Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Pawel

"nieważne, ważne jest to, że to porównanie było kiepskie"

Takie porównanie, jakie podmioty porównania - no wybacz ale nie dało się inaczej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

prym, 7 Lut 2009, 22:31

>audioholik.Ty sie onanizujesz pod ten wątek?Zachowujesz się do tego jak malpa.Tylko mi nie mów,ze

>autobus już wymyślono a tobie ten fakt przeszkadza w racjonalnym myśleniu.Wymyśl coś orginalnego czy

>Cie nie stać.

czy masz jeszcze jakieś zasadne argumenty?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Powtarzam: najlepsza jest taśma matka, a formaty audio istnieją dwa: winyl i CD. Reszta to gadżety. Przykładowo SACD to format dla audiofili trzypłytowych, dla których nie ważne jaka muzyka gra, ważne że z SACD. Znam ludzi, którzy mają kolekcję CD lub winyli o wielkości wszystkich pozycji wydanych na SACD, czyli kilka tysięcy. Nieskromnie przyznam, że mi też nie tak dużo brakuje :) Niestety, nie wszystkie spośród wydanych 5000 SACD nadają się do słuchania, a raczej mniej więcej jedna na dziesięć - dwadzieścia jest dla mnie interesująca. I tyle - dla mnie nie ma tematu SACD, bo nie ma takiego formatu (format, czyli coś powszechnie przyjętego, standard). W tym kontekście kompletnie mnie nie interesuje jak to gra - a gra różnie, zależnie od realizacji.

Poza tym przenosnia i lekkie porównania moga byc jak najbardziej traktowane w tym przypadku jako argument. Tym bardziej, kiedy inne nie są przyjmowane do wiadomosci.

Nie ma wyboru, nie ma wznowień, nie ma o co kopii kruszyć.

Kolejna próba zrobienia z czegoś co juz dawno powinno trafić pod strzechy towarem reglamentowanym - dla snobów i tylko z myslą o nich.

prym, 7 Lut 2009, 22:54

>Czlowieku przeczytaj ten wątek tu są same argumenty.Nie moja wina,ze czytasz inaczej.

czytałem, ale jest tam 0 argumentów potwierdzających wyższość jakości dźwięku CD nad SACD

w temacie Końca CD jest za to dużo argumentów potwierdzających zbliżający się koniec CD, dane na temat spadającej sprzedaży płyt CD, na temat tysiecy zamykanych sklepów z płytami CD...

BlueMax, 7 Lut 2009, 22:57

>Powtarzam: najlepsza jest taśma matka, a formaty audio istnieją dwa: winyl i CD. Reszta to gadżety.

>Przykładowo SACD to format dla audiofili trzypłytowych, dla których nie ważne jaka muzyka gra, ważne

>że z SACD. Znam ludzi, którzy mają kolekcję CD lub winyli o wielkości wszystkich pozycji wydanych na

>SACD, czyli kilka tysięcy. Nieskromnie przyznam, że mi też nie tak dużo brakuje :) Niestety, nie

>wszystkie spośród wydanych 5000 SACD nadają się do słuchania, a raczej mniej więcej jedna na

>dziesięć - dwadzieścia jest dla mnie interesująca. I tyle - dla mnie nie ma tematu SACD, bo nie ma

>takiego formatu (format, czyli coś powszechnie przyjętego, standard). W tym kontekście kompletnie

>mnie nie interesuje jak to gra - a gra różnie, zależnie od realizacji.

tak samo mógłbyś powiedzieć o blu-ray że to nie jest format bo ma 1100 tytułów, SACD ma 6000 tytułów i tak jak blu-ray jest formatem, nikt nie patrzy w ten sposób że nie kupuję danego tytułu na blu-ray bo to nie jest format lol bo ma za mało tytułów

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

BD jest na rynku od dwóch lat i faktem jest, że nie wiadomo, czy się przyjmie i wyprze DVD. SACD jest na rynku 10 lat. BD i SACD są w zupełnie innej fazie rozwoju, a raczej o rozwoju można mówić tylko w wypadku BD.

BlueMax, 7 Lut 2009, 23:12

>BD jest na rynku od dwóch lat i faktem jest, że nie wiadomo, czy się przyjmie i wyprze DVD. SACD

>jest na rynku 10 lat. BD i SACD są w zupełnie innej fazie rozwoju, a raczej o rozwoju można mówić

>tylko w wypadku BD.

jest od 2 lat i ma 1000 tytułów, SACD jest od 10 lat i ma 6000 tytułów, jak blu-ray zachowa tą dynamikę wzrostu tytułów to za 8 lat może dogoni SACD, a przecież cały czas wychodzą nowości w SACD więc nie będzie tak łatwo...

