Skocz do zawartości
IGNORED

Hk670 i AA Hyperion III dobór kabli

Maciek19882

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Posiadam Hyperiony III grające z Harmanem 670 do których chciałbym zakupić odpowiadnie kable. Jakie kable moglibyście mi polecić? Zależy mi na dzwięku dynamicznym ( bardzo detalicznym i szczegółowym ) Bas kontrolowany szybki i w miare szerokim zakresie. Co moglibyście polecić do mojego systemu?

Poleciłbym Albedo Blue. Słyszałem je z Hyperionami ale z innym piecem.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

u mnie z hipkami graja antykable - ale gralem tez na tara labs helix 8 - oba polaczenia polecam

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

I jaki wzmacniacz zakupiłeś? Szczeże to też o tym myślałem. Dzwięk owszem jest fajny ale widze że te kolumny stać na duzo więcej niż oferuje im mój Hk670.. Myślałem o zmianie kabli - może one pomogą brzmieniu "uwolnić się" z głośników bo takie mam wrażenie jakby Harman był dla nich zbyt zachowawczy dzwiękowo.. - pozatym tej jego dynamiki też nie widać.. . Jak myślicie zmienic kable czy może sprzedać Harmana i zmienić na coś innego? Jeśli tak to jaki wzmacniacz byłby dla nich odpowiedni?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

W tym przypadku zdecydowanie większy postęp będzie po zmianie wzmaka. Tych kolumn nie zdążyłem poznać, ale ludzie dobrze raczej o nich piszą. Najlepiej używkę. Zamiast na kable lepiej dorzucić do wzmaka, chociaż potem to i tak kabelki się przydadzą :)

Maciek19882, 6 Lis 2008, 20:32

>I jaki wzmacniacz zakupiłeś? Szczeże to też o tym myślałem. Dzwięk owszem jest fajny ale widze że

>te kolumny stać na duzo więcej niż oferuje im mój Hk670.. Myślałem o zmianie kabli - może one pomogą

>brzmieniu "uwolnić się" z głośników bo takie mam wrażenie jakby Harman był dla nich zbyt zachowawczy

>dzwiękowo.. - pozatym tej jego dynamiki też nie widać.. . Jak myślicie zmienic kable czy może

>sprzedać Harmana i zmienić na coś innego? Jeśli tak to jaki wzmacniacz byłby dla nich odpowiedni?

Bo Harman niestety tej dynamiki nie posiada, nie wiem skad opinie ze to dynamiczny i wydajny pradaowo wzmacniacz. dla mnie nie rozni sie niczym od yamahy 396 to wzmacniacze z tej samej polki ale yamahe mozna dostac za 300-400 zl.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Bardzo znacząca. Zaznaczyć muszę, że swoją ocenę opieram na przesiadce z HK 675 na rzeczonego NADa i moimi kolumnami były Mimasy II. Ale charakter brzmienia wydaje mi się tych zestawów jest podobny.

P.S. Mam nadzieję, że nie muszę Ci przypominać o sprawdzeniu tego własnymi uszami...

Miałeś 675.. podobno różniły się dzwiekiem z 670 ale tej kwestii niestety nigdy nie miałem okazji sprawdzić - a szkoda. No coż 670 Wzmacniaczem roku 2003.. za co? Szczeże słuchając tego Harmana nie wiem.. Dzwięk jest dobry - dla niektórych nawet bardzo dobry - ma swą wartość średnie tony na Hyperionach nawet aksamitne jednak spójność i przekaz ( wychodzący poza kolumny mógłby być lepszy )Muszę posłuchać tego Nada A co z Nadem 350 ? Byłby lepszy od Harmana ? jaka będzie róznica brzmieniowa między C372?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

350 to kiepawy model, 352 jest już godny uwagi. Ja kiedyś wybierałem między HK675, 970 i C352 (2 tygodnie w chacie grały) i wybrałem 970. HK675 zdecydowanie najgorzej wypadł.

Oczywiście nie był on do hyperionów - ale te 4 wzmacniacze (+C350) wrzuciłbym do 1ego worka.

Nie wiem, czy jest sens takiej zamiany :/

Hyperiony to dobre kolumienki. Sam miałem kiedyś pierwszą edycję, grało to z CA seria 500, brakowało właśnie tego prądu o którym mowa, poza tym było bardzo poprawnie. Może powinienneś pomyśleć o czymś mocniejszym? np. Vincent 226mk2? Słuchałem go z Audio Phisic spark 5 i grał świetnie! Nad-y serii 350, 352, czy chociażby 372 to jednak inna klasa brzmieniowa, nie wspominając już o HK.

radoslavm, 6 Lis 2008, 21:17

>jak masz wyższy budżet to Roksan Caspian i wszystko w tym temacie:)

popieram bo mam ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

nie slyszalem hipkow z nadami, ale wedlug Pana Michala z Audio Academy - powinno byc to dobre polaczenie. Mowil mi kiedys, ze stroil te kolumny z elektronika nada. Wydaje mi sie, ze jednak mozesz sprobowac posluchac - to nic nie kosztuje.

