Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jak będzie z tym CD ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie no wp.pl to istotnie autorytet:) Takie pieprzenie ktos sobie cos pierdnal a reszta srednio znajaca sie na rzeczy przyklaskuje. Poczekamy do swiat 2009 ale jak sadze ilosc plyt sie nie zmieni. Co do plikow kupowanych czy sciaganych przez siec to sorry ale dziekuje. Muzyka odpalana z kompa gra bardzo przecietnie mimo duzych nakladow finansowych (robilismy takie doswiadczenia w Krakowie) a wypalanie zakupionych wave'ow czy tak reklamowanych tutaj pseudo gestych plikow mija sie z celem. Pozostal odtwarzacz sieciowy ale obecnie na rynku jest zaledwie kilka modeli nie mowiac o ilosci firm. Takiemu Squezeeboxowi daleko jeszcze do sredniej klasy CD nie wspominajac o odtwarzaczach wyzszej klasy (takie testy tez robilismy).

_WILU_

Ostatnio firmy doradcze w stanach nie maja dobrej prasy zreszta trudno sie dziwic po tym co sie stało i dzieje w sektorze finansowym i inwestycyjnym.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

-> discomaniac71

"wypalanie zakupionych wave'ow czy tak reklamowanych tutaj pseudo gestych plikow mija sie z celem"

Dlaczego?

"Takiemu Squezeeboxowi daleko jeszcze do sredniej klasy CD nie wspominajac o odtwarzaczach wyzszej klasy (takie testy tez robilismy)."

Squezeebox kosztuje 160EUR. Z jakimi odtwarzaczami CD w tej cenie (za nowy sprzęt) go porównywałeś?

Dodatkowo według wielu opinii Squezeebox sprawdza się bardzo dobrze jako transport. Czyli jeśli mamy dobrego DAC-a albo odtwarzacz dzielony (jak gutekbull), to małym nakładem finansowym można się "przesiąść" na music server.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sluzyl wylacznie jako naped. Napedzal przetwornik Audio Note bodaj DAC 3. Do odtwarzacza Unison Research startu nie mial zadnego. Koledzy porownywali jeszcze z innymi zrodlami bodaj z Audio Note CD 3.

-> discomaniac71

A czy Ty przypadkiem nie piszesz o Duecie?

Z opisów rocha wynika, że Duet robi resampling 44,1->48, przez co bardzo znacząco ingeruje w sygnał cyfrowy. Dla mnie to dyskwalifikacja tego urządzenia jako transportu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

discomaniac,

poprzednia informacja ma jednak trochę większą wagę i portal tylko cytował prognozę Gartnera: "Przemysł muzyczny musi zrezygnować ze sprzedaży muzyki na płytach CD do świąt 2009 roku."

^zgadzałoby się z tym co było w tym wątku pisane z tego co pamiętam z rozmwowy z xniwaxem

Disco ja tylko natrafiłem na taki artykuł i pomyślałem że jest w temacie tego forum więc podkleiłem link a Ty się jak zwykle pienisz, jakiś taki nadpobudliwy w okresie świątecznym, czas pokaże co będzie bo nikt tego nie przewidzi, ropa też miała kosztować w grudniu 200 zielonych.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jaki nadpobudliwy?:) W tym watku przestalem sie denerwowac kilkadziesiat stron temu:) 100% racji. Co bedzie nie wiemy a takie informacje portal wp.pl moze sobie gleboko schowac wiadomo gdzie. Plyta CD jest zbyt popularnym nosnikiem zeby miala umrzec w ciagu roku. Ten kto uwaza ze mp3 jest jej jakosciowym nastepca jest zwyczajnie gluchy i tyle. Ale to juz jego problem:)

Ukryta Zawartość

Diskomaniak się załamie, szkoda bo to Święta, ale faktem jest że już kilka lat temu pisałem zgodnie z zapowiedziami że koniec produkcji płyt CD nastąpi w 2009 roku. I super, teraz przynajmniej audiofile dostaną jeszcze więcej doskonałych złotych płyt SACD i winyli, a do tego nastąpi wylew studyjnej jakości audiofilskich plików w internecie. A to wszystko za małe w sumie pieniądze. Za złotą płytę MFSL czy XRCD trzeba było płacić 150-200zł, a lepsze oryginalne płyty SACD juz teraz są po 50zł. Do tego doskonałe winyle 180g za grosze- ostatnie zakupy Verve, Radiohead czy Coldplay to prawdziwy szok, nie mówiąc juz o jakości nieosiągalnej dla 16 bitowych płyt CD.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tak tak, CD zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :)

Pamiętam czas, kiedy mówiło się, że winyl nie ma szans z CD i bardzo szybko zniknie. No, fakt że stracił na znaczeniu. Ale mamy XXI wiek, a właśnie słucham sobie nowiutkiej winylowej edycji Ride The Lightning Metalliki, którą moja druga polowa mi sprezentowała. Gruby winyl, 45 rpm. I tak się zastanawiam, czemu Metallica nie wydała reedycji swoich płyt na SACD, tylko z wielką pompą wypuściła winyle? Przypominam, w roku pańskim 2008.

