później TRV-88SE. Z każdym z tych wzmacniaczy zagrało świetnie. Ponieważ to bardzo podobne konstrukcje ale różne lampy mocy: odpowiednio EL34 i KT88, określa to również ich odmienny charakter. 35SE gra bardziej kremowo, delikatnie natomiast 88SE jest bardziej dynamiczny. Oczywiście z wysterowaniem M8 nie miały najmniejszych problemów. Te dwie konfiguracje nie grają lepiej/gorzej, grają poprostu trochę inaczej ale zachowane jest najważniejsze - płynność, muzykalność i barwa japońskiej manufaktury Tri. Zadziwiające, że urządzenia za te pieniądze potrafią tak pięknie zagrać. A potrafią :). Za źródło posłużył CD Tri TRV-CD4SE.

dzięki 4photo za opis. Potwierdza to co słyszałem z głośników Art Loudspeakers wcześniej (melodyjność, naturalne barwy, brak spinania się i pompowania basu na siłę).Idealne do lamp. Podobno świetnie zagrały z elektroniką Audio Tekne na Ces. Na 6moons bardzo pozytywnie też wypowiadano się o zestawieniu ich z amplifikacją Lebena.

Z dźwiękiem Tri poznałem się na AS 2008. Grały tam zdaje się w pokoju Albedo (ale nie jestem pewny na 100%). Nie wiem czy nie były tam tez głośniki ART Loudspeakers ale z innej linii niż Moderne czy Deco. Dźwięk zapamiętałem jako bardzo dobry na warunki wystawowe (zwłaszcza biorąc pod uwagę grającą konkurencję wokół za 5-10 x PLN). Albedo spięło system swoi okablowaniem i było bardzo fajnie. Deco 10 Art Loudspeakers słyszałem z końcówkami Trafomatica PSE i Diavolo SE. Grało tak dobrze, że wracałem tam kilka razy posiedzieć i dać uszom odpocząć po wizytach w innych pokojach... Szkoda że nie było analogu. Mogło by być jeszcze fajniej. Rok wcześniej zaś Emotion Signature też zagrało wyśmienicie (te nawet wizualnie bardziej podobają mi się niż nowa seria Deco). Wiem że w pokoju kolegów z działu DIY niektórym nie do końca przypadło brzmienie Emotion z np. GM 70. Nie wiem bo nie udało mi się posłuchać. Jak wpadłem to grały tam starsze monitory Yamaszki.

pozdrawiam

Właśnie na podstawie wrażeń po odsłuchach na AS 2007/2008 (na tyle na ile pozwalały warunki) postanowiłem posłuchać w domowych warunkach zarówno Art-ów jak i Tri. Na AS 2007 Emotion zagrały bajecznie (z 300B), w 2008 posłuchałem Moderne i Stiletto, ta sama szkoła (grały właśnie z Tri).

A przy okazji - Tri to dla mnie perełka w "półświatku" audio ponieważ niewiele się o nich mówi i pisze (może to akurat komplement ;))), a gra to poprostu świetnie.

• 1 rok później...

Ostatni post w tym wątku napisany ponad rok temu...

A co na dziś dzień polecacie do wzmaka na podwójnej lampie lampie 300B - 2X18 watów ?

Kolumny do 8000 zł i niekoniecznie nowe, a nawet chętniej używane.

A ja zaproponuję to co już było powyżej, Art Loudspeakers Emotion. Mam je od roku i jest to chyba jedyny element mojego systemu co do którego nie trapi mnie audionervosa,chociaż wiem że można lepiej (np. Art Loudspeakers Emotion Siganature lub Deco Signature).

Po raz kolejny mogę tylko potwierdzić, że ARTY to najlepsze głośniki BR do lamp SE jakie słyszałem.

Emotion już niestety nie są produkowane (szkoda bo to znakomite a przy tym piękne klasycznie wyglądające głośniki), ale seria DECO jak najbardziej rozwija się:).

W załączeniu zdjęcia Deco 10, 15 i 20.

Do SE na 300B lub innych niskomocowych wzmacniaczy SE jeżeli się tylko da to najlepsza będzie wersja Signature (lepsze komponenty zwrotnicy i okablowanie).

ART 15 i 20 stoją u znajomych.

pozdr.

Robert

A ja zaproponuję to co już było powyżej, Art Loudspeakers Emotion. Mam je od roku i jest to chyba jedyny element mojego systemu co do którego nie trapi mnie audionervosa,chociaż wiem że można lepiej (np. Art Loudspeakers Emotion Siganature lub Deco Signature).

Ukryta Zawartość

post-16148-094409400 1294744165_thumb.jpg

post-16148-030380700 1294744192_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Szkoda, że nie podajesz, jakie to monobloki, co im towarzyszy, czy warunki odsłuchowe takie same jak wyżej, jakie pieniądze na zakupy, jakie są twoje upodobania muzyczne i dźwiękowe. Osiemnaście wat to spora moc, gdybyś chciał użyć głośników wysokoskutecznych rzędu 94-101db, ale przy innych może okazać się niewystarczająca.

Witam.

Monobloki są kanadyjskiej marki Coincident Technology. I ja piszę w imieniu kolegi, który bardzo rzadko siedzi w necie, a na tym forum nie jest zarejestrowany. A pokój odsłuchowy to jakieś 25-27 m/kw i przeznaczony tylko do odsłuchów. Czyli bajka. Po powyższych wpisach namawiam go na odsłuchy ART.

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Myślę, że powinieneś popróbować też z głośnikami, które produkowane są z intencją łączenia ich przede wszystkim z lampami, duże, papierowe, dynamiczne szerokopasmowce, takie jak: WLM Diva czy coś z aktualnej oferty Zu Audio. Wysoka skuteczność tych głośników może dać sporo radości.

