Skocz do zawartości
IGNORED

CDM4 w philipsie - problemy

AlexE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Juz wyjasniam dlaczego napisalem taki dosc enigmatyczny tytul. Mam problem z CD Acoustic Research CD-06, jest to tak naprawde przebrany Philips tyle ze nie wiem jaki. Moze ktos bedzie mi w stanie rozszyfrowac, w srodku siedzi m.in:

mechanizm CDM4/11

TDA1541A

SAA7210P / SAA7220P

MAB8441P

XC86606P

zalaczam fotke urzadzenia, moze i to ulatwi identyfikacje. Rok produkcji 1988/9

Teraz problem a najpierw pytanie:

- czy w srodku owych philipsow zawsze jest bardzo goraco? W moim (mam go pare lat, zawsze tak bylo) mocno grzeje sie trafo oraz radiatory i stabilizatory. Obieg powietrza jest dosc marny wiec w srodku jest jak w piekarniku, czy tak ma byc?

Problem:

- po rozgrzaniu maszyna ma problem z wyszukiwaniem sciezki. TJ. odtwarzana juz plyte odtwarza, bez zadnych problemow, ale czesto nie chce przeskakiwac utworow (slychac ze mechanizm wydaje trzask i wyskakuje "error") ew. jak sie zastopuje ew wyjmie plyte i wlozy z powrotem to juz jej nie zauwaza. Za ktoryms przeladowaniem plyty zalapuje i odtwarza.

mechanizm obejrzalem, obmacalem - nic podejrzanego. wyczyscilem (bezdotykowo - odkurzaczem) i nic sie nie zmienilo.

Czy jest szansa na reanimacje czy mam sie z nim zegnac?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46862-cdm4-w-philipsie-problemy/

>Marantz CD-40 i 50

Wyglądają podobnie do tego do przedstawiłeś ale to nie to.

CD-40 poniżej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorry - nie ten załącznik :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

problemy z cd zaczely niestety narastac lawinowo wiec musialem zaczac dzialac. Wyjalem elektronike i obejrzalem, szczegolnie okolice napedu i zasilacza. Spora ilosc lutow, szczegolnie w zasilaniu, wygladala bardzo podejrzanie wiec je poprawilem. Zlozylem i .... cd przestal czytac tloczone plyty prawie w ogole (1 dzialala na 10) za to cdr - prawie wszystkie. !!!??????!!!

Pogrzebalem w necie i wymienilem jeszcze kondensatory w zasilaniu tda5708 oraz lasera (wszedzie 47u, wsadzilem takie same tylko panasoniki FC - jedyny ktore mialem pod reka). Nic sie nie poprawilo.

Zaczalem sprawdzac regulacje napedu - o ile na pinie 6 TDA5708 bylo ok 400mV (nie pamietam dokladnie) to na rezystorze 4k7 kolo prka 4k7 bylo 110mV (??!! wszedzie gdzie widzialem byla mowa raczej o 50). Pokrecilem troche (czytaj ze 3 godziny) prkami (glownie offsetem) i udalo mi sie uzyskac sytuacje ze plyty cdr czyta prawie wszystkie (dopiero 1 zalazlem ktorej nie czyta) natomiast tloczone - najwyzej 50-60%. Przeskakiwanie dziala chyba lepiej (jeszcze nie potestowalem za duzo) ale idealnie nie jest.

Ki diabel??!!!!

aha, co ciekawe jeszcze cd ma tendencje do czytania plyt tloczonych marnej jakosci (np. piraty - bez problemu) a te dobre smakuja mu slabo lub wcale.

Obecne wyregulowanie (glownie offset) jest krytyczne - jesli na 1 z plyt ustawie np. 0.42v lub 0.40 zamiast wlasciwych 0.41 to juz procent czytanych plyt tloczonych spada do 20-30% jesli nie gorzej.

po 2 dniowych testach wnioski sa nastepujace:

- zimny cd czyta ok 60-70% tloczonych i 90-95 cdr

- po nagrzaniu czyta juz tylko 40% tloczonych a cdr 80-90%

- jesli dana plyte zalapie i mu sie nie przeszkadza to czyta ja do konca bez problemu

- przeskakiwanie utworow poprawilo sie ale dobrze nie jest (mniej wiecej 50% szans ze sie uda)

- kazde nieco mocniejsze pukniecie/wstrzas powoduje od razu stuk (=walniecie glowica w ogranicznik) i ERROR

zauwazylem ze niektore plyty maja po wlozeniu na talerzyk duze bicie (wygladaja jakby byly zwichrowane choc takie nie sa) ale mimo to potrafi je czytac. Sa tez plyty ktore ida rowno ale cd nawet ich nie zauwaza.

czy ktos mnie moze naprowadzic gdzie szukac problemu?

szukam dalej "dawcy" w philipsach, kolejne typy to CD-371, 373, 470,471,472, 660, 670, 771

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.