Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie ceramiki do bypassowania

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Niezupełnie.

Wstawiano by rezystancję a nie kombinowałoby się. Perełki są ferromagnetykami i stosuje się je po to o czym opisałem. Wprowadzenie reaktancji dla w.cz.

„Zakłócenie” o którym piszesz powstaje na L. Pisałem przecież, że C jako magazyny energii wygładzają to napięcie. Takie same „zakłócenia” jak je nazywasz powstają na rezystancjach przy zmianach prądu, a dodatkowo w stanie statycznym (tylko prąd stały). Idea dławików jest lepsza: mały opór (spadki napięcia zasilającego) i duża reaktancja (duży opór dla sygnałów zmiennych-zakłócających). Bez C byłoby to szkodliwe, ale jest C!

Nie mieszaj tu stratności ferrytu. Niepotrzebnie gmatwamy temat.

morris - dokładnie!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Szkoda żeby temat umarł ... więc pociągnę licząc na jakieś inne mądre głosy. Odsprzęganie powinno zależeć od wielkości prądu i częstotliwości. W zasadzie to by można było wyodrębnić 4 takie podstawowe premutacje mały prąd i mała częstotliwość, mały prąd i duża częstotliwość, duzy prąd i duża czestotliwość, duży prąd i mała częstotliwość. Wiadomo, że spektrum częstotliwości będzie często dość szerokie i dlatego daje się dwa a czasami 3 kondensatory. Tak żeby w tym zakresie -jak to ujął morris- dominowało C a nie self rezonance i indukcyjność. No ale tak obrazowo to warto się trzymać przy tych 4 schematach z założeniem, że są szkoleniowe i zawsze uwzględniamy trochę większe spektrum częstotliwości. Teraz pytanie - czy jakoś w praktyce podchodzicie do tych problemów ? A właśnie ... jeszcze jedno po co dajecie perełkę ?;)

Rambo

A mały prąd i duża I mała częstotliwość?

Panowie

1. Mówimy o odprzęganiu zakłóceń na ZASILANIU OP amp lub układów dyskretnych MCz.

2. Źródło podstawowe to NASZ zasilacz i paskudztwa które wnosi(on sam, kable i to co zbiera zasilacz z sieci i zakłóceń zewnętrznych niezależnych od naszego układu).

3. Źródło wtórne to paskudztwa generowane przez ewentualne układy współpracujące z naszym układem np. CD gdzie mamy i cyfrówkę i analogówkę (pomijając paskudztwa wnoszone do zasilania przez wspólny zasilacz). Układy te samoistnie sieją częstotliwościami od 50KHz wzwyż plus "piki" małej częstotliwości generowane na skutek przełączania się stanów logicznych w układach kluczujących, które mogą wzbudzić układ MCz. Ponieważ masy z reguły mamy wspólne może to wpływać na śmieci, które przedostają się zasilaniem od cyfrówki do analogówki.

Zupełnie inaczej będziemy odprzęgać zasilanie układu bez (współpracującej) części cyfrowej a inne metody zastosujemy w "hybrydach".

Inna bajka to odsprzęganie toru sygnałowego. Tutaj możemy się spotkać z zakłóceniami z zasilania i samoistnymi wzbudzeniami oraz zakłóceniami zewnętrznymi (np splitter Cyfry+).

Dlatego tak ważny jest "porządek" w zasilaniu. Załóżmy, że mamy zasilanie "idealne" a układ Mcz się wzbudza. Może to być skutek złego doboru elementów lub topografii układu lub zakłóceń zewnętrznych. Dołóżcie do tego "złe" zasilanie i ....

Dlatego warto eksperymentować. Jeżeli "dokładacie" coś nowego (np inny filtr+bufor wyjściowy w CD) najpierw odpalcie go na płytce próbnej zasilanej bateriami. Potem na "ładnym PCB" dalej zasilanym bateriami a potem z zasilaczem (niezależnym lub z układu macierzystego). Podstawki są tanie a w układzie próbnym można zastosować "gorsze pod względem audiofilstwa" elementy (pamiętając o tolerancji).

