Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzedaż pojazdu.

wa-lo-dia

Rekomendowane odpowiedzi

jakiego pojazdu? świeżo sprowadzonego czy już zarejestrowanego w PL?

PL - umowa 2 egzemnplarzach, dla sprzedającego i kupującego. Dodatkowo sprzedający musi przedstawić umowę w urzędzie miasta/gminy że sprzedał auto.

EU - to zależy... można niby "bezpośrednio" (jakby ktoś kupował od osoby z zagranicy) albo oddzielna umowa między Tobą a kupującym

na samochodach, smarach, olejach, przebitkach itp. zna sie Tomus 6777

Ale podobno aktualnie robi licencje na pilota avionetki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podatek, to kwestia dogadania.

Teoretycznie "z urzędu" to kupujący płaci 2% od średniej rynkowej ceny danego modelu i rocznika (jak sobie wpiszecie w umowie zaniżoną cenę, to Pani w Urzędzie Skarbowym wyjmie taką specjalną książeczkę ;) i odpowiednio Cię podliczy, spokojna głowa he he). Praktycznie sprzedający może zadeklarować "chęć" uiszczenia tej (obowiązkowej) opłaty. Wszystko zależy od tego jak się umówicie. No a osobna kwestia to zakup auta "na fakturę". Jak masz fakturę zakupu (np. z salonu) to nie płacisz nic, poza normalnymi opłatami przy rejestracji w Urzędzie Miasta.

P.S.

Osobiście odradzam "kręcenie" przy wypisywaniu umowy, zwłaszcza rubryki z ceną pojazdu. Może i oszczędzisz parę groszy przy podatku, ale warto pamiętać o tym, że w razie jakby coś było z autem nie tak jak zapewniał sprzedający i chciałbyś zwrotu pieniędzy... to powinieneś liczyć się z tym, że dostaniesz dokładnie tyle ile jest na umowie i jesteś wolny. Moja koleżanka tak kupiła merca. Zapłaciła 5.000PLN a w umowie stało 3.000PLN (właśnie żeby na podatku "zaoszczędzić") Jak się okazało, że mercedes ma przeszczepiony motor (z nieistniejącym w rzeczywistości numerem) to chciała oddać auto gościowi od którego kupiła, na co on przystał ochoczo, ale... ale odda jej tylko te 3.000PLN z umowy, bo rzekomo stracił dobrego klienta na ten samochód i co on biedny teraz zrobi bla, bla, bla... No i w tym przypadku facet był "na prawie" i co mu zrobisz? Nic :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość ata77

(Konto usunięte)

wpisz jeszcze w umowie, że kupujacy jest swiadomy stanu technicznego i wizualnego kupowanego przedmiotu. Moze sie zdarzyc, że po sprzedazy bedziesz mial 1000000 tel. a to ryska na blotniku, a to bieznik w kole zapasowym nie taki itp.

Świadomość kupującego dotycząca stanu technicznego jest w umowie.

Jest też taki punkt w umowie.

"W sprawach nieuregulowanych w niniejszej umowie zastosowanie mają obowiązujące w tym zakresie przepisy kodeksu cywilnego".

Co on znaczy?

tomek7776, 4 Lis 2008, 19:17

>pamietaj o jednym,jak kupujacy nie zaplaci podatku od czynnosci cywilno-prawnych,to urzad skarbowy

>sciagnie go od Ciebie.nawet za pare lat z odsetkami.

A kupujący zarejestruje taki pojazd bez pokazania świstka że oplacił podatek ? Mi się wydaje że nie

tak jak pisał Mc Gyver

od 2007 płaci juz kupujacy

opłata skarbowa do dwóch tygodni

rejestracja do miesiaca

OC przechodzi na kupujacego,polisa mozna wypowiedziec do ostatniego dnia okresu ubezpieczenia jesli nastepna chcemy w innej firmie

AC wygasa w dniu sprzedazy -tak przynajmniej utrzymuje ubezpieczalnia ale w umowie tego nie widziałem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Kubek

5 Lis 2008, 13:23

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1731 / 241 / 3 tomek7776, 4 Lis 2008, 19:17

>pamietaj o jednym,jak kupujacy nie zaplaci podatku od czynnosci cywilno-prawnych,to urzad skarbowy

>sciagnie go od Ciebie.nawet za pare lat z odsetkami.

A kupujący zarejestruje taki pojazd bez pokazania świstka że oplacił podatek ? Mi się wydaje że nie

zarejestruje,niestety.

a takim cudem,ze ma na to termin 14dni,i nie musi miec potwierdzenia pcc 1,w momencie rejestracji.

co do nowelizacji ustawy o pcc 1,to w momencie jak kupujacy bedzie sie migal od zaplacenia podatku(bo jak juz zarejestrowal to po co),to i sprzedajacemu biedy nie zabraknie.

Dokładnie.

Przy rejestracji wymagane są tylko dokumenty dotyczące samego pojazdu i obecnego właściciela

czyli dowód rejestracyjny, książka pojazdu, umowa kupna/sprzedaży i dowód osobisty rejestrującego na siebie pojazd. Wszelkie inne historie (w tym skarbowe) to już "prywatna" sprawa delikwenta i przy samej rejestracji auta w urzędzie nikt go o to nawet nie zapyta, bo od tego jest Urząd Skarbowy, a ten z pewnością zapyta, bez obaw ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość ata77

(Konto usunięte)

>przepisy kodeksu cywilnego>

>to własnie umozliwia ci pozniejsze roszczenia mimo głupawego wpisu ze znasz stan techniczny przy

>zakupie

czyli wszystko co zostalo zawarte w umowie satnowi o niej, przedmiocie umowy, jego stanie itp. Wszystko co nie zostalo zapisane w umowie i ewentualne roszczenia z tego tytulu beda podlegaly pkodeksowi cywilnemu.

ściągnijcie sobie umowę kupna/sprzedaży z netu - tam są dodane paragrafy + dopisek, że kupujący zapoznał się ze stanem auta. Tak naprawdę sprzedającego nic nie obchodzi, kupujący ma więcej do zrobienia i więcej ryzykuje.

jest taki artykul w kk o niekorzystnym rozporzadzeniu mieniem,i wlasnie wyrokiem skazujacym skonczyla sie historia,transakcji,w ktorej kupujacy ze sprzedajacym omineli moj komis,kupujacy pozalowal mi prowizji,i narobil sobie problemow.zawarli umowe miedzy soba.

sprzedajacy ma wyrok,mimo,ze auto sprawdzane bylo w autoryzowanym serwisie.

Jest tak jak napisal parantulla.

Dokument o wniesieniu oplaty skarbowej nie jest wymagany przy rejestracji.

Jako kupujacy nalezy uwazac, aby nie przekroczyc 2 tyg. terminu zgloszenia

transakcji w Urzedzie Skarbowym, bo beda scigac, wzywac, nakladac kary etc.

Ja wskutek wypadku losowego SPOZNILEM sie z oplaceniem tych 2% zaledwie KILKA DNI,

i pomimo swiadectw (ze szpitala !!!) scigaja mnie ci pieprzeni biurokraci do dzis !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.