Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

neodom, 6 Sty 2009, 15:55

Tak możesz, ale wymaga to większej ostrożności i w dalszym ciagu wyciągnij najpierw zworki J1,J2 i J3 oraz WO i lampki, podasz wtedy ''tylko'' napięcie na powielacz (a po nim na J3 będzie ok 110-120V) i -12V na żarzenie oraz +/-15V ale tylko po stabach przed J1 i J2 (reszta będzie bez napięcia),dalej jak w ''Manualach'' po kolei mierzysz i podajesz napiecia zwierając zworki po upewnieniu się że wszystkojest ok;)

Jeżeli masz trafo 2 x 19V to twoje staby będą się bardziej grzały a i napięcie po powielaczu będzie wyższe niż 110-120V (około 25% więcej tak ok 140V)powinno być mniejsze niż napięcie przebicia C12P (100uF/160V) ale miej to na uwadze...

pzdr

vuy

Acha , wszystkie kondensatory elektrolityczne dalem 105 C na 50V poza nichiconem 100uF/160V tez na 105 C

Wszystkie 100nF blokujace dalem na 63V i nie jestem pewien czy to nie za maly zapas bo przy niektorych bedzie chyba 55V napiecia ...

neodom, 6 Sty 2009, 16:37

To nie dobrze! w takim razie nic na razie nie uruchamiaj i nie podawaj żadnych napięć!

Sprawdź dokładnie listę elementów do tego projektu bo np. C8P,C9P,C10P i C11 (kondy w powielaczu) mają być na 100V!

C13P,C14P,C15P,C16P,i C17P też muszą być min na 63V a najlepiej na 100V.

chyba że chcesz się pobawić w ''małego pirotechnika'' ;)))

I tak jak pisał kol ''Luiis'' ŻADNYCH słuchawek podczas uruchamiania układu;)

vuy, 6 Sty 2009, 16:53

>C13P,C14P,C15P,C16P,i C17P też muszą być min na 63V a najlepiej na 100V.

ja bym powiedział że 100V to minimum, najlepiej daj od razu te kondy na 250V,

bo jak coś pójdzie "nie tak" to masz pełnie napięcie z powielacza na wyjściu z TL783.

Luiis, 6 Sty 2009, 17:15

>ja bym powiedział że 100V to minimum, najlepiej daj od razu te kondy na 250V,

>bo jak coś pójdzie "nie tak" to masz pełnie napięcie z powielacza na wyjściu z TL783.

To oczywiste kol Luiis;) im wyższe napięcie tym będzie tam bezpieczniej ale jak widziałeś kol ''neodom'' miał zamiar zapodać w tych miejscach piękne nichicony ''muse'' ale na 50V...

(PO CO ''MUSE'' w powielaczu...;)

Troche mnie to ''zmroziło'';))) ale na szczęście nie doszło do ich ''odpalenia'' ;)))

pzdr

vuy

neodom, 6 Sty 2009, 18:15

>Poco muse w powielaczu - niby bez sensu . Poprostu kupilem u jednego goscia akurat takie .

Ok kol.neodom ;) wszystko rozumiem bo błądzić jest ludzką rzeczą :) Po prostu nie zwróciłeś uwagi że potrzebujesz tam kondków o innych parametrach i kupiłeś sobie ''muse'' bo w końcu budujemy wzmacniacz audio ;) po prostu szkoda ich tam (nawet gdyby były na dobre napięcie) ale mam nadzieję że wciąż są w dobrym stanie i będziesz je mógł użyć w innym projekcje ;)

pozdrowienia

vuy;)

Napięcie zasilające triody można w układzie ustawic od ok 55V do blisko 100V. Lampy jakich można użyc w układzie standarodowo projekowane są pod wyższe napięcia, przy których działają bardziej liniowo i z mniejszymi zniekształceniami. Np. ECC82 których chcę użyc powinny działac przy 150V. Czy któryś z kolegów zamierza użyc wyższych napięc niż proponowane 60V. Może jakiś bardziej doświadczony kolega wyjaśni w skrócie jaki wpływ na dźwięk może miec to napięcie? Na HeadFi twierdzą że im wyższe tym jest lepiej...

czegevara, 6 Sty 2009, 21:01

witam:)

Ja bym powiedział że nie tyle chodzi o napięcie co o prąd ale oczywiście jest to ze sobą ściśle powiązane, a zmierzając do sedna należy starać się ustawić prąd anodowy lampki zbliżony do wartości katalogowych gdyż w tych zakresach pracuje najbardziej liniowo, lampy chodzące z b.małym prądem (dość częste w układach wyjściowych CD opartych o ''lampizację'' ze strony Ł.Fikusa) grają ale dźwiękiem anemicznym, tylko ci wiedzą jak potrafi to zagrać którzy zawsze starają się wprowadzić lampę w jej poprawny punkt pracy;)

Tak że myślę i tu będzie pewne pole do popisu, a zawsze można będzie użyć dodatkowego dedykowanego zasilacza HV o odpowiednim zapasie napiecia ;)

pzdr

vuy

Mam do oddania 2 płytki z ostatniego zamówienia.

