Skocz do zawartości
IGNORED

Węgierska muzyka rockowa

paul_67

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę poczekać do wypłaty i zainwestować trochę w Węgrów.Właśnie słucham Locomotiv GT z pierwszej płyty...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepiękna kompozycja zespołu Illés - A lány és a csavargó.

Przychodzę do pracy i na dobry początek dnia włączam to sobie.

Szkoda, że nie ma już w Polsce instytutów kultury. Kiedyś można było tam dostać masę świetnych płyt.

Ukryta Zawartość

krajcar

nie przesadzaj z tym jazzem i LGT....na następnych płytach wypracowali własny charakterystyczny styl a nie powielali zgranych schematów...

bardzo rockowa jest ta płyta....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla osób interesujących się węgierską muzyką..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla mnie był to najciekawszy etap LGT...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wegierska muzyka rockowa, miala bardzo wiele ciekawych zespolów w latach 70-tych, czy ktoś mógłby napisac co obecnie dzieje się interesującego na węgrzech w muzyce rockowej i jazzowej, na jakie zespoły zwrócić uwagę ?

wladz

Ja nie przesadzam.Locomotiv GT uchodził za zespół jazz-rockowy.Ich 1 LP był najbardziej progresywny,lecz każdy kolejny LP szedł w kierunku jazz-rocka.Mnie się podobają stare klimaty PG,PS,blues'owe i dlatego chwalę takie płyty.

Krajcer

Niech tak będzie nie ma to dla mnie większego znacznie.Też lubię pierwsze płyty lecz bardziej ich cenię za nagrania po powrocie z USA.Stworzyli własny niepowtarzalny styl z wpływami funk.Bardzo lubię V na której pojawia sie reggae i Loksi.Na ostanim studyjnym albumie "A fiúk a kocsmába mentek" powrócili do bluesa i amerykańskiego rocka.Fajna kapale

Ukryta Zawartość

post-14383-100002489 1225392360_thumb.jpg

post-14383-100002490 1225392360_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj dostałem i jestem po pierwszym odsłuchu płyty Fonograf - "FG-4".Jak na mój gust trochę za spokojne, za mało rockowe...ale w końcu to zespół folkowy.

• 8 miesięcy później...

Witam wszystkich.Bardzo się cieszę, że są tacy, którzy tak jak ja pamiętają ten wysyp świetnych węgierskich zespołów w latach 70-tych.Fascynacja tymi kapelami w jakimś stopniu ukształtowała moje obecne preferencje muzyczne, pobudziła zaintersowanie Węgrami w ogóle.

Teraz na Węgrzech dzieje się równie dużo, choć wiedza o tym jest u nas znacznie mniejsza niż kiedyś.Jeśli chodzi o jazz to moim zdaniem European Mantra jest w ścisłej czołówce.Peta Lukács-gitara i Borlai Gergő-perkusja to niewątpliwie jedni z najwspanialszych instrumentlistów węgierskich jakich słyszałem.Węgierski rock w dalszym ciągu doskonale reprezentuje Omega, która w 2006 roku wydała po latach świetny album Égi jel, poza tym nie wiele młodszy Ossian ciągle w doskonałej metalowej formie-Küldetész z 2008 zdaje się to potwierdzać.Tankcsapda to zespół średniej generacji wart poznania.jeśli ktoś lubi ciężki metal pozłuchajcie Road ja ich znam tylko z płyty-Második Harapás z 2006 roku.A rock to bardzo na Węgrzech popularni Hooligans, Junkies, Supernem, Zanzibár, sędziwy Republic, który regularnie co roku przypomina się od wielu lat fanom nowym wydawnictwem.W 2008 nagrali-Tiszta udvar, rendes ház.Gdzieś między rockiem a nowoczesnym popem jest obecnie mój ulubiony Magna Cum Laude.Znane mi są trzy ich płyty - Hangolj at -2003,Minden allomas-2006 i 999 z tego roku,jest również Belmondo z dorobkiem dwóch wydawnictw Él ilyen Alien-(2006) i Hogy nézel rám-2008.Tych kapel jest oczywiście znacznie więcej jak wart odnotowania bardzo ciekawy Anima Sound System z moim ulubionym albumem Aquanistan, Quimby ze świetną płytą z tego roku- Ajjajjaj , Rapülők, Replika, STONEHENGE czy Sub Bass Monster, to tylko moje propozycje.Warto trochę się wysilić i pogrzebać w necie aby poznać nowe zespoły, nowe propozycje węgierskiej sceny muzycznej.Ci, którzy polubili Węgrów w latach 70-tych napewno znajdą coś dla siebie i teraz.Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

post-24330-100000355 1247411456_thumb.jpg

post-24330-100000356 1247411456_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze swej strony mogę polecić grupę Solaris, która wydała co najmniej dwa warte uwagi albumy: "Marsbéli Krónikák" oraz "Nostradamus Book Of Prophecies". Płyty zespołu są dość trudno dostępne i nawet w samym Budapeszcie szukałem ich na próżno. Tę drugą w końcu upolowałem na ebay'u.

Co prawda, to już lata 80-90, jednak muzyka równie godna polecenia. Fani syntezatorów będą wniebowzięci.

