Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

A tu nowe klocuszki:

post-11903-0-91318400-1385576860_thumb.jpg

zamień tylko wzmacniacz na pre i końcówkę mocy a dopiero zobaczysz, co T-85 potrafi:) i w T-85 wymień kondensatory w zasilaczu na tej samej firmy, tylko serię KG :D

Kontynuuję swoje członkostwo w klubie - z retro klockami z lat 70-tych, długo i wybrednie zbierana mała kolekcja, łącznie ma ok 140 lat !! ;-)

Rewelacja! tak poza tematem, gdzie kupiłeś tę szafkę pod sprzęt?

zamień tylko wzmacniacz na pre i końcówkę mocy a dopiero zobaczysz, co T-85 potrafi:) i w T-85 wymień kondensatory w zasilaczu na tej samej firmy, tylko serię KG :D

No właśnie ostatnio C-85 za 800zł poszedł i aż strach myśleć ile M-85 by stał jakby ktoś go sprzedawał :) - może kiedyś - narazie A-1020 męczę i stwierdzam, że jeszcze od AX-900 lepszy. Z tymi kondensatorami się pobawię na pewno. Narazie AX-900 dostała nowy potencjometr Alps blue - ledwo wszedł - i w sumie przedwzmacniacz w 60-70% mam teraz w niej nowy.

A poza tym - trafiłem znowu na cacuszka tylko na Japoński rynek:

http://nice.kaze.com/t-2000w.html i http://nice.kaze.com/t-2x.html - które wyglądają jak T-85 - ten T-2000w jak jego topowa wersja w drewnie.

http://www.audio-heritage.jp/YAMAHA/amp/a-2000a.html - zupełnie jak A-1020 tylko srebrny w drewnie

No właśnie ostatnio C-85 za 800zł poszedł i aż strach myśleć ile M-85 by stał jakby ktoś go sprzedawał :)

ja mam C-45 i M-50 jestem z nich bardzo zadowolony, jeszcze jedną M-50 mam w zapasie :D w sumie te trzy elementy kosztowały mnie 1100zł :) tej drugiej M-50 właśnie funduje nowe kondensatory i układ zasilania :)

http://nice.kaze.com/t-2000w.html i http://nice.kaze.com/t-2x.html - które wyglądają jak T-85 - ten T-2000w jak jego topowa wersja w drewnie.

http://www.audio-heritage.jp/YAMAHA/amp/a-2000a.html - zupełnie jak A-1020 tylko srebrny w drewnie

śliczne są! rewelacyjne !!

Rewelacja! tak poza tematem, gdzie kupiłeś tę szafkę pod sprzęt?

szafka zrobiona przez stolarza na wymiar (8 lat temu -400 zł), pomysł podpatrzony z katalogu Yamahy, a jakże ;)

Fakt !! piękne te klocki, ale raczej poza zasięgiem na naszym rynku :-( Śledzę wszystkie aukcje Yamahy od ok 3 lat i nic podobnego nigdy nie widziałem. Chciałbym mieć coś takiego docelowo :-)

To A-2000 wydaje się być w tym samym stylu co późniejsza seria z AX-2000 (BTW niedawno na ebayu AX-2000 + CDX-2000 + TX-2000 za ok 1500eu poszły - mocno myslałem nad kupnem, ale germaniec do Polski nie chciał wysłać :) ).

Z innej strony - właśnie jestem po dłuższych odsłuchach A-1020 (co prawda lekko modyfikowanej, bo widzę chociażby często zalecane wieżyczki Nichicon Fine Gold w końcówce) - powiem w skrócie tak - włączam T-7 i A-1020 całkiem niegłośno i po prostu słucham... I wszystko słychać - basy, średnie, wysokie - wszystko jest, bez kręcenia loudnesem, czy innymi regulacjami - miękko, przyjemnie. I tak się zastanawiam - co ta Yamaha zrobiła - poprzez AX-900, AX-930, AX-1050, AX-1070, AX-1090 idzie totalna degradacja dźwięku - nie, żeby nawet ten ostatni źle grał - tylko gdzie tu postęp...