Płytki mam w domu i są do odbioru w stolicy.

Cena 50 PLN/szt + ew. przesyłka.

Oraz następujące części do wykonania 1 wzmaka.

1xAlps

2xpodstawka

1x połprzewodniki (w tym trany 2SC4793)

8x radiatory

1x trafo

2xOPA134.

Koszt cześci to 200 PLN (w tym opłacona przesyłka) - części jeszcze nie wyszły od Luiisa

Zapisałem się też na rezystory ale jeszcze za nie nie płaciłem. Także mogę odstąpić miejsce.

Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o PW.

kubedes skoro nie zapłaciłeś za rezystory to chyba nie zostałeś uwzględniony w zamówieniu ... Jeśli jednak się mylę to chętnie wezmę rezystory przeznaczone dla kubedesa.

Mam pewien problem ze znalezieniem odpowiednich kondensatorów.

1uF/63V (C2L, C2R, C6L, C6R) – Chciałem wstawić coś lepszego niż WIMA np. BLACK GATE N 1uF/50V ale czy 50V wystarczy ?

0.01uF/63V C4E, C5E – Tutaj też nic konkretnego nie mogę znaleźć.

Na co zwrócić uwagę przy doborze kondensatorów dla PS ? Z tego co czytałem to należy patrzeć na to żeby kondensator miał niskie ESR oraz mógł pracować w wysokiej temperaturze, ale nie wiem czy to prawda i czy to jedyne parametr na który warto zwrócić uwagę? Na jakie firmy kondensatorów warto tutaj zwrócić uwagę, bo jakieś chińskie no name mnie nie przekonuje. No i jakie wybraliście kondy : 0,1uF/250V (C13P, C16P, C17P), 10uF/160 (C14P, C15P), 100uF/100V (C8P, C9P, C10P, C11P), 100uF/160V (C12P) ?

>moonadam, 8 Sty 2009, 09:49

>Mam pewien problem ze znalezieniem odpowiednich kondensatorów.

>1uF/63V (C2L, C2R, C6L, C6R) -

>Chciałem wstawić coś lepszego niż WIMA np. BLACK GATE N 1uF/50V ale czy 50V wystarczy ?

Nie potrzeba aż tak dobrych kondensatorów w tym miejscu, WIMA zupełnie wystarczy, ja stosuję ERO 1uF/63 od Javoreczka.

>0.01uF/63V C4E, C5E - Tutaj też nic konkretnego nie mogę znaleźć.

Układ zabezpieczenia (sterowania przekaźnikiem) nie wymaga jakichś szczególnych części tak, że tutaj możesz wsadzić dosłownie wszystko.

Zwrócił bym uwagę na kondensatory Samsunga na wyższe napięcia, są naprawdę dobre i - co ważne - przypadkiem pasują wymiarowo:) mam inne np. Rubykony, które z racji innego rastru zostały w "szufladzie".

Na tzw. aukcjach znajdziesz bez liku kondensatorów które się nadadzą (pasują napięciowo i wymiarowo) pozostaje kwestia kasy, czyli opłacalności stosowania bardzo drogich kondów w miejscach które tego nie wymagają.

Ważny jest ten jeden kond w torze sygnału "220n/400V" tu bym nie oszczędzał. Cała reszta zapewnia praktycznie filtrację zasilania i odsprzęganie.

Napięcia: od tego jest PARTLISTA ale..

proszę - 2200uF/ 35V i więcej

470uF/35V ...

10uF/100V (lepiej160)... (powielacz)

100uF/160V... przed TL783

100uF/16V ..... NONPOLAR

10uF/100 (lepiej 160) przy MPSA42

100nF/250 w zas. Anodowym, reszta na 100V

1uF/63V

3,3 (4,7)uF/16V....

Dobrze jakby kondensatory elektrolityczne były na 105st.

Samsung produkuje dobre kondensatory elektrolityczne i oznacza je logiem "SAMWHA".

Wartości 100uF/160V i 10uF/160V do nabycia w TME, podobnie jak i WIMA 10nF oraz 100nF/250V o interesującym nas rastrze 5mm.

W TME można nabyć również potrzebne scalaki i mnóstwo innych drobiazgów zastosowanych w naszym projekcie.