SACD ma 6000 tytułów

audioholik

I co z tego skoro 1/3 moze warta w ogóle słuchania. 10 lat na rynku - imponujace.

xniwax, 7 Lut 2009, 23:20

>SACD ma 6000 tytułów

>

>audioholik

>

>I co z tego skoro 1/3 moze warta w ogóle słuchania. 10 lat na rynku - imponujace.

xniwax, powiem Ci że kupuję miesięcznie kilka płyt i tych w edycjach SACD starczy mi jeszcze na kilka lat, a przecież wychodzą cały czas nowe.. słucham oczywiście tylko tego co dla mnie jest warte słuchania

czy w związku z tym blu-ray nie jest formatem, czy sacd nie jest formatem?

w zeszłym roku byłem w USA w jakimś większym sklepie muzycznym. Miał 3 piętra, na jednym mieli CD, na drugim DVD, BD i coś tm jeszcze, a na najniższym - w suterenie - jakieś reedycje starych wydań na CD i kilka regałów z SACD. Spędziłem tam z pół godziny, oprócz mnie praktycznie żywego ducha tam nie było - jedna osoba zajrzała na chwilę, aż się czułem nieswojo, sklep był przecież otwarty. Dzisiaj wiem że wtedy trafiłem do grobowca SACD ;-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

audioholik rozumiem ,że kupujesz i słuchasz wszystko co wychodzi na SACD tak jak idzie nieistotne co byle by było SACD rozumiem ,że nawet gdyby to były np pierdnięcia użytkowników audiostereo w wysokiej rozdzielczości na SACD to również byłbyś szczęśliwy :)

bartasxx, 7 Lut 2009, 23:24

>audioholik czy te 6 tyś tytułów sprzedawano w tych tysiącach sklepach , które codziennie zamykają?

ja kupuję tylko przez internet, z tego co rozmawiałem na audiogonie w usa również jest to jedyna droga dystrybucji płyt SACD

jeśli chodzi o sprzedaż płyt CD to sprzedało się ich w 2008 roku o 80mln mniej niż w ubiegłym także nie dziwne że sklepy z CD padają

bartasxx, 7 Lut 2009, 23:53

>audioholik rozumiem ,że kupujesz i słuchasz wszystko co wychodzi na SACD tak jak idzie nieistotne

>co byle by było SACD rozumiem ,że nawet gdyby to były np pierdnięcia użytkowników audiostereo w

>wysokiej rozdzielczości na SACD to również byłbyś szczęśliwy :)

nie, kupuję tylko to co mnie interesuje, kiedyś kupowałem masę płyt CD, ale wiele z nich później w ogóle nie słuchałem, obecnie kupuję tylko to co mnie interesuje, zbyt cięzko pracuję żebym wydawał niepotrzebnie pieniądze

ale nie wiem co ty się uparłeś z tymi sklepami ostatnia płytę zakupiłem jakieś 6 - 7 lat temu od tego czasu tylko przez internet i chyba to jest główna dystrybucja w obecnych czasach

bartasxx, 8 Lut 2009, 00:08

>ale nie wiem co ty się uparłeś z tymi sklepami ostatnia płytę zakupiłem jakieś 6 - 7 lat temu od

>tego czasu tylko przez internet i chyba to jest główna dystrybucja w obecnych czasach

nie wiem jak to się przedstawia dla CD, wiem że tysiące sklepów z CD pada, i sprzedaż płyt CD spada (nieważne czy sprzedaży poprzez sklepy czy też on-line)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie no to już jest nieaktualne -wklejałeś już to kilka razy a przecież minęło kilka dni - w tym czasie zapewne zniknęło kilka lub kilkanaście tysięcy sklepów:)

ale, mógłbyś wkleić np taką tabelkę ze wzrostem sprzedaży płyt SACD postaraj się

wyżej właśnie jest tabelka z której wynika,że z tą sprzedażą sacd to nie taka oczywista sprawa( taktak, wiem,że RIAA liczy sacd sigle inaczej niż plyty hybvrydowe. wiem)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

-> bartasxx

"mógłbyś wkleić np taką tabelkę ze wzrostem sprzedaży płyt SACD postaraj się"

Mówisz - masz :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.