Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

>gdzie , czym i w jakich miejscach ustalacie prady dla stopnia mocy i prad lamp

>( 100mA, 450mA , 2,2mA itp itd ) ?

Oto link do przetłumaczonej instrukcji uruchomienia wzmaka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Robertinus i Luiis, jakie kondensatory 0.22uF użyliście w swoich wzmacniaczach?

Ja wlutowałem papierowo olejowe (PIO) z dawnej rosyjskiej produkcji 0,22uf/200B.

Ok , to juz chyba czwarty uruchomiony egzemplarz :-) . Wlasnie ponad godzinke temu odpalilem SOHA 2 . Prady koncowki ustalilem na 100mA , prad anodowy 2,2mA , napiecie anodowe 61V . Dzialanie przekaznika po 15sec . Wszystko w jak najlepszym porzadku ale ... z odpieta zwora j3 mam na c12p 108V choc wszystko plynnie sie reguluje i spokojnie ustalilem 61V po TL783 gdy wpialem J3 . Mam minimalny offset na wyjsciu dla lewego kanalu DC skacze od -0,4mV do +0,6mV zas w prawym kanale od -1,3mV do +1,4mV . Poza tym wzmak gra naprawde fajnie . Moje ep630 zagraly wybornie ;-) . Po godzinie jeszcze raz skorygowalem wartosci napiec ale wlasciwie nie roznily sie od tych ustalonych przy uruchamianiu . Radiatory stopni mocy sa dobrze cieple ale na pewno nie parza . Dziekuje wszystkim za cierpliwosc , pomoc i wszystkie sugestie i ... za sam projekt . Teraz tylko czekam na obudowe i jesli nie spieprze otworow w gornej pokrywie na lampki to bede bardzo zadowolony .

Ukryta Zawartość

post-12478-100005979 1232712512_thumb.jpg

post-12478-100005980 1232712512_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety z braku innych wstawilem wszedzie tl081 , jak kupie lepsze to mysle ze bedzie jeszcze lepiej ale jestem totalnie splukany . Wzmacniacz minimalnie szumi niezaleznie od poziomu glosnosci przy braku sygnalu wejsciowego , to chyba owe tl081 daja znac o sobie . Przy wylaczaniu z sieci jest stuk w sluchawkach . Nie wiem czy tak byc powinno ...

Neo - masz lepszej jakosci zdjecia? jak masz to poslij mi na maila (w o mnie)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

To wszystko na co stac moj telefon ...

Ukryta Zawartość

post-12478-100005968 1232719656_thumb.jpg

post-12478-100005969 1232719656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze ze masz takie same "żółtki" mallory'ego jak ja ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Byc moze nawet z tej samej aukcji ... 220n/630V 5% . Lezac na plytce sa nizej niz podstawki lamp , bipolarny muse 22u/50V ma wysokosc mikroskopijnie nizsza niz podstawki lamp wiec tez jest na gorze . Wzmak gra caly czas . Nie podejme sie powaznego opisu dzwieku gdyz moje dt880 bede mial dopiero za tydzien . Tymczasem graja heh , ep630 :-) Na nich glos Dody brzmi zywo i donosnie ;-)

Jeszcze pewna rzecz mi sie przypomniala . Nie pamietam by ktos o tym pisal . Dla wszystkich ktorzy zamontowali lub jeszcze nie potencjometr - przyjzyjcie sie bardzo dokladnie zewnetrznym padom pod potencjometr . Najlepiej podlaczcie tam omomierz . ZEWNETRZNE PADY POD OBA SOWAKI POTENCJOMETRU .

>Wlasnie ponad godzinke temu odpalilem SOHA 2

Gratulacje! cieszy, że powstają kolejne klony.

>przyjzyjcie sie bardzo dokladnie zewnetrznym padom pod

>potencjometr . Najlepiej podlaczcie tam omomierz .

Czy chodzi o zwarcie padów do masy?, bo jeśli tak to jest to zrobione celowo by można było sobie wybrać opcję montażu potka na górze lub od spodu PCB.

Należy podjąć decyzję i użyć skalpela bądź ogradować właściwe otwory.

W wątku było już o tym pisane.