Nie wiem czy maja na stanie ale w katalogu są na CD:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ostatnio zachwycam sie After Crying - moim zdaniem interesujacy zespół art rockowy.

Co do starszych rzeczy to czekają na zakup gramofonu: Omega, Locomotiv GT.,HBB, P.Mobil i parę innych (w szafie czekają na swój come back) ;)

Zbaczymy co to warte po ćwierć i więcej wieku.

xniwax, 15 Lip 2009, 21:04

>Nie wiem czy maja na stanie ale w katalogu są na CD:

>

>

Ukryta Zawartość

Akurat Rock-Serwis spisałem na straty po zamówieniu pewnej płyty, na którą czekałem kilka miesięcy i nie doczekałem się. Aczkolwiek spytam, może się miło zaskoczę.

Wracając do węgierskiej muzyki - poczyniłem kiedyś podejście do zespołu Korai Öröm, jednak tu jestem raczej na nie. Być może twórczość ta spodobałaby się fanom bębnów - w składzie jeden perkusista i dwóch perkusjonistów.

Ukryta Zawartość

Ja najbardziej że starych bandów madziarskich lubię KORAL mam komplet płyt i nie mogę się ich czasami nasłuchać. Całkiem jednak niedawno (5 lat wstecz) poznałem zespół AFTER CRYING i to jest prawdziwa bomba. Totalna mieszanka stylów (podobno to rock progresywny lub symfoniczny). Prawdziwy koktajl i całkiem ciekawie nagrywany Polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

a jakaś węgierska nowa fala, post punk? wie ktoś coś na ten temat? czy tylko tam grali "rolniczego"?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ostatnio miałem okazję wysłuchać retrospektywnego wydawnictwa zasłużonej metalowej grupy Ossian.Melodyjne jak na ten rodzaj rocka utwory, świetnie zrealizowane w studiu i na żywo.Wyróżniłbym gitarzystę za sprawność i pomysły brzmieniowe i muzyczne.Płyta ma tytuł "Ossian - Best of 1998-2008" z tego roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy później...

Jestem tutaj nowy.

Witam wszystkich fanów muzyki a szczególnie rockowej muzyki węgierskiej!

Słucham węgierskiej muzyki od lat posiadam duży zbiór płyt oraz albumy koncertowe na DVD.

Ostatnio słucham szczególnie: ...Omega z wielkiego sentymentu bo od nich się wszystko zaczęło...urodziłem się prawie wraz z nimi.

Następną miłością jest zespół Ossian,Pokolgep,Kalapacs,P.Mobil,Moby Dick.Dla uzupełnienia wkleję tutaj część artykułu o muzyce Rock i heavy metalowej na Węgrzech:

ostatnio co przesłuchałem to:

POKOLGEP - LIVE,

Pokolgep - Oblatio '06

Pokolgép - Pokoli Mesék '07

KALAPACS - APOKALIPSZIS 2009r

Szukam płyt zespołów węgierskich w Polsce ale niestety udało mi się zdobyć tylko płytę DVD Ossian!

Szukam także osoby która interesuje się muzyką węgierską a w szczególności mile widziana osoba znająca ten trudny dla mnie język.

DEPRESIO, 2 Mar 2010, 15:0

Godne podziwu zainteresowanie, wiedza i kolekcja. Skąd Ty wykopujesz te nagrania?

Ja pamiętam tylko Pokolgep wydany na starej płycie winylowej, która kupiłem dawno temu w Empiku. Bezkompromisowy Heavy Metal. Język, przyznaje zawsze mnie odrzucał, ale to zdecdowanie z braku zrozumienia. Chętnie sięgnąłbym głebiej w tym temacie. Masz jakieś źródło?

tu jest link

Ukryta Zawartość

zaznacz na niebieskim polu műfaj i wybierz styl

Ukryta Zawartość

Przeleciałem wątek pobieżnie i dziwię się, że nie pojawił się zespół After Crying -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dla mnie bardzo fajna rzecz!

Ukryta Zawartość

Język węgierski mnie fascynował od samego początku jak tylko odwiedziłem ten kraj w latach 70tych.

Niestety do dnia dzisiejszego nie nauczyłem się nic.Znam parę zwrotów a resztę korzystam ze słownika ale tutaj popełniam pełno błędów i zajmuje to dużo czasu.W zasadzie dla mnie który też nie zna języka angielskiego to to samo przy słuchaniu muzyki i tak nic nie rozumiem.Język węgierski jest ciężki ale bardzo melodyjny i nie pozwala na tzw seplenienie jak to niektórzy znani rockowi artyści mają(śpiewają bardzo niewyraźnie).Płyty w naszym kraju tych zespołów nie istnieją poza kilkoma pozycjami.Zdobywam w różny sposób a resztę niestety z internetu w formie mp3.Do granicy Węgier mam ok.200km więc można przelecieć w parę godzin.Niestety płyty na Węgrzech nie są tanie!

Mogę Ci polecić jedną stronę węgierską gdzie można się zapoznać z ich muzyką tzn ściągnąć w formie mp3!Dodatkowo strony internetowe tych zespołów ale niestety w języku węgierskim i trudno się doczytać.

Ukryta Zawartość

Tam jest wszystko nawet podane hasło do wszystkich albumów.

W razie czego służę dalszą pomocą w miarę możliwości.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.