Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

dobrze że chociaż Accuphase wspiera SACD, więc jak ktoś już wyda kupę szmalu na ich klocek to przynajmniej będzie mógł posłuchać mistrzowsko zremasterowanych płyt w formacie SACD, ale jak dla mnie to za drogie klocki, po prostu eksluzwyny sprzęt dla bogaczy, milionerów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiesz jaka jest roznica miedzy nami? Taka ze stanowczo za malo slyszales. Swojego PD 71 porownywalem niedawno do Krella KAV 250CD i nie mial sie czego wstydzic podobnie przy Audio Note CD 3 i wysokim przetworniku Thety. Na forum mozna poczytac opinie innych uczestnikow odsluchu. Jest po fachowym upgrade. TA-F 555 ES moze smialo konkurowac z najtanszymi integrami Accuphase. Takie porownania robilem sam robil tez poprzedni wlasciciel tej integry. To nie jest typowy ES bo pochodzi z zupelnie innego okresu. Troszke inna szkola dzwieku i wielbiciele brzmienia Sony'ego z przelomu lat 80-tych i 90-tych mogliby nie byc zadowoleni. Ale nie o moim systemie tutaj rozmawiamy. Czy mam w planie zakup Accuphase? Kiedys tak bo te integry nie kosztuja z drugiej reki jakis przerazajacych pieniedzy a dzisiaj nie wiem. Pozostala ogromna sympatia do firmy ktora potrafi wiele.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak Accuphase wspiera SACD ale dba takze o sygnal ze standardowej plyty CD i dlatego nie ma roznic pomiedzy formatami. Poczytaj opinie Alka Rachwalda o DP 78. Moje zdanie jest podobne.

Może miałem pecha a moze tylko dla tego że słuchałem płyty SACD/CD na Accuphase 800/801 tylko na 2 kolumnach, format SACD wypadł gorzej,może to niesprawiedliwa ocena-faktycznie trzeba by porównać format w pełni.Jednak taka prezentacja jaką zastałem (sprzęt słuchany w salonie) była lepsza z warstwy CD i całkiem możliwe że się o to tylko kłócimy że w warstwie SACD informacja na przednie dwa kanały jest niepełna gdyż jest przekazywana na pozostałe brakujące kanały.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

audioholik, tak czytam i czytam kilka miesięcy - tu i na audiohobby... i zastanawiam się o co Ci właściwie chodzi? czy o muzykę, dobrą jakość czy o posiadanie napisu SACAD? mam wrażenie, że zachłysnąłeś się tym marketingowym gadżetem jak mały chłopiec w ogóle nie ogarniając tego tematu. Ale wiesz, rozumiem Cię - jak miałem kilkanaście lat i byłem kompletnym lamerem to to się zachłysnąłem 5 kanałami, które przecież też musiał być lepsze niż 2! No sam powiedz;) 5 musi być lepsze niż 2!? tak czy nie? czy może inne rzeczy też mają znaczenie?

Efekt końcowy zależy przede wszystkim od jakości wszystkich komponentów oraz realizacji płyty. Owszem, pewnie płyta SACAD (POD WARUNKIEM, ŻE POCHODZI Z MATERIAŁU STUDYJNEGO OPRACOWANEGO W GĘSTYM FORMACIE!!!!) zagra lepiej niż analogiczny materiał na płycie CD w tym samym torze... ale pozostaje jeszcze kwestia jakości tego odtwarzacza. Jak chcesz to wystawię swojego DACA z tą beznadziejną płytą CD, która nie warta jest słuchania przeciwko twojemu Pioneerowi SACAD - włóż sobie tam jaką kolwiek chcesz płytę. Marnie widzę wynik tego porównania dla Ciebie.

A poza tym jak uważasz, ze ta częstotliwość próbkowania jest tak ważna to i tak o dupę rozbić ten twój SACAD w porównaniu do "nieskończoności rowka płyty winylowej". Jest on (ten SACAD) tak samo daleko tej nieskończoności jak ten "nędzny i zapyziały" format CD. Czym się więc brędzlujesz?

bez urazy - po prostu jak coś powtarzasz z uporem maniaka bez zrozumienia tematu, co widac jak na dłoni, to musisz liczyć się w końcu z jakąś terapią wstrząsową.

discomaniac71, 10 Lis 2008, 12:28

>Tak Accuphase wspiera SACD ale dba takze o sygnal ze standardowej plyty CD i dlatego nie ma roznic

>pomiedzy formatami. Poczytaj opinie Alka Rachwalda o DP 78. Moje zdanie jest podobne.

