Skocz do zawartości
IGNORED

Czy znajdzie się taki...

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

...który wytłumaczy mi na czym do jasnej anielki polega Technicsowska klasa AA? Jakie to ma właściwości,jak się prezentuje wobec innych klas i czy ma cokolwiek wspólnego z klasą A lub AB?? Thx

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

https://www.audiostereo.pl/topic/4644-czy-znajdzie-si%C4%99-taki/

Klasa AA polega na tym (i właściwie tylko na tym), że na froncie urządzenia znajduje się obwieszczający to napis, zgodnie z zaleceniami działu marketingu firmy. I tyle, w skrócie. Broń Boże nie należy utożsamiać tego z terminem "klasa A", określającym zasadę pracy wzmacniacza.

Spotykane tylko w Technicsach. Ot, taki marketingowy, nic nie znaczący bełkocik.

:))) Cud nad Wisłą to nie jest ale zawsze coś:) Swoją drogą to jakoś mam mały sentyment do starszych wzmacniaczy Technicsa,a zwłaszcza do mojej 900 setki:) Chciałem w nim cokolwiek poprawić,a że akurat miełem 627 to wymieniłem.Szkoda,że nie mam dojścia do lepszych kondensatorów:( Ciekawe czy coś by z niego było po wymianie jeszcze elektrolitów na np.Elne?? Jednak to już chyba nie ten dział :)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ja miałem kiedyś model A 700. Wzmacniacz mi sie podobał. Użytkowałem go na początku szkłoy średniej, kiedy to słuchałem wyłącznie muzyki dykotekowej. Kilka lat później przerzuciłem się na model A 800. Ale to była radość... wzmacniacz dzielony... echhh:) Mile wspominam chwile sprzedzone przy Technics'ie. Teraz mam sprzęt dużo lepszy, ale sentyment pozostał:)

Wymien w nim kondensatory ale na ciut wieksze i koniecznie mostek prostowniczy bo te diody co tam sa to o d rozbic..A kondensatory nie musza byc Elny moga byc Kendeile, Nichicony,BHC Aerovoxy,lub normalne Panasoniki z tego co pamietam to wstawiono tam 8200uF wystarczy ze dołozysz po 2000 czyli kup sobie np 10000/63V BHC zamow w tme w łodzi www.tme.com.pl koszt ok 120zł z przesylką ...a wzmak zabrzmi duzo lepiej..Powodzenia...

Klasa AA technicsa nie ma nic wspulnego z klasą A ani z głęboką klasą AB.

Jest to patent tek firmy, mylnie nazwany AA ( często tak się okresla ekonomiczną klasę A ).

Wzmacniacze technicsa z napisem new class AA lub coś w tym sęsie oprócz wzmacniacza mocy posiadają wzorcowy wzmacniacz napięciowy pracujący równolegle z wyzej wymieniony. Sprzeżenie zwrotne tego wzmacniacza jest chytrze skorelowane za pomocą specjalnego mostka z wzmacniaczem głównym. Wg. danych producenta takie rozwiązone znacznie poprawia właściwości soniczne sprzętu.

Pozdrawiam

A widziałeś producenta, który by o swoich patentach pisał negatywnie ?

Zawsze jego najlepsze :)))

Ja się nie odnisłem co do jakości brzmienia klasy AA sprzetu technicsa, tylko ogólnikowo napisałem na czym to polega. Producent pisze wyraźnie, że dzięki klasie AA uzyskał wiekszą liniowość i mniejsze zniekształcenia wzmacniacza.

• Redaktorzy

Dzieki fabianek - nareszcie ktoś konkretnie! Drodzy moi, klasa AA jest określeniem stosowanym przez Matsushite dla swojego rozwiązania technicznego. Można jke lubić lub nie, ale dobrze jest wiedzieć, na czym ono polega. A to żadna tajemnica, jakby się czytało testy tego sprzętu to by się wiedziało. Technicsa kupują ludzie którzy o klasie A raczej nie słyszeli, więc wydźwięk marketingowy nie jest chyba zbyt silny. Ot, taki sobie termin. A Kenwood ma np. brzmiący już zupełnie tendeciarsko termin D.R.I.V.E. Tu się ktoś musiał namęczyć, żeby skrótowca sklecić...

Raczej bym z tym marketingiem sprawy tak nieupraszczał. Wzmacniacze technicsa pracujące w ich klasie AA róznią się konstrukcyjnie dość zasadniczo od wzmacniaczy technicsa osteplowanych literką A. Osobiście gdybym był zmuszony do uzytkowania technicsa to bym jednak wolał te AA.

Tyle tylko, że SU VZ 320 Technicsa new class A grał lepiej niż SU VX 700 class AA..., no ale życzę wszystkim aby raczej nie byli zmuszeni korzystać z wzmaków Technicsa, są setki lepszych wzmaków i to w tej samej cenie.

To jest najlepszy dowód, na to że gusta potrafią być odmienne.

Miałem okazję posłuchac obu wzmacniaczy w zestawieniu z kolumnami infiniti alpha 50 i bardziej do gustu przypadła mi 700-setka. Pomijam kwestię, że w technicsach również nie gustuję.

Gość Dreamer 1

(Konto usunięte)

Czy ktoś jeszcze (bo wiem,że przynajmniej jedna osoba odsłuchiwała) słuchał SU-V900? ( Twin-Mono Construction z poborem 460W na kanał )Może ktoś jeszcze w nim coś zmieniał tak jak ja i może podzieli się wrażeniami:) Jeszcze jedno.Skoro class A Technicsa jest gorsza to czemu znalazłem bardzo pochlepne opinie na temat cd technicsa model SL-PS770D po tuningu?? W końcu przetworniki się nie zmieniają.

• 4 tygodnie później...

Widze, ze panstwo tutaj bardzo znaja sie na rzeczy. W zwiazku z tym bardzo prosze o pomoc. Posiadam takiego starego Technicsa SU-V570 (bardzo prosze sie nie smiac) i czy mozna go jakos podrasowac: np wymienic kondensatorki czy co tam jeszcze. Wiem z pustego to i salomon nie na leje ale ja w was wierze. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Gość sovajazz nzlgw

(Konto usunięte)

jasne że można.... my zresztą w Ciebie też wierzymy - wierzymy w to, ze jak stuningujesz i usłuszysz różnicę, to już do końca życia będziesz tuningował, wymieniał, tuningował, wymieniał, tuningował, wymieniał.. a jak ci się znudzi to tuningował, wymieniał... ;) innymi słowy usłyszeć znaczy uwierzyć...

nie napisałeś z czym to gra, ile checsz wydać na tuning, no i skad jesteś... rozpisz się, to koledzy tuningowcy tłumnie tu zlecą... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.