Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz, nie szukaj tych kolumn bo to z NS1000M ma niewiele wspólnego, a już na pewno nie oczekuj "namiastki dźwięku NS1000M". Yamaha po prostu narobiła masę kolumn wyglądających podobnie które dźwiękowo różnią się całkowicie.

NS30X po wejściu na rynek kosztowały około 300 euro więc tu wiele bym nie oczekiwał. Jeśli chcesz namiastki NS1000M to szukaj NS590 i NS690 albo po prostu NS1000M, w Niemczech czy Holandii można kupić za 600-700 euro w bdb stanie.

A jak grają te NS-1000? Ciekaw jestem jakby zagrały z moją AX-2000 i w starciu z tymi które teraz grają. Na niemieckim ebayu są NS-2000 na które mam chrapkę ale cena kosmiczna.

No właśnie, zasugerowałem się estetyką 30X. Ponad dwa lata temu nawet zgodziłem takowe za 6 stówek, tyle, ze gosc zrobil mnie w bambuko, kase wpłaciłem, kolumn nie otrzymałem. Potem połowicznie odzyskałem kasę, ale nie o to chodzi. Wlasnie za takie pieniazki chciałem kupic cos fajnego vintage do drugiego systemu, który stoi sobie a gra dośc rzadko, około 5 - 10 godzn miesięcznie. 590 czy 690, to modele, które zdecydowanie wykraczają poza moje możliwośc ifinansowe. Jakimi kolumienkami vintage można jeszcze sie zainteresować mniej więcej do 6 stówek?, do Audiolaba 8000A.

• 4 tygodnie później...

Witam. Miałem kiedyś PianoCrafta E400, potem dokupiłem kolumny i musiałem.zmienić na coś mocniejszego. Rotel RA-05 grał dobrze, ale po roku stwierdziłem, że trochę za ostro i zaryzykowałem i kupiłem A-S500. Słuchałem starszych Yamah, które grały tak sobie - AX-492 to tragedia, 497 grał nieźle, ale s500 mnie zaskoczył. Kosztuje trochę więcej od używanego Rotela, a wygląda, gra z 2 razy lepiej. Świetny bas i przestrzeń z głębią. No i ta ilość szczegółów, których dotąd nie było. Świetny wzmak za małe pieniądze.

Gratuluję udanego zakupu.Najważniejsze że Tobie się podoba i jesteś zadowolony.Ciężko tak w ciemno dobrać sobie klocek który będzie nam za pierwszym podejściem odpowiadał?

Ciesz się muzyką pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Dzięki. Jedyne co mi przeszkadza, to buczenie transformatora. Jak lekko podniosę wzmak, to już nie slychać. No i pilot - kto tak zaprojektował przyciski od CD? Aż dłoń wykrzywia ;)

Dzięki. Jedyne co mi przeszkadza, to buczenie transformatora. Jak lekko podniosę wzmak, to już nie slychać. No i pilot - kto tak zaprojektował przyciski od CD? Aż dłoń wykrzywia ;)

Witam.W moim transformator nie buczy, ale piloty też mi się nie podobają.Może podłóż jakieś gumowe podkładki, pokombinuj z różnymi materiałami może przejdzie.Ciekawe czy wszystkie 500 tak mają?

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Koledzy, kupiłem wczoraj nowy wzmacniacz i moja A-S2000 jest "do wzięcia". Jeśli ktoś jest zainteresowany prześlę info przez PW, jest też w dziale ogłoszeń.

Witaj.Można wiedieć z jakiego powodu go sprzedajesz i na co się przesiadłeś.Ciekawość, bo też mam A S-2000.

Pozd.

Powód jest banalny: odwieczne poszukiwania lepszego dźwięku :)

Zmieniłem na Luxmana 505u i mimo uznania dla yamahy za naprawdę niezły dźwięk, szczególnie w towarzystwie Vienne Acoustics Mozart Grand, muszę przyznać że poprawił się każdy aspekt brzmienia, a w szczególności kontrola niższych częstotliwości. Nie ma co się jednak dziwić, jak mówią: cena czyni cuda...

