Skocz do zawartości
IGNORED

Mini kino domowe do 1500zł

Stodal

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie

Poszukuje porady dotyczacej wyboru mini zestawu kina domowego.

Zestaw ma sluzyc tylko do ogladania filmow z DVD lub DivX.

Pomieszczenie ma metraz ok 13m^2.

Obszar w ktorym rzeczywiscie bedzie znajdowac sie odsluch wynosi zaledwie 5m^2.

Priorytetem jest jak najmniejszy rozmiar glosnikow, mozliwosc zawieszenia ich na scianie.

Nie ukrywam, ze w cenie do 1500zl chetnie widzial bym tez obok zestawu glosnikow jakis amplituner.

Zestaw glosnikow bedzie mniej wiecej rozlokowany jak na pokazanym rysunku. Jest to szkic mojego pokoiku.

Przepraszam za jakosc ale niestety brak umiejetonosci rysowania i wyobrazni przestrzennej nie pozwala mi lepiej tego przedstawic.

Glosniki beda zamocowane na wysokosci 111cm, taka akurat wychodzi wysokosc jak zajme pozycje do ogladania, na ktorej wypada wysokosc mojego ucha. Pozostaly rozstaw glosnikow wymusza niestety wielkosc pomieszczenia i jego umeblowanie, dopuszcze sie lekka korekte rozmieszczenia glosnikow.

Jest to tylko powiedzmy projekt wiec pewnie wszystko i tak dokladnie ulegnie zmianie jak bede montowal.

Szperajac troche po necie zainteresowaly mnie ponizsze zestawy glosnikow:

1. Harman Kardon HKTS 7BQ - cena ok 1500 zl

2. Infinity TSS-500 - cena ok 1400 zl

3. JBL CS 560 BK - cena ok 1400 zl

Przyznam szczerze, ze te 3 pierwsze zestawy ze wzg na cene interesuja mniej najmniej lecz nie odrzucam kwestii ich zakupu.

4. JBL SCS 178 - cena ok 1000 zl

5. Rubicon RNS-500 SVD - cena ok 800 zl

6. Tannoy EFX 5.1 - 900 zl

7. Jamo A102 HCS 5 - cena 1200 zl

8. STX E-100 + C200 (kpl 4 kolumienek + centralny) - cena 510 zl (tu jeszcze musze poszukac jakiegos subwoofera)

9. KODA AM950 - cena ok 600 zl

10. Wszelkie kpl KD takich firm jak samsung, lg, sony, panasonic itp.

Wymienione kpl glosnikow wymagaja amplitunera i tu raczej kieruje chec zakupu w strone firmy KODA.

Prosze o jakiekolwiek spostzrezenia co do w/w zestawu glosnikow badz o podanie jakis innych propozycji w podanym przedziale cenowym

Z gory dziekuje za sugestie i pomocne opinie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/47017-mini-kino-domowe-do-1500z%C5%82/

Nie wiem czy w tak małej przestrzeni jest sens instalować zestaw 5.1.

Może lepiej coś w stylu Yamaha Piano Craft?

Ewentualnie słuchawki z procesorem Doby Headphone... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jesli chodzi o zestawy stereo to odpadaja. W tej chwili mam podlaczonego Radmora 5102 z kolumienkami Zg 10-c i drugi zestaw stereo jest zbedny, dlatego chcialem sprobowac kina domowego w wydaniu mikro.

Rozejrzyj się za tym zestawem Sony DAV-IS10. Zestaw zawiera wzmacniacz, radio, pięć głośnikόw (wielkości piłeczki do ping-ponga!), subwoofer, odtwarzacz DVD, odwarza(DVD, DVD+R, DVD+RW, CD-R, CD-RW, VCD, MP3, JPEG, DivX). Moc 450 Watόw, zawiera także dekodery audio Dolby Pro Logic, Dolby AC-3 i DTS. Na pokładzie wyjście HDMI. No i cena, jeżeli dobrze poszukasz w necie to już za 1800pln można kupić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Odpowiednia adaptacja pomieszczenia i będzie można uzyskać przy mikrodynamice satysfakcjonujący efekt.

Z wymienionych zestawów stawiałbym na JBL SCS 178, to podobna konstrukcja do Infinity Alpha HCS II, które posiadałem przez dłuższy czas i byłem na prawdę zadowolony.

Do kompletu YAMAHA RX-V 363. Niestety wszystko przekroczy budżet, gdyż wyniesie 1800 zł.

Inna sprawa, że kosztujący ok 1500 zł system PianoCraft E810 dostarczy dźwięku na zupełnie innym poziomie, choć dwukanałowego to za to z bardzo przyzwoitym stereo, zarówno do muzyki jak i do filmów czy gier.

Szkoda kupować jakiś shit który może nie zadowolić...

Nie lepiej kupić dobry amplituner i zestaw stereo, a puźniej (jak dozbierasz gotówkę) surround i centralkę?

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

a do tego:

Ukryta Zawartość

rp-63 s można je dorwać w sklepach po niecałe 600zł czeba się tylko trochę wysilić. Do tysiaka chyba najlepsze kolumny do średnich i mniejszych pokoi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam ciut większy pokój i już przerabiałem 5.1 , w takim pomieszczeniu albo taka soniawka z mini satelitami ale muzyka będzie z tego słaba albo piano 2.1 dobre w muzyce i w kinie

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.