Skocz do zawartości
IGNORED

Toroidy w integrach...

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałby zapytać Kolegów w kwestii transformatorów toroidalnych w integrach... Czy takie trafa mogą buczeć, będąc nieraz dość dobrze ( ale bez przesady) słyszalnymi z odległości np. 1 - 2 m od wzmacniacza?

Jak wyeliminować to zjawisko? Dodam, że chodzi o nowy wzmacniacz uznanej firmy z przedziału 4000 - 5000 zł.

Pozdrawiam

Arenia

https://www.audiostereo.pl/topic/46215-toroidy-w-integrach/
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Prąd, prądem, tu tylko można by było się liczyć z pogorszeniem soniczności wzmaka.

Może się jednak okazać że samo buczenie trafa nim nie jest, tylko "gra" jego obudowa, cienkie magnetyczne blachy obudowy, nieznaczna odległość, a może na dodatek sama konfiguracja, czyli klasa A, ciągły pobór prądu.

Jest wiele czynników, ale w przedziale 4-5tyś zł takich efektów dźwiękowych być nie powinno.

Jeśli na gwarancji, to ja wiem? można zaryzykować i skorzystać z takiego prawa.

A jeśli nie tajemnica to co to za klocek?, to tak dla wiedzy "potomnych". :)))

u mnie (DIY gainclone) trafo buczało (cichutko) ale wprawiało w drgania obudowę- która to brzęczała/buczała dosyć głośno.

ja (jako że to moje DIY) położyłem trafo na cienkiej gąbce. Pomogło.

choc wiem, że tak trafo nie powinno byc montowane...

Jeśli trafo buczy moze być np. stara wersja na napiecie 220 v,jesli teraz dostaje 230-240 volt to jest to zjawiskiem normalnym.Jesli jest wg producenta na 220-240 volt to albo jest to zwykła najtansza wersja i taka zawsze bedzie buczeć ,najlepiej sprawują sie trafa zalane zywicą np.Roksan Caspian ,Sugden,Accuphase i są to transformatory w tzw. wersji "audio" ktore mają z załozenia być bardzo ciche.Np .Copland Primare ,Naim, Amplifon,Krell niektore modele,wszystkie budżetowe Rotele i Nady ,Cambrigde wyposazone sa w kiepskie trafa które bucza ,są one często firmy "Toroid" (takiej z naklejką jeża na obudowie),jakość wykonania ich jest niestety budżetowa ,czyli po prostu kiepska.

• Redaktorzy

Mogą buczeć, zwłaszcz większe. Wiem, ze SoundArt miał trudności z trafami o dużej mocy, parokrotnie zmieniali dostawcę, zanim doszli do zadowalających rezultatów. A oni przeciez i tak swoje trafa zalewają żywicą. Zdarza się też, że trafo zaczyna buczeć po dłuższym czasie używania wzmacniacza.

odpowiadam koledze o nicku stary bej...

te klocki to najwyższę, najnowsze modele ( np. IN 100 oraz dzielone PR)firmy Atoll Electronique ( oznaczone symbolem SE ). Pierwsza wersja nie zaznaczyła się w historii buczącymi trafami.

I jeszcze jedno pytanie? Czy trafo z czasem może przestać buczeć, bo to, o którym mówię jakby się lekko wyciszło w miarę pracy ( już ok. 25 godzin grania) ?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Arenia

Myślę, że jeśli to transformator buczy? i urządzenie jest nowe, to po pewnym czasie to buczenie może nie być tak dokuczliwe i w końcu zaniknąć.

Dzieje się tak na skutek "uformowywania" się elementów we wzmacniaczu, oraz ich wygrzewaniu, głównie kondensatorów w zasilaczu i tranzystorów końcowych.

Dla niezorientowanych i wróżących z fusów. Za buczenie transformatora odpowiedzialny jest rdzeń a ściślej blachy, z których jest on zwinięty. Zjawisko to nosi nazwę magnetostrykcji. W uproszczeniu można powiedzieć, że siła wprawiająca w ruch pojedyncze blachy jest proporcjonalna do kwadratu napięcia zasilania. Efektem akustycznym charakterystycznym dla tego zjawiska jest dźwięk o podwójnej częstotliwości sieci, czyli 100Hz (2x50Hz). Zjawisko to eliminuje się poprzez impregnację rdzenia transformatora za pomocą lakierów. Robi się to w celu uniemożliwienia ruchu poszczególnym blachom składającym się na rdzeń. W tańszych konstrukcjach, z reguły, jest to zrobione w sposób niezadawalający co skutkuje wzmiankowanym brumieniem. Z gotowym buczącym transformatorze nie da się z nic zrobić, pozostaje jedynie jego wymiana, co osobiście zrobiłem z trafem w moim NADzie C315BEE.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

To bardziej się tyczy transformatorów z rdzeniem CC, lub EI, gdzie faktycznie rdzenie są odmiennie profilowane i montowane na karkasie, używanie lakierów impregnacyjnych jest niezbędne, ale w transformatorze toroidalnym?

Ciekawe rzeczy opowiadasz?

Gość

(Konto usunięte)

"Toroidy są niezłe ale są bardziej wrażliwe na dobór kabla sieciowego."

Można prosić o dokładne wyjaśnienie zjawiska?

Maiełm na mysli wpływ na brzmienie.

Uwaga każdy kabel w torze , a także zasilający , jeżeli ma przeroczysta koszulke powoduje tonieco ocieplone brzmienie , im grubsza izolacja tym dziwek bedie bardziej detaliczny

Kabel sieciowy moze wyeleminowac buczenie z sieci. Znam przypadek. U mnie np trafo buczało gdy włączałem podgrzewanie podłogowe w łazience. Takie uroki prądu. Pózna nocą trafo nic u mnie nie buczy a w dzien słychac lekkie buczenie po przyłozeniu ucha w poblize obudowy wzmacniacza.

@ stary bej

>Ciekawe rzeczy opowiadasz?

Ciekawe i do tego poparte doświadczeniem.

PS

Czytając niektóre wątki na tym forum, szczególnie te dotyczące szeroko rozumianych spraw związanych z elektrotechniką, włosy stają mi dęba na głowie.

rajaz, bo to wiesz, taka fajna zabawa jest :) Jedni czytają horoskopy, drudzy chodzą do wróżki, inni bawią się "wpływem na brzmienie. I wszyscy traktują to bardzo poważnie :)

Wpływ na brzmienie,

To takie brzemie... :)

:)

Wymiana transformatora pokazanego na zdjęciu wyeliminowała burczenie. Koszt transformatora (wykonany na zamówienie, dosyć ciekawa jednostka 123VA, pięć uzwojeń wtórnych) ~ 180PLN. Niestety nie mogłem znieść tego dźwięku, takie zboczenie zawodowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.