Co do szumów to mój wzmacniacz nie szumi, przynajmniej ja po dłuższym nasłuchiwaniu przy różnych położeniach potka głośności nie usłyszałem szumu.

Podobnie nie ma brumu.

Mam cały tor sygnałowy obsadzony niemagnetycznymi DALE RN60.

U ciebie źródłem szumu mogą być właśnie kostki, o których pisałeś, a może lampy? - nie wiem.

>z odpieta zwora j3 mam na c12p 108V

Prawidłowo, jest bardzo dobrze, u mnie jest 114,8V, ale jak wiesz zależy to od napięcia sieci (zakładam, że trafo masz identyczne jak ja)

>wpialem J3 . Mam minimalny offset na wyjsciu dla lewego kanalu DC skacze od -0,4mV do +0,6mV zas w prawym kanale od -1,3mV do +1,4mV

Wzmak ma pracować z zapiętymi jumperkami i wtedy oceniaj offset na wyjściu, tym co namierzyłeś bez jumpera zupełnie się nie przejmuj.

>Poza tym wzmak gra naprawde fajnie

Heh, nic nie powiem, za wcześnie jeszcze by się chwalić, niech inni posłuchają.

>Po godzinie jeszcze raz skorygowalem wartosci napiec ale wlasciwie nie roznily sie od tych ustalonych przy uruchamianiu .

U mnie podobnie, wzmak super trzyma nastawy i jest stabilny.

>Dziekuje wszystkim za cierpliwosc , pomoc i wszystkie sugestie i ... za sam projekt .

Kiedy założyłem ten wątek trafiło do mie PW od jednego z userów, który pisał o wadach projektu, jednocześnie nie chciał napisać jakie to wady w nim widzi, to trochę niepokoiło, ale z drugiej strony myślałem sobie, że tylu ludzi na head-fi nie może się mylić.

Teraz pragnę podziękować koledze

Michelangelo

za podpowiedź, to On zwrócił moją uwagę na projekt SOHA II rekomendując go jako udaną konstrukcję o ponadprzeciętnym brzmieniu.

Jednocześnie trzeba podkreślić, że gdyby nie Luiis, który jako jedyny odpowiedział na moją prośbę o pomoc w zaprojektowaniu PCB nie było by zamówienia.

Luiis poświęcił na prawdę bardzo dużo czasu by projekt przyjął obecny kształt a teraz nadal udziela się w organizowaniu zbiorowych zamówień na części.

Ok , szumek choc naprawde mikroskopijny pochodzil od empetrojki na ktorej odpalalem sohe . Gra juz kilka godzin bez przerwy na ep630 ( moje dt880 sa za daleko ode mnie ) ale ... zostawiajac wzmacniacz by sobie pogral wzialem psa na spacer i poszedlem do brata by pozyczyc akg k701 . Jak na tak malo wygrzany wzmak i kiepskie wzmacniacze operacyjne to dzwiek jest REWELACYJNY . Albo sluchawki . AKG maja okolo 1000 godzin za soba ( kiedys byly moje i sprezentowalem je bratu ) . To co slysze teraz to ... no trudno opisac . Byloby banalem mnozyc superlatywy w nieskonczonosc . Z Doda naturalnie zartowalem ;-) . Leci sobie moj ulubiony album THE WALL i przestrzen gdzie glosy dzieciakow brzmia w tle jest EXTRA . Poziom bardzo dobrze zrobionego GainClone glosnikowego . Dawno temu przez kilka miesiecy mialem ha-1a cayin . To chyba bedzie ten poziom albo niebezpiecznie blisko . Super mikro i makrodynamika . W tej chwili moge porownac Sohe tylko do projecta ktory moim zdaniem jest mocno orzecietnym wzmakiem i ubogim w barwy oraz do projektu Chumiego . Soha ma lepsza barwe , niejednostajna a roznorodna , moc jest wyzsza a bardzo zatloczone dzwiekami utwory ( track 2 z 1492 vangelisa ) brzmia tak ze bez najmniejszych problemow wyrozniam kazdy dzwiek ktory chce . Ostatnio skladalem GC ale sluchalem go na dt880pro . Bez dwoch zdan . Soha plus akg zagraly lepiej .

