Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Yamahy to dobry sprzet. Poprosze o kolejke od milosnikow tej firmy :)

Kangie, chcesz się upić, proszę seta dla Ciebie, tylko nie wariuj.

Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Panowie Panie moja Yamaha CA 1010 ma już 40 lat i nadal gra i to jak.

Słuchałem dużo nowych konstrukcji typu hegel 100 200,Nad różnego typu,Creek Destiny 2.Lecz żadna konstrukcja niema w sobie tej magii dzwięku,wszystko to komercja.Działa do momentu utraty gwarancji, a potem servis i płacz nad wydaną kasą.W moim odczucie,

nie trzeba wydawać ogromnej kasy na sprzęt.

Audiofilem nie jest przecież osoba która wydaje więcej kasy na swe zabawki

Pozdrawiam

Jeżeli można,również posiadam starocie CR3020. Oj czaru mu nie brakuje, ale prównywać go no nowych konstrukcji, tego bym się nie ośmielał .S2000 to chyba flagowiec Yamahy? Kiedyś ta firma miała chyba więcej wirtuozerii w tworzeniu ,dziś coś mi się zdaję że tylko kesz ,kesz... Yamaha stworzyła naprwdę zacna klocki od legendarnych ns1000m po ns 2000 które też u mnie gościły. czy unkatową serię 10000, i 20000.kończąc na monoblokach B1=o ile pamięć mnie nie myli . Dziś to już chyba inna bajka , ale może się mylę?
  • Redaktorzy

Dziękuję Panowie. Wytrzeźwiałem odrobinę ;)

No właśnie, powiedzcie starzy wyjadacze, czy rzeczywiście stary 30-40-letni sprzęt Yamahy grał lepiej niż obecnie? Było w brzmieniu więcej ciepła i "analogowego" brzmienia? Czy to mit, a rozwój technologiczny rozwiązał ten problem i różnice się zatarły lub też nowy sprzęt wyparł stary --> ?

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

No właśnie, powiedzcie starzy wyjadacze, czy rzeczywiście stary 30-40-letni sprzęt Yamahy grał lepiej niż obecnie? Było w brzmieniu więcej ciepła i "analogowego" brzmienia? Czy to mit, a rozwój technologiczny rozwiązał ten problem i różnice się zatarły lub też nowy sprzęt wyparł stary --> ?

Jeden problem polega na tym, że teraz klocki Yamahy, które kiedyś kosztowały po 600-1000 Euro można kupić za kilkaset zł - i niepotrzebnie niektórzy porównują obecny nowy sprzęt z niskiej półki do starego z wysokiej sugerując się podobną ceną. Uwzględniając inflację i obecnie da się kupić w proporjonalnie wyższej cenie dobry sprzęt. Stary sprzęt Yamahy z niższej półki też nie był za rewelacyjny.

Choć prawdą jest, że Yamaha w od połowy lat 90-tych zaczęła ostro lecieć w dół z jakością idąc w marketową masówkę - w sumie nawet nazewnictwo modeli kończące się na 93 i 96 wydaje się krzyczeć, że to już nie to :) (w tych seriach był chyba jeden dobry sprzęt - CDX-993 i tyle) - w sumie podobną tendencję można zauważyć i u innych producentów nie związanych z audio - księgowi mieli za dużo do powiedzenia :) Ostatnio nowe modele wydają się już dążyć do jakości.

Mym skromnym zdaniem różnica w dżwieku, w porównaniu starych a nowych konstrukcji jest na korzyść staroci.

Tutaj dzwiek jest w pełni analogowy mający magie przekaż taki przekaż muzyki nie meczy można słuchać godzinami.

Nowy sprzęt jak dla mnie gra dziwnie technicznie,sztucznie, zatraca dusze przekazu,choć nie twierdze ze jest to coś złego.Rozwój techniki zmusza do takich a nie innych rozwiązań takie czasy.

Panowie aż sie boję jak trzeba będzie kupić coś innego bo Yamahe mam leciwą.

Zapraszam na odsłuch mych staroci.

Poza tym nieważne kto ma jaki sprzęt ważne by nas cieszył

Napiszę tak.....pierwszą yamahą był u mnie pianocraft, potem nabyłem A-720 i piano wylądował pod telewizorem, bo do audio się nie nadaje. To co oferuje ten leciwy wzmacniacz, to rewelacja w porównaniu do Pano. Kilka miesięcy temu kupiłem końcówkę i pre, też yamahy i też kolosalna różnica. A-720 wylądował w kanciapie i zasila monitorki a źródłem jest komp, mam rewelacyjne nagłośnienie pokoju, gdzie gram i buduję makietę.