Powód jest banalny: odwieczne poszukiwania lepszego dźwięku :)

Zmieniłem na Luxmana 505u i mimo uznania dla yamahy za naprawdę niezły dźwięk, szczególnie w towarzystwie Vienne Acoustics Mozart Grand, muszę przyznać że poprawił się każdy aspekt brzmienia, a w szczególności kontrola niższych częstotliwości. Nie ma co się jednak dziwić, jak mówią: cena czyni cuda...

Witam.Gratuluję, zacny klocek, tylko pozazdraścić.

Pozdrawiam, niech Ci dobrze służy.

Witam !! Czy mogę się zapisać do Waszego klubu. Posiadam ampli Yamaha 3067 , blu-ray 1067, za stereo odpowaiada MX-1 plus CX-1.?????

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Witam.Gratuluję, zacny klocek, tylko pozazdraścić.

Pozdrawiam, niech Ci dobrze służy.

Dzięki za dobre słowo!

Słucham dziś od szóstej rano... Pierwsze dni po zakupie to prawdziwa radocha :)))

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dziekuje

Jestem posiadaczem yamaha dvd-s 1700/ rx-v 1700 / soavo 2/ -dzwiek stereo jak dla mnie klapa /kino -super / podlączylem pod ampli przez pre out wzmacniacz stereo technics su-810 --różnica ogromna jak bym na nowo słuchał muzyki wiec chce zakupić wzmacniacz stereo yamahy aby polepszyc dzwięk w stereo , a technicsa musze oddac bo użyczony.

myślalem również o yamaha ax 350

lub 550 sporo tego na allegro

dozbieraj parę złotych i kup Yamahę AX-900. Będziesz zadowolony, Na alleg.... ostatnio za 999 pln w kup teraz. Myślę, że stówkę jeszcze ukręcisz

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Zaintrygowała mnie końcówka YAMAHA PC2602M która pojawiła się na Allegro http://allegro.pl/koncowka-mocy-yamaha-pc2602-i2306256814.html?source=oo . Jak wiecie posiadam M-65 i C-60, ale niestety dla kolumn Infinity Kappa 8.2i ten zestaw jest za słaby mocowo. Aby zagrały na miarę swoich możliwości (także przy cichych odsłuchach) potrzebują "elektrowni" dysponującą mocą 250-300w sinus 8ohm. Pytanie do osłuchanych czy warto się zainteresować tą PC2602M, czy lepiej czekać aż pojawi się w ogłoszeniach i aukcjach M-80/M-85. Brzmienie M-65 mi bardzo odpowiada, ale wiem, że wykorzystuję możliwości kolumn na ok. 50-60%. Może ktoś zapoda jakieś porównanie PC2602M do M-80/M-85 lub MX-1000. Jak z wydajnością prądową PC2602M - ma tylko 1000w poboru, w porównaniu z M-80/M-85 i MX-1000 które mają po 1700w i dual mono. Jak jest z wytrzymałością na zdażające się z Infinity spadki impedancji do 2ohm. Jest także wspaniała M-2 http://allegro.pl/yamaha-m-2-koncowka-mocy-0112-i2316308611.html , ale niestety dysponuję budżetem max.1500-2000zł na końcówkę. Może warto się pobawić w bi-amping z PC2602 na dole a M-65 na górze tylko jak to wszystko pospinać - masakra normalnie :) W sieci na temat PC2602M jest bardzo mało informacji, a te co udało mi się znaleźć to zazwyczaj japońskie strony. Przy okazji jak ktoś z klubowiczów ma do sprzedania M-80/M-85 za dobre pieniążki to prosiłbym o kontakt :). Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, jakie mam nadzieję mi udzielicie.

Pozdrawiam.