To A-2000 wydaje się być w tym samym stylu co późniejsza seria z AX-2000 (BTW niedawno na ebayu AX-2000 + CDX-2000 + TX-2000 za ok 1500eu poszły - mocno myslałem nad kupnem, ale germaniec do Polski nie chciał wysłać :) ).

Z innej strony - właśnie jestem po dłuższych odsłuchach A-1020 (co prawda lekko modyfikowanej, bo widzę chociażby często zalecane wieżyczki Nichicon Fine Gold w końcówce) - powiem w skrócie tak - włączam T-7 i A-1020 całkiem niegłośno i po prostu słucham... I wszystko słychać - basy, średnie, wysokie - wszystko jest, bez kręcenia loudnesem, czy innymi regulacjami - miękko, przyjemnie. I tak się zastanawiam - co ta Yamaha zrobiła - poprzez AX-900, AX-930, AX-1050, AX-1070, AX-1090 idzie totalna degradacja dźwięku - nie, żeby nawet ten ostatni źle grał - tylko gdzie tu postęp...

Gdzieś czytałem na forum, że w nowych klockach właśnie jest już brak tego czegoś, moja M-50 gra pięknie w całym zakresie, ale ona to też staruszka :)

• Redaktorzy

Gdzieś czytałem na forum, że w nowych klockach właśnie jest już brak tego czegoś.

Nie opieraj się tylko na informacjach z forum. Sam przekonaj się i kup nowy klocek. Potem ślepy test i będzie wszystko jasne. Być może obalisz mit, że starsze zawsze lepsze. Nie zawsze tak jest.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

No to ból. Pozostają stare klocki :)

Poza tym, kiedyś porównywałem twarde dane nowych tunerów Yamahy ze starymi, Stare górą. Podejrzewam, że duże piętno na jakości odbija RDS. Mój T-85 naprawdę potrafi zagrać tak, że sprawdzam czy przypadkiem to nie CD :)

Pozdrawiam

Maciej

To nie tak, że teraz nie robi się dobrych klocków - tylko polityka firmy Yamaha się zmieniła - w latach 2000-2010 nawet w ofercie nie miała nic lepszego - i to się tyczy każdego rodzaju sprzętu - dopiero niedawno nowa seria 1000 a potem 2000 i 3000 przyniosła powiew jakości. Zresztą też reguły nie ma - model A-1060 który był wyjątkowo drogi jak na swoje czasy wcale nie zachwyca dźwiękiem mimo, że powstał w 81 roku (choć chciałbym się o tym osobiście przekonać).

Jest jeszcze jeden problem - np. A-S2000 kosztuje 5000zł - to przynajmniej 5x tyle za ile można mieć topowe wzmaki z dawnych lat.

W kwestii tunerów Yamahy spadek jakości jest najbardziej widoczny (model, lata, cena w euro) - topowe modele wg lat (modele CT pominąłem):

1) T2 78-84 900

2) T7 80-83 526

3) T80 84-86 562

4) T85 86-89 613

5) TX-900 87-90 409

6) TX-1000 88-93 613

7) TX-2000 89-93 869

8) TX-930 89-90 409

9) TX-950 91-96 357

10) TX-680 RDS 94-97 263

11) TX-590 RDS 96-98 211

12) TX-592 RDS 98-06 229

13) TX-497 RDS 06-10 189

14) T-S1000 09- 499

A dochodzi inflacja, więc ceny powinny rosnąć - tyle dobrze, że Yamaha nie ściemniała w oznaczeniach modeli - i jak był szajs to z przodu stała niska cyferka. Tak jak Maciej napisał - po pojawieniu się RDSu skończyły się dobre tunery Yamahy.

Pominąłeś tuner T-1, w/g mnie zaraz po T-2 :-) przepiękna całkowicie analogowa konstrukcja.

Masz rację - zrobiłem to świadomie przez właśnie T-2 który sprzedawany był równolegle, ale chyba faktycznie powinien znaleźć się w zestawieniu.