może Alek Rachwald słuchał jakiś słabych wydań SACD, nie wiadomo czy w ogole sam słuchał jakiś SACD wytwórni Pentatone Records, Analogue Productions, BIS, Decca, jak go pytałem nie odpowiedział mi na moje pytanie... ale jeśli klocek ma na równym poziomie dopracowany sygnał z CD i SACD to i tak SACD zabrzmi lepiej skoro płyty SACD lepiej brzmią niż CD, to tak jakby mieć dwusystemowy odtwarzacz Blu-Ray/DVD. DVD nawet z najlepszym upscalingiem nie odtworzy płyty DVD tak jak blu-ray odtwarzanej płyty Blu-Ray

Seba78, 10 Lis 2008, 12:45

>A poza tym jak uważasz, ze ta częstotliwość próbkowania jest tak ważna to i tak o dupę rozbić ten

>twój SACAD w porównaniu do "nieskończoności rowka płyty winylowej". Jest on (ten SACAD) tak samo

>daleko tej nieskończoności jak ten "nędzny i zapyziały" format CD. Czym się więc brędzlujesz?

bzdury wypisujesz, i proszę nie popisuj sie jak gówniarz swoim DACiem

discomaniac71, 10 Lis 2008, 12:55

>No jasne audioholik Alek Rachwald sie nie zna:)

jak mówię, nie odpowiedział na moje pytanie, może zwyczajnie je przeoczył, a może jednak nie słyszał płyt SACD o których mówiłem

discomaniac71, 10 Lis 2008, 12:58

>Na razie audioholik to najwiekszym dzieckiem w tym watku jestes Ty.

to Ty marzysz o super drogim CD playerze Accuphase posiadając 12 metrowy pokój i kto tu jest dzieckiem? Accuphase to sprzęt dla bogaczy...no chyba że jesteś jedną z tych 5 osób które wygrały 8 mln w lotto, jeśli tak to przepraszam.

discomaniac71, 10 Lis 2008, 12:59

>Tak tak audioholik jestes bardzoej osluchany niz Alek Rachwald:) Zadowolony?:)

tu nie chodzi o osłuchanie cd playerów tylko o to czy w trakcie odsłuchu SACD na odtwarzaczu Accuphase odsłuchiwał płyty SACD o których wspominałem

porównanie DVD vs Blu-Ray nie przenosi się tak samo jak CD vs SACD

w przypadku wizji musisz wziąść pod uwagę wymiar ekranu - puść sobie na 20" DVD i Blu-Ray - różnicy praktycznie nie będzie - co innego ogromny ekran albo projektor z przekątną 80-100" - tam te szczegóły wyjdą i wynika to z percepcji oka

lepsze było by porównanie - co jest lepsze w domowych warunkach - obraz 1920x1080 czy 4096x2304?

audioholik, 10 Lis 2008, 12:49

>"może Alek Rachwald słuchał jakiś słabych wydań SACD..."

tekst miesiąca;D

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

josef, 10 Lis 2008, 13:09

>porównanie DVD vs Blu-Ray nie przenosi się tak samo jak CD vs SACD

>w przypadku wizji musisz wziąść pod uwagę wymiar ekranu - puść sobie na 20" DVD i Blu-Ray - różnicy

>praktycznie nie będzie - co innego ogromny ekran albo projektor z przekątną 80-100" - tam te

>szczegóły wyjdą i wynika to z percepcji oka

>lepsze było by porównanie - co jest lepsze w domowych warunkach - obraz 1920x1080 czy 4096x2304?

to w ogóle u genezy powstania wideo w wysokiej rozdzielczości leży: rozmiar ekranu.

Kopczas, 10 Lis 2008, 13:14

>audioholik, 10 Lis 2008, 12:49

>>"może Alek Rachwald słuchał jakiś słabych wydań SACD..."

>

>tekst miesiąca;D

oczywiście można się zastanawiać czy w ogóle słuchał jakichkolwiek płyt SACD podczas recenzoawnia tego SACD/CD playera.

>oczywiście można się zastanawiać czy w ogóle słuchał jakichkolwiek płyt SACD podczas recenzoawnia

>tego SACD/CD playera.

czemu miałby tego nie zrobić??

audioholik, 10 Lis 2008, 13:04

>tu nie chodzi o osłuchanie cd playerów tylko o to czy w trakcie odsłuchu SACD na odtwarzaczu

>Accuphase odsłuchiwał płyty SACD o których wspominałem

to mi przypomina pewien dowcip :)

na dworcu w Moskwie podchodzi do ruska amerykanin i pyta się która godzina

ruski podciąga rękaw, i mówi, że po uwzględnieniu dewiacji ruchu obrotowego ziemi i położenia geograficznego jest 13:43:47 i 173ms.

amerykanin w szoku chwali co to za cudny zegarek

rusek mówi, że owszem cudny po czym podnosi dwie wielki walizki i dodaje

- tylko te baterie....

morał:

jak SACD jest tak dobre jak to opisujesz to musi być dobre na wszytkim co gra a nie na jednej wyselekcjonowanej płycie - tak samo zrobię Ci z CD - wezmę jakiś pierwszy lepszy sampler Burmestera, Ultrasona czy Linna i też kapcię Ci zlecą ;)

Kopczas, 10 Lis 2008, 13:22

>>oczywiście można się zastanawiać czy w ogóle słuchał jakichkolwiek płyt SACD podczas recenzoawnia

>>tego SACD/CD playera.