Kupuję 30letnie klocki, bo prościej się je naprawia i lepiej grają. To moja ocena:)

Tak całkiem na marginesie do tej pory 2 razy w życiu byłem w salonie audio.

Czułem się tam jak ktoś obcy,choć "kocham" muzykę oraz te wszystkie kolumny ,wzmacniacze, odtwarzacze.

Każdy sprzedawca próbował mnie wkręcić tzn zarazić wydawaniem potwornej kasy na poszczególne klocki.

Choć na Audio Show jestem prawie co rok i to mi wystarcza.

Witam, jestem po wizycie w Elektropunkcie, gdzie słuchałem (to nie może zagrać)Yamaha 2000+ATC scm 40.

Obsługa bardzo miła, i daje wolną rękę, przy odsłuchach, ustawienie itp.ATC, na kolana mnie nie powaliły.

A to dlaczego? Stwierdziłem że brzmieniowo są bardzo podobne do moich SonusOliva.ATC to naturalnie grające kolumny, bez efekciarstwa.Co mnie najbardziej interesowało, to czy Yamaha, da radę je napędzić.?

Moim skromnym zdaniem tak, musiałem tylko grać trochę głośniej niż na swoich, na godz.10-11 Volume,

było wystarczająco głośno dla większości słuchanych płyt, i było czuć potęgę brzmienia (25m2). Na godz.ok.12 Volume, było już b. głośno.Kolumny są bardzo solidnie zrobione, i bardzo pozytywnie

mnie zaskoczyły przy starszych nagraniach, nie były one ewidętnie gożej prezętowane w porównaniu

do teraźniejszych.Kto nie szuka efekciarstwa, może się nimi poważnie zainteresować.

To taki ogólny opis, ponieważ odsłuch trwał ok.2h, i żeby napisać miarodajną opinię trzeba by więcej czasu

poświęcić, i w swoich warunkach mieszkaniowych.Także każdy ma inne preferęcje brzmieniowe.

Podziękowania dla ELEKTROPUNKT-Bydgoszcz, za miłą obsługę, i udostępnienie ATC do testowania.

Pozdr.

Ochłonąć, posłuchać jeszcze innych konstrukcji, przemyśleć.

Dać sobie czas, bo pośpiech, to zły doradca.Pozdr.

• Redaktorzy

Hehe, mętlik w głowie. Skąd to znam/znamy ;) Człowiek teraz zaczyna mysleć i myśleć. Żona patrzy jak na głupka, a ten myśli o nowym sprzęcie, który wczoraj słuchał na salonach. Ja Wam powiem, że zaczyna mnie "to" dopadać, bo uświadomiłem sobie, że nieświadomie tańczę w pokoju na dywanie słuchając muzyki. Od jakiegoś czasu zapodaję Andrzeja Zauchę. Upatrzyłem sobie nie lada kawałak "Jak na lotni" (jest o mnie; Andrzej śpiewa o mnie!) i tańczę.

http://www.youtube.com/watch?v=DM_jwOLyzrM

Wiadomo, jak zwykły chłop nie tańczę zgrabnie. Poruszam się jak kawłek klocka-drewna przez obróbką mechaniczną na pile czy potem frezarce :D Prawie dwuletnia córka dziwnie na mnie patrzy, zaczyna tańczyć ze mną. Co się ze mną dzieje? Kiedyś nie tańczyłem gdy nie musiałem ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ochłonąć, posłuchać jeszcze innych konstrukcji, przemyśleć.

Dać sobie czas, bo pośpiech, to zły doradca.Pozdr.

Sorki ,wiem miałem coś napisać

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

Gdzie mogę znaleźć informacje na temat topowych modeli Yamahy z okresu 1993/4? Chyba, że ktoś mógłby mi podać bezpośrednio jakie to były modele. Z góry wielkie dzięki. I czy mieli w tym okresie jakieś dobre/flagowe głośniki?

Edytowane przez Azorsky

Gdzie mogę znaleźć informacje na temat topowych modeli Yamahy z okresu 1993/4? Chyba, że ktoś mógłby mi podać bezpośrednio jakie to były modele. Z góry wielkie dzięki. I czy mieli w tym okresie jakieś dobre/flagowe głośniki?

http://vintage-hifi.at/ - spis modeli wraz z cenami z podziałem na lata - można tez pobrac katalog.

Varrol - wielki dzięki

Naszła mnie nostalgia wielka. Będąc studentem usłyszałem na wiosnę (marzec) 94 w salonie w Holandii zestaw Yamahy z kolumnami JBL. Jeden z najwyższych, jeśli nie najwyższy. Zachodzę w głowę co mogłoby to być i myślę że to albo CX-1000/MX-1000 albo CX-1/MX1 albo też AX-1070, na CD nie mam pomysłu jaki to mógł być, kolumny też. Całość kosztowała parę tysięcy (pod 10 tys.) NLG. Pomóżcie cóż to mogłoby być? Wrażenie było wtedy po Technicsach niezapomniane, dziś pewnie by zblakło, ale tak sobie pomyślałem żeby to sobie złożyć/odtworzyć.