• Redaktorzy

Miałem Hipki III - grały z Sound Projectem 3SE (20W/ch 8 Ohm) i było na prawdę dobrze, zmiana wzmaka na Densena DM-10 zdecydowanie poprawiła efekt końcowy ;-) Koniec końców Hipki zostały zastąpione Tethysami II. Jeśli zaś chodzi o szybkie i dynamiczne granie Hipków polecam połączenie ich z Sonneteerem Bronte

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedno z lepszych połączeń Hipków jakie słyszałem

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wyjście z sytuacji które widzę jest takie - dobrać teraz dobre kable do Harmana ponieważ faktycznie nie opłaca mi się wymieniać go na któregoś z Nadów. Wolałbym powoli zbierac sobie na jeden z lepszych wzmacniaczy takiej klasy jak link kolegi powyżej.

Powstaje tylko jeden problem a mianowicie jeśli kupię kable do Harmana i będzie miał grać z Hyperionami dalej to gdy będe chciał zmienić wzmacniacz będe musial te kable sprzedać - bo juz pewnie nie będa się nadawały do grania z nowym wzmacniaczem.. Więc moje pytanie brzmi- czy mógłbym kupić kable które aktualnie dadzą mi satysfakcję z brzmienia mojego zestawu ( głównie chodzi mi o to czy dużo wniosą w mój sprzęt - aktualnie zwykłe kable może coś ok 6zł za metr ) . I czy będą się nadawać przy pozniejszej zmianie wzmacniacza?

• Redaktorzy

jak chcesz niezbyt drogo i przyszłościowo to zainteresuj się Clear Day Cables Solid Core - dostępne na audiogonie. Bardzo przyzwoite druciki za niezwykle sensowną kasę - miałem w swoim systemie przez ok. 2 tygodnie i bardzo miło je wspominam.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

widzę, że są w "tutejszych" ogłoszeniach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

opcja numer 2 (a jak dla mnie to numer 1) to antykable - mysle ze jest duza szansa ze spasuja sie nawet z nowym wzmakiem w przyszlosci. koszty antykabli nie sa wysokie a stosunek jakosc/cena jesli nie wybitny to bardzo dobry

ja do swoich Hyperionow III po eksperymencie z yamaha ax890 zakupilem

Dussuna ds99 i jestem zadowolony z tego polaczenia. Obecnie chodzi mi po glowie

wymiana zrodla lub DAC. Na IC mam albedo blue a na glosnikowych reson.

W perspektywie reson pewnie tez zostanie zastapiony przez albedo blue.

Duuuzo pradu potrzebuja hyperiony.

Czyli które kable najlepiej zakupić ( do moich preferencji brzmieniowych ) ? Dzwiek dynamiczny mocny ekspersyjny - ale jednocześnie szukam dokładności reprodukcji dzwieku - i na to stawiam nacisk. Ponieważ nigdy nie miałem okazji porównać brzmienia zestawu po zmianie kabli z przedziałów cenowych takich jak posiadam obecnie na kable droższe takie jak mi oferujecie mam pytanie; Jaką odczuję różnicę po zmianie kabli? Czy kable mają aż tak duży wpływ na brzmienie całego systemu? Czy polepszą scenę i detale?

• Redaktorzy

Maciek19882- mam dla Ciebie dwie odpowiedzi (wybierz, która bardziej Ci pasuje):

1 - Mista zdecyduj się, najpierw pytasz się jakie kable kupić a potem czy usłyszysz różnicę po wymianie posiadanych. Nikt (przynajmniej ze znanych mi Forumowiczów) nie posiada zdolności jasnowidzenia i przepowiadania przyszłości. Idź do sklepu/znajomego/sprzedawcy z ogłoszeń wypożycz i posłuchaj we własnym systemie. Nie usłyszysz różnicy - Happy You (kasa zostaje na wzmaka); usłyszysz - wydasz kasę. Proste jak budowa cepa.

2 - usłyszysz zajebistą różnicę.

ps. Jeśli wzmak gra w sposób przez Ciebie nieakceptowalny nie zmienisz tego żadnymi kablami

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Kolega Fr@ntz ma rację, jeżeli Twój wzmacniacz gra nieakceptowalnie brzmieniowo dla Ciebie to zmiana kabli niewiele wniesie, także zbieraj stary na lepszy wzmacniacz! Jak już go nabędziesz, posłuchasz, wtedy ocenisz co chcesz w tym dzwięku dopieścić - i wtedy dopiero odnowisz wątek o doborze kabelków :)) A my chętnie podzielimy się naszymi doświadczeniami :)) No! Koniec. Kropka! ;)

Maciek19882, 6 Lis 2008, 16:01

>Zależy mi na dzwięku dynamicznym (

>bardzo detalicznym i szczegółowym ) Bas kontrolowany szybki i w miare szerokim zakresie. Co

>moglibyście polecić do mojego systemu?

Spróbuj rzeczy najprostrzych i najtańszych. Zatkaj bass-refleks. Zmienisz w ten sposób równowagę tonalną kolumn. Zagrają jaśniej, bardziej szczegółowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.