>

>czemu miałby tego nie zrobić??

z całej recenzji nie wynika aby Alek Rachwald słuchał podczas recenzowania jakichkolwiek płyt SACD, generalnie w recenzjach, autorzy przytaczają przynajmniej kilka tytułów, na jakich był prowadzony odsłuch, opisując szczegółowo swoje wrażenia odsłuchowe, tutaj czegoś takiego zwyczajnie nie ma

josef, 10 Lis 2008, 13:26

>morał:

>jak SACD jest tak dobre jak to opisujesz to musi być dobre na wszytkim co gra a nie na jednej

>wyselekcjonowanej płycie - tak samo zrobię Ci z CD - wezmę jakiś pierwszy lepszy sampler Burmestera,

>Ultrasona czy Linna i też kapcię Ci zlecą ;)

zdarzają się po prostu gorsze transfery SACD ale to są wyjątki

w przypadku CD jest na odwrót - wyjątkiem są dobre realizacje (XRCD, MFLS, APO, DCC Gold)

z całej recenzji nie wynika aby Alek Rachwald słuchał podczas recenzowania jakichkolwiek płyt SACD,

>generalnie w recenzjach, autorzy przytaczają przynajmniej kilka tytułów, na jakich był prowadzony

>odsłuch, opisując szczegółowo swoje wrażenia odsłuchowe, tutaj czegoś takiego zwyczajnie nie ma..

a tu taka forma recenzji, w której żaden tytuł nie został podany...można też założyć,że Accu wcale nie został podłączony do prądu, a pan Rachwald wypocił swoją recenzję między kawą a kawą od 14 do 14.15..może ale jakoś w to wątpię;)

dokładnie tak można założyć... generalnie w jego recenzji jest b. dużo opisów technicznych budowy urządzenia i trochę sloganów marketingowych nt. brzmienia, co naprawdę było słuchane i jak grało, nie wiadomo

ta recenzja tak wygląda jakby miała być zachęceniem do posłuchania tego grajka, a pewne tylko informacje wskazują z jakim sprzętem będzie się miało w razie czego do czynienia...recenzja sprzętu jest na tyle subiektywna,że podanie informacji jakich płyt użyto w teście ,a potem reakcji słuchacza właściwie nie wiele da. po pierwsze nomenklatura dla każdego jest inna, po drugie każdy ma upodobania do innego rodzaju dźwięku: jeden napisze,że fajnie drugi ,że nie fajnie brzmi CDP za 394872837624zł..i kto ma rację??

audioholik, ja bym posłużył się innym - bardziej trafnym porównaniem. często robiłem zdjęcia aparatem 3 megapikselowym - Canonem Ixusem. Porównywałem je z zdjęciami 8 megapiselowymi z różnych samsungów, sony, benqów, panasoników itd... i co? i nic... wieksza rozdzielczość nie wnosi nic, kompletnie nic - jeśli reszta aparatu, optyka itd są do dupy. Chociaż reklamy nachalnie krzyczą o jednym najmniej ważnym parametrze - "10 Mega Pixeli, największa rozdzielczość! więcej szczegółów!" każdy kto miał do czynienia z kilkoma aparatami fotograficznymi wie, że to bzdura. Nie zarzucaj mi infantylnych zachowań bo to raczej głupie i bezrefleksyjne powtarzanie jakiś frazesów z gazetek reklamowych do takich zachowań należy. Acha, nie muszę się chwalić, mój DAC kosztował dwa razy mniej niż twój SACAD player:P

i abyś mnie dobrze zrozumiał - nie mam nic przeciwko gęstym formatom i pewnie niebawem sam będę gromadził płytki w wysokiej rozdzielczości na dysku - jeśli takie będą w moim zasięgu. Ale nie uczynię z tego religi czy celu samego w sobie - raczej skupiam się na tym aby przede wszystkim dobrze grało.

tadeo,

były odtwarzacze sacdcd ale rzadko słuchacze proponowali sacd(przynajmniej w Sobieskim). słuchano głównie cd, rzadziej winyli..chociaż jak już załapałem się na prezentację analogu z zestawu Black note to to był jeden z największych odlotów jakie w tym roku przeżyłem:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.