Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Pioneer A-550R - naprawa

Shooter

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mój pioneer zaczął niedomagać, objawy: w lewym kanale najpierw pojawił się cichy szum, później przeszło to w głośniejsze charczenie i trzaski. Po włączeniu wszystko działa ok, oba kanały grają ale po jakimś losowym czasie kanał lewy zaczyna trzeszczeć, prawy zawsze działa dobrze. Schemat wzmacniacza wrzuciłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potencjometr głośności nie wpływa na trzaski - czyli coś nie tak jest w końcówce mocy. Na oscyloskopie napięcie na wyjściu lewego kanału objawia się jako impulsy o różnym czasie trwania, amplituda kilka do kilkunastu volt.

Wymieniłem wszystkie elektrolity w końcówce mocy na nowe i poprawiłem wszystkie lutowania - nie pomogło. Napięcia zasilania są ok (+- 45V), prąd spoczynkowy ustawiony jak piszą w manualu. Niestety nie znam się zbyt dobrze na analogówce więc już mi brakuje pomysłów co robić dalej. Pomóżcie :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46425-wzmacniacz-pioneer-a-550r-naprawa/

Shooter, 23 Paź 2008, 22:39

>Od pewnego czasu mój pioneer zaczął niedomagać, objawy: w lewym kanale najpierw pojawił się cichy

>szum, później przeszło to w głośniejsze charczenie i trzaski. Po włączeniu wszystko działa ok, oba

>kanały grają ale po jakimś losowym czasie kanał lewy zaczyna trzeszczeć, prawy zawsze działa dobrze.

>Schemat wzmacniacza wrzuciłem tutaj:

Ukryta Zawartość

>Potencjometr głośności nie wpływa na trzaski - czyli coś nie tak jest w końcówce mocy. Na

>oscyloskopie napięcie na wyjściu lewego kanału objawia się jako impulsy o różnym czasie trwania,

>amplituda kilka do kilkunastu volt.

>Wymieniłem wszystkie elektrolity w końcówce mocy na nowe i poprawiłem wszystkie lutowania - nie

>pomogło. Napięcia zasilania są ok (+- 45V), prąd spoczynkowy ustawiony jak piszą w manualu. Niestety

>nie znam się zbyt dobrze na analogówce więc już mi brakuje pomysłów co robić dalej. Pomóżcie :)

Zaczyna się zawsze od przełączników, bo to one są najczęstszą przyczyną problemów. Oczyść wszystkie przełączniki w obrębie ścieżki sygnałowej. Najlepiej rozebrać oczyścić szczotką z włókna szklanego psikając jednocześnie styki kontaktem U. POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

Wszystkie przełączniki itp są już wyeliminowane - zwieram wejście końcówki mocy do masy a jeden kanał dalej trzeszczy. Z następnych obserwacji wynika że sprzęt musi się nagrzać i wtedy dopiero następują trzaski, jak jest zimny zawsze jest ok.

hej ;)

z tego co piszesz wyglada mi to na uszkodzenie ktoregos z półprzewodników i jak sie podgrzeje to zaczyna najprawdopodobniej przerywac co objawia ci sie jako szum i trzaski...

wlasnie w tym czasie nalezaloby wykonac pomiary porownawcze napiec w obydwu kanalach i jezeli na ktoryms z polprzewodnikow bedzie ''pływało'' to przyczyny nalezy szukac w obrebie tego polprzewodnika lecz nie jest od razu powiedziane ze bedzie to polprzewodnik bo moze to byc rownie dobrze wspolpracujacy z nim rezystor lub kondensator ;)

najlepiej by bylo zebys zrobil pomiary w obydwu kanalach w czasie wystepowania tego objawu i wpisal je na schemat.

wtedy bede ci mogl wiecej pomóc ;)

pozdr

Też wpadłem na to że któryś z tranzystorów przerywa i zastosowałem metodę siłową: przelutowuję po kolei tranzystory (zaczynając od tych na końcu) z kanału sprawnego do uszkodzonego. Jak na razie jednak bez rezultatu. Zrobiłem kilka szybkich pomiarów i śmieci są widoczne w całym torze końcówki mocy. Im bliżej końca tym większe napięcie co jest chyba naturalne :). Wzmacniacz ma pętle sprzężenia zwrotnego więc chyba trudno stwierdzić gdzie jest źródło trzasków.

Podgrzewaj kolejno elementy (pomocna stacja na gorace powietrze lub zwykla suszarka do wlosow) az do wystapienia objawow.Do zawezenia/przyspieszenia poszukiwan zchladzaj podgrzane obszary zamrazaczem (do kupienia w elektronicznym).

• 2 tygodnie później...

Po kilku próbach z podgrzewaniem nic nie znalazłem, cholerstwo jest zupełnie przypadkowe. Postawiłem na wariant siłowy, przelutowuję tranzystory z kanału sprawnego do uszkodzonego i słucham czy jest jakaś poprawa. Mam już większość za sobą jednak dalej nie trafiłem na ten właściwy.

Dobrą wiadomością może być to że ostatnio na wyjściu pojawia się często napięcie stałe więc można by zlokalizować uszkodzony element. Kłopot w tym że nie wiem jak się za to zabrać, sprzężenie zwrotne z wyjścia powoduje że w całym torze wzmacniacz przesuwają się punkty pracy, jest jakiś dobry sposób na lokalizację usterki w takim przypadku ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.