Skocz do zawartości
IGNORED

Lepsze niz Dynaudio 1.1?

MarcinJ

Rekomendowane odpowiedzi

Borek>> Witam. Jak na razie to brakuje mi wszystkiego. Wlasnie zamierzam zbudowac sobie jakis zestaw. Postanowilem zaczac od kolumn bo tak podobno sie powinno. Sluchalem Dynaudio i bylo nawet ok. Zastanawiam czy w tej cenie mozna lepiej. I co ewentualnie dalej. Moj budzet to jakies 20.000 PLN (nie wiecej). Nie jestem jeszcze dobrze zorientowany w świecie audio. Nie udało mi sie jeszcze duzo posłuchac. Jakies propozycje?

Długa droga przed tobą po pierwsze musisz słuchać jak najwięcej różnych systemów i ich różnych konfiguracji. Proponuję kupić jakiś sprawdzony (polecany) zestaw z niższego przedziału cenowego i drugiej ręki aby jak najmniej straci przy ewentualnej odsprzedaży. Później powoli wyrobią się w tobie oczekiwania których realizacja będzie łatwiejsza (przez wymianę poszczególnych elementów systemu). Inaczej mówiąc brzmienia „marzeń” nikt za Ciebie nie wymyśli ani nie zgadnie oczekiwań a te w miarę kupowania płyt i sprzętu również ewoluują.

do marcinj - musisz się stać myśliwym: zwracać uwagę na symbole rzeczy które słuchasz, zapisywać, porównywać. przegapisz symbol se lub mk2 w nazwie i beret...

a tak serio to pomysł żebyś kupił system za 3k z drugiej ręki jest dość sensowny - odsprzedaż to pewnie za min 2k pln (jeśli nie będziesz przy tym chciał zostać). i wtedy bardziej świadomie podejmiesz decyzje na co przeznaczyć 20 tysia

No tak ale powiem szczerze ze za bardzo nie widze sensu kupowania systemu za 3 tys bo przeciez taki za 20 tys zagra zupelnie inaczej. To jaki tu mam miec punk odniesienia??? Pytanie moje bylo dosc konkretne. Czy sa lepsze monitory w zblizonej cenie od Dynaudio 1.1, a preferencje podalem. ??? Po co mialbym kupowac kolumny za 1.000 pln jesli nie takich szukam. Takze prosze o odpowiedz.

zadajesz pytanie, które znaczy mniej więcej tyle: "czy według was są monitory w tym samym przedziale cenowym, które spodobają mi sie bardziej niż Dynaudio Contour 1.1?". nie wiem. i nikt tego nie wie.

Parmenides ma zupełną racje. To co napisałeś sugeruje jesteśmy w punkcje wyjścia – dla niektórych kolumny te mogą być szczytem marzeń oraz końcem drogi a ktoś inny może znaleźć nawet coś tańszego i mieć większą satysfakcję trafiając w swoje oczekiwania (gust).

poza tym możesz sie przekonać na tańszym systemie jakie są twoje oczekiwania. a charakter budżetowego systemu możesz później zachować - poprawając oczywiście każdy z elementów dźwięku...

Moim dazeniem i mazeniem jak napisalem jest dzwiek naturalny czyli taki przekaz jak na żywo. Idąc waszym modelem rozumowania kolumny za np 2.000 PLN sa w stanie dac wlasnie taki przekaz. I tu sie stanowczo nie zgodze. Chodzi mi o to czy sa jakies kolumny lepsze od Dynaudio 1.1 gdzie moglbym otrzymac przekaz zblizony jak najbardziej do przekazu na zywo??????????????????

grand utopie - niestety słuchałem ich krótko i było strasznie dużo ludzi...

ale miałem możliwość posłuchania na spokojnie bw nautilus - są niezłe, można zapomnieć, że słucha się sprzętu - "z zamknietymi oczyma mialem wrazenie uczestniczenia w koncercie".

W zeszłym roku szukając kolumn dla siebie , miałem min. okazję porównać Dynaudio Contour 1.1 z Harbetha'mi SHL5. Wybrałem te ostatnie z racji znacznie lepszej prezentacji muzyki "live" Jeżeli szukasz czegos do jazzu lub w ogóle do muzyki akustycznej to sądzę , że powinieneś posłuchać jeszcze Harbeth Compact7, Spendor 2/3. Słyszałem też dużo dobrego o Spendorach 1/2, no ale po wprowadzeniu przez w/w firmę nowej (morderczej) polityki cenowej są już chyba poza zasięgiem biorąc pod uwagę ,że na wszystko przeznaczasz 20kzł.. Sądzę ,że są to najlepsze typy do 10kzł. SHL5 mają w Polsce dobrą cenę: 7,9 kzł ( np. w Anglii kosztują ok. 2500 GBP). Kapitalne do jazzu są też Audio Note

p.s.

Nie kupuj „jakiś” kolumn za 2000zł! Inwestycja w dobre kolumny będzie najlepsza i będziesz z niej najdłużej zadowolony. Elektronika (zwłaszcza źródła) deprecjonuje się najszybciej. Mając podobny budżet do twojego wydałem go tak: kolumny 45% wzmaczniacz 45% , źródło 10% ,kable 10% . I jestem zadowolony J. Gra wcale nie gorzej niż prezentowany na ostatnim AS2003 zestaw SHL5+Audion Sterling + Myryard MCD6000.

Taki zestaw w jazzie sprawdza się znacznie lepiej niż np. Dynaudio Contour 1.1 + McIntosh 6900 + Linn Ikemi...(sprawdziłem organoleptycznie)

Dobre źródło jest ważne. 940-kę , którą mam w tej chwili pewnie zmienię na coś lepszego. Ale mając wtedy określone pieniądze wydałem je właśnie tak , słuchając różnych zestawień - takie proporcje wydały mi się optymalnymi. Inwestycja w dobre źródło jest w tej chwili niepewna z uwagi na ten cały szum związany z różnymi formatami i nowinkami (np.upsampling) . Lepiej to przeczekać kupując np.jakieś używane CD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.