Skocz do zawartości
IGNORED

Seas L18RNX + PL27TBCF - wykonano !

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

W końcu po kilku miesiącach żmudnej roboty mogę zaprezentować to i owo.

Zaczęło się od wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

Ukryta Zawartość

a skończyło na elementach RLC z linku:

Ukryta Zawartość

Kolumienki to średniej wielkości monitorki:

Pojemność: 15,8 lit netto (bez uwzględniania zwrotki, głośnika i BR)

Ścianki MDF 22mm , bez przegród wszystko kołkowane i klejone Soudalem

Wytłumienie filc (zielony) na wszystkich ściankach poza frontem+ włóknina tłumiąca z Polinka. Po jednej warstwie na górze i spodzie oraz dwie warstwy za basem.

BR jak u Zapha ok. 11cm zamawiany w Polinku i docinany

Waga sztuki ok. 17kg

Podstawki:

ok. 85cm (w tym cokół 3cm i regulowane kolce)

przekrój bez czarnych wyfrezowań 10x10cm

Na górze blacha 3mm kwasówka piaskowana na czarno

Waga sztuki ok. 12kg

Wszystko obute w fornir orzech amerykański na „Momencie Henkela”. Lakierowane na półmat poliuretanem 2-składnikowym – 5 warstw w tym 2 ostatnie pistoletem (dotyczy to również czarnego). pierwsze warstwy bardzo cienko pędzlem z między-szlifowaniami papierem 120- 400.

Koszty :

Głośniki – Polink – do sprawdzenia

RLC – również Polink za komplet elementów jak u Zapha – 230zł

Okablowanie wewnętrzne PROCAB LS15 i LS25 – wg cennika Onstage

MDF – kupowałem w mazi

Robota trwała i trwała, od weekendu do weekendu, czasami w tygodniu. Z racji braku czasu i innych obowiązków nie mogłem sobie pozwolić na ciągłą pracę – gdybym miał tydzień wolnego to bym się pewnie wyrobił.

Największe problemy były z przefrezowaniami bocznych kanałów (te robiłem na kolumnówce) i ich dokładnym wylakierowaniu. Nieocenione są kołki w pozycjonowaniu ścianek i frez oporowy przy zbieraniu nadmiaru forniru ze ścianek (podziękowania dla Artura P za pomysł).

Chyba największa radocha była z roboty i kolejnych etapów powstawania, stolarka jednak nie ma sobie równych

A teraz coś dla poszukujących.

L18RNX – przynajmniej w tym projekcie świetnie sprawdza się przy nocnym słuchaniu, jest mięsisty nie ociężały – lekko ocieplony. Pod PMA-1500AE rewelacja, szybki sprężysty bez wielkiego zapotrzebowania na prąd.

Dla mnie jego charakterystyka jest zbliżona do papierowców ale to subiektywne odczucie - w pokoju 14m2 trzeba uważać żeby basu nie było za wiele – podejrzewam że to też kwestia tłumienia. Po przeniesieniu do 20m2 na pewno sytuacja się zmieni..

Z projektu jestem bardzo zadowolony.

Podziękowania:

MISIOMOR – chylę czoła za profesjonalne doradztwo w kwestii zwrotek i akustyki – tu jestem zielony i Twoje rady jak i cierpliwość są nieocenione

ARTURP – za podsunięcie w wypowiedziach na forum pewnych rozwiązań stolarskich

ZAPH – no cóż tutaj jest fundament

Specjalne podziękowania:

Pewnej Iskierce – za cierpliwość i znoszenie mnie wracającego po całym dniu pracy obsypanego pyłem ze stolarni :)

A na koniec zagadka - komu zawdzięczam inspirację designem ……??

post-775-100003048 1224680869_thumb.jpg

post-775-100003049 1224680869_thumb.jpg

post-775-100003050 1224680869_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46398-seas-l18rnx-pl27tbcf-wykonano/

Bardzo ładne, gratulacje.