Ja sobie cenie moje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale one są 4 ohm. Mało kto je zna bo to vintage, ale głośniki Studera w środku mówią same za siebie.

Ukryta Zawartość

Ciekawostka,

będzie nowy model EMOTION (klienci naciskali mocno).

Tradycyjna skrzynia obudowy z fornirowanej sklejki. Różnica do starszych EMOTION - budowa 3 drożna z nowymi średniotonowym 5" i 12" basowym głośnikiem (ponoć nowy celulozowy SEAS - nie wiedziałem że robią 12")i chyba będzie to konstrukcja wolnostojąca a nie duży monitor. Skuteczność około 93 dB/ 8 ohm czyli idealna do lamp.

pozdr

RObert

A słuchaliście 300B podłączonego do wilson beneschy actów?

Dobrze wykonana lampa 300B bez problemu daje radę mimo 4 ohmów i 88 db skuteczności wba.

Właśnie to na sobie przerabiam :-) 92dB i 4Ohm plus lampa 2a3 /2x17W/ ..... ale za miesiąc półtora

zapinam Altec-ki i zobaczymy ,usłyszymy czy skuteczność w okolicach 100dB zrobi różnicę :-)

hmm, tego nie wiem... trzeba będzie poczekać na oficjalną premierę. Z tego co Dunlopowie mówili na AS to podstawowy model ma być lekko wyżej ceny Moderny 10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , za wersję Signature będzie pewnie drożej.

ART w takiej konfiguracji to pewnie okolice 10k GBP :))

Ukryta Zawartość

No i wybór kolegi od 300B padł na ART 8 z najtańszej serii kolumn tego producenta.

Najpierw słuchaliśmy modelu 6, ale 8 lepsze. Moim zdaniem warto dopałacić różnicę 4 tysięcy zł i dołożyć do ósemek. Postęp słyszalny od razu!

• 3 tygodnie później...

Ja mam to szczęście i posiadam model Art Emotions Signature, najlepszy zakup jaki dokonałem, chociaż nie są tanie:) polecam wszystkim lampowym.

• 3 miesiące później...

hmm, tego nie wiem... trzeba będzie poczekać na oficjalną premierę. Z tego co Dunlopowie mówili na AS to podstawowy model ma być lekko wyżej ceny Moderny 10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , za wersję Signature będzie pewnie drożej.

ART Emotion Classic 12, cena UK 7000 funtów. Estetyka Moderne, Deco i poprzednich Emotion zdecydowanie bardziej do mnie przemawia... :)) Może zmienię zdanie gdy posłucham jak grają.... ;)

DSC02861a.jpg

Ukryta Zawartość

Panowie 300B wzmacniacz fajny jest-lecz nie każdy.

Rodzime produkty wzmacniaczy na 300B są po prostu słabe-więc trzeba sie ratować 95db i więcej.

Dobra lampa 300B napędzi nawet kolumny o skut.88db-także możliwości doboru brzmienia mamy wiele.

Budżet 10-15. Pomieszczenie z 15 m2 ale wąskie 3m ( i kolumny muszą stać z węższego boku tyłem do okna).

Słucham różności poza jazzem i klasyką.

to po kut Ci 300B jeśli nie słuchasz tej muzyki którą ta lampa potrafi zagrać najlepiej?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witaj,

myślę, że jest duża szansa Ci się spodoba to co usłyszysz:).

Zdradzisz tajemnicę czym będziesz napędzał te 12" Dunlopów?

Problemem może być to że to świeże głośniki i muszą jeszcze dobrze pograć zanim osiągną 100% możliwości.

A mnie ich stylistyka się podoba, chyba bardziej niż Decco 15 - lubię fornir :)))

pozdr.

Robert

ART Emotion Classic 12, cena UK 7000 funtów. Estetyka Moderne, Deco i poprzednich Emotion zdecydowanie bardziej do mnie przemawia... :)) Może zmienię zdanie gdy posłucham jak grają.... ;)

DSC02861a.jpg

Witaj,

myślę, że jest duża szansa Ci się spodoba to co usłyszysz:).

Zdradzisz tajemnicę czym będziesz napędzał te 12" Dunlopów?

Problemem może być to że to świeże głośniki i muszą jeszcze dobrze pograć zanim osiągną 100% możliwości.

A mnie ich stylistyka się podoba, chyba bardziej niż Decco 15 - lubię fornir :)))

pozdr.

Robert

Nie zrozumieliśmy się :)) Planuję posłuchać ich "przy okazji", a nie w domu. Póki co moje skrzynki "dają radę" ;)

A to jak Koledze głośniki dają radę :) to cieszę się.

Jak będzie okazja to polecam do odsłuchania, warto.

Te 12" powinny "podejść" jeśli odpowiada dźwięk DECO czy starszych EMOTION.

To ten sam styl prezentacji dźwięku preferowany przez Szkotów.

Wkrótce powinny być 3 drożne CLASSIC 8" (kopułka Cresendo, średniotonowy 5" Seasa i bas 8") a potem... coś na 15" ponoć.

pozdr

Nie zrozumieliśmy się :)) Planuję posłuchać ich "przy okazji", a nie w domu. Póki co moje skrzynki "dają radę" ;)

Harbethy to chyba jednak zbyt mocne kolumienki dla kilkunastowatowej lampki?

quote name='xymoxx' timestamp='1294606759' post='2098929']

Posłuchaj kolumn Harbeth'a,ProaC'a i Refernce 3A.:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.