Dariusz

Edytowane przez cyber-spider

Nie wiem jak brzmi ta 2602 ale srodek ma juz niestety bardzo estradowy w porownaniu do np. P2200. W ta tez bym celowal albo w P2201 (wersja bez VU), mocowo jest podobna ale solidniej zbudowana, na bazie M-2. Pamietaj tez ze wbudowany wentylator moze byc glosny jak odkurzacz.

Jest tez jeszcze jedna wersja 26xx która byla 100% kopia M2, ale nie pamietam juz ktora to dokladnie.

O, juz mam! Yamaha PC2002M

result277.jpg

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Dzięki za odpowiedz. Faktycznie konstrukcyjnie ta Yamaha PC2002M jest bardzo zbliżona do M-2. Przeglądałem archiwum allegro i w 2009 i 2011r. poszły za bardzo śmieszne pieniądze. A miałeś możliwość porównania brzmieniowo znanych M-80/M-85 lub MX-1000 z ta PC2002M lub P2200. Z tym wentylatorem to nie zwróciłem uwagi i faktycznie może być lipa. Tak więc chyba odpuszczam sobie tą PC2602M i poluję na M-80/M-85 lub PC2002M i P2200. Jak pojedyńcza PC2002M lub P2200 nie da rady to zawsze będzie możliwość dokupienia drugiej i zapodania prawdziwego dual mono z dwóch końcówek albo zapodania tylko do sekcji basowej w bi-ampingu. Szkoda, że tak rzadko ludzie chcą te zacne "elektrownie" sprzedawać. Trzeba się niestety uzbroić w cierpliwość. Na wyglądzie mi nie zależy i tak będzie stała w koncie na płycie marmurowej. PC2002M i P2200 jak widzę ma już "normalny" pobór prądu na poziomie ok. 1600w. A zdjęcie ich środka budzi szacunek - ten transformator i kondensatory filtrujące :) Jak ktoś chce je sprzedać to dajcie znać. Pzdr.

Ps. Czy dobrze kojarzę, że C-80/C-85 ma możliwość podłączenie pod niego dwóch końcówek i zrobienia bi-ampingu. Jak by to działało w praktyce.

post-12651-0-59737800-1336429714_thumb.jpg

Edytowane przez cyber-spider

C80 ma jakies nietypowe wyjscie, jedno jest normalne a drugi "invert" (odwrocone). Raczej nie da sie zrobic na niej biampingu.

P2200 latwiej znalezc, tu gdzie mieszkam (Holandia) kosztuja okolo 200-300 euro. 2002M jest baaaardzo ciezko znalezc.

• 3 tygodnie później...

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Widzę że nie tylko ja sie zainteresowałem tą końcówką. W sumie troche dziwnie ta sprawa wygląda. M2 waży mniej a pobór większy choć w m2 chyba jest trafo toroidalne które może byś bardziej przeciążane i pewnie z tąd ta różnica w wadze i poborze ale nie powinno być aż takiej różnicy w poborze. Może w tej pc2602m ten pobór to średni bo jak popatrzę na trafo m-65 i na to w pc2602m to nie wydaje sie żeby m65 miała mocniejsze trafo. Tak mi sie bynajmniej wydaje.

a moj kumpel szuka A-S2000 w kolorze czarnym..... takze jakby cos to pisac do mnie.....

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/wzmacniacze-stereo/wzmacniacz-yamaha-a-s2000-os90063.html

Edytowane przez kiza

kiza, to co napisales juz dawno nie aktualne, juz dawno to widzialem

To życzę udanych poszukiwań.Mam taki ,ale nie na sprzedaż.

Pozdrawiam.

Witam miłośników Yamahy,nie mogę się powstrzymać od podzielenia się z wami nowiną, moja kolekcja wzbogaciła się o taki maleństwo ,jak Yamaha CR3020 jedyne 37kg,jak tylko umieszczę go na stanowisku wysyłam fotki.szkoda że sprzedałem Kolumny NS 2000,ciekawe jak by się zgrały z amp, znalazły nowego Pan,poleciały do Moskwy.Pozdrawiam wszystkich fanów Y......

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.