1. Powiedz mi jaki konkretnie lakier użyłeś - nazwa? Coś jeszcze dawałeś czy sam lakier (wypełniacz porów itp)?

2. Stereofonia jak?

3. A jak się tbfc/g zgrywa z denonem, też mam denona i chce też taką kopułkę boje się tylko że może trochę skrzeczeć bo denon górę ma jaskrawą?

Może skróć troszkę rurkę strojenie się zmieni więcej troszkę basu będzie.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Kondrax

1. Testowałem 2 modele. pierwszy to 2 warstwy wypełniacza (pędzlem)i potem lakier a druga to sam lakier czyli 3 warstwy pędzel (jako podkład) i potem pistolet.

Moim zdaniem ten lakier grubo kryjący Redix sprawdza się lepiej - pokrycie jest twarde jak parkiet, natomiast po wypełniaczu było jeszcze czuć nierówności.

2. Stereofonia - jest poprawna. Czuć zaskoczenie przy dobrych nagraniach - nagle słuchac dźwięki jakby za głową.

3.Dla mnie wręcz kopółka jest jakby cofnięta, zdecydowanie mniej absorbująca niż np. Usher który jest bardzo krystaliczny, detaliczny - tu by mógł być konflikt. Z Denonem jest łagodnie i szczerze powiedziawszy teraz tobym się bał podpiąć tego np do Marantza lub Vincenta - w obawie o zamulenie.

inspiracją były gamuty Phi3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Placek, 22 Paź 2008, 15:30

>3.Dla mnie wręcz kopółka jest jakby cofnięta, zdecydowanie mniej absorbująca niż np. Usher który

>jest bardzo krystaliczny, detaliczny - tu by mógł być konflikt. Z Denonem jest łagodnie i szczerze

>powiedziawszy teraz tobym się bał podpiąć tego np do Marantza lub Vincenta - w obawie o zamulenie.

Nie słuchałem tego projektu, ale ze schematu zwrotnicy widać, że kopułka jest bardzo silnie stłumiona. Ja wolę więcej życia i otwartości w dźwięku :)

Poza tym obudowy są piękne. Gratuluję wytrwałości :)

Utopia - brawo!

jozekfina - dla mnie jest równomiernie ale jak napisałem wcześniej do Denona trochę obawiałem się projektu uwydatniającego górę - wybór okazał się dobry.

>czyli lakierowanie na czarno robiłes tak że zamaskowałes fornir i trysnołes na czarno szpare :)

nie , najpierw wybrałem MDF , potem wyszpachlowałem szparę i wyszlifowałem. Na koniec obleciałem całość taśmą i trysnąłem na czarno. W kanale jest gładź.

>a , masz może jakieś fotki podczas prac jak powstawały monitorki

jasne

Ukryta Zawartość

post-775-100003037 1224689328_thumb.jpg

post-775-100003038 1224689328_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Placek

Wyglądają rewelacyjnie, a że mam podobne to wiem, że też ładnie grają. Gratulacje!

>kondrax

3. A jak się tbfc/g zgrywa z denonem, też mam denona i chce też taką kopułkę boje się tylko że może trochę skrzeczeć bo denon górę ma jaskrawą?

tbfcg to rewelacyjna kopułka... musiałbyś mieć na prawdę kiepski wzmacniacz, żeby ją zepsuć.

Głebokość ok 8mm (trzeba zauważyć że zostaje 14mm ścianka więc trzeba ją wzmocnić od wewnątrz). Szerokość 4 cm.

Najlepiej rozbić proporcjonalnie do wymiarów Gamuta- ja po prostu wymierzyłem go i dostosowałem do zamierzonej kubatury moich kolumn.

P.S. teraz wiem ile daje tłumienie kolumn - gdy wsadziłem na tylną ściankę 2 warstwy po 1cm materiału to znacznie pogłebił się bas - każda warstwa to różnica - tego mi brakowało.

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.