Jeśli ktoś koniecznie chce można również kupić WIMA MKP 0,22uF/600V w miejsce C1L i C1R, ale idąć za Luiisem na tych kondach proponuję nie oszczędzać i poszukać jakichś papierowo olejowych lub przynajmniej wspomnianych we wcześniejszych wpisach typowych do zastosowań audio Jantzenów MKP.

neodom, 8 Sty 2009, 11:16

>Nie widze na schemacie zadnego niepolaryzowanego elektrolita . a 220n w torze sygnalu jest na 100V

>a nie na 400 . czy zamiast 220n moge dac 1,7u ?mkp

C2E teoretycznie powinien być nonpolar choć i ja zastanawiam się nad zasadnością zastosowania w tym układzie czasowym takiego kondka ;)

co do 0,22uF to w tego typu sprzężeniach nie stosuje się pojemności (z tego co ja pamiętam) większych niż 0,68uF - 0,82uf więc 1,7uf będzie tu raczej miał za duży wpływ na impedancję układu.

w układach przedwzmacniaczy np. McIntosha stosuje się nawet 0,01uF w sprzężeniach ;)

>Nie widze na schemacie zadnego niepolaryzowanego elektrolita . a 220n w torze sygnalu jest na 100

Elektrolit niespolaryzowany to 100uF w układzie z przekaźnikiem a co do 220nF to kolega Luiis popełnił literówkę, faktycznie ten kond jest na min. 100V.

>czy zamiast 220n moge dac 1,7u ?mkp

Jak byś zapytał czy możesz dać 150 lub 330nF to nie miałbym wątpliwości, że tak, natomiast to o co pytasz to wielokrotnie większa wartość.

Skoro już podjąłeś się składania tego wzmaka nie oszczędzaj aż tak na C1L i C1R - to są na prawdę ważne / kluczowe dla brzmienia kondy.

neodom, 8 Sty 2009, 11:16

>vuy, 8 Sty 2009, 11:30

>co do 0,22uF to w tego typu sprzężeniach nie stosuje się pojemności (z tego co ja pamiętam)

>większych niż 0,68uF - 0,82uf więc 1,7uf będzie tu raczej miał za duży wpływ na impedancję układu.

>w układach przedwzmacniaczy np. McIntosha stosuje się nawet 0,01uF w sprzężeniach ;)

..i dlatego w mojej pierwszej wersji zaczynam od zastosowania w tej pozycji 0,1uF/400V ;)

Luiis, 8 Sty 2009, 11:44

>..i dlatego w mojej pierwszej wersji zaczynam od zastosowania w tej pozycji 0,1uF/400V ;)

I jest to jak najbardziej słuszne ''pociągnięcie'' ;)

ps.''graty'' dotarły wczoraj - podziękowania

pzdr

vuy

Osobiście napotkałem na trudności w zakupie tego elektrolita nonpolar C2E 100uF, ostatecznie zdecydowałem się na wlutowanie Nichicona nonpolar 47uF i zmianę rezystora R4E z 2K na 3,9K.

Vuy, jednak elektrolit C2E powinien być typu nonpolar, zwróć uwagę na jego aplikację w tym układzie i współpracę z tranzystorem Q2E, w czasie wysterowania tego tranzystora kondensator jest zasilany dodatnio na dolnej nodze a w czasie pracy tranzystora Q1E na górnej.

Włączenie w układ kondensatora spolaryzowanego powodowałoby różnice czasowe jego ładowania w zależności od polaryzacji napięcia podawanego na wejście ujemne TL081.

Robertinus, 8 Sty 2009, 11:57

Istotnie ma kolega racje nie analizowałem tego układu dokładnie gdyż jest to kolejna z ''czasówek'' i ma to po prostu działać;) a układ jest zasilany +/-12V (na co nie zwróciłem wcześniej uwagi)i jak najbardziej podczas pracy będzie tam występowało przeładowywanie tej pojemności.

pzdr

vuy

>nonpolar mam tylko 10uF/50V czy moge go zastosowac dajac rezystor 5,1k zamiast 2k ?

Obawiam się, że 5,1 K to o wiele za mało dla 10uF, raczej zbliżałbym się tu do ok. 20k.

Lepiej zastosuj tego Nichicona 47uF/50V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wielkość pasuje a rezystor dobierzesz w granicach 4k

Ukryta Zawartość

przecież nonpolar 100uF jest na allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>przecież nonpolar 100uF jest na allegro

>

Ukryta Zawartość

Zwróć proszę uwagę na tak istotny parametr jak wielkość.

Ukryta Zawartość

Tak patrzę na płytkę w Acrobacie i wychodzi mi że ten Muse ES 12,5 mm powinien się tam zmieścic... Najbliżej są R4E i Q4R ale jest tam światło. Poprawcie mnie jeśli się mylę bo jak się zmieści to zniknie nam problem tego nieszczęsnego nonpolara...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.