Można oczywiście ryzykować i składać od razu super finalna wersję ale jak coś będzie nie tak to boli bardziej (no i koszty)

ps

Perełki jeszcze nigdzie sam nie dawałem ale widziałem w super wypasie (który posiadam).

Jest w pre Perreaux Audio -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Umieścili je na bazach tranów wejściowych w pre gramofonowym.

post-10115-100001411 1226604709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Służą tu do zwiększenia reaktancji iw bazie dla w.cz. Zapobiega to wzbudzaniu w obszarach dziesiątek-setek MHz. Nie mylić tego z perełkami do bypassowania.

A swoją stroną, ciekawy jest ten układ. Zwróćcie jak prosto włączony jest Q5 do ostatniej pary różnicowej.

Może założyć wątek „Ciekawe stopnie toru w schematach”? Tak edukacyjnie. Można by było bez końca o tym rozmawiać.

Jest to w ogóle bardzo ciekawy układ.

W nocie katalogowej odwracanie fazy pre (zarówno dla gramofonu jak i dla innych źródeł) wynosi w paśmie do 20Khz ... 0 stopni. Porównajcie symulacje preampów z korekcją RIAA w pasmie 20Hz - 20 Khz.

Grzegorz7 - masz jakieś schematy (aplikacje) gdzie użyto koralików w zasilaniu (coś mi chodzi po głowie ale nie kojarzę gdzie)

A tu kolejny kwiatek (mam nadzieje że Ti nie jest właścicielem tej firmy od kondów)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz co. Przeglądam, ale wszędzie widzę dławiki. Sam koralik miałby zapewne za małą indukcyjność. Poza tym jak stosować koraliki w technologii drukowanej. Lepiej stosować dławik, choćby był koralikiem (ale się zakręciłem;)). Mogę poszukać w swoich zasobach takie dławiki (również koralikowe) i zrobić jakąś fotkę. Mam nawet takie SMD z telefonów komórkowych.

A propos RIAA. Ludzie kłócą się o kable a nie wiem ilu zdaje sobie sprawę ile drzemie potencjału brzmieniowego (na plus lub na minus) w zapewnieniu płaskiej charakterystyki fazowej takich korektorów. Nawet kiedyś w czasach gramofonów (przepraszam, obecnie zdradziłem gramofon, choć z nostalgią wspominam ceremonię odsłuchu i przekładania płyty po każdych dwudziestu paru minutach) słyszałem różnice jakie różne rozwiązania wprowadzają (choćby lokalizowanie źródeł dźwięku). Nawet ja, który nie słyszy różnic w interkonektach, chyba, że te są do d.

co do kondów X2Y zamieściłem link...niestety z dokumentów zamieszczonych na tej stronie by wykorzystać superniską indukcyjność tych kondensatorów w odsprzęganiu potrzeba przynajmniej 4-wartwowgo PCB..wiec chyba kondensatory o "odwrotnej geometrii" np 0612 itp

Sprawa perełek ferrytowych w torze audio to poziom radioamatora/elektronika z lat 90' ubiegłego wieku, tam możecie znaleźć wszystko na ten temat, był trenowany do bólu. Po co odkrywać na nowo Amerykę? Poza tym to prosta sprawa - włożyć go w układ, sprawdzić to kilka minut. Czy nie jest tak prościej?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

o zaletach tych kondensatorów do zastosowań audio pisałem tu na forum jakieś 2 lata temu, wszystko już było

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

612 VS 1206

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

612 chyba optymalne rozwiązanie w DIY

fajne i bardzo ładny triplet wyszedł w tym datasheet

Prezentacja dotyczy CMRR ale topologia jest ciekawa (dodatkowa masa).

Zastanawia mnie jak by się zachowały w bypasowaniu zasilania symetrycznego.

Wracając do perełek to jednak raczej w torze sygnałowym a nie w zasilaniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.