Jeszcze co do tych padow pod alpsa . Myslalem ze nie bylo o tym w watku poza tym jednym otworkiem ktorego nie bylo . Dokupilem gotowy otworek w kiosku i juz . A sciezki przecinalem gdy juz mialem czesc elementow na pcb wolalem wiec ulatwic innym ...

Sprawdzilem prady i napiecia niedawno , jest bardzo stabilnie poza nap zarzenia ktore spadlo z 12,62V do 12,56V . Juz tak zostawie .

Piszesz, że masz nonpolara muse 22uF, czy zmieniałeś rezystor R4E, jeśli tak, to na jaką wartość?

Pytam, bo zostawiając R4E o wartości 2K przy tym kondensatorze możesz mieć układ podatny na zakłócenia.

Ten kond opóźnia reakcję układu na DC na wyjściu wzmaka i jego zbyt mała wartość może powodować reakcję przekaźnika nawet na skoki napięcia sieci 230V.

Przy kondzie jaki zastosowałeś zwiększyłbym wartość tego oporka.

>Sprawdzilem prady i napiecia niedawno , jest bardzo stabilnie poza nap zarzenia ktore spadlo z

>12,62V do 12,56V . Juz tak zostawie .

Co do napięcia żarzenia to u mnie też spadło po nagrzaniu wzmaka o kilka mV.

Jakie lampy zastosowałeś i co to za kondy w miejscu C1L i C1R?, jakieś PIO?

R4E dalem 18k zamiast 2k . Przy 10k zalaczal sie tak mniej-wiecej po 10sec . teraz to okolo 15sec .

220n/630V to styrofleksy , zwijane jakies bo przeswituja kolejne warstwy z napisami a konkretnie co to jest to nie wiem . Faktycznie jak wszystko jest polaczone nie ma zupelnie DC na wyjsciu . Szumek tak naprawde nie wiem od czego byl bo w koncu znow odpialem czincze i szum cichl w ciagu kilku minut i juz zupelnie go nie ma . Tak jakby wzmak byl wylaczony .

neodom, 23 Sty 2009, 22:10

>220n/630V to styrofleksy , zwijane jakies bo przeswituja kolejne warstwy z napisami a konkretnie co

>to jest to nie wiem .

to dokladne te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>R4E dalem 18k zamiast 2k . Przy 10k zalaczal sie tak mniej-wiecej po 10sec . teraz to okolo 15sec

Jeśli zmieniłeś wartość kondensatora C2E to musisz dobrać do niego rezystor R4E, jeśli dałeś kondensator 22uF to musisz dać rezystor R4E o większej wartości (może nawet ok. 8 - 10K) robisz to po to by układ nie był zbyt wrażliwy na zakłócenia (np. z sieci zasilającej), kondensator wymaga pewnego czasu ładowania zanim załączy tranzystory Q1E lub Q2E, zmieniając kondensator na mniejszy pojemnościowo skracasz ten czas ładowania, teraz musisz zwiększyć wartość rezystora R4E by nadrobić ten czas i wydłużyć go.

Odrębna sprawa to czas zwłoki zadziałania załączenia słuchawek, za tę zwłokę odpowiada bezośrednio zespół C3E i R5E, najprościej rzecz ujmując aby regulować czas zwłoi załączenia słuchawek dobieraj rezystor R5E.

Mniejsza jego wartość to szybsze ładowanie kondensatora C3E i szybsze załączenie słuchawek, większa wartość rezystora R5E to wolniejsze ładowanie C3E i tym samym późniejsze przejście tranzystora Q3E (BC517) w stan przewodzenia, co skutkuje załączeniem przekaźnika.

Tak więc proponuję byś poprawił ten układ by nie mieć problemów z jego stabilnością i poprawnością działania.

Jak byś potrzebował informacji to pytaj śmiało.

Puscilem na noc muze z playera mp3 by wzmak sie wygrzewal . Napiecia sie juz nie zmienily . Soha grala na razie 14h bez przerwy i nadal Tl783 jest chlodny a tylko radiatory tranzystorow mocy sa cieple . Nie parza , mozna je swobodnie dotykac . Koncowka pracuje z pradem 100mA .

