Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DAC jest konieczny?

ashirgo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Ostatnio przeglądałem różne wzmacniacze słuchawkowe i zastanowiła mnie jedna rzecz:

Mogę podłączyć moje słuchawki bezpośrednio do DAC-a, który jest podłączony do komputera. Suwak głośności w Foobarze służy tutaj za potencjometr. Jest dość głośno i dość przyjemnie. Jednak DAC Stello pozostaje nadal DAC-em i nie był projektowany jako wzmacniacz. Czy to problem?

Po co mi tutaj wzmacniacz? Dlaczego DAC nie mógłby zastąpić wzmacniacza słuchawkowego?

(Trochę tła: na razie posiadam tylko tanie słuchawki dynamiczne, które mogę podłączyć do DAC-a, ale AKG K 501 są w drodze, więc nie jestem pewien co do jakości brzmienia).

Pozdrawiam, Ash

https://www.audiostereo.pl/topic/46466-czy-dac-jest-konieczny/

ashirgo:

>Mogę podłączyć moje słuchawki bezpośrednio do DAC-a, który jest podłączony do komputera. Suwak

>głośności w Foobarze służy tutaj za potencjometr.

Teoretycznie regulacja głośności w domenie cyfrowej (suwakiem w foobarze) to zło, jako że wiąże się ze stratą w rozdzielczości sygnału. W praktyce - jeśli tego nie słyszysz, to nie ma się czym przejmować.

Zaobserwowałem przeróżne zniekształcenia i szumy wydobywające się z mojego DAC-a, słyszalne na moich wysoce wrażliwych i głośnych AKG K 414 P. Słychać te zniekształcenia tylko przy długim wybrzmiewaniu fortepianowej nuty 440 Hz albo przy słuchaniu bardzo cicho czegoś, co się zwie frequency sweep (muszę ustawiać na Foobarze -35 dB dla normalnego słuchania; te "rzeczy" są słyszalne przy -60 dB i niżej).

Myślę, że K 501, trudne do wysterowania i o niskiej czułości, pozbędą się tych dodatków. Dzięki dość wysokiej impedancji pewnie zostanie odfiltrowana znaczna część szumów i podobnych dodatków (zaobserwowałem, że bardzo czułe słuchawki o niskiej impedancji wspaniale eksponują wszelkie szumy i trzaski).

Ash

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.