Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw inspirowany Sonus Faber Elipsa .

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero dzisiaj dotarła puszka podkładu z Almacoru .krisb_68 - dzięki za namiary . Jak pomaluje podkładem to zamieszczę zdjęcia . Jednak podczas oczekiwania skleciłem nowe kolumny - Woofer to Dynaudio 19W38 ( polpropylen , nigdy nie miałem głośników z taka membraną ) oraz Seas TBFC/G , który urzekł mnie dynamiką i detalicznością . Wszystko juz złozyłem . Front to samoprzylepny welur , boki i góra sklejka klonowa a tył samoprzylepny vinyl. Zrobiłem tez dwa tunele br zamiast jednego wiekszego . Skrzynka jest malutka - szer 20,5 , wys razem z podstawą zaledwie 89 cm a głebokość 31 .Objętość dla woofera to 24 litry . Z sytmulacji wynika ,że f3 zejdzie do 44Hz .

Czas na pomiary i opracowanie zwrotnicy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009379 1229004102_thumb.jpg

post-3970-100009380 1229004102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 11 Gru 2008, 15:01

>podczas oczekiwania skleciłem nowe kolumny - Woofer to

>Dynaudio 19W38 ( polpropylen , nigdy nie miałem głośników z taka membraną ) oraz Seas TBFC/G , który

>urzekł mnie dynamiką i detalicznością

a miały być monitorki?

W pudełki od Almacolor było sześć puszek w tym Podkład do MDF-u , utwadzacz do niego oraz rozcieńczalnik ( reszta to składniki do farby akrylowej na zewątrz ) . Miesza się to w proporcjach 5:1:1. Masa jest gęsta jak miód i tu pojawiasię pronblem - nie mozna malowac pędzlem , włosy się wyrywają i przyklejaja do podkładu oraz zostaja bardzo wyraźne smugi pociągnięć pędzla . Nie zakryje też wiekszych nierówności szparek .Tylko do pistoletu sie nadaje. Pomalowałem jedna warstwę a efekty widac na zdjęciu . Szkoda . Pozostaje mi chyba tylko fornir .Miękki i łatwy w układaniu - czyli modyfikowany . Może mahoń ? Pionowe paski moga optycznie wyszczuplić taka szeroką skrzynkę . Koszt forniru około 80 PLN , koszt kleju kontaktowego około 30 PLN i do tego lakier około 30 PLN, papier ścierny , pędzle ...

Ukryta Zawartość

post-3970-100008919 1229603795_thumb.jpg

post-3970-100008920 1229603795_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ja za klon modyfikowany alpi w Zagłobie dałem 51,2 zł - 2,8 m x 0,6m. A kontaktowy raczej 50-53zł jak moment bo z 2 puszki ci zejdzie. Pędzli z 5 po 2zł w castoramie do kleju. Rozpuszczalnik, papiery po 6zł za metr i trochę się ci uzbiera.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

>>arturp

rozciencz mocniej ten podklad, nic mu sie nie stanie a efekt bedzie taki sam..jedyna roznica to to, ze bedzie latwiej sie go nakladac. Ten sam efekt uzyskasz nakladajac wiecej warstw wiec sie nie martw. Probe (jak mocno rozcienczyc) zrob sobie na malym kawalku MDF

marko3T

a gdzie mozna kupic taki modyfikowany na fizelinie ?

PS

Panowie , ja stosuję klej kontaktowy Moment , który kosztuje nieco ponad 20PLN/litr .

...there is no spoon...

modyfikowany na fizelinie kupisz w

Ukryta Zawartość

napisz do nich sprzedają na liście

kontaktowy moment może byc jak najbardziej chyba że w drewno-lus na szweckiej jest lepszy klej który nie kapie taki gel

Ukryta Zawartość

Artur słusznie zauważyłeś że ta szpachla jest już wykańczająca i kładzie się ją pistoletem. Większe szpary możesz załatać przy użyciu szpachli samochodowej, na sam koniec trzeba przygotować dobrze powierzchnię i zeszlifoawać papierem o gramaturze 120-150. Na taką powierzchnie kładziesz podkład pod lakier - ja położylem 3 warstwy zanim uzyskałem zadowalający rezultat (papier 400,600). Jeśli chcesz podjąć dalszą walkę z lakierowaniem swoich paczek mogę Ci pożyczyć pistolet -> potrzeba tylko sprężarki i sporo czasu na szfifowanie;)

ja bym tak samo zrobił, zeszlifuj to co nałożyłeś (tak aby wyszło płasko) nawet szlifierką tasmową przy wolnych obrotach i najdrobniejszym papierze - najszybciej i wychodzi idealnie tylko trzeba postępowac ostrożnie bo można tym nawet stal obrabiac. A potem zrób mniej gęstą mieszankę i rozprowadż wałkiem lub najlepiej pistolet. Nie wiem co chcesz uzyskac, ale jeżeli perłowy to tylko pistolet.

A takie nie będą ładne ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

tego chyba nie było

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.