Nie zauwazylem niestabilnej pracy przekaznika . Mam ECC88 Tesli - jaka jest zywotnosc tych lampek ?

>Nie zauwazylem niestabilnej pracy przekaznika.

A jak Ci się pojawia DC na wyjściu i popali Ci słuchawki bo zabezpieczenie nie zadziała to też nie przekona Cię do poprawy układu?, nie żartuję, zaingerowałeś nie w ten obwód co trzeba, zrobiłeś zmiany w obwodzie zabezpieczenia przed DC na wyjściu a nie w układzie opóźnionego załączania wyjścia na słuchawki.

Jeszcze wczoraj wyreguloalem napiecie anodowe na rowne 60,0V i tak jest do dzis mimo zmian nap na wyjsciu powielacza ( w tej chwili 98V , wczoraj 108V - wachania sieci chyba ) . Swiadczy to o dobrej pracy TL783 . spadek nap na 2,2ohm w koncowkach mocy poustawialem ostatecznie na 240mV wiec prad nieco przekracza 100mA - te wartosci rowniez sa bardzo stabilne niezaleznie od wachan nap. sieci . Spadki na 200ohm w obwodach obu lamp ustalilem na 440mV wiec prad anodowy lamp to rowne 2,2mA - tu rowniez bez jakichkolwiek wachan .

Niestety zmienia sie napiecie zarzenia od 12,3V do 12,6V na dzialajacym wzmacniaczu . dodawalem rozne rezystory w obwodzie stabilizatora nap. zarzenia ale wartosc napiecia nie jest stala . Po wlaczeniu mam 12,6V po 20minutach spada do 12,3V i oscyluje w trakcie pracy wzmaka pomiedzy 12,3V a 12,6V ...

>Robertinus, po wlutowaniu pin 5 w podstawce lampy U1 mam zwarty do masy.

>Tak ma być czy też jest to jakiś błąd?

Tak ma być, jest to połączenie do masy dla obwodu żarzenia i występuje tylko dla jednej lampy (V1), druga lampa idzie przez zespół jumperków wyboru napięcia żarzenia.

Idac po latwizne poprosze Cier bys podal wartosci

>okolicznych elementow dla zastosowanego bipolara 22uF/50V

NAjlepiej wlutować Nichicona ES 47uF/50V ( ma je Arcziz35) i do niego rezystor R4E o wartości 3,9k.

Jeśli już upierasz się przy zostawieniu tego 22uF wstaw rezystor R4E o wartości 8,2 lub 9,1K.

Jeśli natomiast chcesz mieć czas załączenia przekaźnika w okolicy 15 sekund to przy C3E o wartości 100uF wstaw rezystor R5E o wartości ok. 820K-1M - poeksperymentuj tu bo wiele zależy od wzmocnienia BC517 i napięcia zadziałania przekaźnika (nie napięcia pracy tylko zadziałania).

News:)

W poniedziałek mam do odbioru dolne części obudowy.

Zapewne dojadą też rezystory (liczę na P.Pocztę) ;( wysłane prawie 2 tyg temu.

Zatem w przyszłym tygodniu będą następne wysyłki.

Pozdrawiam

>>neodom, 25 Sty 2009, 11:16

Wiertłem się nie uda, przynajmniej wiertarką ręczną. Mam największe wiertło do stali i lampy w otwór na pewno nie wejdą. Najlepsze rozwiązanie to chyba frezarka, najważniejszy "parametr" - rozstaw śrdoków otworów między lampami. Wymiary płyty z otworami docinałbym na samym końcu.

neodom, 25 Sty 2009, 11:16

>wow! super . Jeszcze moze jakas porada , czym jak i w ktorym miejscu zrobic dziury na lampy ?

Wiertareczka pionowa z regulacją obrotów dobrze zwymiarowane i napunktowane środki otworów najpierw precyzyjnie małe otworki wiertlem np.3, a potem ''rozwiertak'' ale porządnej firmy (nie z plasteliny) i po sprawie;)

Duże otwory robi się "cyrklem", to jest taki patent do wiertarki, który ma środek z kolcem, a wycinak się ustawia na konkretną średnicę, i on wytnie krążek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.