Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy td 10, td 12 . Opinie...

electro

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie,moze kolega którys slyszal, spotkal sie z tymi glosnikami lub innymi z serii dimension?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

https://www.audiostereo.pl/topic/47161-tannoy-td-10-td-12-opinie/

tutaj jest troche pomiarow i test:

Ukryta Zawartość

wydaje sie , ze kolumienka raczej do wiekszego pomieszczenia i raczej z opisu grajaca po ciemnej stronie ksiezyca, co w porownaniu z ogolna moda na glosniki jasne i piszczace jest zachcecajace do odsluchu

Ukryta Zawartość

Gram od dwóch lat na TD8. To kolumny przede wszystkim dobrze zrównoważone. Kolumny szybkie i na pewno nie zmulone ale czy są po ciemnej stronie nie wiem. Na pewno nie szafują przesadnie wysokimi, przy czym na brak informacji u góry pasma nie można narzekać. Świetna średnica i wysokie dają duże poczucie realizmu. Bas nie schodzi najniżej ale w moich 16 m2 jest go w sam raz. Do tego niezła przestrzenność i lokalizacja dają w efekcie bardzo przyjemne w odbiorze, żywe i pełne brzmienie.

Głośnik jest dość skuteczny 90dB i bdb zgrywa się z lampą, u mnie z bardzo słabowitym SETem na 2A3 3,5W wystarcza aż nadto.

Od czasu ich wstawienia w system nie muszę już szukać niczego innego, dla mnie to najważniejsza zaleta tych kolumn :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

stare definition np d 900 to byly tanoye...te o ktore pytasz pieknie w salonie wygladaja. tanoy nie przestal robic dobrych kolumn ale przestal w polsce dobre sprzedawac czemu? a to juz inny historia

nemesis, 24 Lis 2008, 01:29

Słuchałem Definition D900 wiele lat temu gdy miały innego dystrybutora (ŚP. Audiofan), dobrze spisywały się na rocku i jazzie (największe wrażenie robiły w czasie ich odsłuchu bas i ekspansywne granie "na twarz") ale nie były zbyt uniwersalne.

Jeśli nie słuchałeś nowszych Tannoyi z serii Dimension to czas nadrobić zaległości :) Są po prostu uniwersalniejsze i o wiele bardziej zrównoważone od starszej serii Definition.

Co do polityki "dystrybutora" to lepiej o niej nie wypowiadać.

— Henryk Elzenberg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) index.php5?theme=pricelist&task=print_all&catalogue_id=86

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

electro, 24 Lis 2008, 22:38

Na pewno nie będziesz żałował czas poświęconego na odsłuch kolumn Tannoya z serii Dimension, bądź z serii klasycznej Prestige. Jeśli masz tylko możliwość podpięcia własnych klocków to bardzo szybko wyłapiesz uchem na czym polega "szkoła brzmienia Tannoya". Wtedy nie będzie już odwrotu :)

— Henryk Elzenberg

d700 sa na audiomarkt.de za 1100 euro, tyle , ze to juz sa wiekowe kolumny, kolo 10 lat maja , d 900 nie widzialem w ogloszeniach na razie...

• 1 rok później...

electro, 28 Mar 2010, 17:41

>po takim pierwszym zaznajomieniu z tannoyami w warunkach domowych musze przyznac, ze sa to kolumny

>na całe zycie...

Widzę electro, że "wpadłeś" w sidła Tannoy'a na dobre :) U mnie trochę zmian w systemie już było ale od 4 lat Tannoy'e rządzą i jest to dźwięk na długie lata ...

— Henryk Elzenberg

tak, mialem rózne alternatywy, ale ostatecznie w ciagu 2 dni zdecydowalem sie na Tannoye Glenair 15, szybka decyzja i szybkie kupno, chcialbym posluchac jeszce canterbury i westminsterow , ale jak mnie bedzie na nie stac oprocz tego jbl 4438....

>Electro widzę, że masz jeszcze trochę pomysłów co "sprawdzić" ale myślę, że Glenair 15 to już niezły dźwięk.

Westminster to już inna szkoła grania, superdynamika coś a la dźwięk live z typu nie ma przebacz (warto podpiąć dobrą lampkę no i źródło).

Glenair to "milsze" granie, coś jak moje Dimension - nowsza szkoła brzmienia. Może nie są aż tak prawdziwie i bezpośrednie (zwłaszcza w dynamice) jak ww staruszek ale łatwiej znaleźć coś co je skutecznie i z klasą napędzi.

Życzę miłej zabawy w dalszych poszukiwaniach!

— Henryk Elzenberg

U mnie rowniez nie ma powrotu do wspolczesnych slupkow - dosc bylo juz porownian i szkoda sobie nimi glowy zawracac. Moje Tannoy-ki koncza w tym roku 30 lat, a membrany i zawieszenia jak dopiero kupione ze sklepu.

ceny są ciekawe, patrząc na strony podanej wyżej.

dawno temu kupiłem tannoye F2 za 850zł. teraz już prawie 1400zł trzeba dać.

nic się nie zmieniło a powinny być kwalifikowane do innej kategorii cenowej niż 4 lata wcześniej.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

niedawno byly chyba w dobrym stanie canterbury do wyrwania w niemcowni, nawet sam sie zastanawialem , cos kolo 7.000 euro

o tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

electro, 28 Mar 2010, 17:41

>po takim pierwszym zaznajomieniu z tannoyami w warunkach domowych musze przyznac, ze sa to kolumny

>na całe zycie...

Chyba rzeczywiście w tym coś jest, miałem u siebie kilka różnych konstrukcji i wróciłem do starych i niespecjalnie drogich D80.

Koncentryki mają w sobie coś szczególnego ... chętnie generują przestrzeń nawet w trudniejszych warunkach odsłuchowych. Ogólnie jakoś tak inaczej reagują na odbicia pomieszczenia - przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie. Brak zmian brzmienia w pionie (mogą stać nieco wyżej/niżej - nie szkodzi bo z fazą HF/LF nic się nie dzieje). Ale mają też minusy - coś dziwnego dzieje się w sopranach ... może przez dziwnie poszarpaną charakterystykę w tym zakresie, w tego typu głośnikach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... coś za coś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.