Skocz do zawartości
IGNORED

Dla czego CD jest lepszy niż SACD

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

może tak może nie, to nie ważne. Magnetofon był studyjny z bardzo wysokiej półki. Dobrze nagrana kaseta zagrała rewelacyjnie - nie uwierzył bym, ze to magnetofon gdybym nie zobaczył. Nie czuło się żadnych ograniczeń, zniekształceń. Wiadomo, dobra realizacja swoje zrobiła - ale duża część płyt niestety musiała uznać wyższość koncertu z kasety. I to się liczy.

mike1973, 10 Wrz 2009, 21:20

>Dokładniejsza w czym. W odtwarzaniu muzyki? czy może w dokładniejsza z powodu mocy obliczeniowej?

>Przedwzmacniacz/Dac hifi-co to za urządzenie bo dwa osobno owszem ale razem ine widziałem

>Czy mogę prosić o więcej informacji żebym mógł się odnieść bo nie wiem nic konkretnego z tego wpisu.

Dokładniejsza w odtwarzaniu muzyki.

Może spróbuj się dowiedzieć ile w tej chwili przy tym zaawansowaniu technicznym bitów zapisuje konwerter A/D na dysku twardym, a ile bitów zostawało zapisywane na jednym cemtymetrze taśmy magnetofonu studyjnego.

To porównanie zobrazuje rzeczywistą wartość degradacji dźwięku wytwarzanego już na początku nagrywania ścieżek.

Przy okazji wyjaśni ci się dlaczego nie trzeba było urzywać kompresorów dynamiki.

mike1973, 10 Wrz 2009, 22:11

>Kyle nie nie jest pod żadnym względem

... czego dowodem są co poniektóre DAC audiofilskie obcinające pasmo przy 15 Khz ...

Gość

(Konto usunięte)

Kyle, 11 Wrz 2009, 07:45

>http://209.85.135.104/search?q=cache:CSc6eZZZoV4J:www.head-fi.org/forums/f7/man-zhaoli-2-5a-frequency-responce-embarrassing-251942/%20HEAD%20FI%20Zhaolu%202.5A%20RMAA&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl

>

>... hi-fi "żondzi"

No, taaak, a tamten kolega twierdzi, że brzmi super, lepiej niż jego karta muz, która ma normalną charkę :))) Oto są "lepsze" DACi :)))))

Ten DAC to nawet w teście ABX by został odróżniony !

Jeszcze wypada zwrócić uwagę że w tej charakterystyce Zhaolu 2.5A -3 dB mamy nie przy ~15 KHz a przy ~13 KHz (cała charakterystyka tam gdzie jest w miarę równo nie jest na 0 tylko na +0,5 dB)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I prawdę mówiąc, wydaje się, że sygnał PCM to forte tego urządzenia. Odsłuchiwane zaraz po płytach DVD-A dyski SACD nie wypadły już bowiem tak wyjątkowo. Może zepsułem się trochę przez odsłuch SACD na urządzeniach EMM Labs (test 11/2006 "Audio") - najlepszym odtwarzaczu SACD na świecie, przynajmniej moim zdaniem, jednak także w Compli Thety różnice między PCM i DSD nie były specjalnie duże (mam na myśli jakość, nie charakter), a tutaj przeskok z CD na SACD nie był wielki i wręcz na niektórych płytach preferowałem warstwę CD. Być może jednak nie powinno to dla mnie być zaskoczeniem, bo podobnie zachowywał się odtwarzacz Accuphase'a DP-78 (test TUTAJ), pięknie brzmiące urządzenie, gdzie zawsze wolałem wersję CD. W każdym razie i Barb Jungr z płyty "Love Me Tender" (LINN Records, AKD 255, SACD/HDCD; recenzja TUTAJ), i Ian Shaw z "Drawn To All Things" (LINN Records, AKD 276, SACD/HDCD; recenzja TUTAJ) mieli nieco złagodzony głos, jakby góra i wyższa średnica została nieco zmiękczona. To element słyszalny na większości płyt SACD, jednak zwykle odbierany pozytywnie, jako lepsza plastyka, a który tutaj był krokiem w tył w stosunku do płyt PCM. Sprawa w rzeczywistości nie przedstawia się tak źle, jak to zapisałem, ponieważ żeby dobrze ją pokazać nieco uwypukliłem problem, jednak w kategoriach absolutnych zbytnio się nie mijam z prawdą.

łubu dubu, łubu dubu niech nam żyje prezes naszego klubu - niech żyje nam :)

Ukryta Zawartość

>Sprawa w rzeczywistości nie przedstawia się tak źle, jak to zapisałem, ponieważ żeby dobrze ją

>pokazać nieco uwypukliłem problem, jednak w kategoriach absolutnych zbytnio się nie mijam z prawdą.

skądże znowu, jak można mijać się z prawdą wnioskują o formacie na podstawie odsłuchu dwóch płyt SACD.

Przy okazji - osobom, które w przerwie między czytaniem bzdur z gazetek chciałyby osobiście przekonać się, które nagranie brzmi lepiej Super Audio CD czy CD - chciałbym polecić lekturę płyt Erica Bibb na SACD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak można oceniać brzmienie tylko i wyłącznie na podstawie charakterystyki przenoszenia... To jest tylko jeden z parametrów, i to wcale nie decydujący o tym czy urządzenie gra dobrze czy nie.

Ech ten technomarketing...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

audioholik, 14 Wrz 2009, 23:46

>Przy okazji - osobom, które w przerwie między czytaniem bzdur z gazetek chciałyby osobiście

>przekonać się, które nagranie brzmi lepiej Super Audio CD czy CD - chciałbym polecić lekturę płyt

>Erica Bibb na SACD

ta - myślałem, że pisanie bzdur o SACD to Twoja specjalność - a SACD słuchałem i jedyne co można powiedzieć to, że gra innaczej od PCM - dla mnie nie lepiej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.