Skocz do zawartości
IGNORED

czy mial ktos stycznosc z AccuphaseE-206

Lukasz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...
  • Redaktorzy

odświerzam wątek, gdyż biorę pod uwagę zakup ww wzmacniacza, ale....... jego ewentualnym konkurentem będzie Densen DM-10. Jesli ktoś porównywał oba wzmacniacze lub dobrze zna wady i zalety obu konstrukcji byłbym wdzięczny za jakiekolwiek info.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Teoretycznie Accu to firma o hi-endowych aspiracjach, ale 206-ka jest praktycznie najniższym modelem, oprócz tego produkowaną ja w latach 1989 -1994. Czy w takim "pełnoletnim" wzmaku należy się liczyć z koniecznością wyminy kondensatorów, potencjometrów itp? Niestety raczej nie będe mógł sobie pozwolić na E-305 (lata 1988 - 90), który jest już Accu pełną gębą (te cudowne wskaźniki wychyłowe) ;(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

no i jeszcze jedno pytanie: jak do Accu ma się chyba podstawowy model (ze wskaźnikami) Luxman L-510 S ?

Z tego co się orientoqwałem 503S można było znaleźć z drugiej ręki pow. 5kzł (a to "trochę" za duzo jak dla mnie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mój AccuphaseE-206 jest z 1991 roku i potencjometry nie trzeszczą i chyba kondenstory są sprawne :-)) jeśli kupisz ten model to polecam ustawić napiecie na trafie na 240V i ustawić bias. Powinien wtedy grać prawidłowo , nie porównywalem z innymi wzmacniaczmi . A jak wracałem do domu po osłuchach w salonach to nie myślałem owymianie wzmacniacza. Polecam posłuchać - i albo lubi sie ten dziwięk , albo szuka dalej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Redaktorzy

Co do DM-10 to powiem jedno - gra wybornie, a raczej gra tak na ile chciało się zagrać muzukom i popracować nad masteringiem realizatorowi. Słychac wszystkie niedociągnięcia i wpadki. O ile Sound Projecta 3Se mogę porównać do Sennheiserów HG580 to Densen DM-10 jest jak HD-600. Ale niech tylko w odtwarzaczu zagości dobrze nagrana pyta z dobrąi dobrze zagraną muzyką .......

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz----------" O ile Sound Projecta 3Se mogę porównać do Sennheiserów HG580 to Densen DM-10 jest jak HD-600. "

Jesteś w stanie wyłapać różnicę między HG580 a HD600 ,doprawdy zadziwiające.

:-))

Kazik II,

>Mój AccuphaseE-206 ... polecam ustawić napiecie na trafie na 240V i ustawić bias.

Jak to się robi?

PS. Już wiem dlaczego Fr@ntz kupił Densena - wspólne zdjęcie Twojego Accu z Technicsem spowodowało u niego utrwalenie się złego skojarzenia, które może zaważyć na jego późniejszych wyborach ;))))

• Redaktorzy

do Technicsa nic nie mam - moim pierwszym CD był 370A i nie był taki tragiczny ;)

A jeśli chodzi o różnice brzmieniowe między 580 i 600 to tak, słyszę ję i potrafię z tym żyć ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

W accuphaseE-206 aby zmienic napięcie z 220V na 240 V należy zdemontować dolna blachę obudowy i przelutować przewód z kondensatorem ( kolor podany na trafie) , a prąd podkladu ustawia się na 3mV ( punkt pomiarowy jest na płytce mocy oznaczony test point, tylko zwróć uwagę na + i -) potencjometr montażowy jest tylko jeden. Do wyzej wymienionych elementów jest bardo łatwy dostęp.

Po tych ustawieniach accuphase gra bardziej aksamitnie i brak jest drażliwości w dziwięku.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Kazik II, -> i to się nazywa odpowiedź konstruktywna. Tylko, że chyba będę pierwszy który rozkręci swojego Accu :)) Sprzęt wygląda na nietknięty śróbokrętem :)

dd32,

>Na allegro była acc 211. 206 nie gra miałem a za to niższy teoretycznie 205 gra lepiej

Przygotowujesz grunt pod ewentualną sprzedaż E-205? Wiesz, że nie jesteś zbyt wiarygodny na tym forum?

Tylko załatw dokladny miernik ( analogowy ) i nie powinno byc problemu. przy ustawianiu prądu powyciągaj kable połączeniowe i dopiero ustawiaj - najlepiej gra jednak na 3 mV - nie kombinuj te wartość podał producent dlatego modelu.

Kazik II,

>Tylko załatw dokladny miernik ( analogowy ) i nie powinno byc problemu. przy ustawianiu prądu

>powyciągaj kable połączeniowe i dopiero ustawiaj - najlepiej gra jednak na 3 mV - nie kombinuj te

>wartość podał producent dlatego modelu.

Załatwię sobie człowieka z miernikiem, bo sam to mogę najwyżej 50 ml odmierzyć żeby nie rozlać ;)

• Redaktorzy

na forumowych ogłoszeniach nie widziałem, ale gały ma jak najbardziej srebrne. Stan fabryczny, a dioda po wyłaczeniu świeci jeszcze ładnych parę minut ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

gonarek - tu masz porównanie naszych "piecyków":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Myślę że w Accuphase 303x może być podobnie opis będzie na trafie - a wrócić zawsze mozna do 220V --------

WAŻNE - przed przełączeniem skontaktuj się z producentem , aby podał Ci wartość prądu podkładu którą trzeba ustawić po przepięciu trafa. Powodzenia

Drogi Fr@ntzu jeśli tak przeciętny wyrób jak DM-10 zrobił na tobie tak duże wrażenie to może lepiej odpuść odsłuch Accuphase.

Różnice między tymi piecami som ogrommne.

Chiba ,że odpowiada ci świat mikroskopu i sterylności podparte basem(efektownym) aczkolwiek o ubogiej koloraturze barwy.

pzdr

• Redaktorzy

Frank - DM-10 nie uznaję za przeciętny, a jedynie za transparentny element toru audio. To, że nie powala na kolana w pierwszych 5 minutach odsłuchu jest jego zaletą nie wadą, oprócz tego takie drobiazgi jak akceptowanie wtyków bananowych i porządne gniazdo sieciowe również nie są bez znaczenia

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 2 tygodnie później...

mandek

I co dokonałeś zmian w swoim AccuphaseE-206. Jakie wrażenia ?

stefan

Jeśli masz obawy, to znajdż elektronika - tylko jak pisałem poznaj wartość pradu podkładu - roboty jest na 5 min - a jak będzie nie odpowiadało to zawsze można wrucić.

Na razie nic nie grzebię , trochę się boję i nie wiem czy ta zmiana może przynieść słyszalną różnicę . Słyszałem opinie ,że nie trzeba ustawiać prądu podkładu (w sumie nie wiem co to oznacza), że wystarczy przełożyć kabelki na trafie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.