Edytowane przez Azorsky

http://vintage-hifi.at/ - spis modeli wraz z cenami z podziałem na lata - można tez pobrac katalog.

świetna stron coś na wzór autogiełdy, chodzi mi o samą wizualność. Jasno dokładnie i przejrzyście

Na vintage-hifi często zaglądam. Azorsky - ten zestaw to trudno powiedzieć - kolumny bywają nieraz dosyć drogie - w tych latach topowe były AX-1070 i CDX-1050.

I właśnie - pytanie do posiadaczy CDX-1050 - czy ktoś ma może wersję w kolorze tytanowym w ładnym stanie i chciałby się wymienić na obudowy i fronty (ja mam czarną)?

Pierwszy post napisane przeze mnie na forum.

Dzisiaj zdradziłem Yamahę na rzecz Onkyo ale tylko w przypadku tunera :) Mimo wszystko podstawę stanowi cały czas Yamahą :)

post-11903-0-34521400-1365369260_thumb.jpg - CDX-810 - mój ostatni nabytek - niestety nie działa i jedynym ratunkiem jest laser TAOHS-JP3 - może kiedyś zanabędę i przywrócę CD do życia. Stan wizualny super, w środku elementy na wysokim poziomie - aż szkoda, że nie gra.

http://www.lasertrader.de/english/

Varrol tam znajdziesz laser do swojej Yamahy

Dzięki Majale - mają tam nawet TAOHS-KP2 do CDX-930/1030/1050/1060. Niestety laser do CDX-810 kosztuje 100Euro - a to za dużo na ten odtwarzacz.

Czy mieliście może mozliwość Szanowni Forumowicze posłuchać połączenia Yamaha cd-s2000 z Creek Destiny? Bardzo chcę zmienić swój cd na coś z wyższej półki i ciekawy jestem takiego połączenia? Bo są ze dwie super (tak mi się wydaje) oferty na Allegro ww cd. Pozdrawiam.

Dla jednych lepiej dla innych gorzej. W każdym razie tego dobrze grającego nie znajdziesz, a często jak ktoś sprzedaje, to właśnie dlatego, że kupił nowy lub ampla AV ;-) Po piano przyszła RS700. Na początku podłączyłem do starych głośników od piano. Różnica kolosalna! Zupełnie inny sprzęt. A co do samego sprzętu, to nowy ma gwarancję i fakturę VAT. To są jego niepodważalne zalety ;-)

PS. Pytałeś o kable wcześniej. Ja wymieniam okablowanie połączeniowe i głośnikowe na CORDIAL. Samoróbki. Interkonekty z przewodu mikrofonowego, a głośnikowe z głośnikowego ;-) Dobrej jakości przewody, w porządnych izolacjach za naprawdę normalną cenę.

Pozdr, Krzysiek

Czy mieliście może mozliwość Szanowni Forumowicze posłuchać połączenia Yamaha cd-s2000 z Creek Destiny? Bardzo chcę zmienić swój cd na coś z wyższej półki i ciekawy jestem takiego połączenia? Bo są ze dwie super (tak mi się wydaje) oferty na Allegro ww cd. Pozdrawiam.

Ja z kolei jestem miłośnikiem starego sprzętu, od czasu do czasu trafiam na perełki, z których jestem bardzo zadowolony. W zeszłym tygodniu odkupiłem M-50 za 450zł, facet sprzedawał, bo mu czasami "pyrkała". Potraktowałem potencjometr odpowiednim preparatem, i nie sądzę, by któryś z nowych modeli chciał stanąć w szranki:)

Natomiast mój przedmówca ma rację, jeżeli nie jesteś w stanie sam naprawiać sprzętu, to kupuj nowy, to bezpieczniejszy zakup.

Ja z kolei jestem miłośnikiem starego sprzętu, od czasu do czasu trafiam na perełki, z których jestem bardzo zadowolony. W zeszłym tygodniu odkupiłem M-50 za 450zł, facet sprzedawał, bo mu czasami "pyrkała". Potraktowałem potencjometr odpowiednim preparatem, i nie sądzę, by któryś z nowych modeli chciał stanąć w szranki:)

Natomiast mój przedmówca ma rację, jeżeli nie jesteś w stanie sam naprawiać sprzętu, to kupuj nowy, to bezpieczniejszy zakup.

Eeeee, to chyba nie do mnie?:/

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.