1a) T1 78-81 450

tak jak i jeszcze 2 modele

2a) T-1060 81-83 400

2b) T-70 82-83 434

Aczkolwiek numery 2a i 2b nie zasługują na miejsce wśród dobrych tunerów Yamahy (tak jak i 10-13 w pierwszej listy) - jeśli się nie mylę, to T-70 jest w zasadzie tylko czarną wersją T-1060. W obecnej chwili słucham właśnie T-1060 i jestem mocno zawiedziony - dźwięk jest suchy i nieciekawy, brakuje dynamiki. Po T7 którego katuje ostatnio non stop to zdecydowanie niekorzystna zmiana. Ale cóż - wzmacniacz z serii A-1060 też dobrych opinii nie ma. Jeszcze mu się przyglądnę od środka - może kondensatory wyschnięte.

Polecam: http://www.fmtunerinfo.com/yamaha.html

• 2 tygodnie później...

A jakich informacji poszukujesz? Mam aktualnie bardzo podobny cdx-550. Piloty zamienniki działają, ale nie polecam - lepiej poszukać używanego na Allegro. W Yamahach piloty pasują pomiędzy sobą - wyjątkiem jest model cdx-630.

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o nazwę/symbol pilota oryginalnego lub sprawdzonego uniwersalnego. Moje doświadczenia z pilotami uniwersalnymi jak dotąd są negatywne dlatego poszukuję namiaru na sprawdzony model.

W.

Wojtek

Chłopaki, przepraszam za spamowanie, ale mam nadzieję, że w Klubie Yamaha nie będzie to odebrane niewłaściwie - zwłaszcza, że klocek piękny i rzadki, a chyba niezbyt często opisywany na forum (poza moimi kilkoma wpisami): http://allegro.pl/cd-yamaha-cdx-1120-profesjonalny-tuning-hi-end-i3831639301.html

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o nazwę/symbol pilota oryginalnego lub sprawdzonego uniwersalnego. Moje doświadczenia z pilotami uniwersalnymi jak dotąd są negatywne dlatego poszukuję namiaru na sprawdzony model.

W.

Ja najbardziej lubię ten model: http://allegro.pl/pilot-zamienny-do-cd-yamaha-cdx-vt98990-nowy-i3799656457.html (z tym, że nie chodzi mi o zamiennik, tylko oryginał ze zdjęcia).

• Redaktorzy

A nie chcesz postawić odwrotnie - wzmacniacz na górę, CD-ek na dół? Wzmacniacz lepiej oddawałby ciepło przez pokrywę, a CD-ek byłby solidnie dociążony.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W sumie :-) masz rację... szukam jeszcze jakiś kolumn do tego zestawu... po klęsce z magią tonsila, szukam nowych podłogowych :-) słucham różnej muzyki. Kolumny mocne bo sprzęt mam na piętrze, a czasem coś robię niżej. Jednak czysto grające gdy chcę ciszej posłuchać :-) myślę o jakiś Paradgimach, Dali, Cantonach i AE.

Wysłane z mojego GT-I9300

Może nie jestem jakimś wielkim fanem Yamahy, ale niedawno trafił do mnie jeden z najwyższych modeli amplitunerów tej firmy - RX-930.

Był produkowany na początku lat 90-tych, kosztował wtedy niemało - 1650DM.

Muszę przyznać, że gra bardzo przyzwoicie - nawet phono potrafi zagrać bardzo dobrze, tunera nie sprawdzałem, bo nie słucham radia;-)

post-18352-0-27427000-1389714712_thumb.jpg

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Pokusiłem się o małe porównanie tunerów - a konkretnie 4 sztuki wysokich modeli z różnych okresów: T-7, T-1060, T-85 i TX-950. Powiem szczerze, że testowanie tunerów do prostych nie należy - stacje nadają różnie, różnej też jakości utwory puszczają - a i same utwory są różne i nie da się odsłuchać tego samego na wszystkich. Tak więc trochę subiektywnie, ale że już wcześniej się tych tunerów nasłuchałem to pewne zdanie sobie wyrobiłem. Szczegóły techniczne i funkcje pomijam - to można znaleźć w instrukcji.