Tak samo "znikną" CD :)

CD nie zniknie z rynku na pewno to jest pewne lecz informacja taka jak z wp.pl przeczytana i rozsiana dalej w świat przez zwykłych słuchaczy i fanów zespołów typu Britney Spears czy Rihana ( nie wiem czy dobrze napisałem ) oni pójdą za takim artykułem i za trendem mody i będą kupować muzykę z netu bo to bardziej trendy i wygodne :) i to głównie oni spowodują spadek sprzedaży CD gdyż są podatni na takie informacje o nowinkach, nie wierzę w sytuację gdy ktoś ma pokaźną kolekcję CD i tak o! sobie rezygnuje z CD

_WILU_, 25 Gru 2008, 15:55

>CD nie zniknie z rynku na pewno to jest pewne lecz informacja taka jak z wp.pl przeczytana i

>rozsiana dalej w świat przez zwykłych słuchaczy i fanów zespołów typu Britney Spears czy Rihana (

>nie wiem czy dobrze napisałem ) oni pójdą za takim artykułem i za trendem mody i będą kupować muzykę

>z netu bo to bardziej trendy i wygodne :) i to głównie oni spowodują spadek sprzedaży CD gdyż są

>podatni na takie informacje o nowinkach, nie wierzę w sytuację gdy ktoś ma pokaźną kolekcję CD i tak

>o! sobie rezygnuje z CD

Oni nie kupia MP3 z internetu a li tylko ukradna, sciagajac np z torrenta. Jak to robili do tej pory. Zreszta co za roznica wrzucajac toto na boomboxie czy na dobry sprzecie gra jednakowo.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

discomaniac71

24 Gru 2008, 13:11

Takiemu Squezeeboxowi daleko jeszcze do sredniej klasy CD nie wspominajac o odtwarzaczach wyzszej klasy (takie testy tez robilismy).

-i

>(robilismy takie doswiadczenia w Krakowie)

- i

>Byc moze. Pisze o tym co zaprezentowal rochu:)

Bardzo ważna jest aplikacja, Squezeebox podłączony do dobrego dac-a moze spokojnie stawać w szranki z najwyższymi modelami CD. Nie wiem na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski jak powyżej?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ale Ty słuchałeś sqb raz że z mocno obciążonego serwera, dwa że w zupełnie innej konfiguracji niż jest teraz. Unison nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem jakościowym. Gdybyś przyniósł swojego CD refference mógłbyś nieźle się zdziwić.. :)

Trochę sensu poproszę.

>ostatnio przytargalem Krella

Ale po co? Jeszcze wierzysz w takie rzczy? Myślałem że to już masz za sobą.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Np w jakie? Rozumiem ze dla Ciebie Krell nie jest wyznacznikiem jakosci a dla mnie tak. Podobnie jak Audio Note i inne firmy z tej polki. Tutaj sie jak widac roznimy ale nie ma powodu do przytykow.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie.

Squeezebox Duet który słuchał Disco w trakcie przedostatnich odsłuchów był rzeczywiście podpięty do byle jak skonfigurowanego serwera, o ile serwerem można nazwać kuchenny komputer z Vistą Home Premium na pokładzie, wykonujący jednocześnie kilka mocno obciążających procesor zadań w tle.

Stało się tak bo dzień przed odsłuchem poleciał mi serwer postawiony na Linuxie i nie miałem już czasu sprawy uratować.

I tu Disco ma absolutną rację - SB dał d..py na całej linii. Grał po prostu źle.

Natomiast w trakcie ostatniego odsłuchu porównaliśmy dwa serwery Squeezeboxa. Jeden na tym samym kuchennym komputerze z Vistą, lecz po dość starannym konfigu i przy wyłączeniu wszelkich zbędnych procesów.

Drugi serwer był postawiony na FreeNAS (klon BSD), gdzie Squeezecenter był jedynym aktywnym procesem.

Efekt był taki że serwera z Vistą dało się słuchać już bez obrzydzenia a nawet z pewną przyjemnością, a po przełączeniu na serwer z FeeNAS zabrzmiało to jak rasowe źródło.

A by jeszcze sprawa była jasna. Komputer z Vista łączy ze SB 5 m kabla i jeden switch, a serwer z FreeNAS stoi u mnie w pralni i po drodze do SB ma jakieś 30 m kabla i dwa switche.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.