post-11903-0-17891500-1390005627_thumb.jpg

Tego tunera nie powinno się testować jako pierwszego (i ja nie popełniłem tego błędu) - podejrzewam, że bliskie mu T-1 i T-2 brzmią podobnie. Ten piękny analogowy dźwięk i szokująca przestrzeń z niesamowitą dynamiką. Ten tuner ma już 30 lat, trochę zimnych lutów, kondensatory pewnie mocno powysychane, a jednak deklasuje wszystkie pozostałe w teście. W zasadzie ciężko się do czegokolwiek przyczepić - są basy, są wysokie tony, jest średnica - wszystko szybkie i miłe dla ucha. Jak kiedyś kupię T-2 albo TX-1000/2000 czy coś z CT to może się dowiem, czy czegoś brakuje.

post-11903-0-08142100-1390005640_thumb.jpg

Ten model jest dosyć rzadko spotykany - podobnie jak brat wzmacniacz z zestawu A-1060 (który nie cieszy się dobrą opinią). Jest to topowy model równoległy do T-7 ale w wersji cyfrowej. Jego dźwięk jest specyficzny - gra bardzo czysto, precyzyjnie, wyraźnie - można by powiedzieć jak od linijki. Ta perfekcyjność jest jego największą wadą - dźwięk wydaje się być "suchy" i "sztywny". Po prawdzie myślę, że to częściowo wina kondensatorów - już sporo ich wymieniłem na lepsze i przede wszystkim nowe, dałem też kilka precyzyjnych foliowych (i ten zabieg zdecydowanie pozytywny miał efekt). Mimo wszystko dźwięk tego tunera mi się podoba nawet jeżeli jest trochę sztuczny. Ciężko mi T-1060 umieścić gdziekolwiek bo po prostu jest inny.

post-11903-0-93542600-1390005632_thumb.jpg

Jeden z bardziej zachwalanych modeli Yamahy - w zasadzie umieszczany na równi z TX-1000 i TX-2000 i bardzo często mylnie uważany za ich poprzednik - wg. mnie może być podobny tylko do T80. Czy gra dobrze - o tak - jej dźwięk ma coś w sobie. W całym paśmie dostajemy więcej - i to cieszy ucho - czasem można pomyśleć, że to nie radio tylko całkiem dobry odtwarzacz CD. W moim modelu mam tylko wrażenie, że brakuje basów - ale wiadomo wiek robi swoje i znowu jakieś kondensatory mogły popłynąć albo powysychać. Może też wymagać regulacji. Czy gra ładniej od T-7? - nie i tyle.

post-11903-0-44948700-1390005646_thumb.jpg

Model który wewnętrznie bardzo przypomina TX-1000/2000 - tylko transformator zdecydowanie gorszy - i w sumie nic dziwnego - miał być ich tańszą alternatywą. W sumie ciężko coś o nim napisać - nie można narzekać jak w kolejnych modelach już z RDSem (TX-680, TX-590 itd.) na raczej marny dźwięk - jest naprawdę ok. Tuner brzmi ładnie i można z przyjemnością go dłużej posłuchać. Jest to z pewnością najlepszy tuner Yamahy z serii z zaokrąglonym frontem - ale zdecydowanie nie jest to model wybitny. Jak dla mnie stoi zaraz za T85 - brzmi bardzo podobnie, tylko jednak gorzej.

gra całkiem ładnie i wykonanie tego CD jak za tą cene rewelacyjne :)

I te opinie które dostałeś w założonym przez siebie wątku w tym temacie (CD) są miarodajne???

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

to jest klub muzeum Yamahy ?

Wrzuć coś teraźniejszego, będzie ciekawiej.

Poczytaj kilka poprzednich stron, może znajdziesz

coś ciekawego dla Siebie z tej epoki.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.